Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 7

• 79 476
  • 775
  •   1
Отговори
# 105
  • София
А на мен ми е чудно как успяха с едно кратко съобщение да направят две нарушения, защото освен срока са измислили като условие физическо присъствие на родител, за да участва детето в жребия. Това го няма никъде из Системите и Наредбите, където се говори дори само за представители на родители. Обаче повече на общини, РУО-та, МОН-ове и СОС-ове не пиша, защото те просто не отговарят или отговарят чисто формално и си прехвърлят топката. Още чакам от тях смислен отговор  защо въобще са въвели тези групи, защо са точно три и защо са изопачили вместо да приложат коректно и докрай критериите за близост и уседналост съгласно формулата, която им предложих. А и в случая не съм пряко заинтересовано лице, защото, както и очаквах, ние си останахме на цели 100 метра от група 8.1 и съответно няма как да участваме в жребия за група 8.3, който е само за нея. 

# 106
  • където и да е,само да не съм сама
Да,за съжаление липсата на заинтересованост у всички споменати институции доведе до всичко това...

# 107
107-мо пак се правят на "Вся и всьо". Това с липсата на присъствие на жребия е абсолютно неправомерно. Миналата година пък правиха тест за входящо ниво още преди класирането. Трябва едно спешно позвъняване + жалба до РУО от някой от посочените участници.

Последна редакция: сб, 02 юни 2018, 16:48 от lachezarna

# 108
Според мен това се прави с цел да не се проточва във времето класирането. Освен това тези кандидати са на 99% с фалшиви адреси, което само по себе си е нередно спрямо кандидати, които са на 100м от група 8.1.

# 109
Може би е редно във всички училища класираните по 8.3. Да се проверят.Не знам чисто нормативно как ще стане това,но след жалба или да ги задължат...

# 110
  • sofia
Колко са максималните точки от допълнителните критерии ? Някъде попаднах ,че са 22 ,но не знам дали е така . В момента ако имаме сестра или батко и ако училището е в друг граничен район смятат ли се заедно ? Някой ако има от Слатина да каже дали ако живеем в района на 23 например е в граничен район на 109 ..и могат да се ползват допълнителните 5 точки за това ...?

# 111
  • София
Класирането няма да се проточи, ако се опитат да приложат по някакъв начин изискването да се тегли жребий в присъствието на представители на родителите и на Обществения съвет. Тук е момента за творчество, защото механизмът за определяне на представители не е изяснен. За по-сигурно могат да поканят всички родители и който иска, да идва.  Но жребият си се тегли и никой да не дойде. Обаче гледам в едно друго училище от района ни, там в самия график са посочили дата и час на теглене на жребия, но пък не се появиха съобщения, нито информация дали реално се състояло, колко са били кандидатите, от коя група и т.н. Въобще практиката явно е различна, но поне да е в рамките на официалния регламент, а не да се творят нови изисквания. Относно фалшивите регистрации, добре би било да се проверят, но се съмнявам, че ще се случи. Те вече решиха, че с новата Наредба/Система този въпрос почти е решен, защото нали уж това беше основно целта на уседналостта. Е, има едно почти, но това са подробности.

# 112
  • София
Колко са максималните точки от допълнителните критерии ? Някъде попаднах ,че са 22 ,но не знам дали е така . В момента ако имаме сестра или батко и ако училището е в друг граничен район смятат ли се заедно ? Някой ако има от Слатина да каже дали ако живеем в района на 23 например е в граничен район на 109 ..и могат да се ползват допълнителните 5 точки за това ...?

Максималният борй точки излизат към 50, но в конкретния случай би трябвало да са 22+5 или общо 27, ако не бъркам.

# 113
[/quote
Да,точките в този случай са 27-22т. За брат/сестра и 5т. За граничен район.

Някой знае ли дали при класирането ще бъде обявено и по кой критерий е съответния номер?
Навсякъде ли класирането ще е по входящ номер, а не име?

# 114
  • София
Нямат право да оповестяват имена и критерии, или ще е по инициали, или по входящ номер.

# 115
Благодаря,Бубче!
Това се явява още една вратичка за заобикаляне на правилата-липсва всякаква прозрачност.

# 116
  • София
Относно фалшивите регистрации, добре би било да се проверят, но се съмнявам, че ще се случи. Те вече решиха, че с новата Наредба/Система този въпрос почти е решен, защото нали уж това беше основно целта на уседналостта. Е, има едно почти, но това са подробности.
И как ще докажеш, че регистрацията ми е фалшива? И какво значи фалшива? Аз мога да се местя където и когато си искам, пък било то и заради училището. Хората са си със съвсем легални регистрации, направени с позволение на собственика на имота.

# 117
  • София
Относно фалшивите регистрации, добре би било да се проверят, но се съмнявам, че ще се случи. Те вече решиха, че с новата Наредба/Система този въпрос почти е решен, защото нали уж това беше основно целта на уседналостта. Е, има едно почти, но това са подробности.
И как ще докажеш, че регистрацията ми е фалшива? И какво значи фалшива? Аз мога да се местя където и когато си искам, пък било то и заради училището. Хората са си със съвсем легални регистрации, направени с позволение на собственика на имота.

Да, така излиза. На практика е недоказуемо, а и не е незаконно. Но тук някой беше казал , че има идеи как поне да се ограничи това явление, защото съвсем да се изкорени явно няма да може. За съжаление моето въображение не стига по далеч от формула за пресмятане на точки на база близост и уседналост, която би направило нещата по-плавни, а не насечени и изкуствени, каквито са сега. Примерно в моя случай по-дългият ми престой на адрес, макар и не в непосредствана близост да училището,  би компенсирал донякъде регистрация в последния момент в двора на училището. Но за целта трябва да отпаднат прилежащиите райони, както и групите.

Последна редакция: нд, 03 юни 2018, 06:47 от bganio

# 118
Здравейте!

Чета темата отдавна, знам, че въпросът ми се е разисквал неведнъж, но сега не можах да намеря отговора.

Подала съм документи за първи клас в две училища- едното е по-желано в сравнение с другото, и с по-малък шанс за прием.

Ако на първо класиране приемат детето в по нежеланото училище, а в другото не, записвайки го там където са го приели на първо класиране, имам ли право да участваме на второ класиране в по-желаното училище?

# 119
  • София
Здравейте!

Чета темата отдавна, знам, че въпросът ми се е разисквал неведнъж, но сега не можах да намеря отговора.

Подала съм документи за първи клас в две училища- едното е по-желано в сравнение с другото, и с по-малък шанс за прием.

Ако на първо класиране приемат детето в по нежеланото училище, а в другото не, записвайки го там където са го приели на първо класиране, имам ли право да участваме на второ класиране в по-желаното училище?

Не, защото удостоверението за завършване на подготвителна група остава остава в училището, в което сте го записали. Трябва първо да го отпишеш.
Цитат
7.7. Всички документи, свързани с кандидатстването, класирането и записването на детето се съхраняват от директора или упълномощено от него лице до края на съответната учебна година.
https://web2.apis.bg/sofiacouncil/p.php?i=3399028&b=0

Общи условия

Активация на акаунт