Завишени стойности на вит. B12 при дете на 2 години и половина

• 5 646
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте. Имам следният въпрос. Синът ми е на 2 години и половина, преди ден пуснах изследвания за вит. B12 и вит. D. Резултатите от B12 са ми притеснителни, тъй като според референтните стойности на лабораторията, които са 156-672,  резултатът излезе 956 pmol/L. Уточнявам, че детето пие хранителна добавка, в която присъства вит. B12. Информирах лабораторията, тъй като преди това бях чела, че изследвания за този витамин се правят минимум 10 дни след спиране прием на добавки, но оттам ми отвърнаха, че няма проблем и така да се направи изследването. Сега мисля да спирам добавката и да правя нови изследвания, но докато дойде време ще ми е доста притеснено и исках да се допитам, дали действително са толкова високи стойностите на този витамин и мога ли да предприема мерки за намаляването му?
ПП: Резултатът от изследването за вит. Д е 24,8 ng/ml при референтни стойности 9,30-47,90 - те дали са добре.
Благодаря Ви за отговорите и отделеното време.

# 1
  • София
Б12 е добре, витамин Д е доста нисък.

# 2
Б12 е добре, витамин Д е доста нисък.

Е, добре де, а тези референтни стойности? Т.е. за B12 да не се тревожа. А вит. Д, в каква граница трябва да е?

# 3
  • София
над 50

# 4
В12 не е реален защото е повлиян от лекарствата. Не трябва да има прием преди това поне 10-14дни. Но и такъв да беше резултата, не е притеснителен за деца трябва да е около 800-900  Peace , така че не се притеснявай.

Относно Д, има различни мерни единици в различните лаборатории, но при тази вашата единица в  лаборатория в която се изследвам аз под 30 се води дефицит, задоволителен резултат е от 30-100. Затова змия ти е казала над 50. В предвид, че идва лято и има доста слънце, ще се понатрупа и по естествен път, но ако решиш може да даваш по 1к Вигантол или капки на Джеймисън.

# 5
Добри са му резултатите за вит.б12, но все пак е трябвало да направите пауза преди изследването,  вижте тази тема. А за Вит.Д тази.

# 6
Добри са му резултатите за вит.б12, но все пак е трябвало да направите пауза преди изследването,  вижте тази тема. А за Вит.Д тази.

Преди да почнем добавката бяха около 770, а сега са се вдигнали, но аз много се наплаших, като видях референтните стойности и неговите. Но вече имам душевно спокойствие, явно трябва да засиля Вит. Д.
Благодаря за отговорите и успокоението Simple Smile

# 7
Здравейте, използвам тази стара тема обръщайки се към Mibobo  и Alina, които са писали тук, че такава стойност за деца (900 + pmol) е ок. В подобна на авторката ситуация съм. Моля за разяснение или източник, така че да успокоя притесненията си. Чета например тази статия, в която се предлагат на база проучвания различни по-високи реф.граници за деца за Б12, но не знам дали е достоверна. Лекарите казват, не е проблем стойността (976 pmol  при реф. 145-569) но нямат обяснение защо е такава, което ме безпокои и тормози. Има много нисък феритин същевременно детето ми на 8 години, за което има назначен прием на малтофер.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0009898121004447

# 8
При децата се изискват стойности около 1000, така че да няма проблем. Добавки вземани ли са преди това за дефицит, или в някои мултивитамини да е имало витамини от група В? Тоест  каква е предисторията на тези изследвания?
Иначе - нисък феритин, а желязото как е?
В12 може да бъде завишен в случай на неусвояване, т.е. има го и той "плува" в кръвта и се засича в изследвания, но иначе не е усвоен от тялото. Това може да се случи при нисък литий, който е важен за правилното усвояване.

# 9
Благодаря за включването!
Четох темите за Б12, но то не може всичко да се изчете, а и там рядко срещнах различен от дефицит проблем, тук-там имаше и други хора с високи стойности.
Детето ми и аз не ядем месо, аз отдавна, той от половин година. Въпреки това хапваме доста яйца, също млечни той предимно. Правя това уточнение за начина ни на хранене защото и аз самата имам добри стойности 554pmol при реф.145-569 pmol в Бодимед без да приемам добавки (за разлика от мъжа ми, който е 353, а пък яде доста месо).

Давала съм му редовно добавка в храната хранителна мая заради вегетарианското хранене, обогатена с Б12, в която има, цитирам опаковката, като той е приемал половината на това количество: Хранителна информация за 3 г (1ч.л.):
Тиамин (В1) 2.25 мг (195%)
Рибофлавин (В2) 0.9 мг (64%)
Ниацин (В3) 16 мг (100%)
Пантотенова к-на (В5) 7 мг (117%)
Пиридоксин (В6) 1.7 мг (121%)
Фолиева к-на 220 мкг (110%)
Кобаламин (В12) 2.2 мкг (88%)
Цинк - 6 мг (60%)

Консултирала съм се с детски хематолог, заради леко повишени тромбоцити, който изписа Малтофер заради дефицит на желязото  Феритин 62 pmol при реф. 67-899. Не го притеснява високият Б12, но и няма обяснение.
 Впрочем видях, че преди 2.5 години също има изследване детето и пак е висок б12 бил, тогава в pg/ml е било 1200, пак съм се консултирала с друг детски хематолог, но без коментар по тези стойности (друго сме коментирали тогава). По онова време детето ядеше месо, не зная дали е било приемало витамини преди това.

Четем с мъжа ми и търсим дали наистина е обичайно за деца да са по-високи стойностите, като в линка, който в предния коментар сложих. Разбира се, родителското ми безпокойство се активира от първите излизащи в Гугъл или от ИИ хипотези при такива стойности.

Вие къде сте чели или са Ви казвали лекари това, че към 1000 pmol е добре и даже желателно за детска възраст?

# 10
Първо - спирана ли е добавката преди изследването? За да е реален резултата, трябва поне 2 седмици, даже е хубаво и повече да не са приемани витамини от група В!
Иначе относно откъде знам за по-високите нива при децата - първо от тази книга https://www.book.store.bg/p185604/a-dali-ne-e-b12-epidemia-ot-po … ali-pacholok.html  , последните години пуснаха и педиатрично издание. Второ от гастроентереолог, синът ми беше с нива около 200 и лекарката изписвайки добавка каза - За деца гоним стойности над 800. Трето и аз съм с дефицит и заради детето ми, съм чела и съм се интересувала много назад в годините. Но понеже е отдавна не мога да посоча източници в момента.

Но както казах, има вероятност да не усвоява заради нисък литий. Така, че моят съвет е - първо ако не е спазен срок след даване на добавки да изчакате и направите правилно изследването с достатъчна пауза. Второ, ако пак излезе такъв висок и толкова ви притеснява изследвайте да видите как е лития.

# 11
Мерси, ще разгледаме книгата. Не, не е спирана маята, аз изобщо не се бях замислила дали допринася съществено. Но пък в изследването преди две години пак са високи стойности. Да, ще проследим във времето отново с изследване. Благодаря отново!

# 12
Отразява се външния прием определено, даже не само на В12, а въобще от група В ако е приемано

Общи условия

Активация на акаунт