Боян Петров

• 237 910
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 2 625
В книгата си е написал, че най-големият му страх било пропадане. И аз мисля, че това му се е случило Rolling Eyes

Той има едно пропадане -  на слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пропада в ледникова цепнатина, откъдето е изваден от група испански алпинисти.

Други по-сериозни инциденти - След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза и губи съзнание. Успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние.

През 2008 г. при катерене в Алпите пада и си чупи крак.

# 2 626
С негов приятел, който бяха поканили в една от медиите, също има инцидент. Май в пещера, когато пропадат и двамата и едва се измъкнали.

Намерих го. От 4:10 минута нататък.

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 22:00 от Merelenda

# 2 627
Съобщение на Боян Петров от 16.04.18:
"Толкова драми съм преживявал, че се чудя какво още е писано да ми се случи... 🤔 Животът е прекрасен и искам просто да си живея без да се налага да оцелявам...😁"

Мисля е денят преди да тръгне.

Добавил е:
"Boyan Petrov е изкачил 22 върха над 5000 метра. Без кислород и без шерпи... През 2009 г., по време на същата експедиция, когато му се налага да спи в палатката на загинал алпинист, се отказва на 10 вертикални метра от Гашербрум II заради силния вятър. Същата година съдбата тества и късмета му. Пада в ледена цепнатина с дълбочина 9 метра. За щастие, е оставил раницата си до раниците на испански алпинисти. Някой се сеща, че може да е пропаднал и след час търсене го изтеглят с въже."

# 2 628
Това с поведението на шерпите го бях пропуснала. Гадно, но някак логично. И аз все си мисля, че или е бил повален на ръба, или е пропаднал, въпреки пе от информацията и намерените до момента вещи, нещо говори за бързане в последния момент. Изключвам, за себе си, някаква дезориентация. Човекът сам си казва, че е имал слухови халюцинации, но на височина над 8200 м. Това ми остана в съзнанието-дели върховете на такива до 8100-8200 и по-високите, при които липсата на кислород влияе на психиката. ШИША ПАНГМА не е от тях.
ПП: егати и зловещият ръб, на мен ми се размазва всичко пред очите само от снимката.
Пп 2: току що по Нова: прекратиха издирването на Боян по въздуха. Новини след Госпорюдарите.

# 2 629
  • София
Прочетох го и аз, докато гледах форума. Но и това не ми звучи искрено. Никой не го е закарал с пистолет в гърба на Шиша пангма.
Не знам защо и кому е било нужно да се представя това като тегоба, когато е личен избор.

# 2 630
Пребил се е някъде човека от някоя скала .
Предчувствал си го е, казал е последния си път ..че този връх е много коварен ..един фоторепортер
вчера го каза пристътвал на последната му прескоференция
Само защо ги оставят като кучета без история така там ..завинаги ...
По християнската традиция не е добре , трябва поп да прочете молитва за да може душата му да намери покой.

Това е за вярващите! В интервюта е казвал, че като човек на науката не вярва в Господ, а в научни факти...
Понеже си много задълбала ...а надявам се разбираш че така си вредиш ..ето тук се е замислил че май има Бог ...на 6, 20 http://www.btv.bg/video/shows/120-minuti/komentar/komentar-na-vo … ja-kam-varha.html

# 2 631
Прочетох го и аз, докато гледах форума. Но и това не ми звучи искрено. Никой не го е закарал с пистолет в гърба на Шиша пангма.
Не знам защо и кому е било нужно да се представя това като тегоба, когато е личен избор.

В тези неща винаги има едно фино съпротивление. Хем ти харесва, хем ги обожаваш, хем са такъв брутален зор и напън над нормалните човешки възможности и ти се ще да се спреш, докато не усетиш, че не можеш и ти се иска прекалено много. Съпоставям с нашите най-добри ултрамаратонци. Всеки си е казвал от време на време "Никога повече!" след особено тежка ултра, но до няколко седмици започват да оглеждат сайтовете и да си избират следващата. Просто е много брутално хоби, което взима много от теб, но пък без него ти е още по-кофти.

# 2 632

Нана, не знаем какви са истинските му подбуди, но аз се радвам, че не се превъзнася прекалено по планините, поне от това което видях. Някак искрено ми се стори и човешко неговото. Не харесвам и не разбирам прекалено залитнали към адреналина хора. Нещо нездраво ми прозира там.

# 2 633
Боян не вярва в Господ, поради биологичното си образование има научна представа за произхода на света и живота.....няма как биолог да е вярващ......сам го е казвал .......така, че едва ли държи да му се прочете молитва, за да намери мир душата му......Бояновата душа никога не намира мир и ипокой, тя е любопитна, тя търси, тя иска да знае......затова там в Планината, от другата страна на стената той ще бъде най щастлив! Confused

# 2 634
"Колкото по-трудно е, толкова повече ти се живее. Най-великата трудност за тоя човек не значи край, бе, хора, значи вечен живот. Сигурният живот на спасения алпинист е краят му."

# 2 635

Не харесвам и не разбирам прекалено залитнали към адреналина хора. Нещо нездраво ми прозира там.

Адреналинът е наркотик като всички останали. Организмът си го иска и ти щеш, не щеш, му го даваш по един или друг начин.

# 2 636
"Колкото по-трудно е, толкова повече ти се живее. Най-великата трудност за тоя човек не значи край, бе, хора, значи вечен живот. Сигурният живот на спасения алпинист е краят му."
Абсолютно права си.....точно в това виждаше смисъла на живота Боян, в покоряването на трудностите.....в новите предизвикателства, в срещите очи в очи със смъртта, толкова пъти, по толкова поводи......за него това означаваше, че е Жив, сигурно ли му е спокойно ли му е......това не е неговия живот, това се раднява на смърт!

# 2 637
  • град-държава
Още една интересна статия от вертикален свят за тъмната страна на нещата.
http://www.verticalworld.net/articles/article.php?id=171

# 2 638
  • инфантилно и разглезено хлапе
Не знам дали е постван този линк: https://www.youtube.com/watch?v=VscMPoT3hFA
Около 45-тата минута разказва как се е опитал да изкачи Гашербрум, 12тия по височина връх в света, обаче на един момент е преценил, че е прекалено рисковано да продължава до върха, понеже бил сам и било прекалено стръмно, за да продължи. Това може само да ни говори, че не е безотговорен, явно като види, че нещо не му е по силите се отказва. Според мен този път може отново да се е случил подобен сценарий - да е стигнал до зъбера към върха, да е решил, че все пак е търде трудно, но връщайки се да се е подхлъзнал... Като цяло смятам, че каквото и да му се е случило е било нещо мигновено и неочаквано. Не мисля, че не е могъл да си прецени възможностите или се е пресилил. Нещо изневиделица по-скоро се е случило...
Не е само Гашербрум 2. На почти всичките си върхове правеше така. Стига донякъде, оглежда, връща се и след няколко дни втори опит. С К2 също беше така. На много места съм чела как се шегува, че все качва върха от втория, третия път. Аз затова не съм съгласна с голямото безразсъдство, което му се приписва. Той, ако беше безразсъден, щеше да е загинал отдавна. 10те върха, които е качил, са най-трудните в списъка с осемхилядници. Беше си оставил "най-лесните" за накрая... И на най-добрите алпинисти са се случвали фалове, там много неща са непредвидими.

На почти всичките си върхове правил така, но явно до сега е имал късмет да има други хора около него, които няколко пъти са го спасявали. Ако всичките му изкачвания са такива, явно тоя човек си е играел на лотария с късмета си. За мен поведението му е далеч от професионализъм, колкото и да го хвалят. Играел е на късмет, ако стане - стане.

# 2 639

Не харесвам и не разбирам прекалено залитнали към адреналина хора. Нещо нездраво ми прозира там.

Адреналинът е наркотик като всички останали. Организмът си го иска и ти щеш, не щеш, му го даваш по един или друг начин.

Така е и го виждам по себе си с далеч по-безопасни от алпинизма занимания, но има една категория хора, в чиито поглед се чете лудост. Скоро се запознах с един такъв. И той катерач и екстремен скиор след почти пагубно падане и солидно потрошаване с риск за инвалидизиране. Просто Боян не ми изглежда да е един от тях. За това си има и много видими предпоставки, но това е друга тема.

Общи условия

Активация на акаунт