Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 7

• 79 367
  • 775
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Да видим днес къде какви места ще пуснат за трето класиране. Предполагам, че много "квартални" училища ще пуснат повече места, в сравнение с второ класиране.

# 361
  • София
bganio, честито!

Толкова се ядосваше, че няма да ви приемат там, където искате, а то имало начин.
Не съм прочела преди редакцията, та не знам дали подкуп са ви поискали и дали са ви приели реално, но няма никакво значение. Човек е склонен да прескача правилата, за да учи детето му с приятелките си.

# 362
Аз нямам много позитивни отзиви от кампанията - повечето родители около мен( включително и аз)  , просто се примирихме с това къде ни приеха. В по-желаните от близките училища, оказа се, че не можеш да се класираш ако не си в 1/2/3група... а това уж не са някакви мега желани училища ( за 105-то и 55-то ). Т.е. някакво особено движение на деца не се наблюдаваше - шанс с 4-та група , по съседен район почти нямаше.  Като цяло всеки споделя , че би било добре да има някакъв избор и възможност да реди желания , и ако не потръгнат нещата в училището по разпределение , ще търсят варианти за преместване/частни училища и т.н.

# 363
Няма нищо странно в това, че някои училища нямат места за второ класиране. Например в 8-мо на първоприемат всички кандидатстващи деца, защото имат възможност да открият допълнителни паралелки. За второ нямат опашка от чакащи, защото ВСИЧКИ са приети. На трето също ня обявяват места. След класиранията съставят необходимия брой паралелки и разпределят децата.
В 119-то от години приемат всички деца от прилижащия район, независимо че надхвърлят обявените бройки и после ако е необходимо отварят 7-ма паралелка.

# 364
  • София
Явно всяко училище си разбира наредбата както си иска. Simple Smile На еврейското списъка беше още по - абсурден, бяха ги изтипосали децата с вх. номер и три имена.

# 365
  • София
Струва ми се, че и свободните места се определят и от местоположението на училището и реално колко деца от първите три групи има в района му. В центъра - на първо класиране ни приеха в две училища. На второ - в други две, едното спрягано като супер "елитно" (не се записахме в него, не знам дали ще обявят обаче свободно място за трето класиране).

# 366
  • София
bganio, честито!

Толкова се ядосваше, че няма да ви приемат там, където искате, а то имало начин.
Не съм прочела преди редакцията, та не знам дали подкуп са ви поискали и дали са ви приели реално, но няма никакво значение. Човек е склонен да прескача правилата, за да учи детето му с приятелките си.

Да, да много голям подкуп ни поискаха, та още от го събирам от близки и познати. Ако имаш желание, да те включа и тебе. И това, независимо че ние приеха по правилата. А моето мнение за последните не се влияе от това дали са ни приели или не. То си е същото, каквото беше в началото. И не си права за приятелките - нямаше как и тях да вкарам по втория начин. Ама какво съм тръгнал да се обяснявам, вместо да ходя да събирам парите за подкупа.

# 367
  • София
Този списък не е много по-различен http://www.school32.com/priem_i_bg.html

Признавам - този е върха. Такова нещо не бях виждал.

# 368
  • София
Е, не ви ли приеха при приятелките от детската градина? Нали това беше целта?

А аз под купине давам. Малко съм смотана и не ми се получава. Та се примирявам с кварталното, както каза paulieM.

# 369
  • София
Е, не ви ли приеха при приятелките от детската градина? Нали това беше целта?

А аз под купине давам. Малко съм смотана и не ми се получава. Та се примирявам с кварталното, както каза paulieM.

Разни хора и институции - разни цели и ценности. За човек на 6-7 години са едни, за родителите му - други, за МОН и СОС - трети и четвърти. А положителното нещо от задълбочаването и критичното отношение към правилата е, че човек може да види как да ги използва, без да ги нарушава. А на институциите  е работа да се опитат да ги подобрят в бъдеще. А относно "кварталните" и "престижните" училища - споко и жена ми смята, че са един дол дренки и може да сме сгрешили с отдалечаването ни от "близостта". Сега ще чакаме да видим кой крив, кой прав. За ДГ аз бях прав - приеха щерка ми без стотинка над и под масата и други подобни глупости. Обаче кой те признава за пророк вкъщи?

# 370
  • София
Може да се окаже че целия напън ( не изключвам себе си) е излишен. Едно спокойно, близко училище с читава отдадена учителка + един спорт и езикова школа извън училище, често са напълно достатъчни за първолак ( че даже са повече от достатъчно)
Около мен е пълно с напънали се до край родители, на деца в елитни училища ( и държавни и частни) . Ами какво да ви кажа, част от тези родители сами признават, че е било напълно излишно всичко, просто на децата не им се учи и това е ! Пък на тези,  на които им се учи,  си намират и школи и частни уроци и си напредват чудесно и в кварталното "скапано" училище.

# 371
  • София
Не липсват изненади и след второ класиране. Някои известни като по-търсени училища обявиха пак свободни места, но не ми е много ясен регламента на този етап. Какво значи попълване на свободните места и как точно се случва? Утре, ако тръгна да "запълвам" някое място, нали преди това трябва да съм си взел удостоверението, а по пътя от едното до другото училище, не сме записани никъде и мястото вече може да е заето. Освен ако не се ръководят отново от първоначалните критерии. Обаче не го пише изрично.

# 372
  • София
Не липсват изненади и след второ класиране. Някои известни като по-търсени училища обявиха пак свободни места, но не ми е много ясен регламента на този етап. Какво значи попълване на свободните места и как точно се случва? Утре, ако тръгна да "запълвам" някое място, нали преди това трябва да съм си взел удостоверението, а по пътя от едното до другото училище, не сме записани никъде и мястото вече може да е заето. Освен ако не се ръководят отново от първоначалните критерии. Обаче не го пише изрично.

На 133то го пише, ще бъде изтеглен жребий по заявления за второ класиране, с допълнителните критерии. За 32 ро са обявили само свободни места по паралелки. За тези училища гледах и още две. Всъщност, в системата не е посочено, как се извършва класирането и оттам не е ясно какво се случва.

Последна редакция: ср, 13 юни 2018, 21:09 от maidi

# 373
  • София
Не беше проблем да допишат в графика на още 1-2 реда какво и кога точно се случва на този етап, за да намалят творчеството, макар че и това понякота не стига. За списъците ясно е  казано какво трябва да съдържат, но не се изпълнява от всички. Има смисъл да се даде достатъчно информация и за класирани, и за некласирани по групи, точки и т.н., за да има повече прозрачност, а и за да може всеки сам да си прецени по-добре шансовете и да направи или не следващи стъпки. С две думи, ще се съглася с министъра, че тази система, ако се запази, ще има нужда от доста фини настройки. Имат достатъчно време да ги направят.

А вече с сблъсках с първата интепретация на попълването на места на трето класиране - отиваш с оригинала на удостоверението и се записваш, ако все още има свободни места. Вече няма заявления, няма критерии. Не я ясно какво се случва, ако местата свършат под носа ти. И какво излиза накрая - че имаме една система, в която е предвидено по малко от всичко и за всички - малко критерии, малко административна принуда, малко избор, малко жребий, малко опашки.

Последна редакция: чт, 14 юни 2018, 10:23 от bganio

# 374
  • София
Браво! Усетиха се!

СЪОБЩЕНИЕ

Столична община  променя графика за III класиране за учениците  в ПЪРВИ КЛАС,  както следва:

18 юни – до 12 часа – подаване на заявления за трето класиране

18 юни – 18 часа – обявяване на списъците на приетите ученици на  трето класиране

19 – 20 юни – до 12 часа – записване на учениците, приети на трето  класиране

20 юни – 18 часа – обявяване на свободните места след трето класиране

Общи условия

Активация на акаунт