Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-27

• 73 876
  • 754
  •   1
Отговори
# 435
Аз пък познавам много доктори и юристи и едва докарват и до две хиляди. Не пишете глупости - може да сте в някакъв много специален сив кръг, но това което пишете е обидно - общото положение в България съвсем не е такова.
И каква е тази глупост, че учителите често работели на две работни места?! Кой го казва това - официална статистика ли има? Simple Smile

# 436
Около мен няма човек с под 2000лв чисто на месец. Не познавам ни един програмист.

# 437
Не се сещам за нито един около мен, който да разчита на доход само от едно място. Втора, трета работа\доход са норма. Колко от тях се осигуряват и плащат данъци на всичко - не знам.

# 438
Аз имам доста широк кръг от приятели и познати в различни професионални сфери. И моите впечатления са, че за висшисти в София на 30г. -40 г. доходът от 2000 лв. чисто е съвсем стандартен за наемен труд на неръководни позиции. За ИТ - това е стартът за току-що завършил. Повечето малки фирми продължават да са изцяло в сивия сектор. Имам познат собственик на 3 малки квартални магазина за плодове и зеленчуци. Купи трети апартамент миналата година. Самият факт, че поне 30% от покупките на имоти са за инвестиция, показва, че реално има много свободни пари. Ако над 2000 лв. взимаха около 5%-10% от софиянци, такива цени на жилищата изобщо нямаше да са възможни. Иначе за мен заем от 100 000 евро без буферни спестявания поне 30 000-40 000 лв. (които са извън предвиденото за ремонт и обзавеждане) е много рисково начинание за семейства със семейни доходи под 5000 лв., особено разчитащи основно на единия съпруг.

# 439
При докторите и юристите нещата са от 1000 до небесата.
Нямам навик да разпитвам хората за парите, които получават, но по стандарта на живот на тези доктори и юристи, които познавам си личи, че доходите им са доста над 2000 лв месечно.
За учителите не е нужно да имаш статиска-достатъчно е да имаш дете и ставаш много бързо наясно.
А втората им работа рядко е официална, че да ги хване статистика.

# 440
Не се сещам за нито един около мен, който да разчита на доход само от едно място. Втора, трета работа\доход са норма. Колко от тях се осигуряват и плащат данъци на всичко - не знам.
Е, аз не съм в София и не познавам абсолютно никой, който да има образование и постоянна работа, и да работи на две места.

# 441
Е, аз не съм в София и не познавам абсолютно никой, който да има образование и постоянна работа, и да работи на две места.

Еми като не си в София що ни обвиняваш, че пишем глупости?

# 442
Защото процентите, които бяха посочени, се отнасят за България, не за София. Да се пише, че нещата в България били много сиви и всички имали поне по 2000лв заплата, а никой от пенсионерите не разчита само на пенсия, е глупост.

# 443
Никой не казва, че е лесно, но все трябва да се напънем малко в този живот, най-малкото, че след цял живот на квартира и после пенсията няма да стига за квартирата и лекарствата...
Непонятно е за мен 30+ годишни хора да нямат спестявания, но познавам много такива да...

# 444
Аз имам собствено жилище. Затова пък нямам ипотека Simple Smile

# 445
За всеобщо съжаление от огранчен кръг източници изхождат изводите, за да са приложими.
Доходите на магистрати, съдии, прокурори, че и лекари, от които ръце зависи съдбата на някой не са приложими към останалите.
Скотовете, които мятат всичките си пари през балкона, оцеляват на ръба на мизерията, спестявайки всяка стотинка също не са ги събрали с охолен живот и воаяжи по света.
Знам такъв,  дори рови в кофите на една хранителна верига, а има доста хиляди спестени.
Ако беше така наистина, потреблението нямаше да е до край свито,  на касите в големите вериги масово нямаше да се излиза с по няколко неща и 20 лв. сметки, да се купуват главно седмичните промиции с 20,25% наламение, нямаше да се диплят пари за черни дни на депозити, които банките се чудят на кой да пробутат на кредит и нетната миграция нямаше да е отрицателна.
Големите и западните компании не си позволяват да укриват данъци от заплати,  мишкарско е. А и осигурителния праг не е много висок, след като заплатите уж са двойни на него........
Правят го основно тези извън София, но цифрите далеч не са като тези тук.

Иначе и моята бивша шефка движеше до скоро международен IT проект с 60 души екип, та обилни заплати наскоро сподели са взимали само няколкото програмиста, останалите масови.
В IT има заплати и заплати, длъжности и длъжности. Всеки  IT би трябвало да го знае това Wink

# 446
Аз пък познавам много малко хора, които получават заплата над 2000 лв. Познавам и доктори, които взимат под 1000 чисто. Както не всеки учител може да дава частни уроци, така и не всеки лекар може да си отвори частен кабинет. В друга България живеем явно, в нашия град заплата над 1000 лв се смята за доста добра. Познавам и доста хора в София, които получават под 1500 лв месечно, и то хора с образование. Имам собствено жилище и нямам ипотека, но то е точно за сметка на спестяванията, поне до 40-годишната си възраст нямах пукната стотинка настрана, а сме се лишавали от много неща дълги години. Наскоро се замислих да сменя работата, ами като гледам обявите, даже по-малко пари ще взимам чисто ако го направя и ще загубя някои придобивки, така че се отказах.

# 447
и при нас заплатите са нисички, но и цените на имотите са такива.
2-ст. тухла в хубав квартал, близо до спирка - 50 000 лв. Без да има нужда от ремонтиране - само почистване и ароматизатори в банята и тоалетната, се отдаде за 3-4 дена за 250 лв.

На моменти се хващам, че завиждам малко на съседката, която взема над 900 лв чисто на месец. За нашия град тази заплата е голяма. Но трябва да работи на смени, и в производството. Но е неквалифициран труд. За по-квалифицираните - като настройчик на машини, отговорник на отдел и подобни, заплатите са около 1000-1000 и нещо. Водят се високи за стандарта в нашия град.

# 448
@Дама от морето, вече сте изплатили жилище или ви е наследствено? Защото има разлика Simple Smile
Петенцето и тя...
Когато имаш наследствено не е много трудно...

# 449
Купено е, не е наследствено. Разбира се, че с помощ от родителите ми - защо да не ми помогнат, единствено дете съм. И не - не живеят на село и не отглеждат селскостопанска продукция. Не знам защо в София има такъв мит, че хората от провинцията получават провизии от село. Нямам живи роднини, които да отглеждат и да ми дават нещо от ок.20-тина години. Дори когато бабите ми бяха живи, не са били производители, нито пък са правили промишлени количества лютеница и компот.

Това че държавата е бедна и заплатите са ниски, е факт.

Според мен, цените на имотите тук (в Плевен) са прекалено високи, сравнено с доходите.

Общи условия

Активация на акаунт