Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 10

• 62 193
  • 797
  •   1
Отговори
# 45
Ако в договора ви пише ,че наемате ателие , силно се съмнявам да има варианти освен някакви договорки по между ви.
Скрит текст:
Скрит текст:
Има практика ателиета да се вързват към съседен апартамент с контролен електромер и да ползват от евтиния ток като го плащат на собственика на апартамента. Разбира се това е абсолютно нелегално.
Преди време вдигнах голяма пушилка ,защото в много обяви за продажба не пишеше че имота е със статут на ателие ,а на апартамент. Малката подробност я разбираш евентуално чак на място ,след като си загубил време и средства да идеш до там на крака. Тогава много потребители ме критикуваха, но въпреки това продължавам да вярвам ,че е много некоректно ателиетата да не бъдат обявявани като такива дали за наем или за продажба без значение.

# 46
Аз съм живяла в ателие, но плащахме битов ток. Не знам как са го направили, в блока имаше много ателиета. Когато тръгнах да купувам изрично търсех да не е ателие.

# 47
Две минимални заплати само за наема, ами сметки, храна, транспорт, облекло, образование, мед разходи...Колко е средната РЗ в София, че наем на двустаен да я надвишава вече...
А в Ню Йорк колко е средния наем - $2500. А минималната заплата е $7.50 на час.
А в Хонк-Конг ако направиш подобно сравнение, лошо ще ти стане.

То животът под наем не е за хора на МРЗ. Те да си живеят при мама и тате, докато се научат да изкарват пари. Има си и социални жилища за социално слабите.

В София не знам някой да работи за МРЗ. Поне 1500 лв. е според мен средната. Така че, както казаха и по-горе, двама души да плащат среден наем, ще дават 25% от дохода си - ами нормално е. Семейните - по двойки, несемейните - със съквартирант.
То навсякъде по света сам човек в домакинство да е на средна заплата и да живее в двустаен си е лукс. Не е като всеки да може да си го позволи, поинтересувайте се как е по света и ще видите, че навсякъде е така.

# 48
Социалните жилища са доста кът, може да влезеш в темата с общинските да видите какво става. Иначе - да, като си в началото на работния стаж, на ниска заплата, сам и т.н. навсякъде е трудно да поемеш разходи за самостоятелно жилище. Това с живеенето при родителите хич не го одобрявам, все едно можеш ли, не можеш ли и колко изкарваш. Аз не живея при родителите от студентски години, на 20 вече се изнесох и на квартира. От време на време са ми помагали, но цялостно си е било моя грижа как и колко да харча, колко да изкарвам и как ще си платя сметките. Имах колеги, които също така се изнесоха на квартира, макар да можеха да висят на мама и тате. И други, които на 30 години още изпадат в ужас как така няма да си при вашите и ще си плащаш сам всички сметки. Е, тези с ранното изнасяне като цяло се развиват по-добре, другите си кретат на заплатата и мрънкат колко е скъпо всичко.

# 49
То навсякъде по света сам човек в домакинство да е на средна заплата и да живее в двустаен си е лукс. Не е като всеки да може да си го позволи, поинтересувайте се как е по света и ще видите, че навсякъде е така.

Поинтересували сме се и знаем, че в България липсват среден клас жилища. Като под среден нямам предвид ценово, а жилища, които са обновени с евтини, нелуксозни материали, мебели и оборудване. На пазара липсват и достъпните необзаведени жилища.
За сметка на това има много жилища, които се водят 'с всичко необходимо', но нещата са наистина стари и пред издъхване, за сметка на това наемът е като за вложение в ремонт в последните 5 години.
Жилища с обзавеждане от Виденов би трябвало да са в достъпния клас, но цените им гонят 3 пъти по-скъпото икейско обзавеждане. Мебели от масив/по поръчка не знам, да кажат другите как се отдават.
Наематели бол, празни жилища, които не се отдават, също. Едно жилище се пуска на първата щукнала сума и стои празно, защото брокерите се борят със зъби и нокти за еднократно 50 лв отгоре, не им дреме, че техните 50 лв за теб са 1200 за срока на договора.
Пазарът е изкривен.

# 50
Връзката цени на имотите и наеми е съвсем пряка. Ако на някой му седи жилището без наематели 6-7 месеца, а е инвестирал в него пари за ремонт/обзавеждане, ще свали цената.  Има жилища за различни категории наематели. Мансарда в СС може и 200 лв. да струва. Ремонтиран и обзаведен в Лозенец - 1000 евро.

# 51
Връзката цени на имотите и наеми е съвсем пряка. Ако на някой му седи жилището без наематели 6-7 месеца, а е инвестирал в него пари за ремонт/обзавеждане, ще свали цената.  Има жилища за различни категории наематели. Мансарда в СС може и 200 лв. да струва. Ремонтиран и обзаведен в Лозенец - 1000 евро.

Така би трябвало да бъде, но реалността е съвсем друга. Някакви коптори, малки, преправяни гаражи и т.н. си струват колкото обикновен наем от около 500 лв..

# 52
Ако на някой му седи жилището без наематели 6-7 месеца, а е инвестирал в него пари за ремонт/обзавеждане, ще свали цената.  
Това не е съвсем вярно. Реалното предлагане е под реалното търсене. За да не се наеме нещо наистина за 6 месеца, значи или цената му е УАУ за качестеото, или е в най-буквалния смисъл осрано.
Всичко, което с уговорки става за живеене, се отдава. След това въпросът е колко време ще останат наемателите, какви са като хора и как ще оставят жилището след напускане.
В групите във фейса едно девойче от 3 седмици търси съквартирантка за Младост , 400 лв наем. Уж до метро. До НДК стаите са по 300. На Пиротска някакъв дава стаи по 230 лв. На малките кьошета приятел живее за 400. В Надежда имаше за 250. В Лозенец 200. Това са все стаи.
В Славия една дама ми предложи бонбон гарсониера, чистичко, за 450.
Ми сори, ама този пазар не е ок изобщо и колко може да плаща един прясно завършил юрисконсулт за наем е последният проблем

# 53
Ако на някой му седи жилището без наематели 6-7 месеца, а е инвестирал в него пари за ремонт/обзавеждане, ще свали цената.
Ако го отдаде под сумата която ще му гарантира следващия ремонт и подмяна на обзавеждане и при нашите изключително рисковани за наемодателя условия на отдаване ,то може да загуби огромни суми.
Много пишман наемодатели се опариха и вече гледат на имота като на инвестиция ,а не като на средство за доход. Ако не можеш да го управляваш така че да е в търговски вид и да носи пари ,ключът е най-доброто след като си го ремонтирал, защото иначе може и да го загубиш .
Наематели бол, празни жилища, които не се отдават, също. Пазарът е изкривен.
Не пазарът се е саморегулирал  бих добавила най-накрая ,но има какво да се желае от към намаляване на рисковете за сметка на отдаващите и поемане на повече отговорности от страна на наемателите. Дано!

# 54
Не пазарът се е саморегулирал  бих добавила най-накрая ,но има какво да се желае от към намаляване на рисковете за сметка на отдаващите и поемане на повече отговорности от страна на наемателите. Дано!
Се е или не се е саморегулирал и ако е - как?
Инвестиране на твърде големи суми без ясна възвръщаемост не е по вина на наемателите. Заключването на такова жилище, понеже желаният наем твърде надскача реалния, не е регулиране. Предлагането му пък на наем, по-нисък от реалния, е рисково.
И в цялата работа въпросът е - какъв е реалният наем. Ако на това се намери отговор, няма да има сърдити.
Нанесох се в боксониера, която излиза 20 лв/м2 при цена 8-10лв/м2 в квартала. Нито е нова, нито блести с обзавеждане. Обаче съм сама и до НБУ и бъдеща метростанция. Реална цена ли плащам при това положение? 'Зависи' не е отговор на такъв въпрос, въпреки че на някои им се иска.

# 55
За 10 евро на квадрат поне аз бих търсила нещо по-добро.

# 56
Се е или не се е саморегулирал и ако е - как?
Инвестиране на твърде големи суми без ясна възвръщаемост не е по вина на наемателите. Заключването на такова жилище, понеже желаният наем твърде надскача реалния, не е регулиране. Предлагането му пък на наем, по-нисък от реалния, е рисково.
И в цялата работа въпросът е - какъв е реалният наем. Ако на това се намери отговор, няма да има сърдити.
Нанесох се в боксониера, която излиза 20 лв/м2 при цена 8-10лв/м2 в квартала. Нито е нова, нито блести с обзавеждане. Обаче съм сама и до НБУ и бъдеща метростанция. Реална цена ли плащам при това положение? 'Зависи' не е отговор на такъв въпрос, въпреки че на някои им се иска.

10 евро / м2 в Овча Купел??? Това да не е някаква шега?

# 57
До НБУ е скъпо, защото е до НБУ. Бъдеща метростанция - това се калкулира в цената на продажбите. Какво ме грее като наемател, че след една или две години ще има метро до квартирата.

# 58
Толкова я смятах, 300 лв е наемът.
Трябва ми рулетка за максимална точност, но е макс 16м2. Коридорчето е 1,5м2.
Мисълта ми беше, че не плащам само за квадратурата или бъдещата метростанция.
Жилището в сравнение с другите е скъпо, но а/не ми се налага да го деля и да се карам за сметките с обвързани съквартиранти/ки и б/ плащам същите, че и по-малко пари, отколкото бих давала за стая.
Точно тази б/ подточка е притеснителната. Преди няколко дни една съфорумка пита в темата 400 много ли са за 45 квадрата в Бели брези. Ами много са, но ако някой се излъже да ги даде - дай, Боже, и да е читав наемател.

# 59
Толкова я смятах, 300 лв е наемът.
Трябва ми рулетка за максимална точност, но е макс 16м2. Коридорчето е 1,5м2.
Мисълта ми беше, че не плащам само за квадратурата или бъдещата метростанция.
Жилището в сравнение с другите е скъпо, но а/не ми се налага да го деля и да се карам за сметките с обвързани съквартиранти/ки и б/ плащам същите, че и по-малко пари, отколкото бих давала за стая.
Точно тази б/ подточка е притеснителната. Преди няколко дни една съфорумка пита в темата 400 много ли са за 45 квадрата в Бели брези. Ами много са, но ако някой се излъже да ги даде - дай, Боже, и да е читав наемател.
Ако 16 м2 е без коридор и евентуално без баня, значи е поне 30 м2 по нотариален акт (броят се и стените). С общите части вероятно е  поне 35 м2. Така погледнато 300 лева не е супер много.

Общи условия

Активация на акаунт