''Гледаната'' жена

• 56 856
  • 1 214
  •   1
Отговори
# 765
Позиция офис асистент?! Мислех си, че говорим за друго ниво на реализация. Нещо съм изпуснала.

Офис асистентите и те са хора, или при тях би трябвало да има гърч и токсично отношение и това е нормално?

Откога към реализацията се брои това да не те третират като изтривалка? Нереализираните не заслужават ли не-токсична среда? Или тя е само за реализираните...

Поискахте примери с други хора, дадох ги. Говорила съм с офис асистент, оплака се точно от викане да работи в събота. Кое точно не ви хареса в примера?

# 766
  • Куциндрел
Съвсем изтърва потока на мислите си. Пак се опетла в тезите си.
опс, не се опетла, ами се опита да копираш по-напред от чуждите мнения

# 767
Офис асистентката в Пловдив няма мегдан за преговори или изисквания. Нито трябва да търпи подобно нещо. Напуска и се квалифицира за нещо по-добро. И така, още по 5, през 2 години. След 10 години, има какво да сложи на масата да преговаря по същество. Не виждам как тази жена я оправят твоите съвети. Ако седне у тях в 3 застъпени майчинства, съвсем ще цъфне и върже.

# 768
  • Наблизо
Да,ама първо такова отношение има навсякъде към офис асистентите и като цяло към входните нива на повечето професии и второ - обикновено са образовани хора и в процес на развитие.Направо да не почваме изобщо работа,защото в началото ще се държат не-добре,че направо лошо.

# 769
Elenna, наистина ли работиш нещо свързано с правата на жените? И излизаш с тезата, че жена на токсично работно място няма право на изисквания? Изненадваш ме...викаш - сама да се оправя и като няма хляб, да яде пасти (като няма за офис асистент - да се квалифицира за мениджър:)

Сега остава да решим всяка жена ли трябва да драпа, за да има нормална работа...ами ако не иска, както в един пример по-горе?

# 770
Да,ама първо такова отношение има навсякъде към офис асистентите и като цяло към входните нива на повечето професии и второ - обикновено са образовани хора и в процес на развитие.Направо да не почваме изобщо работа,защото в началото ще се държат не-добре,че направо лошо.

Искаш да кажеш, че лошото държане е нещо нормално?

Изненадана съм.

Ама като има жени да търпят...ще търпят. Че и други жени с големите пачки ги мачкат още - трябвало да се квалифицират, иначе си заслужават гърча...

Аз пък си мислех, че нормалните условия са очаквано ниво, независещо от драпането. А то трябвало дори за нормална, не-токсична работа да се драпа...

# 771
О, право на изисквания има. Моментът за тях е бил, когато е гледала каква работа започва и при какви условия. Защо започва работа някъде, където не знае дали в събота се работи, и въобще няма договор, няма нормирано време? При липса на договор и наличие на системен тормоз, звъни със сигнал, вика адвокат и се измъква от там по възможно най-бързия начин. Очевидно е, че няма за какво да се бори.

# 772
Ама естествено, че по-високата заплата си има своята цена, и се налага да търпиш понякога я шеф-деспот, я колега - истерик, я клиент - нервак. Който работи с хора, се излага на подобен риск. Няма как всеки да седне зад един лаптоп и да води вътрешни диалози със самовлюбеното си аз, за което да му плащат не по-малко от 5 хилки.
И в един момент си решаваш кое и докъде би могъл да изтърпиш. Аз също съм напускала по-добре платена работа именно заради отровна атмосфера със шефове-интриганти. Просто реших, че повече не мога да я плащам тази цена, ако искам да остана в добро  (психическо) здраве. Но дори и да не си точно в такава среда, не винаги получаваш точно на баницата мекото. Винаги има и моменти, в които трябва да постискаш зъби. Не, че не можеш и да се откажеш при първата трудност или неприятност, но няма да се отрази особено добре на СВ-то ти, ако възнамеряваш да го ползваш и освен ако провайдърът не е добре подсигурен за години напред.
Разсъжденията на Сирената малко ми напомнят на абитуриентите, които тръгват по света с голямата кошница и си мислят, че всичко, което хвърчи, се яде.
Едно е да си мислиш какво ще правиш и как ще се справяш, ако вършиш еди каква си работа, друго е да я вършиш. Реалността винаги е поне малко по-различна от първоначалните представи.

# 773
Глупости. При някои хора токсичната работна среда води до заучена безпомощност, а и там им начукват канчето, че имат късмет изобщо да имат работа.

Говорим за България все пак. Не за САЩ.

# 774
А не, до това не се стига от токсичната среда. До това водят главно първите 7 години, деспотичните вечно недоволни майки и хронично ниската самооценка. Но предлагам да не задълбаваме на тази тема.

Жена с достатъчно грамотност да е офис асистент би трябвало да е с едно ниво по-светната какво прави от нископлатена берачка на ягоди без език и работна виза, като каквато се държи в описания пример.

# 775
  • MI
Ясно е че на много места, които при това стоят добре в СВто, отношението е супер зле. Само че не само към жените, а и към мъжете. Често и към по-високите нива, особено ако са тръгнали от най-ниското в същата фирма и не са се местили другаде. Обществена тайна е това, както и че и да подаваш сигнали полза няма да има, както и че зависи много и от твоя характер доколко ще те мачкат. Само че по-добре да изкараш някоя година там и после да имаш ценен опит, отколкото да лежиш и викаш добре че съм извън токсичната среда. Въпросът е да спреш навреме, както и навсякъде другаде и това навреме е много индивидуално за всеки. Да не говорим че и в много малки фирми е още по-зле, така че това е положението и то далеч не само за жените. Като можеш да си го позволиш, работиш за себе си ако не искаш дразнители около теб. Всъщност пак ще има - клиенти например.

# 776
Ами то затова токсичните места са токсични - защото дори при правилно и законово издържано поведение, нещата стават още по-зле. Напомням, че говорим за България, и за случаи, в които няма полезен ход.

Нека не търсим причините в детството - дори да е било ОК, няколко обезкуражаващи преживявания могат да травмират почти всеки. Особено ако се види, че такава е цялостната среда и няма полезен ход.

Неслучайно през 90-те имаше доста гледани жени - защото работните места са били не само токсични, а и опасни и незаконни.

Дори и сега в някои случаи е по-мъдро да не работи, вместо да тръгнеш на бой с вятърни мелници.

Говорим за България. Напомням.

# 777
Винаги има полезен ход и много рядко той е да седнеш у вас и да не правиш нищо, защото няма смисъл. Отново опираме до фиксираното съзнание, за което, разбира се, това е винаги крайният дистилат на почти всяка ситуация: от безполезността на чистите дрехи за децата, защото пак ще се изцапат до това дали една жена офис асистент има смисъл да се бори да си подобри положението.

Като има проблем, се търси решение. Може да е дългосрочно, може да изисква жертви. Определено изисква действие.
Като не даде ефект нещо, на принципа на проба-грешка, все ще намери изход.

Не мога да допусна, че единственият възможен перманентен ход е да иде и да легне безработна и да чака провайдър, макар че в срок от 6 месеца и това е стратегия.

# 778
  • Paris, France
Сирена, разбирам, че България не е най-доброто място за работещи на заплата. Защо не си отишла в САЩ, при това преди работа в токсична среда, деца и битовизми? Още повече си англоезична. България не е Северна Корея да не може да идем другаде. Пишеш, че няма полезни ходове. Има. Пътят към летище София се оказа полезен ход за над милион от нас без да имаме добър английски, а някои пристигаха без бъкел език.

# 779
През 1990-те години нямаше гледани жени, освен евентуално от "борци." Защото работните места главно ги нямаше или бяха незаконни и токсични за всички, не само за жените. Някои мъже в резултат се пропиха и/или разболяха. Разбирам да не съм го видяла и да не съм била там, да ме назидаваш за България през 1990-те. Между другото, самата аз вече работех и имах заплата по това време, да, в гимназията и не, никой не ме е карал и не е било от социална нужда.

Общи условия

Активация на акаунт