Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 7

• 79 426
  • 775
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Защо да има проблем при районирането с адм.райони? Към училищата в Лозенец примерно бяха добавени части от други адм.райони, както и обратното, както беше отбелязано в забележките към списъка на прилежащите териториии. Имаше дори и посочени бройки. Предполагам, че и на други места е правено това. А тук се споменават 21 и 122 училища, но там броят на родените по ПА деца 2011 беше доста над капацитета на училищата - поне според същия този списък от общината. За 21-во бяха дадени 126 родени деца при капацитет от 3 паралелки с 66 души, а за 122 - 99 родени за 75 места.

# 271
  • София
Poppea, всъщност ги омота: 126то е в Стрелбище, 36то- в Борово. Нищо общо с Гоце Делчев. Е, децата от Стрелбище се пънат за 73то и поголовно сменят адреси, та освобождат места в 126то.

И аз подозирам, че районирането не е точно по брой деца. Точно в кварталните едва влязоха 1ва група, а "елитните" приемат и от другите.

# 272
За районирането, от СОС твърдят ,че е направено на база на извадка от общините,колко точно деца са регистрирани в конкретните прилежащи райони. При районирането , не са наложени ограничения откъм на административен район.Например части от Ст.град и кв.Витоша , са разпределени в Дианабад( р-н Изгрев) и дори Симеоново, а не в училища в адм.си райони.Дори в нашия случай, разпределението не е към най-близкото училище,като има и случай , в който всички адреси от 2 улици са към 1 училище, а уличка с 2-3 блока,която е между тях и ги свързва,към друго.
И на мен не ми е много ясно,след като районирането са го правили на база бройка с децата , регистрирани в прилежащия район, как така в едно относително посредствено квартално училище, не успяха да приемат децата от 1-ва група дори. Въпреки 7-те открити паралелки. Нещо сметките им не са много верни .То и от самолет ще се види,че няма как да побере всички деца от почти 3 квартала , с много ново строителство.За сметка на това,съседното му още по-посредствено училище е с прилежащ район от 25 блока и почти без никакво ново строителство. Там ,обаче никой не преразпределиха.Сега ще анализират, и другата година пак ще променят....всяка година различно прилежащо училище...за да е весело.

E, това няма как да е вярно за 73-то, очевидно е, при това разминаването е драстично,  след като е имало жребий дори за 8.1., да не говорим за 8.2. и 8.3. (те също са регистрирани в прилежащия район). Ако наистина спазват този приницип, нещо яко са объркали в сметките и догодина ще трябва да му намалят района. Това не го знаех (че няма ограничения при районирането), щом е така, не виждам причина догодина да не намалят района на 73-то, който и с просто око се вижда, че е ненормално голям.  
Проблмът е, че 73-то няма имидж на "относително посредствено квартално училище", обаче (ако него имаш предвид), а е в топ 10 на всички училища в София по резултати от НВО след 7 клас, вкл. и частни, и държавни (доколко се дължи на училището, е отделен въпрос, но това е положението) - от тук:
http://alekdimitrov.com/uchilishte/rezultati-NVO.asp
Което обяснява нещата с наплива,  но не обяснява несъразмерно големия му прилежащ район, за който определено СО носи отговорността. Пак казвам, че според мен истерията с него е прекалена, но това е положението и СО е редно да си свърши работата и да осигури възможност на децата до него да учат в него.

Последна редакция: ср, 06 юни 2018, 16:31 от Анонимен

# 273
Poppea, всъщност ги омота: 126то е в Стрелбище, 36то- в Борово. Нищо общо с Гоце Делчев. Е, децата от Стрелбище се пънат за 73то и поголовно сменят адреси, та освобождат места в 126то.

И аз подозирам, че районирането не е точно по брой деца. Точно в кварталните едва влязоха 1ва група, а "елитните" приемат и от другите.
Права си за номерата, но това не променя фактите - до 73-то има още две други училища на хвърлей място (121 и 104), в които са приели и 4-та група, от тук:

121-во: http://www.121sou.org/I_klasirane_I_klas_04_06_2018.pdf
104-то: https://104ou.com/images/2017-2018/priem/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%8 … 8%D1%86%D0%B8.pdf
"Приети са всички подали заявления по водещ критерий А – първа група /от № 1 до № 78/ и тези от 3. и 4. група/ от № 79 до № 99/,

Тоест, те места имат и могат да поемат улици от неговия район (всъщност аз първоначално тях гледах, като писах първия си пост за него, но други номера написах - все пак правя и други неща), плюс училищата от Лозенец, които могат да поемат пък Кръстова вада. Това беше мисълта ми, а не точно кой номер е училището, което няма особено значение.

# 274
  • Куциндрел
Явно тази година най-трудното за влизане училище е било 73то, щом толкова се спряга.

В 31во, както на подаването на документи твърдяха, че едва ли ще стигнат до 2ра група, така са приели деца и от 3та.  Laughing
А в 93то са отворили 5 паралелки, явно сега им е паднало да съберат деца за 1ви клас.

# 275
  • София
Чудно ми е тези класации, отчитат ли броя на децата, които се явяват на външно оценяване, при изчисляване на рейтинга? Защото има разлика между училища, в които има 120, 80 или 20 явяващи се на изпит.

# 276
  • София
Кои класации?

# 277
Явно тази година най-трудното за влизане училище е било 73то, щом толкова се спряга.
...

Ами дотук само за него стана ясно, че е имало жребий дори за 8.1., иначе за 35-то някой каза, че са стигнали до 8.4. (май - те не са сложили нищо на страницата си), 120-то и 133-то са приемали и 4-та група,  107-мо до 3-та група (за 4-та имало жребий). А, и за онова в Младост, ама и там жребият бил за 4-та група. Тоест, нещата са нормални в тези, а те са високо в НВО класацията и се спрягат за "елитни".

За мен тазгодишният прием показва (поне за училищата, които следя), че системата работи , районите са добре направени и наистина осигурява на децата възможност да са в най-близкото училище - нещо, което от много години до момента не беше възможно. С изключение на 73-то, което се вижда и така, че има ненормално голям район - защо е станало така, не знам, но се надявам догодина СО да си поправи грешката.
Предполагам, Анна има предивд моя пост и този линк:
http://alekdimitrov.com/uchilishte/rezultati-NVO.asp
Нямам идея доколко е достоверна, но така или иначе, училищата с високи резултати се знаят, а дали са на 10 или на 20 място, не е чак толкова важно.

Последна редакция: ср, 06 юни 2018, 16:32 от Анонимен

# 278
  • Куциндрел
В сайта на 73то не можах да намеря къде са класираните деца.

# 279
  • Sofia
Ами дотук само за него стана ясно, че е имало жребий дори за 8.1.,
Цитат
Има само 3 училища в София, в които има деца в първа група, които не са приети на първо класиране – 73-то училище, 5-о училище и 26-о училище, обясни Цветелина Вълчева, старши експерт по начално образование, РУО – София.
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/priemat-v-parvi-kl … hte-v-sofija.html
Да , тази година системата да кажем, че работи с малки изключения - тези 3 училища. А след три години?
В сайта на 73то не можах да намеря къде са класираните деца.
http://sou73.bg/ - горе, първият/вече вторият линк Grinning

Последна редакция: ср, 06 юни 2018, 16:51 от brin de muguet

# 280
Като са толкова много децата в района на 73-то, да намалят района, така че приемът да отговаря на броя на живеещите в него деца.
Другите ще попаднат в районите на други училища, но ще имат поне едно училище, в което са 1,2 или 3-та група.
Сега децата, които спадат към 73-то, са навсякъде другаде 4-та група.  Confused

# 281
Ами дотук само за него стана ясно, че е имало жребий дори за 8.1.,
Цитат
Има само 3 училища в София, в които има деца в първа група, които не са приети на първо класиране – 73-то училище, 5-о училище и 26-о училище, обясни Цветелина Вълчева, старши експерт по начално образование, РУО – София.
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/priemat-v-parvi-kl … hte-v-sofija.html
Да , тази година системата да кажем, че работи с малки изключения - тези 3 училища. А след три години?
След три години - 6 години уседналост Smiley Сериозно - аз все пак мисля, че фалшивите адреси изобщо не са толкова много, колкото се тиражира из публичното пространство. Всъщност, резултатите показват, че след като в елитните училища (поне тези, които следя - 133, 35, 120, 107) са приети и децата от 8.3 и се е стигнало до 8.4., значи, има места и за тези с регистрации под 1 година, което пък значи, че за всички деца в района, с нови, стари, фалшиви, истински регистрации, има места. Не виждам защо след три години да е различно. За мен резултатите показват 1) че районирането е срвнително добро (там, където не е, догодина вероятно ще го оправят) и 2) проблемът с фалшиви регистрации е преекспониран, а децата от 8.2. и 8.3. в елитните са просто деца на новодомци.

Специално за 73-то не споделям мнението на Грета, че е заради тях - това училище и с просто око се вижда какъв несъразмерно голям прилежащ район са му сложили. Нямам идея защо, но това лесно се оправя за догодина при положение, че има кои училища да поемат негови улици (няма да пиша номерата им, но са две в Гоце Делчев и две в Лозенец).
Като са толкова много децата в района на 73-то, да намалят района, така че приемът да отговаря на броя на живеещите в него деца.
...
И аз това пиша от няколко страници насам Simple Smile

Последна редакция: ср, 06 юни 2018, 16:48 от Анонимен

# 282
...

Нали в началото още бяха казали, че уж били съобразени бройките..../чудя се/

# 283
...

Нали в началото още бяха казали, че уж били съобразени бройките..../чудя се/

Еми явно за него са сбъркали Simple Smile Предполагам, че догодина ще го оправят. Жалко за тазгодишните пъровлаци.

# 284
  • Куциндрел
Ако могат в 73то да отворят още паралелки, за да приемат всички деца поне от 1ва група.

Кой беше сайта за оплаквания до РУО или там, който отговаря за училищата?

Общи условия

Активация на акаунт