Връзка с бездетна жена?

• 36 208
  • 571
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Земята и без това е пренаселена, може да е положителен ефектът в дългосрочен план.

Не съвсем. Пренаселена е с индийци и китайци. Ако трябва да се говори за регулиране на населението на земята, трябва да се отбележи, че всички общества на запад от Азия са с отрицателен прираст. Единствено Индия и Китай са с по села от милион и нещо. Други, които са с по 3-4 деца за норматив са арабите и циганите. Положителен ефект ще има ако на едните се увеличи населението а на другите се намали.
Като достигнат определено ниво на образованост и задоволеност, и те намаляват бройката на децата.

# 421
Охх, извинявам се за изказването, но циганите в Европа, дошли от Индия през 10ти век, още ги чакаме да достигнат ниво на образованост и задоволеност (има и изключения, но масата са си все още с други разбирания за живота и обществото). А това са племена, излезли от държавата-майка: Индия.

# 422
  • София
Значи са следващата доминираща раса на Земята.

# 423
[...] базови инстинкти, за оцеляване, за възпроизводство. Като не ти функционират, нещо не ти е наред. Такива са фактите [...]
Животните не се възпроизвеждат, за да остане нещо след тях, нито за да ги гледат децата им. Тези двете са следствие на чисто човешки социални кривости.
Инстинкт е, освен копулацията,  също пазене на територия, хранене, самосъхранение. Самосъхранението е по-важно от копулацията в природата. Ако една иначе фертилна жена не е намерила начин да роди от първия или 5я срещнат, значи е решила, че поколението няма да бъде добре отгледано.
Дори не сме почнали да коментираме колко точно се гледат малките при животните, че е кратко или никак. За разлика от човека, където отглеждането е даже законово регулирано до 1/4 от средната продължителност на живота.
Факти просто.
И пак ми е странно как се говори за инстинкти при таква развита цивилизация.

# 424
  • София
Къде съм писала нещо за гледане от децата им? Или кой инстинкт е по-важен?

# 425
Елица, хабенето на ресурс за гледане на болни и стари индивиди също е в противовес с инстинктите, но пък белег на развитите общества е точно наличието на тази грижа.

# 426
  • София
То е вече следствие от морални категории, а неискането на деца на каква цивилизационна категория е продукт?

# 427
а неискането на деца на каква цивилизационна категория е продукт?
На правото на свободен избор, ако не вредиш на друг. Винаги е имало родители, които са приемали децата си за бреме. Дори и в животинския свят не е рядкост майката да изостави малките. Много по-отговорно е да си дадеш сметка, че не искаш да си родител и да отстояваш тази позиция при целия натиск от обществато, отколкото да родиш деца, но да съжаляваш за този избор. Само преди стотина години да имаш едно дете е било "ненормално" и никой не се е стремял целенасочено към такъв резултат. Сега това е норма, въпреки че води до отрицателен прираст. След 50 г. едва ли на някой ще му прави впечатление избора да нямаш деца.

# 428
Само преди стотина години да имаш едно дете е било "ненормално" и никой не се е стремял целенасочено към такъв резултат.
Освен това многото деца не са били от любов към тях самите и към майчинството. Лоши грижи, висока смъртност и нужда от много работна ръка. А, и кратък живот също. Сега имаме намалена смъртност, относително напреднала медицина и индустрия. Ако се множахме с едновремешните темпове, досега да сме се издушили.

# 429
Хайде да дефинираме "жена, която не иска да има деца"! Нали авторът търси такава? По мои наблюдения много са малко жените, които наистина, ама наистина не искат да имат. Често нежеланието се бърка с невъзможността, примирението с фактите, изчакването на подходящ момент, пропускането на подходящ момент, липсата на подходящ партньор и още куп други неща, които са доста различни от реалното и категорично нежелание. За мен жена, неискаща да има деца, напълно съзнателно и целенасочено се предпазва от тази възможност. Ползва всички предпазни средства срещу забременяване, уведомила е партньорът си, че не желае да има поколение и ако все пак случайно забременее, прави аборт. Ако има такава жена тук, да се обади. Авторът сигурно я очаква.

# 430
Ако желанието да имаш деца е всъщност инстинкт, то осъзнато желание ли е всъщност, или...?

# 431
По-лесното е да се подчиниш на инстинкта. В такъв случай забременявайки, раждайки и отглеждайки деца затвърждаваш избора си и дори и забременяването да е било неочаквано, в хода на по-нататъшните си действия малко по малко осъзнаваш решението си като правилно ( е, в някои редки случаи като неправилно.) Макар че аз досега дори и при кошмарни отношения в семейството и кофти баща не съм чула някоя майка да изрази съжаление, че е родила детето си. По-трудното е да не се подчиниш на инстинкта. И това няма как да не е осъзнато.

# 432
Хър мяуджести, писах назад в темата за две такива жени, напълно съзнателно неискащи деца отпреди 30 г. си възраст. И двете са сега близо до 50-те в стабилни връзки - едната от 20+ години, другата - от около 15 г. Едната ми е много близка приятелка още откакто сме били на по 20-25 и наистина никога не е искала деца. Аз също очаквах, че мнението й ще се промени, но не стана така. С мъжа, с който е до днес, се събраха, когато беше на 28-29.  Рядкост са, но ги има. Тук в темата Кукумицинка написа, че не иска деца.

# 433
  • София
Освен, ако изобщо нямаш такъв инстинкт. Аз го нямам и не съм го имала. Нито на 20, нито на 40. С връзка, влюбена или сама, нищо не се е променяло в тази посока. И да, трудно беше в по-млада възраст да го заявя на глас. И още е трудно, което се вижда и в мненията тук. Никога не съм се оправдавала, но непрекъснто се налага да обяснявам защо... А обяснение всъщност няма и не е нужно да се търси! Аз съм си аз и толкова.

# 434
Общо взето твърде дълго - исторически погледнато -  се е гледало зле на жените без деца и съвсем отскоро е допустимо жена спокойно да заявява нежеланието си за майчинство без обществени негативи.

Всъщност в исторически план винаги е имало начини за жените да останат без деца. В момента на практика няма женско монашество, освен на възрастни жени - а това винаги се е смятало за достоен избор. Както и жени, занимаващи се с благотворителност, и да, бизнес.

Днес майчинството е извисено до ниво занаят, с високи изисквания. Обаче парадоксално е и модерно да казваш открито, че не искаш деца - но не заради достойни цели, а за да си правиш кефа.

Общи условия

Активация на акаунт