Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 3

• 74 495
  • 784
  •   1
Отговори
# 105
  • Sofia
Има и друг вариант.
Детето се класира по първо желание (но това е първо желание само защото в тази градина сте имали най-голям шанс, а не защото това наистина е предпочитаната градина) и го записвате. Следователно вече нямате 3 точки за първо желание. Да речем на текущите класирания обявяват нови места в предпочитаната градина. Ако мислите, че имате шанс да се класирате с пълния си брой точки за първо желание (3т.,) отписвате детето и си правите кандидатурата по първо желание. При отписване на детето, директорката го отбелязва в системата и точките му за първо желание се възстановяват. Но това е рисково, защото винаги могат да изникнат многоточковци и да променят вашия шанс за прием и детето да остане без градина.
Пиша това, за да знаете, че при отписване точките се възстановяват.

# 106
  • София
Аз така и не разбрах обаче, ако сега не я запиша в яслата и хипотетично след три месеца се обявят свободни места в близкото ОДЗ и кандидатствам там, пак ще съм загубила една точка, така ли? Според мен не би било коректно, ако за това ОДЗ/набор е първо класиране в рамките на кампанията.

Ако детето ти е прието сега, но ти не искаш да го запишеш, отиваш при директорката на съответната градина и отказваш записване, така ще имаш пълния брой точки за следващо класиране.

Какво смяташ ти и каква е действителността са две различни неща.
Имаш право да не запишеш детето и да чакаш - решението си е твое. Но както ти е писала alina_si, ако искаш да си останеш с пълен брой точки трябва да се откажеш на място при директорката на ДГ. В противен случай губиш точката.
Също така Ако и Хипотетично открият нова група, то това вече ще е в период на междинни класирания и няма да има отделни опашки. Всички кандидатстващи деца със СК ще си бъдат с пълния комплект точки. Не зная твоето дете колко точки има, но помисли каква ще е вероятността, ако няма допълнителни да се класира.

# 107
Също, няма да можеш да кандидатстваш отново в градината, в която са ви приели сега.

# 108
  • София
Благодаря за отговорите! Малката е трето дете и вчера навърши година, та просто преценявам ситуацията за момента на връщане на работа и воденето на първокласник и ясленче Simple Smile

# 109
Мисля, че парадокс се нарича това: детето на най-големия противник на томболите е прието в ДГ, която е срещу входа ни, по първо желание,   по общи критерии, с 9 т. в "борба" с около 60 + деца за 13 места! Няма да е заедно със сестра си, но реално е прието в по-добрата и несравнимо по-удобната ни градина! Видях списъците във фейса още снощи, но ме беше страх да повярвам, докато не получих имейла. Понякога, сред безразличната тишина на системата, институциите и обществото (последната е най-страшната тишина!), Бог ни чува..... Simple Smile Това мога да кажа в тази ситуация:  благодаря ти, Боже, и дано закрилящата Ти десница никога не се вдига от децата ни!
Благодаря и на всички, които ми отговаряха бързо и адекватно в тази тема и на лични. Понякога и аз задавах неадекватни въпроси и благодарение на вашата помощ се ориентирах. Хайде, че станахме като на "Оскар"-те Grinning
А иначе, изумена съм от това колко голям процент родители изобщо не са наясно нито колко места има (или по-скоро няма!), нито как се влиза в ДГ. На такива безумни въпроси се натъкнах във фейса, че чак се чудя как изобщо някои са успели да регистрират децата си. "Ама ние бяхме с 9 точки на второ място в списъка, как така не сме приети!" Е как пък някой не  си направи труда да погледне, че във всеки списък има около 60-70 деца с 9 точки, независимо на кое място са в списъка?!?! Вече не се учудвам, че никой не ми обръщаше внимание на воплите, че системата за прием е безумна. То половината изобщо не знаят каква е, а другата половина явно си мислят, че късметът ги спохожда на всеки десет минути, така че могат по всяко време да спечелят всяка томбола....
Продължавам да твърдя, че е безумие съдбата на българските деца и семейства да се решава на томбола! Настоявам българската ДГ и българското училище да бъдат ДОСТЪПНИ за децата на България! За намаляващите деца на България. Готова съм да се включа във всички инициативи, подписки и т.н., в името на промяната на това дискриминиращо отношение на държавата към гражданите и.

# 110
Радвам се за теб, Klitemnestra.

# 111
  • Sofia
И аз се зарадвах, надявах се да успеете.
Hug

# 112
  • София
А какъв е шансът да се отворят нови места за ясла на следващи класирания? Какви са наблюденията ви от минали години?

# 113
Винаги има шанс, но и да се появят, много ще се запълнят от социалните, които не са се класирали, защото ще участват с всичките си точки в обща опашка. Или от новоразвили ХЗ. Rolling Eyes

# 114
Повече места се освобождават септември, когато децата, които са кандидатствали за преместване, реално тръгнат в новата ДГ и се отпишат от старата. Също така и на второ класиране - при него освен незаписаните и отказалите се, се включват и местата, които са останали незаети, поради спецификата на алгоритъма на жребия. Възможно е да се открият и цели нови групи, но трябва да се следи секцията за ремонти и строежи в ИСОДЗ. През останалото време изпада по някое свободно място, но не очаквайте чудеса.

# 115
Здравейте, извинявам се предварително за глупавия въпрос, но все пак ще го задам:
Какво се случва с незаетите места от първо класиране за хронично болни? Дали ще бъдат прехвърлени към общо класиране? И другия въпрос - имах 10 т. заради баткото , който е в ОДЗ- то за което кандидатствах за сестричка та.  Не ни приеха.  Сега на второ класиране има само общо класиране и ние с 10 т. или 9т. Ще останем?
Извинявайте за дългия пост!

# 116
  • Sofia
anonimkataa, незаетите места от първо класиране за ХЗ си остават незаети в опашката за ХЗ.
На второ и следващо класиране сте в общата опашка с всичките си точки - 10т.

Последна редакция: нд, 13 май 2018, 01:38 от brin de muguet

# 117
Здравейте! Системата за кандидатстване е заключена от вчера. Гледах графика на дейностите, но не разбрах кога ще я отключат, за да може едно семейство да регистрира децата си (едното за предучилищна, другото за ясла).

# 118
  • София
Здравейте! Системата за кандидатстване е заключена от вчера. Гледах графика на дейностите, но не разбрах кога ще я отключат, за да може едно семейство да регистрира децата си (едното за предучилищна, другото за ясла).

Системата ще я отключат утре, но малко сте позакъснели с регистрацията. Вчера беше основното класиране. Сега вече в зависимост от района, в който живеете може и шанса Ви да е много малък, макар че предучилищното образование е задължително и все някъде ще трябва да запишете по-голямото дете.

# 119
Здравейте, имам няколко въпроса, на които не намерих отговор из предишните коментари или е имало, но акълът още не ми се е върнал след раждането Joy
Та:
1. Как се/кой определя дали/колко нови места за деца по общ критерий ще има за съответната ясла след I класиране (демек за второ и следващи класирания)?
2. Деца с например 9 т. по I желание наравно с деца с 9 т. по II желание ли участват на второ и следващи класирания (ако допуснем, че тези по II желание няма да си го сменят на I и да станат с 10 точки Grinning).
3. Всички класирания ли се извършват под обществен контрол или само първото?
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт