Старият ми бойлер го почиствахме през няколко години от варовик. Сменихме го защото всяка година му сменяхме или нагревател или терморегулатор и на мен ми писна. От няколко години имам външно устройство, което трансформира котленият камък в друг вид минерал, който не полепва по нагревателите на уредите. Определено има разлика. Инвестицията си заслужава. Не знам защо производителите на електроуреди като бойлери и перални примерно не заложат на такава защита. Още повече, че "уредът" се произвежда в България и не е обвързан с консумация на енергия или филтри. Умишлено не споменавам марка и производител, понеже смятам, че не е редно.
А защо е необходимо производителите да усложняват и оскъпяват уредите си, при положение, че не във всеки град водата е варовикова? Аз съм от София и стария бойлер като го свалих след 5г. гаранция, защото протече, нямаше абсолютно никакви варовикови налепи. При положение, че водата тук е мека, защо с покупката си трябва да дам и пари за "защита", която по никакъв начин не ми е нужна?
Като имате проблем с варовита вода, това си е ваша грижа, как ще се борите с нея. Има и бойлери със сухи нагреватели, и какво ли още не.
Ваша е грешката, когато купувате продукт непригоден за условията, в които ще се ползва.