Зрелостници 2018-та!!!

• 115 294
  • 1 093
  •   1
Отговори
# 930
  • Вече на светло в София
Аз от известно време следя темата, но не пиша често в нея, защото съм нова.

Моят син се готвеше за прием в специалност Архитектура в УАСГ. Вчера излезнаха резултатите и е приет.
Резултатите са публично достъпни. Аз съм от привържениците на този вариант.
При мъжете, кандидатите са малко повече от отпуснатите бройки. Около 100 кандидати за 80 места. Това предполага сравнително лесен прием. Разбира се, част от кандидатите са с много добри резултати и явно не разчитат на ниския бал за прием. При жените конкуренцията е по-висока. Направи ми впечатление, че при жените минималният приемен бал е с около 5 единици по-висок.

В отговор на MAD65 относно сравнението между КН и Информатика... Много ми се искаше някой да отговори, защото и аз не мога да разбера защо е необходимо да са разделени тези две специалности.
Преди около 25 години, бъдещите програмисти учеха в специалност Информатика. Тогава нямаше КН и СИ. Поправете ме, ако греша. По някое време въведоха двете специалности с по-модерно звучене и те станаха популярни. Разликата между последните две се опитахме да обясним по-рано, но между КН и Информатика... Не че няма разлика, но не е чак толкова осезаема. Учебните планове са налични в сайта на ФМИ, но дисциплините, които са различни за двете специалности, са с имена, които нищо не говорят на един средностатистически кандидат-студент. Ето пример: Дисциплина „Изчислимост и сложност“ – изучава се в КН, но не и в Информатика. А пък „Числени методи за диференциални уравнения“ – изучава се в Информатика, но не и в КН. Какво говори това на редовия кандидат? Но в същото време има много голямо покритие в изучаваните дисциплини и затова, поне според мен, тези две специалности са много близки. Затова не мога да разбера защо съществуват и двете. Любопитно ми е на какво основание кандидатите избират едната или другата за първо желание. Дали е следствие на задълбочено проучване или просто по звучене/мода. Много бих се радвала да разбера, ако греша и всъщност двете специалности не са толкова близки, колкото аз си мисля.
Така че, MAD65, не знам дали те ориентирах или те обърках още повече.
Благодаря ти, Неда! Според сина ми двете специалности са еднакви, и тъй като аз нищо не разбирам от програмиране сравних учебните планове и наистина не открих много разлики. Затова се надявах да разбера защо Информатика е с по-нисък бал например от информационни технологии / които моя син категорично отказа да пише в предните си желания/ Както казах приет е информатика - второ желание. Искаше да се записва, но го разубедих да изчака второ класиране, за което не знам дали ще има шанс. Така че ако има програмисти или майки на такива , моля да се включат!

Успех на твоя син, да стане добър архитект и да помни че конструктора ще се мъчи да подпре  неговата красива архитектура   Simple Smile

Последна редакция: ср, 11 юли 2018, 08:11 от MAD65

# 931
Който се запише днес, нека пише как е протекло, много ли се чака...ние утре

# 932
За ТУ и СУ нали записването за второ класиране е до петък 13 включително?

# 933
Освен да си платим предварително, аз предпочитам Изи пей, но всички в банки плащали, та освен таксата, картата, преснета диплома, снимки, нещо друго трябва ли да подготвим предварително? Акт за раждане трябва ли?

# 934
  • София
Информатика е хубава специалност, влизат доста деца, но след първи курс остават само тези, които наистина имат воля и желание да учат във ФМИ. Специалността дава стабилни знания и по математика, може би затова не е предпочитана. Децата днес се плашат от математиката и им трябва доста време да осъзнаят, че им е необходима.

КН е от 2007 година, звучи по-модерно ( по аналог със западното Computer sciences), единственото предимство, което мога да отчета като предимство е, че в КН влизат деца с по-висок бал.

Актуалните ми впечатления от настоящия първи курс Инф и КН са, че няма почти никаква разлика в способностите им, поне по предмета, по който съм участвала в изпита.

Позволявам си да пиша в качеството си на преподавател от катедра Геометрия на ФМИ, СУ.

Много официално стана, моля не се стряскайте!

Успех, каквото и да решите!

# 935
  • 1st floor
Който се запише днес, нека пише как е протекло, много ли се чака...ние утре
Моята е минала сутринта за пет минутки, без опашки. Но е за заявление за второ класиране...

# 936
Някой записал се в ТУ или подал заявление за второ класиране, да сподели процедурата от първа ръка? Все още не знам кое ще ни потрябва утре. Thinking

# 937
  • София
MAD65, благодаря за пожеланието. Успех и на твоя син!

И след отговора на Yana_a_n, затвърждавам мнението си, че двете специалности са много сходни. Наистина, като че ли просто КН се наложи като по-модерен избор.

Ще се радвам на още мнения по темата.

(Интересувам се, защото компютърните специалности бяха сериозно обмисляни вкъщи също.)

# 938
  • София
Тук е цялата нужна информация, прочетете внимателно написаното.

https://sustudents.bg/2018-students/

Един въпрос за снимките. В дадения от Вас линк е посочено снимките да са във формат 3,5/4,5. А в сайта е посочен формат 4/6. Последно, какъв размер трябва да са снимките? Grinning

# 939
Ужас с тия снимки...да не се снимаме набързо утре пак.

Така се успокоих, че може в Изи пей, работят до 20 часа, не като банките, и едно момиче писа, че от Изи го пратили в банка, защото превода щял да отнеме 2 дни....Вярно ли  е това?

# 940
  • ново
Някой записал се в ТУ или подал заявление за второ класиране, да сподели процедурата от първа ръка? Все още не знам кое ще ни потрябва утре. Thinking
Вчера се записа дъщеря ми, приета по единственото си желание.
Таксата я бях платила предварително с банков превод, носехме платежното. В сайта има образец, вместо фак.номер се пише 1 курс или новоприет. Диплома оригинал за сверка и копие, 4 снимки формат за лична карта, сухо лепило и химикал, лична карта. Отивате във вашия факултет, там има ангажирани студенти, които помагат с попълването. След като вече е записана, отидохме в ректората да подадем заявление за общежитие. Цялата тая процедура е безплатна, знам че в други университети пакета документи се плаща.
Ако имаш други въпроси, пиши.

# 941
  • Вече на светло в София
Yana_a_n, благодаря! Да разбирам ли че в Информатиката математиката е повече от КН?

Днес по работа минах през подлеза на СУ и на "Макдоналдс" имаше доста деца седнали да си попълват документите. Пишете после за размерите на снимките.

# 942
Вчера се записа дъщеря ми, приета по единственото си желание.
Таксата я бях платила предварително с банков превод, носехме платежното. В сайта има образец, вместо фак.номер се пише 1 курс или новоприет. Диплома оригинал за сверка и копие, 4 снимки формат за лична карта, сухо лепило и химикал, лична карта. Отивате във вашия факултет, там има ангажирани студенти, които помагат с попълването. След като вече е записана, отидохме в ректората да подадем заявление за общежитие. Цялата тая процедура е безплатна, знам че в други университети пакета документи се плаща.
Ако имаш други въпроси, пиши.
Благодаря ти! Оставила съм сина ми сам да се оправя, ама малко ми е притеснено, че е разсеян. Утре ще пътува сам до София, ако реши да се запише, ще плаща таксата на ПОС терминал, направи си снимки, за лепилото ще му кажа да е подготвен. Той също ще подава заявление за общежитие, дано са наблизо разположени факултета и ректората.

# 943
  • ново
На близо са. Първо плаща таксата в такъв случай, после отива във факултета.

# 944
  • София
Yana_a_n, благодаря! Да разбирам ли че в Информатиката математиката е повече от КН?

Да, повече е, но това е по-скоро добре.

Общи условия

Активация на акаунт