Боян Петров

• 237 932
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 2 565
  • somewhere over the rainbow
Е защо постоянно се повтаря, че не може да се свали? Още в началото от хеликоптера казаха, че може да се изтегли с въже, стига да има до него човек, който да го върже. То по вашата логика няма и да може да се свали, ако е в несвяст, но жив. А едва ли още в началото някой си е мислел, че ще го намерят свеж, като репичка,  готов да слезе на крака. Едната основна функция на хеликоптера е да се огледат труднодостъпни места, а другата - да се свали бързо Боян, ако е жив, и да се свали без значение колко бързо, ако не е жив.

# 2 566
Ето пак... Не се свалят тела от планините, особено пък от такива. Там си остават. Откриването е важно за застрахователите, за да си приключат делото и да обезщетят близките. Боян ще си остане там, на върха. Нали не мислите, че е логично тоя хеликоптер да обикаля една седмица, после да го върнат в БГ и да го закопаят в Софийски гробища. Не. Алпинистите остават в планината. Това е смъртта, която приемат когато са решили да се отдадат на такова катерене.

# 2 567
Е защо постоянно се повтаря, че не може да се свали? Още в началото от хеликоптера казаха, че може да се изтегли с въже, стига да има до него човек, който да го върже. То по вашата логика няма и да може да се свали, ако е в несвяст, но жив. А едва ли още в началото някой си е мислел, че ще го намерят свеж, като репичка,  готов да слезе на крака. Едната основна функция на хеликоптера е да се огледат труднодостъпни места, а другата - да се свали бързо Боян, ако е жив, и да се свали без значение колко бързо, ако не е жив.

Хеликоптерите летят до определена височина. Ако го намерят над тази определена височина, спасителите първо трябва да го смъкнат надолу. Самият хеликоптер може да предизвика лавина, която да затрие спасителите, затова тялото трябва да се пренесе на безопасно място и там да се качи на хеликоптер. Това да кръжи над спасителите на височина над 7 000 метра е много опасно.

# 2 568
  • somewhere over the rainbow
Ето пак... Не се свалят тела от планините, особено пък от такива. Там си остават. Откриването е важно за застрахователите, за да си приключат делото и да обезщетят близките. Боян ще си остане там, на върха. Нали не мислите, че е логично тоя хеликоптер да обикаля една седмица, после да го върнат в БГ и да го закопаят в Софийски гробища. Не. Алпинистите остават в планината. Това е смъртта, която приемат когато са решили да се отдадат на такова катерене.
Тази категоричност само върху някакво суеверие ли се основава или има закон, който ще се радвам да прочета?

PURE, така е, естествено, че не може да стане при всички случаи и на всяка цена. Но не е като да не може изобщо. Те спасителите казаха най-важното условие условия - да е на място, където може да бъде достигнат от човек, който да го върже. В същото интервю казаха, че са оторизирани да летят до 7 000 м., но в добро време, могат и повече.

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 20:10 от N_A_N™

# 2 569
Е, да се знаело къде е, то си се се къде е... Не е като да е изчезнал човек някъде по света и да не знаеш в Китай ли е, в Гърция ли е... За съжаление човекът там и ще си остане, много жалко, надявах се, че ще го намерят жив. Много лично го преживявах последните дни, но днес някак си ми се изгуби надеждата... пожелавам на близките му да имат силите да продължат напред, защото дори не искам и да си представям как се чувстват. Най-вероятно болката е неописуема Sad

# 2 570
  • Поморие
Е защо постоянно се повтаря, че не може да се свали? Още в началото от хеликоптера казаха, че може да се изтегли с въже, стига да има до него човек, който да го върже. То по вашата логика няма и да може да се свали, ако е в несвяст, но жив. А едва ли още в началото някой си е мислел, че ще го намерят свеж, като репичка,  готов да слезе на крака. Едната основна функция на хеликоптера е да се огледат труднодостъпни места, а другата - да се свали бързо Боян, ако е жив, и да се свали без значение колко бързо, ако не е жив.
Преди два дни четох статия за Еверест. На височина над 7500-8000 м не могат да бъдат свалени. Беше описан случай на една американка, която 3 дни е била жива и е лежала край пътеката, но никой не е успял да и помогне. Минавали са покрай нея и са я виждали, че е жива...След години друг алпинист се качва и поставя в дрехите й писмо от сина й , завиват я с американското знаме и я бутат в една пропаст - един вид символично погребение.

# 2 571
  • София
Последната информация е, че най-вероятно Боян е паднал в пропаст.

# 2 572
  • София
Не взел джи пи ес тракер, защото " този връх беше нещо,като тренировка преди Еверест" - това е от коментар под статията.

Благодаря! Не ми хрумна да чета коментарите под статията Peace

Значи остава загадка имал ли е или не джи пи ес тракер...

Това не може да ми го побере акъла. На Витоша да е ок, ама там..

# 2 573
  • София
Сега доста снимки разгледах на ръба между Главния и Централния връх на Шиша Пангма. Ужас е някакъв. Това не знам как се минава, но според мен каквото е имало да става, там е станало...

# 2 574
Преди два дни четох статия за Еверест. На височина над 7500-8000 м не могат да бъдат свалени. Беше описан случай на една американка, която 3 дни е била жива и е лежала край пътеката, но никой не е успял да и помогне. Минавали са покрай нея и са я виждали, че е жива...След години друг алпинист се качва и поставя в дрехите й писмо от сина й , завиват я с американското знаме и я бутат в една пропаст - един вид символично погребение.

И аз я четох. Но- първо при предложена й от шерпи помощ и кислород, тя е отказва да се възползва, защото гонела постижение да е първата американка и втора жена в света, изкачила Еверест без кислород; на други пък казва, че просто си почива и няма нужда от помощ; на британска двойка, която реално си проваля експедицията на 350 метра под върха вече, за да я спаси и реанимира, се моли за помощ, но безуспешно. Мъжът от тази двойка приема случилото се много лично. Впоследствие с жена му пак изкачват върха и виждат тялото на американката така, както са го оставили. След години се връща, слага в останките от тялото й писмо от сина й и го избутва в пропаст, махайки го от пътя- своеобразно погребение.

# 2 575
Помоща е помощ когато е на време .
Те отдавна закъсняха ужасно много с помоща .
Очакваше се това развитие след две седмици в Хималаите , разумът така ми говореше
за това пишех за чудо . Вече не го преживявам , даже ореола на алпинистите много ми падна след информацията за тях . Това да е за урок на хората да не се хвалят много-много и да не дърпат дявола за опашката .
Живота е по ценнен от всякакви върхове . Боян Петров трябваше да си седи тука в нашите прекрасни планини със зеленина , езера и да се бори за тях...Не разбирам какво ги привлича в онези голи зловещи скали .

# 2 576
Сестра му, мисля, каза в интервюто, че е тръгнал с нежелание този път. Вътрешно предчувствие, може би...

# 2 577
Покоряването на тези върхове е като наркотик. Знаеш риска, но точно той те привлича.

# 2 578
Не знам дали е постван този линк: https://www.youtube.com/watch?v=VscMPoT3hFA
Около 45-тата минута разказва как се е опитал да изкачи Гашербрум, 12тия по височина връх в света, обаче в един момент е преценил, че е прекалено рисковано да продължава до върха, понеже бил сам и било прекалено стръмно, за да продължи. Това може само да ни говори, че не е безотговорен, явно като види, че нещо не му е по силите се отказва. Според мен този път може отново да се е случил подобен сценарий - да е стигнал до зъбера към върха, да е решил, че все пак е търде трудно, но връщайки се да се е подхлъзнал... Като цяло смятам, че каквото и да му се е случило е било нещо мигновено и неочаквано. Не мисля, че не е могъл да си прецени възможностите или се е пресилил. Нещо изневиделица по-скоро се е случило...

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 20:43 от Уейв

# 2 579
  • Стара Загора
Сега доста снимки разгледах на ръба между Главния и Централния връх на Шиша Пангма. Ужас е някакъв. Това не знам как се минава, но според мен каквото е имало да става, там е станало...

Търсех но не намерих снимки....може ли линк

Общи условия

Активация на акаунт