Тромбофилия - тема №6

• 73 085
  • 748
  •   1
Отговори
# 135
Също мисля, че Русев не е съвсем наясно с проявата на тромбофилия, както и нейната превенция. Това, обаче не значи, че трябва да не се вземат мерки, и да не се прилага терапия с НМХ. Ако се започне терапия с НМХ след 12 г.с. вече може и да е късно. Няма как да предозираш с Нмх, защото действа само 24 часа, единствено може да се уточни и следи дозата. С АП виж можеш да предозираш, понеже е с натрупване и в комбинация с НМХ може да разреди прикомерно кръвта и да се получат прокървявания. Моята терапия от Русев също беше нмх и АП през ден, но аз не я спазих, пих ап само в началото, след като забелязах синки по пръстите си веднага спрях ап и минах само на НМХ. Сонсултирах се с Конова и Паскалева, просто в България е така, няма как да разчиташ само на един лекар за адекватност в лечението. Не мисля, че не прилагането на терапията с НМХ е добър вариант, няма как да знаеш в кой момент какво ще отключиш. Важна е и ролята на следващия те АГ, закото той ще следи за кръвоотока и отварянето на артериите.

Последна редакция: нд, 03 юни 2018, 13:37 от mileneira

# 136
  • Димитровград
На мен гинеколожката ми каза, че след като съм хетерозиготен носител на 4G нямало смисъл да слагам клексан или да пия аспирин. Аз обаче всеки ден си слагам клексан 0,4 и за сега съм добре....даже синките и буците по ръцете взех да ги предотвратявам явно задобрявам. Мисля да си слагам клексана докрая общо взето на моя глава, защото и Стоилов каза че няма смисъл, но той отрича тромбофилията като цяло, а при Сигридов спрях да ходя доста ми идва пътя.

# 137
  • София
Аз сега се замислям над коментара на Salsisha.....  На хистологията ми след втория аборт също пишеше , че съм имала хематом.... Бях на фракси 0,4 всеки ден и Ап през ден ....
И сега Паскалева каза да почна с клексана в 7-8 седмица, аз от страх почнах в 4 + 5 дни ... Слагам вече 5 дни. Аспирина си го пия всеки ден от 100 мг.
И сега се чудя Thinking  Ако спра клексана, след като съм го слагала 5 дни , опасно ли е ? И да го почна в 8 ма седмица ???  И Аг то ми е на мнение , че не ми трябва, а само Ап в по голяма доза от 100 и то ако се види проблем с кръвотока....  Но , Паскалева е специалист точно в тази област , беше  ми казвала, че в ранна Б , тромбофилията не е причина ( мойте са късни де )  Първата ми  бременност видяха проблем с артериите в 21 та седмица на ФМ , но тогава не бях на терапия,. После с втората още на първата Фм в 11+ имаше проблем с артетията ( лявата), отвори се напълно чак в 17 та ) Тогава бях на терапия, обаче и с хематом при аборта в 20 та.
Айдее, почнах да се филмирам вече  Sad  Моля, помагайте

# 138
  • Стара Загора
Не мисля, че тромбофилията не прави поразии в ранна Б- напротив! Според мен разреди аспирина, а не клексана. Не вярвам да е проблем, че си го започнала по- рано. И моето Аг държи на аспирина, но аз го спрях по препоръка на Конова. Сменихме аспирина с натаспин+ фракси.
Ако имашаш колебания, най-добре го обсъди със специалист.

# 139
Не знам, за съжаление. Наистина всичко е индивидуално. Ако имах задълбочени познания, нямаше толкова години да се въртя в кръг от диагнози и псевдо терапии, но нямам.

Това, което ми се набива в очи, погледнато назад във времето е, че всеки говори за тромбофилия, без налична такава. Взимат едно генетично изследване, което показва повишена склонност към тромбофилия, но тя всъщност си е липсващо текущо състояние.

Мутацията в ген е просто вероятност, не реална диагноза.

# 140
  • София
Не мисля, че тромбофилията не прави поразии в ранна Б- напротив! Според мен разреди аспирина, а не клексана. Не вярвам да е проблем, че си го започнала по- рано. И моето Аг държи на аспирина, но аз го спрях по препоръка на Конова. Сменихме аспирина с натаспин+ фракси.
Ако имашаш колебания, най-добре го обсъди със специалист.

Еми нали уж го обсъждам Sad  Ама то 5 човека като ти кажат различно и съвсем се объркваш Sad 

Иначе благодаря ти за мнението  Kissing 

Като правих Аспи теста ми показа, че не ми достига Аспирина (всеки ден по 100 мг) , ама тогава не бях бременна. Та, точно него ме е страх да го спра, а при Паскалева съм чак на 11 ти юли , докато направим отново Аспи тест и Анти-ха Sad

# 141
 Salsisha -  да , това с тромбофилията е предразположеност -  но отключи ли се тази предразположеност - става страшно или за бебето или за майката или и за двамата.  И никой не знае ще се отключи ли или не и кога - има само предразполагащи състояния - каквото е бременността.С моите ниско рискови мутации без терапия при предишното ми нормално раждане - след него се получи тромб и стана много зле.
Аз съм всеки ден на нмх 0.4 от 2-ри ден след трансфер и скоро ще мина на 0.6. Иначе някои АГ са на мнение - че първите седмици нмх помага на плацентата да се образува по-добре - без наличие на микротромби в нея. И на мен Паскалева ми каза да започна нмх от 7-8 седмица - но при положение , че в началото слагах утрогестан вагинално , нямаше как без нмх. За мен най-правилно е да се слага нмх всеки ден в профилактична доза и прериодично да се изследва Анти Ха и при необходимост да се включи допълнително и аспирин - но това си е мое мнение Simple Smile Всеки случай си е индивидуален

# 142
  • София
Благодаря , Йоанна  за мнението ти. И аз пия утрогестан по 2 таблетки вечер . А ти Аспирин пиеш ли или си само на НМХ ?

# 143
Salsisha -  да , това с тромбофилията е предразположеност -  но отключи ли се тази предразположеност - става страшно или за бебето или за майката или и за двамата.  И никой не знае ще се отключи ли или не и кога - има само предразполагащи състояния - каквото е бременността.С моите ниско рискови мутации без терапия при предишното ми нормално раждане - след него се получи тромб и стана много зле.
Аз съм всеки ден на нмх 0.4 от 2-ри ден след трансфер и скоро ще мина на 0.6. Иначе някои АГ са на мнение - че първите седмици нмх помага на плацентата да се образува по-добре - без наличие на микротромби в нея. И на мен Паскалева ми каза да започна нмх от 7-8 седмица - но при положение , че в началото слагах утрогестан вагинално , нямаше как без нмх. За мен най-правилно е да се слага нмх всеки ден в профилактична доза и прериодично да се изследва Анти Ха и при необходимост да се включи допълнително и аспирин - но това си е мое мнение Simple Smile Всеки случай си е индивидуален

Няма категорични изследвания, направо никакви, че съществува внезапно "отключване" в първия триместър на бременността. Или още преди това си съществува аномалия на кръвосъсирването, или започва след 12та седмица, поради естествените промени по време на бременност.
Само, че на мен, когато едно време ми изписваха НМХ и аспирин, беше "за всеки случай", нямах проблеми в момента. Ето, при тебе е различно, защото ВЕЧЕ си имала тромб, но аз не съм, нито разширени вени, нито фамилна обремененост, нито скъсено време на кръвосъсирване, нищо.

# 144
На мен Станева в Токуда и Паскалева ми бяха казали - че ако има намален кръвоток към бебето или изоставане тогава може да се включи АП . Като цяло АГ трябва да прецени кога да си увелича дозата и дали има нужда и от АП - защото той следи бебето и кръвотока му. Паскалева ме вика като мина на 0.6 след 4-5 дни да пуснем анти Ха и да видим как ми се разрежда кръвта от 0.6 и дали още сме в профилактичните стойности. Т.е тя според изследването донаглася дозата.
Иначе спрях утрогестана в 12 г.с и съм много щастлива, защото тези прогестеронови препарати много ме напрягаха Simple Smile
Salshisha и аз бях като теб - без фамилна анамнеза , на 23 - тичах всеки ден по 6 км  - в супер форма и накрая какво стана. Затова според мен по-добре продилактика - отколкото излишен риск - когато и да е по време на бременността

# 145
  • Стара Загора
Във този форум винаги ще се намери по един двама “доктора”, които ще си дадат компетентното професионално мнение относно тромбофилията. Всеки индивидуално реагира на мутациите си и много от нас страдат още преди 12гс. Така че айде да не даваме крайни мнения кога и как се отключва тромбофилията.

# 146
Щом повече от половината цивилизован свят, отрича Аспирин протект до 12та седмица, съм склонна да им вярвам повече от колкото на Русев. С цялото ми уважение, едва ли е някакъв пионер в медицината.

Maria Dimova - коментираме, по зададени въпроси, не да се изтърси някой, като круша да си изказва тъпото мнение, не се пробвай да нареждаш, кой какво да пише и какво мнение да дава за определени лекари. Че по твоята логика, трябва да се затвори този форум и никой да не споделя личните си неволи и успехи.

# 147
  • София
Йоаннка, след положителния тест кога за първи път ходи при Паскалева? Мен ме вика за пръв път  в 14-16 седмица, но аз записах час в 11 та седмица, не мога да издържа до 16 та чак....

П.С,  Момичета, моля ви без караници . Всяко мнение ми е важно, естествено аз имам глава на раменете си за да взема сама решението си, но все пак друго си е да чуеш още минали по този път. Този форум ми е помогнал ужасно много- и за изследвания и с мнения, толкова, колкото лекарите не са досега.  Щото и аз от големи "Светила" съм с два късни аборта .....

# 148
  • На север
Интересно как всички са на утрогестан или дуфастон тук. В Норвегия като питах ми казаха, че вредят и в никакъв случай да не слагам. Първата бременност нито инжекции, нито аспирин, нито дори нош па и приключи рано, но то един аборт е нормално и нищо не значи. Сега почнах аспирин и инжекции веднага от положителен тест, всеки ден. Всички в Норвегия и гинеколози, и личният ми и хематолог ми казват, че само ако съм хомозигот на Лайден било наложително. Аз обаче настоях и си слагам, въпреки че съм хетерозигот. Другите мутации за тях са без значение. Имала съм болки, дори кървене, но прогестерон не посмях. Пих вит К и веднага спря кървенето. Всички ми казваха, че било нормално. Бебето си е супер, а аз вече съм почти в пети месец. Мисля да си карам на инжекции, защото и без това не вредят. Аспиринът ще питам Сигридов скоро на фетална морфология, тъй като както писах прокървих преди месец. Най-вероятно ще го продължа. До колкото знам той не може да навреди на бебето, а може да кървиш от него. Непонятно ми е защо се изписва прогестерон толкова много, особено пък след 12та седмица.

# 149
За при Паскалева много ли се чака за час?

Общи условия

Активация на акаунт