Боян Петров

• 238 113
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 2 265
  • Стара Загора
Четох , че ще има огромни ограничения вече на Еверест , като опитност , възраст и т.н Няма да се допускат любители катерачи.

# 2 266
qrye, тоя е двойно възвишен, защото е и веган, първият веган който еди кво си.
В интерес на истината, за вегана не бих преживявала с дни. не ми е толкова симпатичен, но да го пази Господ, де. В Неговите очи всички са равни, в моите не. Stuck Out Tongue

Зари, не си права, ето какво пише на страницата на спасителната операция:

The rescue team comprises 6-10 Nepali and Chinese climbers, тоест има и непалци. Хеликоптерите са изцяло от Непал, с тях долетя и някакъв голям алпинист на име М.нещо си Шерпа.  Вече знаем името на водача на спасителната операция, това е китайски алпинист, който бил много опитен. Второ, сред непалците със сигурност има и шерпи, трето не всички високопланински народи са само и единствено от народа Шерпа. Действието става в Тибет, а там си имат местни високопланински народи, които се цанят за шерпи.
За кое по-точно не съм права, че алпинистите са китайци, за шерпите съм писала най-общо.
А там неопитни няма.
Или че всяко движение и мърдане там се договаря срещу заплащане.

# 2 267
  • На брега на реката
Вярно е, че планината е задръстена. Само тази сутрин на Еверест са се качили 50 човека.

Защото на всеки втори пренаситен богаташ в bucket list-a му е да изкачи Еверест. Скоро и магистрала ще построят. После говорим за духовност, откривателство и колко некомерсиални хора били изкачващите високите върхове.
Това и Боян го е казвал в интервюта. Че Еверест не му е чак такава мечта, просто е парченцето от пъзела 8000ци. А това, че има богати келеши, които покоряват върхове заради едното тагване, не значе, че трябва да гледаме на всички алпинисти по този начин.

# 2 268
Не разбирам какво ви пречи желанието на хората да изкачат Еверест? Това е мечта, желание, вътрешен порив. Всеки един от нас ежедневно проявява интерес към нещо. При някой това ще е мерак да вкусят нещо различно, което са видяли по Фиета Тв, за друг ще е желанието да си купи чисто нова кола, трети ще иска да посети Бали, четвърти да направи круиз, а пети - да покори Еверест. Но да, разбирам, че е неразбираемо сравнено с нашите ежедневни дребни желанийца

# 2 269
Не разбирам какво ви пречи желанието на хората да изкачат Еверест? Това е мечта, желание, вътрешен порив. Всеки един от нас ежедневно проявява интерес към нещо. При някой това ще е мерак да вкусят нещо различно, което са видяли по Фиета Тв, за друг ще е желанието да си купи чисто нова кола, трети ще иска да посети Бали, четвърти да направи круиз, а пети - да покори Еверест. Но да, разбирам, че е неразбираемо сравнено с нашите ежедневни дребни желанийца

Проблемът не е в качването. Нека заможните плащат, все пак те хранят една цяла икономика. Проблемът идва оттам, че професионалните алпинисти се принуждават да правят чудеса, да се държат като супермени в планината, за да изпъкнат над хилядите, които плащат, за да ги носят на ръце към върха. Сега са без кислород, без въжета и осигуровки, скоро ще са на един крак, с вързани очи, по без панталони, голо тичане нагоре, с кучета, прасета и коне...
Ей го, веганът, качил се без да яде и пие вода...

Колкото повече се държат като свръх човеци, толкова повече рискуват да им се случи нещо лошо като на Боян

# 2 270

Проблемът не е в качването. Нека заможните плащат, все пак те хранят една цяла икономика. Проблемът идва оттам, че професионалните алпинисти се принуждават да правят чудеса, да се държат като супермени в планината, за да изпъкнат над хилядите, които плащат, за да си носят на ръце към върха. сега са без кислород, без въжета и осигуровки, скоро ще са на един крак, с вързани очи, по без панталони, голо тичане нагоре, с кучета, прасета и коне...

А това кому е нужно - да правиш глупости с цел да бъдеш в очите на останалите "супермен" и да "изпъкваш"?
Нали уж за идеи иде реч, за идеализъм, за лични цели, за себеутвърждаване? Ако това е наистина така, то на кой нормален човек със здрава психика ще му пука, че и други са покорили неговите върхове? Че са ги покорили дори преди него или по няколко пъти?
Ако му пука и има за цел точно да изпъкне - то това не е особено психически и емоционално здрав човек. Това е най-често комплексар с някакви лични житейски липси. Такива хора също имат право на място под слънцето, разбира се.
Нека всеки се катери, плува, тича, гмурка и т.н. където и както си ще из природата. Стига да не я ощетява по някакъв начин /както с боклуците по планините, които остават там с десетилетия и столетия дори/, понеже тя е вече на всички и трябва да си я пазим. Да се себедоказва и да си поема отговорността и риска, като е възрастен човек. Да си плаща за гяволука - той или близките му. Ако има фен-клуб от хора, на които не им стиска да го следват, но се силят да се пекат на неговата слава, понеже лична нямат, пък им се ще - да плащат и те, щом ги кефи. Нищо лошо не виждам в това.

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 11:31 от Judy

# 2 271
Да очакваме нови серии - Качване на Еверест с домашни любимци, Качване на Еверест от сама жена и други...?

Аз вчера изгледах филма Еверест и много неща схванах по друг начин след гледането му.

# 2 272

Проблемът не е в качването. Нека заможните плащат, все пак те хранят една цяла икономика. Проблемът идва оттам, че професионалните алпинисти се принуждават да правят чудеса, да се държат като супермени в планината, за да изпъкнат над хилядите, които плащат, за да си носят на ръце към върха. сега са без кислород, без въжета и осигуровки, скоро ще са на един крак, с вързани очи, по без панталони, голо тичане нагоре, с кучета, прасета и коне...

А това кому е нужно - да правиш глупости с цел да бъдеш в очите на останалите супермен и да "изпъкваш"?
Нали уж за идеи иде реч, за идеализъм, за лични цели, за себеутвърждаване? Ако това е наистина така, то на кой нормален човек със здрава психика ще му пука, че и други са покорили неговите върхове?
Ако му пука - то това не е особено психически и емоционално здрав човек. Това е най-често комплексар с някакви лични житейски липси.
Нека всеки се катери, плува, тича, гмурка и т.н. където и както си ще из природата. И да си поема отговорността и риска, като е възрастен човек.

За тези хора това е професия, работа. Те получават пари от спонсори, те не вадят от собствения си джоб, за да си осигурят експедицията. После ги чакат договори за книги, интервюта, участия, други експедиции. Никой не иска да чете как са те носили по южния маршрут десетина шерпи, но мнозина биха платили, ако се окаже, че като козел си се мятал над цепнатините гол и бос без кислород с шепа лешници в джоба.

# 2 273
Какви идеи, какво откривателство. Земята вече е открита от-до. Сравненията в статиите с научни открития с практическо и социално приложение са смешни и говорят достатъчно за авторите и за тези, които им се възхищават. Да си 741-я някъде вече е недостатъчно, сега трябва да е екстремно, след вегана очаквам слънцеяд - минимум.

# 2 274
Никой никого не принуждава да прави нищо. Ако те е страх от горящи сгради, не ставаш пожарникар. Ако те е страх от престъпници, не ставаш полицай. И да, сигурни точно "изпъкването" е водещото... Wink

Това са лични избори - като избора да родиш дете, да се разведеш, да учиш еди-какво си. Всеки си има неговите мотиви и кои сме ние, че да ги съдим?

# 2 275

За тези хора това е професия, работа. Те получават пари от спонсори, те не вадят от собствения си джоб, за да си осигурят експедицията. После ги чакат договори за книги, интервюта, участия, други експедиции. Никой не иска да чете как са те носили по южния маршрут десетина шерпи, но мнозина биха платили, ако се окаже, че като козел си се мятал над цепнатините гол и бос без кислород с шепа лешници в джоба.
Вероятно е така
Аз пък съм гледала 127 HOURS и той ми държи влага как не трябва да си прекалено самоуверен и да подскачаш по скали с шепа лешници в джоба
За никого никога не казвам "сам си го е търсил", но ме е яд когато съзнателно се пренебрегва логика и безопасност и се случват неща, които е можело да се избегнат. Sad

# 2 276
  • somewhere over the rainbow
Проблемът не е в качването. Нека заможните плащат, все пак те хранят една цяла икономика. Проблемът идва оттам, че професионалните алпинисти се принуждават да правят чудеса, да се държат като супермени в планината, за да изпъкнат над хилядите, които плащат, за да си носят на ръце към върха. Сега са без кислород, без въжета и осигуровки, скоро ще са на един крак, с вързани очи, по без панталони, голо тичане нагоре, с кучета, прасета и коне...
Ей го, веганът, качил се без да яде и пие вода...

Колкото повече се държат като свръх човеци, толкова повече рискуват да им се случи нещо лошо като на Боян
Разсмя ме, но си е баш така. Аз нямам против желанията богатите да ходят на Еверест, щом имат, да плащат и да ги носят. Но така риск няма или поне е пренебрежимо малък. Ма да ми ходиш по без гащи, само защото си мислиш, че това те прави готин, е пълната глупост.
Ама коя съм аз с ракията в ръка да говоря за тези възвишени хора?!

# 2 277
Ние не ги съдим, а ги обсъждаме.

# 2 278
  • София
Какви идеи, какво откривателство. Земята вече е открита от-до. Сравненията в статиите с научни открития с практическо и социално приложение са смешни и говорят достатъчно за авторите и за тези, които им се възхищават. Да си 741-я някъде вече е недостатъчно, сега трябва да е екстремно, след вегана очаквам слънцеяд - минимум.
Земята изобщо не е открита от- до има огромни неизследвани територии в Амазонките джунгли, Аляска, Сибир , а да не говорим за световния океан, проучен едва към 5-10 %. Територии за нови открития колкото щеш.

# 2 279
Не че нещо, но от няколко хиляди години насам никой не е прекарвал слон през Алпите, та може това да е следващото горещо нещо...
Е, ама това е авторско право на Ханибал. Не знам, трябва да се провери, дали авторските права са още налични, все пак. Ако не са - пътят и там е открит. Който иска - на слон да язди, който ще - на ски да лети или да перне един делтаплан. На който както му е удобно. Свободен и демократичен свят сме, все пак.

Цитат
Като е професия, да не е пък монопол?
Всеки има право да се пробва. Като ще и на гръб да го носят - щом си плаща, ще го качат. На кой пречи това? Качила съм всички най-високи върхове на планини у нас на крака. Никога не ми е било проблем, ако друг пък е минал част от маршрута с лифта, тикан  е, дърпан е и т .н. Не пречи дори и ако този, същият, после приказва и пише книги как е качвал на куц бос крак. Понеже нямам комплекси да съм първа, да съм най. Искала съм - качила съм. Нито книги ще пиша, нито други мераци да се увековечавам имам. Нямам нахалството да искам да забранят друг да качи, както намери за добре тез, които съм качвала и аз.
А кой какво пише по книгите си и рецитира по филми и интервюта - това е без значение отдавна за мен. Възрастен човек съм и от много години съм наясно, че театърът е вечно изкуство.
Върховият патос без друго винаги ми е звучал като емоционална патология.

Лично на  мен веганът ми е по-симпатичен. Не защото е веган, а защото прочетох, че допреди няколко години нищо не е катерил и нищо не е спортувал. Преди 6-7 години минава за първи път като възрастен човек Ком- Емине, не е алпинист, не се обучавал специално. Въпреки това е качил доста високи върхове, вкл. Еверест. Май не са го влачили, носили и бутали дори.
Пък е и още жив този човек. Което за мен е най-важното.

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 11:49 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт