Перилни препарати и омекотители – 53

• 70 247
  • 726
  •   1
Отговори
# 270
Гес, какво е имало едно време в сапуните за пране, едни такива... бежово-кафяви (Какви са били?), с които си спомням как едно лято майка ми переше дрехите на нас с брат ми, защото имаше режим на водата, а дрехите след това ми миришеха много приятно?! Ако сега ми се наложи да пера на ръка (пу, пу, пу дано не ми се налага), с какъв сапун бих могла да пера?

# 271
Guess Who, Кои марки перилни препарати би класирала в Топ 5?
Три марки са най-добро качество и дават отличен резултат при пране, макар че всеки от тях има своя формула. Това са (по азбучен ред) Ариел, ОМО и Персил. Причината за това е, че трите гиганта, които ги произвеждат, влагат огромни суми в R&D.
На следващо място бих сложила собствени марки на някои дрогерийни и бакалски вериги – DM, Lidl, Aldi. За съжаление, в България Лидл махна добрия прах, Алди няма все още, така че остава DM. Марките на Билла и Кауфланд не са особено свестни.
На следващо място бих сложила марките от средния ценов клас. За съжаление, двете марки – Тайд и Тема – бяха спрени.
После са праховете от ниския клас – Рекс, Бонукс, Савекс, Изи.
На най-последно място са прахове, произведени от малки регионални производители – 6+, Елви, Ултра хит, Флекс, Перекс, Пурокс-мурокс и едни други български имаше, но – убий ме –не мога да се сетя за марката. Обикновено са дъното и са с ултраниско качество. Ако за Савекс казвам, че е главно сол, сода и стрита скала, тези са само сол, сода, фосфати, свръхмалко ПАВ, никакви ензими. Някаква абсолютно допотопна формула и произведени по най-допотопен начин. Савекс поне има ензими, сравнително добро количество ПАВ, фотоизбелител, някои версии и перкарбонат; произведен е на сушилна кула.

Благодаря за изчерпателния отговор. На мен от българските перилни препарати "Lex" ми направи приятно впечатление, ароматът му е доста траен, но не блести с качествено изпиране. "Медикс" имат приятни аромати, но краткотрайни и изобщо не стават за замърсено пране по мои наблюдения.
А за турските "Бинго", какво мнение имаш? Последно съм виждал такъв препарат преди близо 20 години, баба ми переше с него, защото беше евтин. И за "Бонукс" да попитам, така ли ми се струва, или в последните години реално качеството му силно бе занижено? До колкото знам "Бонукс" е собственост на P&G, иначе казано под една шапка с "Ариел", но като качество са несравними.

# 272
Момичета, този прах става ли за цветно? Пратих баща ми в Кауфланд и е взел този...

# 273
  • Пловдив
Вчера в едно магазинче видях и купих Тема за бяло, малка опаковка. Някакви мнения? Направи ми впечатление изключително нежния аромат.

Аз да си повторя въпроса за Тема. Ако наистина е спряна марката и прахът е добър, да ходя да си купя още - имаше няколко кутии в магазинчето.

# 274
vermilion21,  става за светли цветни дрехи, тъмните ще изсветлеят.

# 275
  • София
Момичета, този прах става ли за цветно? Пратих баща ми в Кауфланд и е взел този...

Избелва. Става за светли, не тъмни или ярки.

# 276
За бяло е този. И светлите цветни ще избели.
Може за спално бельо и хавлии да го ползваш.

# 277
Гес-и аз ти благодаря за отговора!Както винаги точна,знаеща и изчерпателна!Абе,хубаво ми е да те чета!
Понеже за пореден път казваш,че Тема е спряна,а аз все още я намирам,как да я приемам...като фалшификат или не

lili-78-хубавата Тема е тази в сините кутии.И аз първо взех такава с памук,ама розава кутия,но не е тя!

# 278
За бяло е този. И светлите цветни ще избели.
Може за спално бельо и хавлии да го ползваш.
Ааа не съм съгласна. Всичките ми блузи, ризи, домашни, спортни дрехи са ми светли и бели, не са избелели. Не простирам навън, ако това има значение.

# 279
Жълтото светло ли е? Избелва се...

Аз не виждам какво му е различното...все е цветно, щом не е бяло, и все ще се избели...нима избелителите не действат върху жълтия цвят, а при червения действат...

# 280
О, не знам, нищо разбирам от багрене, само констатирам фактите. Нямам жълто и червено Smile. Не, имам една жълта тениска. Цветовете са пастелни/ млечни/ бебешки или кой както ги нарича. Изсветлели дрехи нямам! Не говоря за тъмните, там имам!

# 281
Може объркването да идва от мантрата универсален прах -подходящ за светли и устойчиви цветове.
Но както знаем, универсален прах няма. Има с избелители и има без.
Логиката ми е, че щом има избелители....те избелват де що цвят има.
По-скоро за течен с оптичен избелител важи горната мантра.

# 282
Гес, какво е имало едно време в сапуните за пране, едни такива... бежово-кафяви (Какви са били?), с които си спомням как едно лято майка ми переше дрехите на нас с брат ми, защото имаше режим на водата, а дрехите след това ми миришеха много приятно?! Ако сега ми се наложи да пера на ръка (пу, пу, пу дано не ми се налага), с какъв сапун бих могла да пера?
Каквото всички сапуни – мазнини и сода каустик. Нищо особено.
Ако ти се наложи да переш на ръка, можеш да ползваш всеки перилен препарат. Не бих препоръчала пране със сапун особено ако е дълго време.

Благодаря за изчерпателния отговор. На мен от българските перилни препарати "Lex" ми направи приятно впечатление, ароматът му е доста траен, но не блести с качествено изпиране. "Медикс" имат приятни аромати, но краткотрайни и изобщо не стават за замърсено пране по мои наблюдения.
А за турските "Бинго", какво мнение имаш? Последно съм виждал такъв препарат преди близо 20 години, баба ми переше с него, защото беше евтин. И за "Бонукс" да попитам, така ли ми се струва, или в последните години реално качеството му силно бе занижено? До колкото знам "Бонукс" е собственост на P&G, иначе казано под една шапка с "Ариел", но като качество са несравними.
Бинго си го има навсякъде. Пропуснах го, и той е от ниския клас.
На Бонукс определено му занижиха качеството.

Гес-и аз ти благодаря за отговора!Както винаги точна,знаеща и изчерпателна!Абе,хубаво ми е да те чета!
Понеже за пореден път казваш,че Тема е спряна,а аз все още я намирам,как да я приемам...като фалшификат или не
Скрит текст:
lili-78-хубавата Тема е тази в сините кутии.И аз първо взех такава с памук,ама розава кутия,но не е тя!
Не е фалшификат. Просто се продава до изчерпване на произведените количества.

# 283
Тема и Савекса не се ли произвеждаха в БГ? И ако са спрели Темата само Савекс ли се прави вече? Жалко, аз я харесвах.

# 284
Да, в Шумен. Произвеждаха Савекс, Тема и My Forest, като последните два ги спряха.

Общи условия

Активация на акаунт