Жилище и мисли

• 59 843
  • 1 415
  •   1
Отговори
# 885
Търговската площ на Главната в Пловдив, която беше златна, "втаса", след като построиха молове, сега стой и гледай как пространства на пъпа на града стоят празни. Магазинчетата в моловете пък окапаха, след като всичко живо почна да пазарува онлайн. Тенденциите се менят, хората и поведението им - също.

Земеделската земя - зависи, там е по-ценно, трябва да уцелиш субсидии и място, за да е доходна. Ако е запусната, след 10 години става трънак или гора. И все пак дори със субсидии, доходността е ниска - не всеки има да извади стотици хиляди евро за нива, която да му дава прилични пасивни доходи. Ето сега гледам, че за няколко години хората с розови насаждения са ги позлатили направо, ама нещо се обърна трендът на трендафила.

Въпросът е - с непрекъснати такси и препродажби и дебнене на пазара, дали ти излиза сметката.

И остава големият въпрос - ако всеки е рентиер, кой ще работи и ще произвежда стойност...имотът сам по себе си не произвежда стойност, той е инструмент за желания начин на живот. При зомби апокалипсис най-ценни са замъците с прилежащо село в планината.

# 886
  • София
Кажи го на    Warren Buffett.

Умният  инвестиционен портфейл е 1/3 във фирми, 1/3 в имоти и 1/3 в банкови инструменти.

Последна редакция: чт, 31 май 2018, 13:17 от Sharky*

# 887
Наскоро се сгодихме с партньора ми и днес той купи едностайно жилище за нас, където да живеем заедно. Говорили сме на темата, че това жилище ще си е негово, тъй като е на негово име и аз няма да се чувствам като в свой дом и няма и да ми се иска да купувам неща за самото жилище, защото ще е негово и при евентуална раздяла аз ще съм без нищо… Ако се било стигнело до там можело да си взема каквото съм била купила…. Майка ми цял живот е била прецаквана от мъжете до себе си, страх ме е в един момент, той да не се промени и аз да остана без нищо или пък да се държи властно, само защото жилището е негово и аз няма накъде да мърдам... Преди да купи жилището бях ентусиазирана и исках да помогна колкото мога с обзавеждането, но след покупката ентусиазмът ми секна. След сделката му честитих и му казах, че вече си има жилище, а той ме поправи, вече си имаме жилище. Ако е толкова убеден нямаше ли да пожелае да пише поне една малка част на мен. Казвал ми е, че заради майка ми не искал, защото тя щяла да ме накара да се разделим и да го продадем за да съм вземела половината му жилище, пълни глупости. Все едно я слушам за всичко и тя му определя живота.
От друга страна пък, само той е събирал пари за това жилище, но и аз съм чакала този момент и съм търпяла лишения от това да сме заедно и да го разбирам, че няма време и е изморен. Чувствам се странно и объркано.

Ами според мен всичките ти претенции са неоснователни. Ако средствата, с които е закупено жилището са изцяло негови, не виждам защо се чувстваш странно и объркано. Постави се на неговото място! Ти бачкаш здраво, спестяваш и в един момент гаджето ти, което не е участвало в покупката, прояви претенции. Дали ще са онователни?

# 888
Не знам как да обясня таблицата за умножение на човек, който не познава числата.

# 889
Уишова, много на място. С вас явно сме сестри.

# 890
Арендата на земеделската земя не зависи от субсидията, а от арендатора с който имаш сключен договор, ако нямаш такъв и земята се обработва общината ти изплаща нещо дребно, ако не се обработва не взимаш нищо.
Там където са големи масиви и по един арендатор в регион почти винаги плащат минимума субсидията - 31-33 лв ли беше декар.
На много малко места се достиг амаксимума 70-80 лв на декар. Има и такива арендатори, които дават и нещо в натура плюс арендата.

# 891
Еми сега гледам примерно нов-новеничък апартамент, от модерния вид двустайка, което си е жива гарсониера. Понеже е в Изток, цената е 165 хил. евро. Обясни ми как това се изплаща от наеми в рамките на нормален човешки живот и кой ще е баламата, който да го наеме. С 800 лв. на месец ще изплатиш половината за 20 години, а другата половина? и пак говорим за жилище, в което на практика може да живее само едно канарче, с прихождащо от време на време гадже. Дори с AirBNB трудно ще е ангажиран нон стоп, та да носи доходи, а там ще трябва да плащаш за чистене.

Та въпросът е - ОК, в имоти, ама в какви имоти? фирми, ама кои фирми? само не ми казвайте, че в България някой инвестира по метода на Бъфет в нови двустайки в Изток, акции на Химко и ДЦК и чака да се пенсионира на 35 от пасивни доходи...

# 892
Кажи го на    Warren Buffett.

Умният  инвестиционен портфейл е 1/3 във фирми, 1/3 в имоти и 1/3 в банкови инструменти.
Simple Smile Ние тук говорим за 20 кв от гарсонира, та примера с такива собствености и вече много илюзорен.
Като сме тръгнали да цитираме - просто швейцарско банкерско правило, 1/3 инвестиции, 1/3 спестявания, 1/3 за харчене.

# 893
В Изток се купува на съвсем светло зелено ))) поне при добри фирми, има опашка още преди първата копка.
Има достатъчно купувачи и наематели, не ги мисли - и за добро ново, и за по-малко добро ново, и за старо. Това, че размишляваш през тесния процеп на своя житейски опит, няма никакво значение за имотите в София.

Последна редакция: чт, 31 май 2018, 14:26 от bubanka

# 894
Или моят житейски опит е тесен, или това с имотите има елемент на лудост. Знаейки това, което знам - общо взето отговорът е микс от двете. Аз лично не мога да си представя да се включа в тази игра, но за някои хора е единственият път, и дори му се радват. Не знам какъв ми е житейският опит, но включва известна антипатия към завиране в прескъпа кутийка, колкото и да е лъскава. София е нещо различно, разбира се, следила съм и там пазара в едни години.

Но пак си е нечовешко и пак накрая уравнението опира до това кой ще положи труда, за да изработи средствата за финансирането на тоя имот.

# 895
  • Няма такава държава!
Не знам как да обясня таблицата за умножение на човек, който не познава числата.

Когато Айнщайн започва да изнася лекции и да обяснява теорията на относителността, при среща с журналисти един му задава следния въпрос:
- Бихте ли обяснили накратко теорията?
Той:
- Знаете ли как се прави торта?
- Да, вземаш брашно, захар, шоколад и...
- А ако не знаете какво е брашно, можете ли да обясните за тортата? - прекъснал го Айнщайн.
- Не.
- Еми, и аз така.

# 896
В Изток се купува на съвсем светло зелено ))) поне при добри фирми, има опашка още преди първата копка.
Умница.

Рибозомова, аз не пляскам чужди мъжки задници, сестро.  Mr. Green

Последна редакция: чт, 31 май 2018, 14:26 от Анонимен

# 897
Има и друга максима - ако не може да си обясниш идеята върху визитна картичка, може би нямаш идея.

Сега, разбирам, ако някой е взел апартамент в някой по-заспал момент на пазара и е улучил правилното съотношение цена-наем. Обаче да дадеш 165 К евро за апартамент от тип, който ще наемеш за 300 евро на месец...не знам каква таблица за умножение трябва да знам, че да го разбера.

И сегашният апартамент е взет в заспал момент, на такава цена не може да се купи вече на това място, съответно мога да му взема при добра реклама да кажем 500-600 лв. на месец. И пак периодът на изплащане ще е над 20 години, през които има и ремонти.

Та все още доста трудно излиза инвестицията, колкото и да ти е топ имотът, в София още наеми по 3,000 лева за двустайни няма кой да даде.

Та обяснете ми, представете си, че не разбирам нито от финанси, нито знам какво е централна банка, ликвидност и ниски лихви, нито съм виждала балон на активи и периодичното му пукане.

# 898
Говендърът ми е комшия.
Уиш и щерката расте  Mr. Green

# 899

И остава големият въпрос - ако всеки е рентиер, кой ще работи и ще произвежда стойност...имотът сам по себе си не произвежда стойност, той е инструмент за желания начин на живот. При зомби апокалипсис най-ценни са замъците с прилежащо село в планината.

Няма как всеки да е рентиер - там, където има интерес към наемане, имотите са скъпи и повечето хора си изплащат единственото жилище почти до пенсия. Там, където са евтини, примерно в Брусарци, където можеш да си купиш къща с 2 дка двор за 10 хиляди лева, няма много смисъл да се правиш на рентиер.

А град, където има половин милион души, които са се заробили с 30-годишна ипотека, няма да залезе в близките 40 години. Нито работа и местоживеене се напуска толкова лесно, като ти виси ипотеката като дамоклиев меч, нито всички тези хора просто са позиционирани в тези имоти, без да имат други нужди, които създават работа и на още хора - те трябва да ядат, съответно някой трябва да им сготви и продаде тази храна, банките заради тях работят, трябва да се облекат, да си обзаведат жилищата, често пак със заем или неща на изплащане, трябва някой да им гледа децата и да им осигурява задължителни и незадължителни занимания и забавления, дори и да си поръчат нещо онлайн, пак трябват куриери да им го занесат и т.н.

И всъщност, земеделската земя е най-ценна и най-лесно се изкарват пари от нея, когато я продадеш за неземеделски нужди. Повечето днешни рентиери са започнали с продажба на нивичките от дяда им от близкото село около тогавашна София или друг голям град.

Общи условия

Активация на акаунт