Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 7

• 79 459
  • 775
  •   1
Отговори
# 285
  • Sofia
В линка към БТВ, който постнах казват, че 73-то няма възможност да отвори още една паралелка, просто няма нужното място. Категорични са. Сега чакат второ класиране, за места останали от евентуално незаписали се поради неизрядни документи.

# 286
Такова е и положението с градината до 73-то училище. Преди живеехме точно до градината, но детето ми нямаше абсолютно никакъв шанс за прием, дори и за томбола. Бяха наредени едни деца с по не знам колко си точки, даже не знам и как се събират толкова много....
Та, живеехме до градината и училището, ММ е завършил 73-то, на адреса сме от години, обаче детето няма да учи там, защото местата не стигат дори и за първа група....това съвсем примерно. Ние се преместихме и сме в друг район и училище.
А какво правят новодомците?!? Много е неприятна цялата ситуация.

# 287
  • София
В линка към БТВ, който постнах казват, че 73-то няма възможност да отвори още една паралелка, просто няма нужното място. Категорични са. Сега чакат второ класиране, за евентуално незаписали се поради неизрядни документи.
Колко да са пък тези с неизрядни документи... 2-3-5, няма да са всички! Още някое и друго дете ще се запише в друго училище... Да приемем, че първа група успеят да ги натъкмят някак в училището. Какво става с втора (ако решим, че всички от трета са "измамници")?
Чисто егоистично се радвам, че не съм на мястото на тези родители.
И аз се опитвах да намеря къде се подават сигнали за нередности с класирането.

# 288
  • София
Жребий за група 8.1 имаше и в 26-то СУ. Има неприети деца от група 8.1,

Последна редакция: ср, 06 юни 2018, 17:36 от silvia1111

# 289
  • Sofia
Жребий за група 8.1 имаше и в 26-то СУ. Има неприети деца от група 8.1, а са приети от по-долните групи, които имат точки от допълнителни критерии.
Аз така като гледам списъка на приетите в 26-то
http://26coy.net/Web_26/documents/spisuk_1klas018.pdf
само деца от първа група са приети.
Няма начин да не приемат деца от първа група, а да приемат деца от по-ниски групи - това би било нарушение на Системата за прием в първи клас и на Наредба 10 на МОН.

# 290
  • Куциндрел
Жребий за група 8.1 имаше и в 26-то СУ. Има неприети деца от група 8.1, а са приети от по-долните групи, които имат точки от допълнителни критерии.
Това е за сигнал, защото до следващата група по правилата се стига след като се свършат кандидатите от предната група.

# 291
  • София
Жребий за група 8.1 имаше и в 55 СУ в Дървеница. Районът на училището се оказа прекалено голям и обхвана освен Дървеница, и Малинова долина, Студентски град, Симеоновско шосе. Докато в 8-мо в Мусагеница влязоха и деца от група 8.4 (малък район и много места).

# 292
  • София
Грешката е моя

# 293
  • София
Такова е и положението с градината до 73-то училище. Преди живеехме точно до градината, но детето ми нямаше абсолютно никакъв шанс за прием, дори и за томбола. Бяха наредени едни деца с по не знам колко си точки, даже не знам и как се събират толкова много....
Та, живеехме до градината и училището, ММ е завършил 73-то, на адреса сме от години, обаче детето няма да учи там, защото местата не стигат дори и за първа група....това съвсем примерно. Ние се преместихме и сме в друг район и училище.
А какво правят новодомците?!? Много е неприятна цялата ситуация.

Това все едно аз съм го писала. Още ни е рано за 1ви клас, но отсега следя положението за 73то.

# 294
  • София
А къде гледате картата на 73то? Щото с така изредени блокове и улици изобщо не е показателно колко е голям района. На мен ми се струва точно колкото и на другите училища.

А пък резултатите от матурите са показателни само за това: ако родители са се натискали за елитно училище в първи клас, то те се натискат и след седми и си плащат за частни уроци и школи.

# 295
  • София
Съмнявам се всяка година да сменят правила. А и на това ли да разчитам?

В последните години правилата се сменят буквално всяка година. Пробват се всякакви неща и малко по малко се учат.

Аз лично не бих могла с чиста съвест да правя фалшиви регистрации и така да си вкарам детето в училище. Играем честно и се стараем и това да го учим. Децата знаят кой къде живее, тайна няма да остане, с какви очи ще гледам аз, като знам, че съм излъгала. Но това съм си аз. Край мен има много добри и нормални хора, които го правят "в името на детето" и нямат капка угризение, ама капчица. То си е тяхна работа, аз не мога да ги променя, но леко ми смъдва в душичката...
Каквото можах - направих, напр. писах предложения (докато приемаха) и споделях с приятели, подканвайки ги да сторят същото. Някои смислени предложения все пак бяха приети, така че наистина е важно да се дават сигнали.

Много интересно ми стана за аргумента детето да е с приятелите си от градината в клас. Някъде учителите дори не предпочитат това, а смятат, че е по-добре да се почне "на чисто".

# 296
Много интересно ми стана за аргумента детето да е с приятелите си от градината в клас. Някъде учителите дори не предпочитат това, а смятат, че е по-добре да се почне "на чисто".

Не е съвсем така. Децата се адаптират по-лесно сред приятели. Може да не са цялата група, но няколко познати дечица правят прехода по-лесен.

Какъв е аргумента от това "да се почне на чисто"?

# 297
  • София
Защото иначе изначално тръгват на отделни ядра и групички и това затруднява сплотяването на класа и работата като цяло.

# 298
Това ще рече, че абсолютно всички деца трябва да са без приятели от преди първи клас, което е почти невъзможно.

# 299
  • Куциндрел
Като гледам как са приети децата от групата от ДГ на моето, няма как да не ги групират поне по 1-2 във всеки клас, поне в едно от училищата.
Аз нарочно избрах училище, в което ще има по-малка концентрация от децата от групата му, но не се знае какви ще са изненадите, защото не всички родители споделят къде са записани децата им.

Общи условия

Активация на акаунт