Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 7

• 79 470
  • 775
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Здравейте!

Чета темата отдавна, знам, че въпросът ми се е разисквал неведнъж, но сега не можах да намеря отговора.

Подала съм документи за първи клас в две училища- едното е по-желано в сравнение с другото, и с по-малък шанс за прием.

Ако на първо класиране приемат детето в по нежеланото училище, а в другото не, записвайки го там където са го приели на първо класиране, имам ли право да участваме на второ класиране в по-желаното училище?

Не, защото удостоверението за завършване на подготвителна група остава остава в училището, в което сте го записали. Трябва първо да го отпишеш.
Цитат
7.7. Всички документи, свързани с кандидатстването, класирането и записването на детето се съхраняват от директора или упълномощено от него лице до края на съответната учебна година.
https://web2.apis.bg/sofiacouncil/p.php?i=3399028&b=0

Защо да не може? Записваш в първото и след подадено заявление за второ класиране, ако приемат детето в по-желаното училище теглиш документите от първото и записваш във второто! Така се освобождава място за трето класиране. Иначе нямаше да има три официални класирания.

# 121
  • София
А как теглиш документите, без да отпишеш детето, след като те се съхраняват в училището до края на годината?

# 122
  • София
nadin4e, няма  никакъв проблем да си запишеш детето където е прието и да потвърдиш за второ класиране в другото.

Тази година еидинствената разлика е, че за второ класиране задължително ще искат потвърждение за участие. В наредбата никъде не се изисква удостоверение за завършване на подготвителна група.

milenaka, документи ще се теглят чак след второ класиране.

# 123
  • София
Оооо, да, прави сте. Гледам "класиране", а чета "записване".

# 124
  • София
nadin4e, няма  никакъв проблем да си запишеш детето където е прието и да потвърдиш за второ класиране в другото.

Тази година еидинствената разлика е, че за второ класиране задължително ще искат потвърждение за участие. В наредбата никъде не се изисква удостоверение за завършване на подготвителна група.

milenaka, документи ще се теглят чак след второ класиране.
Точно така! Simple Smile

# 125
  • София
Относно фалшивите регистрации, добре би било да се проверят, но се съмнявам, че ще се случи. Те вече решиха, че с новата Наредба/Система този въпрос почти е решен, защото нали уж това беше основно целта на уседналостта. Е, има едно почти, но това са подробности.
И как ще докажеш, че регистрацията ми е фалшива? И какво значи фалшива? Аз мога да се местя където и когато си искам, пък било то и заради училището. Хората са си със съвсем легални регистрации, направени с позволение на собственика на имота.

Да, така излиза. На практика е недоказуемо, а и не е незаконно. Но тук някой беше казал , че има идеи как поне да се ограничи това явление, защото съвсем да се изкорени явно няма да може. За съжаление моето въображение не стига по далеч от формула за пресмятане на точки на база близост и уседналост, която би направило нещата по-плавни, а не насечени и изкуствени, каквито са сега. Примерно в моя случай по-дългият ми престой на адрес, макар и не в непосредствана близост да училището,  би компенсирал донякъде регистрация в последния момент в двора на училището. Но за целта трябва да отпаднат прилежащиите райони, както и групите.

Ама как не разбираш, че критерии трябва да има. Ако не е прилежащия район ще се мрънка защо е административния и т.н. А сега точно това става, диференцират се децата живели повече или по-малко на един адрес. Ако живееше на съседната улица, ама в съседния административен район щеше да застъпваш тезата, че трябва да друго районирането щом не ти е удобно. Е, в крайна сметка все накой остава под чертата или отвъд улицата, деляща района. То вече ще излезе класиране, тук още дъвчем районирането и системата за прием. Тази от години е най-справедливата.

# 126
На мен лично, районирането миналата година по ми харесваше. Имаше и прилежаща територия,и административен район и съседен на прилежащия с различна тежест.След като основният им принцип е близостта на училището , трябваше той да е водещ и чак след това да се прилага уседналостта .Можеха ,поне за четвърта група да въведат административен район. И специално за районирането, имаше също немалко възражения , но както казаха има още две години да го мислят...до тогава и уседналостта ще се обезсмисли , тъй че от сега са си наясно ,че това не е работеща система и че ще трябва да измислят друго нещо.

# 127
Момичета, благодаря Ви! И аз така си мислех, но вчера след спор с познати се разколебах в това, което досега бях чела:blush:
Здраве и успех на първолачетата Grinning

# 128
  • София
Ама как не разбираш, че критерии трябва да има. Ако не е прилежащия район ще се мрънка защо е административния и т.н. А сега точно това става, диференцират се децата живели повече или по-малко на един адрес. Ако живееше на съседната улица, ама в съседния административен район щеше да застъпваш тезата, че трябва да друго районирането щом не ти е удобно. Е, в крайна сметка все накой остава под чертата или отвъд улицата, деляща района. То вече ще излезе класиране, тук още дъвчем районирането и системата за прием. Тази от години е най-справедливата.

Е, след като в не един и два поста се опитах да обясня това, което мисля, някой продължава да ме подозира, че искам система, която мен лично да устройва. Няма такова нещо, бе хора! Аз не съм пророк, за да знам какви ще се последствията като разпределение между училищата, ако се приеме това, което на мен ми се струва по-справедливо - за всички, не само за мен, вкл. за онзи неизвестен брой хора, които може би живеят по-близо и по-отдавна от мен в онези 100 метра и те ще ме изпреварят в резултат на новата система без райони и групи. Може и така да стане, но усещането ще е различно - и за спечелилите, и за загубилите. Явно не се разбираме за какво говорим. И не - системата тази година не е справедлива. Но трябва човек да се опита да проумее защо е така, а не да търси навсякъде нечий личен интерес. Ако беше така, още преди година щях да регистрирам щерка ми на адреса на мои познати, живеещи до оградата на най-най-училището /те ми го предлагаха/ и нямаше нужда от дискусии. А за това дали трябва или не трябва да има критерии, сигурно трябва, но като е трудно да се измислят и приложат коректно, по-добре е без критерии. А и досегашните всяка година са обект на обжалване и оспорване. Нали и сега се чака решение на КЗД по въпроса за уседналостта. 

# 129
  • София
Прав си, не е справедлива за децата, които са на границата между две училища. В едното са 8.1, в другото са 8.4 с 5 точки бонус/ при добро желание 8.3 с 5 бонус/. Но тези деца винаги са били в това положение.

Щом си имал възможност, защо не си смени адреса? Така дъщеря тиу щеше да е 8.2. Не разбирам защо не се възползва?

# 130
  • София
Скрит текст:

Е, след като в не един и два поста се опитах да обясня това, което мисля, някой продължава да ме подозира, че искам система, която мен лично да устройва. Няма такова нещо, бе хора! Аз не съм пророк, за да знам какви ще се последствията като разпределение между училищата, ако се приеме това, което на мен ми се струва по-справедливо - за всички, не само за мен, вкл. за онзи неизвестен брой хора, които може би живеят по-близо и по-отдавна от мен в онези 100 метра и те ще ме изпреварят в резултат на новата система без райони и групи. Може и така да стане, но усещането ще е различно - и за спечелилите, и за загубилите. Явно не се разбираме за какво говорим. И не - системата тази година не е справедлива. Но трябва човек да се опита да проумее защо е така, а не да търси навсякъде нечий личен интерес. Ако беше така, още преди година щях да регистрирам щерка ми на адреса на мои познати, живеещи до оградата на най-най-училището /те ми го предлагаха/ и нямаше нужда от дискусии. А за това дали трябва или не трябва да има критерии, сигурно трябва, но като е трудно да се измислят и приложат коректно, по-добре е без критерии. А и досегашните всяка година са обект на обжалване и оспорване. Нали и сега се чака решение на КЗД по въпроса за уседналостта.  
Да ти кажа честно при толкова дълги постове е трудно да се разбере синтезирано идеята ти. Аз поне нямах нерви да вниквам. Справедливостта не е за всикчи и никога не е била, за едни е праведливо, за други не. Пак ще кажа, че моето дете е в 8.4. във всички училища, в които съм подала документи. Това, че моето дете е разпредлено в циганското училище не прави системата обективно несправедлива. За мен може да е такава, но не ми пречи и да гледам обективно. Системата е направена за прием на децата, в интерес на децата, а не за да се пресече практиката на т.нар. фалшиви регистрации. И това Е нормалното. Уверявам те, че драма има и ще има само в някои училища. В 80% няма да има. Може да е по-висок и процента даже. Убедена съм в това!!! Относно изказването ти, че по-добре без критерии, ако не се приложат коректно (коректно според кого?, теб, мен.. кого?) ще си прехапя езика, за да не кажа някои обективни факти, които ще са доста неприятни.

# 131
  • София
Още в началото на годината ни казаха, че удостовереията се заплащат, защото били по-особени. За мен са съвсем нормални и не виждам нищо особено за изработка. Интересно, ако някой родител беше отказал да плати, щеше ли да не получи удостоверение детето? Мислех, че се заплащат задължително, сега разбирам, че не е!

Удостоверенията са ламинирани - при нас събираха преди месец някаква дребна сума от рода на 2 или 3 лв.

Портфолио получихме във вид на папка. От училище не помня взеха ли го на баткото :/

Уведомиха ни, че при записване се подписва ГДПР декларация и че класирането ще е по входящ номер по тази причина.

УСПЕХ НА ВСИЧКИ ДОВЕЧЕРА!

# 132
  • София
Зелено човече, нашето удостоверение не е ламинирано, сложено е в джоб и картонена папка с логото на детската градина.
Хубав ден и успех на всички деца!

# 133
  • софия
Нашето удостоверение е хвърчащ лист. Дали ще обявят класирането на сайтовете или директно в училищата?

# 134
Някои го правят и на двете места, някои училища ги качват по сайтовете по-късно или на следващия ден. Една позната вчера каза, че е разбрала, че на сайта на РУО също ще са поместени класиранията ( но като знам колко време му трябва да заредии колко  е актуален , малко ме съмнява, че може да се разчита на него).

Общи условия

Активация на акаунт