Боян Петров

• 237 854
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 2 715
  • София
E, стига вече с тези призиви. Боян Петров не е национален герой, не е Ботев и категорично не е Левски.
Няма нужда от падане на колене и запазване на минута мълчание.

Не мога да разбера фанатизирането на конкретния човек. И желанието да го оприличим с месия.
Играел си е на котка и мишка с живота,негова воля,но и животите на котката свършват в един момент.
Продължава да се говори за чудо,въпреки фактите и въпреки всички твърдения,че вече се търси тяло.Това желание да се опреличи Боян с Господ не го разбирам.Ако наистина бъде намерен жив,то със сигурност ще е новия Господ.Даже и аз ще се замисля,че чудеса стават. Но всеки разбира различно думата чудо.

# 2 716
Е, и какво като някой си позволява да го съди, дори и да е така? Всеки си казва мнението, а мнението на тук пишещите нищо няма да промени. Така че не виждам какъв е проблемът.
Да съдиш е едно (има разни библейски принципи, които призовават да не съдим), да изказваш мнение е друго. Just for your information Wink

# 2 717
  • София
Ти го възпиремаш като осъждане, а то не е така. Вероятността да намерят тялото е почти никаква. Много време мина, досега кой знае колко пъти е трупало, имало е пропадания на пластове сняг. Очевидно се смята за нормално телата на загиналите да си остават там.

# 2 718
А знаете ли как се финансира една такава експедиция? Оборудването, пътя, храната, разходите за екип и т.н. От къде са парите за това начинание? Доколкото четох едно такова начинание струва около 8 000 долара. Не ми се вярва, че човек може сам да отдели такава сума и то за няколко поредни експедиции. За това ми е интересно кой и как финансира тези алпинисти/планинари покоряващи 8 хилядници.

# 2 719
Който е чел "Чайката" на Бах ще разбере..

ДА    Simple Smile

# 2 720
  • Варна
Някъде се спрягаха и ужасни суми като такса за изкачването на самия връх. Май нещо такова ми се мержелее.

Рекламодатели вероятно. По екипите им има надписи, нали?

# 2 721
А знаете ли как се финансира една такава експедиция? Оборудването, пътя, храната, разходите за екип и т.н. От къде са парите за това начинание? Доколкото четох едно такова начинание струва около 8 000 долара. Не ми се вярва, че човек може сам да отдели такава сума и то за няколко поредни експедиции. За това ми е интересно кой и как финансира тези алпинисти/планинари покоряващи 8 хилядници.
Също така и до момента не е ясно кой и как финансира до сега издирването на човека или тялото му. Това е пък още по-скъпо, особено като се има предвид масовостта на операцията, участието на няколко държави, скъпата техника. И за мен е любопитен този момент. Като не смятам, че ми се налага да се извинявам на когото и да било за въпроса. Той не е нито обиден, нито нерезонен, нито извън темата. Напротив.
Както писах - планинари сме и живо ни интересува утре, ако нещо се случи из нашите балкани с нас, на какво можем да разчитаме.
За експедициите често финансирането е и чрез заеми. Как е в този конкретен случай - не мога да кажа.

Последна редакция: вт, 15 май 2018, 10:44 от Judy

# 2 722
Много ми е странно какво означава да се смири?  В някои постове все се прокрадва или директно се пише, почти осъдително.
Боят Петров в интервюта е показвал смиреност. И когато са го питали дали целта му е да покорява върхове, той е казвал : " да покоря СЕБЕ си."
Правете разлика. Никога не се е величаел пред Непостижимото , пред Могъществото на природата. Живот изпълнен с аскези, лишения и жертва липса на смирение ли е?
"Да покориш природата означава да излъжеш себе си и обществото, че си подчинил някакъв процес, който е неподчиняем. Аз всеки път изпитвам огромно преклонение пред гигантите и пред мащаба на голямага планина и ми е много напрегнато като знам какви стихии бушуват...."

А ти какво очакваш да каже в интервю? Човек на 45 години, баща на две деца? Той не е някой пубер, че да каже "да си срещу природата е мнооо яко, браааат". Естествено че ще говори разумно и рационално, но това не значи че и подходът му е бил 100% такъв, както се вижда. Да тръгнеш без тракер, gps, сателитен телефон и т.н.... не съвпада чак толкова с интервютата му. Хайде без кислород, добре, нямал бил височинна болест (нищо че във всяко интервщ обяснява как заради липсата на кислород на слизане е като пиян и не е на себе си)... сам - такъв му бил "стила" (супер пуберско изказване според мен, на такава височина и хлебарка не вирее, пък човека нали е по-голям от Природата покорява и оцелява сам... понякога)... бърз бил - вчера и дядо му (между другото много е впечатляващо че има живи толкова възрастни роднини, Господ здраве да им носи!) в интервю каза че го е посъветвал "който ходи бавно, стига бързо"...

# 2 723
  • Норвегия
Инфо от генералния спонсор за спасителната акция: http://karollcapital.bg/bg/news/novini/da-pomognem-za-spasenieto-na-boyan-petrov

Всички спонсори на Боян: http://boyanpetrov.com/partners/

# 2 724
Според мен вече не е сред живите. До сега да беше слязъл до някой от лагерите. Ако от 03.05.2018 се води за изчезнал, то днес сме 15.05.2018. Това са 12 дена. Не е като да е в джунгла, гора, та да има по- големи шансове да оцелее и да бъде открит.
Дано поне не се е мъчил. Колкото и да не го е било страх от смъртта, според мен много добре е осъзнавал (ако е бил в съзнание) какво го очаква и няма да му е било особено спокойно.

# 2 725
Според местните суеверия планините не са просто физически феномени - те са личности, богове. В тоя ред на мисли, отношението следва да е не само техническо, а ако щеш благоговейно. Представи си, че върхът е човек. Решаваш да се качиш, но на него не му е приятно по някаква причина. Все едно да застанеш срещу някого и да го тормозиш. Той ще те заплаши, че ще те прасне, а в един момент и ще го направи.

Та така, в един момент да си техничен атеист не е достатъчно, трябва да видиш срещу какво точно се изправяш. Шерпите имат точно тоя светоглед.

Звучи странно, но ако човек прекара повече време, може да се окаже, че планините наистина имат характер и са някакъв вид...не знам, божества? Еверест впрочем е "майката на света" според местните вярвания.

Много много съм съгласна с твоята гледна точка. До момента в който Съни е бил смирен пред планината, никога не пристъпвайки, когато тя не е "в настроение" е бил щаден и подкрепян. Този път мисля, че е имало нещо различно в нагласата му, лично аз това усетих - изпуснати изречения като " ...ще го претупам набързо..тоя "..(Берон го спомена в интервюто си)., "тоя връх е едно стъпало...подготовка за Еверест..., "не ми се тръгва из тия снегове когато тук всичко зеленее и птички чуруликат..."..., "...животът е прекрасен и искам просто да си го живея, а не да ми се налага да оцелявам..."....ето всичко това, извадено от неговите думи показва, че този път той макар и технически подготвен е тръгнал с различна нагласа към този връх. Сякаш...е бил принуден..сякаш просто ТРЯБВА да го направи, няма как...заради крайната цел, която си е поставял. Мисля, че точно тук се крие всичко...там, горе....е толкова чисто...че подобна нагласа не е могла да бъде незабелязана....Планинана, хората...абсолютно всичко е преди всичко ДУХ. И истинските битки се водят именно на тази плоскост.

# 2 726
Според мен вече не е сред живите. 

Не мисля, че има разумен човек, който вярва, че е жив.
Аз лично се надявах до достигането на лагер 2 от спасителния екип.

# 2 727
За съжаление ако е пропаднал в цепнатина или паднал в пропаст може и никога да не разберем какво се е случило. Възможно е да разберем евентуално след много години по чиста случайност, какъвто е случаят с брата на Райнхолд Меснер.

накратко историята

Скрит текст:
Останките на Гюнтер - брат на един от най-великите алпинисти - Райнхолд Меснер, бяха намерени 35 г. след смъртта му под 9-ия по височина връх в света Нанга Парбат (8125 м). И най-после хвърлиха светлина върху мистерията, забулила случилото се на половината път към осемхилядника. Мистерия, заради която Райнхолд Меснер живееше с обвиненията, че е изоставил брат си да умре.

Трупът на Гюнтер Меснер бе открит напълно облечен в якето и обувките, с които е бил във фаталния ден. И именно по дрехите е бил идентифициран. Най-важно от всичко обаче е мястото, на което е намерено тялото - то доказва, че Райнхолд Меснер не е изоставил 23-годишния си брат на склона. А потвърждава разказа на великия алпинист, че брат му е бил пометен от лавина.

Кариерата на Райнхолд Меснер - първия човек, изкачил сам най-високия връх - Еверест (8848 м), без кислород (през 1980 г.) и първия покорил всички 14 осемхилядника, винаги е била засенчвана от обвиненията, че е жертвал брат си в името на собствената си слава. Двамата тръгват през 1970 г. към страховития Нанга Парбат, намиращ се в Каракорум, на западната част от Хималаите. Достигат върха, но са на ръба на изтощението. Свършват водата и храната и Гюнтер започва да халюцинира заради т. нар. височинна болест. И тук започват съмненията. Райнхолд Меснер казва, че са тръгнали надолу през западния склон Диамар и тогава брат му изчезнал. Райнхолд Меснер твърди, че изтощеният и влачещ се след него Гюнтер изведнъж е бил пометен от голяма снежна маса.

Други двама алпинисти - Макс фон Клайн и Ханс Залер, които участват в експедицията, но не изкачват върха, обаче свидетелстват друго. В своя книга, издадена в Германия, те обвиняват Райнхолд Меснер, че е пратил брат си да слиза по свръхопасния склон Рупал, въпреки че е виждал, че Гюнтер е почти мъртъв от изтощение. Самият Райнхолд Меснер бил поел по друг, неизследван маршрут на Диамар, защото искал да стане първият алпинист, направил такова спускане. "Така Райнхолд Меснер жертва брат си заради личната си амбиция", пишат авторите.

Обвиненията преследват Райнхолд Меснер оттогава, въпреки че той прави редица брилянтни изкачвания. Той дори съди двамата алпинисти. Райнхолд Меснер твърди, че причината те да го натопят е, защото имал връзка със сестрата на Фон Клайн - Урсула, за която се жени през 1971 г.

Мястото, на което е намерен трупът - на 4400 м на западния склон Диамар, а не на Рупал, - окончателно отхвърля обвиненията срещу Райнхолд Меснер. "Най-после имаме доказателство, че е бил прав - коментира един от близките му приятели Симон Моро. - 90% от алпинистката общност и преди беше убедена в невинността му, но това откритие ще убеди и останалите 10%."

Трупът, намерен преди няколко седмици от алпинисти, е оставен там, докато 60-годишният Райнхолд Меснер успее да отлети от замъка си в Италия и да ги види лично. Райнхолд Меснер е достигнал до Западен Пакистан в сряда и е разпознал вещите и дрехите на брат си. И въпреки че най-сигурното доказателство е ДНК-тест, сем. Меснер е сигурно, че намереният труп е на Гюнтер. Хубер Меснер - другият брат, който работи като педиатър в Болцано (Ит), казва: "Това е голяма облекчение за нас, макар че никой от семейството не е говорил директно с Райнхолд, защото в Пакистан няма възможност за сателитна телефонна връзка." Сега семейството иска да погребе Гюнтер в дома му във Фунес (Ит).

# 2 728
А за Боян, на мен лично ми остава да си мисля, че е живял щастлив, макар и труден живот! Живял е с мечти, които е следвал! Живял е с принципи, а такива хора са малко! Хубав живот!

не бих си позволила да живея такъв щастлив живот - героизъм за сметка на толкова много хора, които разчитат и имат нужда от мен. Да създадеш поколение и да се самоубиеш е същото като да да го зарежеш по какъвто и да било друг начин - безотговорност, егоизъм,  неистов авантюризъм, безумно предизвикване на съдбата и свръхсамочувствие, че си по- от другите,  че си богопомазан, че нищо не може да ти се опре, и ако стане фал Оня горе ще те спасява както до сега го е правил. Да ама колкото и да си мислиш, че си по-специален  - е - явно не си. Играе си с близките си, със себе си и с оня горе. Нищо хубаво не виждам в това. Разбирам да за загинеш като герой, защото си се борил за благото на други хора, а ти - за собствения си гъз. За мен това не е героизъм.

И моето мнение е едно към едно с това. За мен родител станеш ли вече не можеш да живееш по такъв начин. Повече няма какво да се каже. Абсолютно съгласна съм с всяка една дума. Единснвено не мога да се съглася  че се мисли за богопомазан. Не познавам този човек, няма как да дам такива генерални мнения. Ние тук можем много да си приказваме. Това е наше право. Всеки може да си има своето мнение и има право да го изрази.
Жалко е много. Все ми се иска да има надежда и отнякъде да се появи.Вероятно обаче още къв 5-6 май се и случило нещо. Аз се надявам да намерят тялото въпреки,че не ми се вярва. Няма ли тяло ще се чудиш какво е станало и винаги ще имаш надежда колкото и малка да е тя. И колкото и нелогично да е.
Сигурно е много тежка тази неизвестност и с това ще трябва близките му да живеят цял живот.Да пе знаят какво точно е ставало. Именно затова се надявам да го намерят поне.

# 2 729
Според мен вече не е сред живите. 

Не мисля, че има разумен човек, който вярва, че е жив.
Аз лично се надявах до достигането на лагер 2 от спасителния екип.

В коментарите под постовете на Dream Wonderlust още има хора, което се надяват той всеки момент да си слезе от планината и му пращат любов и други енергии. А че ако слезе, ще е жив труп без ръце и крака, не го мислят. Според мен някои още не са разбрали къде точно се е изгубил и какви са условията там...

Общи условия

Активация на акаунт