Боян Петров

• 237 920
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 2 580
  • Deutschland
Дано ни информират какво точно са намерили днес, инструменти и какво още.....

# 2 581
Възможно ли е следното:
Боян е тръгнал към върха на 3 май когато последно са го видели. През нощта. На 3-4 тръгва да слиза до 3 лагер. Пренощува там и в това време започва спасителната акция. На 5-6 той и шерпите които го търсят се разминават ако има 2,3 различни пътища. От лагер 3 Боян почва да оставя неща за да е по лесно слизането - инсулин протеинови блокче палатка. Под лагер 2 е станало нещо но там той може да издържи дълго време ако има храна и инсулин. Температурите не са прекалено ниски. Ако е отишъл в лагер 2 и е нямало никой може да е мислил че не го търсят и е тръгнал надолу докато те са търсили над това място. Под лагер 2 може да е станало нещо.
Колкото и да е голяма планината знаят къде е минал баш да няма никаква следа ми се струва нелогично. Все още може да е някъде под лагер 2

# 2 582
Не знам дали е постван този линк: https://www.youtube.com/watch?v=VscMPoT3hFA
Около 45-тата минута разказва как се е опитал да изкачи Гашербрум, 12тия по височина връх в света, обаче на един момент е преценил, че е прекалено рисковано да продължава до върха, понеже бил сам и било прекалено стръмно, за да продължи. Това може само да ни говори, че не е безотговорен, явно като види, че нещо не му е по силите се отказва. Според мен този път може отново да се е случил подобен сценарий - да е стигнал до зъбера към върха, да е решил, че все пак е търде трудно, но връщайки се да се е подхлъзнал... Като цяло смятам, че каквото и да му се е случило е било нещо мигновено и неочаквано. Не мисля, че не е могъл да си прецени възможностите или се е пресилил. Нещо изневиделица по-скоро се е случило...
Не е само Гашербрум 2. На почти всичките си върхове правеше така. Стига донякъде, оглежда, връща се и след няколко дни втори опит. С К2 също беше така. На много места съм чела как се шегува, че все качва върха от втория, третия път. Аз затова не съм съгласна с голямото безразсъдство, което му се приписва. Той, ако беше безразсъден, щеше да е загинал отдавна. 10те върха, които е качил, са най-трудните в списъка с осемхилядници. Беше си оставил "най-лесните" за накрая... И на най-добрите алпинисти са се случвали фалове, там много неща са непредвидими.

# 2 583
  • Стара Загора
Възможно ли е следното:
Боян е тръгнал към върха на 3 май когато последно са го видели. През нощта. На 3-4 тръгва да слиза до 3 лагер. Пренощува там и в това време започва спасителната акция. На 5-6 той и шерпите които го търсят се разминават ако има 2,3 различни пътища. От лагер 3 Боян почва да оставя неща за да е по лесно слизането - инсулин протеинови блокче палатка. Под лагер 2 е станало нещо но там той може да издържи дълго време ако има храна и инсулин. Температурите не са прекалено ниски. Ако е отишъл в лагер 2 и е нямало никой може да е мислил че не го търсят и е тръгнал надолу докато те са търсили над това място. Под лагер 2 може да е станало нещо.
Колкото и да е голяма планината знаят къде е минал баш да няма никаква следа ми се струва нелогично. Все още може да е някъде под лагер 2

Общо взето многооо теории може да са се случили.
Сега се сетих ,че онази русата алпинискта (забравих и името) беше казала ,че може да е тръгнал да търси друг маршрут.

# 2 584
Ами нали огледаха от Базовия лагер към лагер 2 пътя - освен да е някъде встрани. Аз мисля, че някъде е пропаднал в ледена цепнатина, замаскирана със сняг отгоре. Един алпинист днес предположи, че може да е паднал от върха, но от другата страна, на практика върхът не беше достигнат. Наистина предположения много. За мен е мистерия и как ще намерят инсулин и част от дреха от палатка, а самата палатка ще е издухана от вятъра - ами те тези неща са доста по-малки и леки от палатката. Отделно че никой не си оставял отворена палатката, защото наистина вътре навява сняг. Това според него означава, че много бързо е искал да напусне палатката и най-вероятно е тръгнал надолу.

# 2 585
  • Стара Загора
Възможно ли е следното:

Общо взето многооо теории може да са се случили.
Сега се сетих ,че онази русата алпиниска (забравих и името) беше казала ,че може да е тръгнал да търси друг маршрут.

# 2 586
  • Поморие
Възможно ли е следното:
Ако е бил в лагер 2, щеше да има някакви следи мисля. Там има храна и щеше да си личи дали е бил там. Или е тръгнал да изкачва и не се е върнал. или на лагер 3 където е забелязана палатката, след като е видял, че времето се влошава е останал да изчака и при едно ходене до тоалетна да пропадне в цепнатина. От друга страна първаночално, когато са се качили горе на 5-ти Май и са видяли палатката е нямало раница, от къде тогава дойдоха тези парчета от тениска и флаконите от инсулин...Дали се е върнал от горе и на връщане лошото време му изигра лоша шега...Въпроси, въпроси...без отговор за сега...и без Боян.

# 2 587
-ти
Bluelce, ти да не би да си бил там, че толкова подробно описваш на Боян мислите, състоянието и обстоятелствата? Лошото време го е хванало някъде, обикновено това се случва. Никой не тръгва в лошо време.
Как другите от групата са могли да видят, че времето се разваля и са слезли на по-ниско още на 29-ти, а той не разбрал?

Стана 2 седмици и все нещо ТИ не си разбрал. Какъв 29ти, като на 5ти са му намерили палатката до лагер 3? Времето още е било хубаво щом са били там, а Боян тогава е качвал върха.

# 2 588
  • Стара Загора
Намери ли те.... в тази огромна гигантска площ и сняг виелици точно една блузка и инсулин намериха.... Не го вярвам има ли снимки....

# 2 589
  • Буркина Фасо
Възможно ли е следното:
за да оставя нишани за другите , той трябва да осъзнава , че го търсят. но както го описваш това си е напълно нормалното при изкачване и слизане. виж, ако се е отклонил от пътя и знае ,че са минали няколко дни , тогава може да оставя нишани , но те няма да са в лагерите.

# 2 590
  • София
Сега доста снимки разгледах на ръба между Главния и Централния връх на Шиша Пангма. Ужас е някакъв. Това не знам как се минава, но според мен каквото е имало да става, там е станало...

Търсех но не намерих снимки....може ли линк

https://project-himalaya.com/2010-2000/gallery-xixa-summit.html

https://www.rmiguides.com/himalaya/shishapangma
https://climberstv.com/v/pjQky8wZ

Нан, нали питаше защо не ги свалят - еми ето виж какво чудо е. Как по това нещо може да се свали леден къс, което представлява едно тяло, стояло там? Освен да го хвърлят отгоре долу, друг начин не виждам

# 2 591
Ако съзнателно или принудително, все едно се е отклонил от маршрута не зная как може някой да го намери, а и той е опитен човек, едва ли би направил такова нещо.

# 2 592
Ако съзнателно или принудително, все едно се е отклонил от маршрута не зная как може някой да го намери, а и той е опитен човек, едва ли би направил такова нещо.
Да, така е но представи си следното.
Надолу пада в пукнатина и успява да се измъкне. Така търси процепи и друг път да се измъкне.
Стига до лагер 2. Вижда че няма никой и не оставя следи. Ако е изкачил върха или е бързал и не може да взема адекватни решения може да е тръгнал надолу особено ако храната му е свършвала. Но теории много

# 2 593
След като прочетох историята на Ули Щек, Симоне Моро и Джонатан Грифит разбрах колко пропита със сделки и игри е цялата тази дейност по изкачването на Еверест и други осемхилядници.  Пари, заплахи, побои, замервания с камъни, вадене на ножове. Не,  там няма феър плей. Там има бизнес.
Пълна поквара.
Отказвам да си представя, че Боян е участвал в подобни договорки,  в схемите на някой. Искал е да се запази чист и да катери достойно.
Не знам какво е причинило смъртта му. Силно се надявам,че е нелеп нещастен случай. Пропаст, подхлъзване, цепнатина. Става за секунди.
Не е, че е безотговорен. Не и той. Многократно се писа в темата, даваха се линкове, в които се показва стила, голямата му разсъдливост, разумност,  Личността. Не, не правя ореол. Пиша това, което анализира сърцето ми.
Първоначално имах надежда, че ще е жив, после, че ще го спасяват, после, че поне ще го открият. Още повече такива мащабни операции, междуправителствени договорки и съгласувсне.
Два материала обаче тук ме заляха не с ледена вода, кристалната планинска вода.......а с помия. Първият беше за ситуацията с труповете и останките, които се опитват да разчистват, но види се, все още безуспешно. Вторият е за историята с побоя и моленето на колене.
Всичко е пари. Нищо не може да ме убеди, че за пари не може да бъде открито тялото. За много пари. Нищичко.
Написах го максимално лаконично.
Пък нека трият. Все някой ще ме е прочел. И да не ме е, записано е във Вселената.
Благодаря много на абсолютното всички, които писаха тук последните дни. Тази искреност и споделяне на взаимност в напрежението и състрадието е безценна.
Вярвам, че Душата на Боян е на светло, мирно, топло място.

# 2 594
Два материала обаче тук ме заляха не с ледена вода, кристалната планинска вода.......а с помия. Първият беше за ситуацията с труповете и останките, които се опитват да разчистват, но види се, все още безуспешно. Вторият е за историята с побоя и моленето на колене.

Този материал съм го пропуснала, а уж следя темата. Може ли линк или за накратко за какво става дума, за да потърся сама?

Общи условия

Активация на акаунт