Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

В предучилищна как ги мотивирате да учат?

 • 1 381
 • 11
 •   1
Отговори
На моята й дай да гледа филмчета и да рисува с водни бои. А ни дават домашни - да откриваме местата на гласни в думи, да "пишем" приказки, да рисуваме родословно дърво.. Хич не й се занимава. За сега обръщам всичко в игра, обаче при най-малкия неуспех се тръшва сърдита на дивана и колкото и да обяснявам, че никой не се родил научен, примери давам, увещавам.. няма полза. Почвам да се панирам как ще я караме в първи клас!
Знам - играе им се, нека да си изживеят детството и други алабализми, но пък ще страда много когато вижда, че другите могат, а тя - не. Така си мисля. Вие на каква позиция сте?

# 1
Смайл, тук поне в това отношение още не съм се закахърила. Едно, че няма домашни и второ тук все гледат да не ги стресират децата. Симона тръгна на предучилищна като беше на 3 години (тук тръгват на училище на 5). Та можеш да видиш, че те съвсем пък са деца и за това гледат всичко да една голяма ИГРА. И тук правеха родословни дървета в училище, но вместо да пишат имена, носеха снимки, изрязваха ги и ги лепяха. Не знам, но просто подхода тук е да се гледа на тях все още като на деца, така продължава цялото им образование поне докато приключят с Праймъри училището, тоест до 12 годинишни някъде. Да чукна на дърво поне за сега Симона ходи с огромно удоволствие на предучилищна, че даже и събота и неделя иска да ходи

# 2
 • Мнения: 2 274
Моят син искаше да го отпиша от градината, заради "Занятията"...Много го стимулира, когато направи нещо хубаво, похвалвам го и той продължава, за да си получи следващата похвала! Но не е толкова лесно, наистина..И на мен ми става едно тъжно...на мама детенцето People Angel
Обяснявам му, колко е важно да се учи, как трябва да го превърне в игра...кво ли не измислям...
Беше ми много мъчно в началото, но от известно време давам уроци на едно 11 годишно хлапе, което не може  да пише на БГ - нищо, че има 6 по предмета и не знае нито една столица на държава в Европа...та това ме стимулира да не се отпускам , а да започвам да пълня главицата на синчето със знания...като, разбира се, внимавам да не прекрача границата.

# 3
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 128
Все едно слушам моята любима комшийка.  Sunglasses  И тя такива ми ги говори, че даже си мисли,че детото й ще е двойкарка.
Споко - и дъщеря ми е била(сега е в 1-ви клас) като твоята, но за тази 1 година много се промени. Сега по-скоро всичко друго оставя и сяда да пише и учи.  Shocked  Shocked  Shocked
Само търпение се иска и малко помощ от наша страна.  Sunglasses

# 4
Сега се сетих. Един от начините, който прилагат учителките е да дават на децата стикери (лепенки с разлини физиономии - усмихнати, намръщени, плачещи) И така мойта е върл фен на тия лепенки и умира от кеф като й дадат.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 6 126
Цитат на: Honda
Сега се сетих. Един от начините, който прилагат учителките е да дават на децата стикери (лепенки с разлини физиономии - усмихнати, намръщени, плачещи) И така мойта е върл фен на тия лепенки и умира от кеф като й дадат.


И ние си имаме вече една такава лепенка - усмихната физиономия от уроците по английски, с която Силвана се похвали на цялата махала! Laughing  Само дето преди това 1 седмица беше нещастна, че пък нямаше... Tired

# 6
 • Мнения: 5 877
Ами купи й разни лепенки, стройте куклите в две редици и ги карайте да учат. Естествено, тя ще прави упражненията от тяхно име - куклата Мими да кажем ще се справя по-добре, куклата Лили ще прави грешки, а твоето детенце ще им раздава стикерчетаааааа. После двете може да съветвате нещастната, бедна на стикерчета кукла как да се упражнява повече, за да успее на следващия път.
Може да си играете и на обърнато училище - тя да ти е учителка и да те учи как се прави нещо, а ти да се преструваш, че не става (ама да е ясно, че е майтап).
Не е лошо да й споменеш, че не всички учителки умеят да обясняват добре, но въпреки това децата могат да се научат да извличат ползата от тях. Че може да се пита, да кажеш на учителката да ти покаже пак и така нататък - ами те са там да ги учат, не само да ги изпитват!
Обясни й смисъла на това, което прави - направи си ти родословно дърво и й обясни, че така си припомняш за своите прабаби да речем, че почти си била забравила за тях, а сега ти е станало хубаво като си спомниш. Че един ден и тя ще има внучета и с родословното дърво ще може да им разкаже за рода им. Направете си вкъщи такова дърво на голям картон и му залепете или очертайте и истински листа - сега поне има много.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 1 120
тази година имам две познати дечица на приятелки, които са в първи клас - та забелязах че децата изпитват голям респект от госпожата в училище - може би е въпрос на подход знам ли. Та за тях щом госпожата е казала нещо то се изпълнява като закон. Можеш да поговориш с вашата учителка и да я помолиш да обърне внимание на детето - похвали или забележки или просто някакъв начин да го стимулира.

# 8
 • Мнения: 2 567
Това с лепенките и при нас много върви  Grinning .
Дъщеря ми постоянно ми се хвали каква лепенка са и сложи ли и явно това доста стимулира децата.

Моята щерка много обича да ходи на училище (сега е първи клас) и на предучилищна обичаше, защото и там както и тука голяма част от уроците им минават под формата на игри.

Незнам как е при вас ,но може би трябва да измислите нещо по занимателно... въпреки, че аз лично като се занимавам с нея съм доста строга и не прилагам тактиката с игрите , която прилагат госпожите и.
Като учим -учим, като играем - играем и тя от малка си знае и не ми прави проблеми.

# 9
 • Мнения: 41
Според мен проблема е в това,че децата приемат детската градина за място ,където играят.При условие,че 3 години си играл безгрижно изведнъж да започнеш да учиш и да нямаш време за игра....малко трудно им се вижда!Моят син е 6 годишен и иска да ходи на училище,но детската градина хич не му се нрави! Май трябваше да го запиша на предучилищна в истинско училище?

# 10
 • Мнения: 85
Моята щерка е на 6, но от миналата година започнах да поставям задачи свързани с "ученето". По детските сайтове, решаване на прости задачи, оцветяване, казване на азбуките /БГ и EN/, думички и т.н. Като изпълни половинчасовото занимание получава награда по избор. Сайта на Барби или съответната любима игра. Не знам до колко е правилно, но работи.

# 11
 • Мнения: 510
Дъщеря ми е на 5 и 10 месеца,посещава предучилищната в детската градина,но засега не са имали никакви домашни и твърди ,че още ги занимават с бебешки леснотии и че и е скучно  Sad  учебната година реално започна от началото на октомври,така че очаквам скоро да и стане по-интересно Wink
Иначе цяло лято си се занимаваше с детски образователни сайтове и ефектът е наистина страхотен-много обича да пише думички в една игра на dechica.com , макар че не е с най-добрия външен вид,сайтът става отвсякъде за обучение.
Иначе на //www.bg-mamma.com/index.php?topic=44561.0 може да се намерят и други БГ и чужди образователни сайтове,подходящи за деца в предучилищна Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт