Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 52

• 59 549
  • 759
  •   1
Отговори
# 390
Прочетох до края. Изабела препоръчва, когато сауната е инфрачервена, не традиционна. Ако не е уточнено какъв тип е сауната на табелката, може би трябва да се пита на рецепция. Но знам по принцип, че сауната натоварва сърцето повече от парната баня, заради разликата във влажността, но не мога да цитирам надежден източник.

# 391
Мили момичета, имам нужда от помощ по доста сериозен проблем, от който страда моята майка. Отпадналост, безсилие, казва, че краката са й изтръпнали, като чужди ги чувства, постоянно й е лошо и т.н.
Очевидно е, че изследванията не са добри, но преди да правите каквито и да били действия с щитовидна, аз ви препоръчвам да посетите невролог точно заради изтръпналите, "чужди" крака.

# 392
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Ако не е уточнено какъв тип е сауната на табелката, може би трябва да се пита на рецепция.

е то се вижда/помирисва.
в инфрачервената няма печка и не се заливат камъните, тя е и не толкова гореща.

# 393
Писах, че няма да има трансфер този месец, но днес на пункцията се оказа, че е възможно и да има след 5 дни. Според вас удачно ли е да удвоя дозата от 25 на 50 за няколко дни, за да поспадне ТСХ (3.70 ако се има вяра на лабораторията-за първи път я пробвах) или само ще стресирам жлезата и нищо няма да постигна. Ако има трансфер, ще го проверя отново.

# 394
  • София
Здравейте,
вече два дни нещо не се чувствам добре. Гадене, отвращава ме мириса на храна (месо, манджа), нямам сила, отпаднало ми е. Пия метфогама от почти месец и имах само един ден неразположение в началото на приема, но не беше гадене. От втория ден нататък всичко беше наред. Чудя се дали е възможно все пак метфогамата да причинява това ?

# 395
Жгмъц, и аз съм така, откакто пия метфогама. Тъй че, вероятно е от нея. Освен всичко друго, чувствам и почти непрекъсната ситост. А отпадналостта и липсата на сила аз си обяснявам с непрекъснатите вариации на времето. Толкова е непостоянно, че щж се чуди какво става.

# 396
  • София
Жгмъц, и аз съм така, откакто пия метфогама. Тъй че, вероятно е от нея. Освен всичко друго, чувствам и почти непрекъсната ситост. А отпадналостта и липсата на сила аз си обяснявам с непрекъснатите вариации на времето. Толкова е непостоянно, че щж се чуди какво става.

Интересното е, че се чувствам така само от два дни, преди това ми нямаше нищо. А сега се прибирам от работа и лягам, много се уморявам. Цялостното усещане ми напомня на усещанията, когато бях с Хепатит А. Затова и се притесних. Утре отивам до ЛЛ да видим...

В интернет намерих това:
https://www.bb-team.org/articles/3609_atsidoza
Лактатна ацидоза

Вид метаболитна ацидоза, възникваща при натрупване на млечна киселина (лактат) в тъканите (при тъканна хипоксия, определени лекарства и др.). Лактатната ацидоза възниква тогава, когато клетките произвеждат млечна киселина по-бързо, отколкото организмът я усвоява. Ключови симптоми на лактатната ацидоза са необичайно дълбоко и ускорено дишане, повръщане и болки в областта на корема. Лактатната ацидоза може да е следствие от редица причини. Приема се за основен признак при остра форма на диабет. Лактатната ацидоза е рядка, но тежка форма на реакция, която се проявява след приемане на метформин (Глюкофаг), лекарство срещу диабет II тип.

Споменава се и в листовката.

Последна редакция: вт, 10 юли 2018, 22:05 от жгмъц

# 397
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Писах, че няма да има трансфер този месец, но днес на пункцията се оказа, че е възможно и да има след 5 дни. Според вас удачно ли е да удвоя дозата от 25 на 50 за няколко дни, за да поспадне ТСХ (3.70 ако се има вяра на лабораторията-за първи път я пробвах) или само ще стресирам жлезата и нищо няма да постигна. Ако има трансфер, ще го проверя отново.

според моя ЛЛ минават 4/6 седмици, докато хипофизата "схване", че дозата е променена...
хипофизата "контролира" ЩЖ Peace
незнам за няколко дни дали ще успееш да свалиш ТСХ.  Peace
дано се включи някой с опит.

# 398
Малага..вдигай дозата ..със или без трансфер.При имплантацията ТСХ скача много .После ще следите ТСХ всеки месец..защото бебето ще взема от твоя хормон в началото.Успешна процедура ти желая!

# 399
Благодаря Ви, мили момичета. Вдигам я на 50 от утре, пък ще видим.
Иначе, отново благодарение на Вас, убедих моят мъж (писах по-рано в темата) докато посетим лекаря с резултатите, да започне с 25 мг и селен 100 мг.  Резултатите му бяха:
ТСХ 5.410 (0.27-4.2)
МАТ 219 (<34)
фт4 1.22 (0.93-1.7)

# 400
  • София
Не смея да изказвам мнение в случай на предстоящ трансфер, просто нямам опит. Но ми се струва все пак неуместно да се правят корекции в дозата на тироксина само на база стойността на ТСХ. Дозата е пряко свързана с нивото на FT4. Консултирайте се и с лекар може би, увеличение от 25 на 50 не е малко. И то на фона на високо ниво на FT4. Успех! Simple Smile

Анонимен, дано майка Ви се почувства по-добре скоро. Пожелавам и на вас успех с хормоно-заместителната терапия. Следете нивата и ако дозата е адекватна, и тя би трябвало да е добре. По повод изтръпването на краката можете да проверите и за дефицит на В12 (заедно с Хомоцистеин), както и за други чести дефицити характерни за хипофункцията (желязо и феритин, витамин D, цинк... той се изследва заедно с мед). Но това може да почака. Стискам палци!

Ps: Майка Ви има показания и за ИР (ако не и диабет), предполагам лекар ще й назначи медикамент при този висок инсулин.

Последна редакция: ср, 11 юли 2018, 01:08 от veseto5775

# 401
Здравейте! Вчера си пуснах изследвания за ТСХ и фт4. Резултатите са следните:
ft4    1.080 (0.700-1.480)
TSH  0.347 (0.350-4.940)
Моля, някой да ги коментира. Пия еутирокс 75 сутрин и 50 вечер. Бременна съм в началото на 7-ми месец. ТСХ е доста ниско, но фт4 почти по-средата. А ендокриноложката ми каза фт4 да е към горна граница. Дали трябва да коригирам дозата?

# 402
Здравейте! Вчера си пуснах изследвания за ТСХ и фт4. Резултатите са следните:
ft4    1.080 (0.700-1.480)
TSH  0.347 (0.350-4.940)
Моля, някой да ги коментира. Пия еутирокс 75 сутрин и 50 вечер. Бременна съм в началото на 7-ми месец. ТСХ е доста ниско, но фт4 почти по-средата. А ендокриноложката ми каза фт4 да е към горна граница. Дали трябва да коригирам дозата?

Много голяма доза и сега в лятото. Ще го свалиш още и ще почне да ти става лошо минара съм през същото.

# 403
Как процедирате с безглутеновото хранене, когато сте на почивка?
Аз започнах такъв режим в началото на месеца и за тези 10на дена съм свалила 1.5кг, като съм висока 168 см, а в момента тежа 53.5 кг. Изобщо нямам за цел да свалям килограми. Какво да добавя към менюто си, за да стане по-калорично? Храня се с плодове, зеленчуци, млечни, риба, като имам 3 основни хранения и междинни. Месо не ми се яде, но гледам поне три пъти седмично да включа. Планирах август да спра и млечните, но се притеснявам какво ще ям за закуска, защото съм доста гладна сутрин, а също така и от сваляне на кг. Моля да ме посъветвате.

# 404
Без глутен са кореноплодните (картофи, цвекло), тиквата, оризът, киноата, елдата, бобовите.

А на почивка просто гледай да правиш максималното, което е възможно, например на ол инклузив не можеш да знаеш дали в соса на месото не е сложено брашно (най-вероятно е сложено), затова предпочитай вариантите, в които е най-малко вероятно да има глутен, например месо на скара, което не е мариновано (може да се попита майсторът); в ресторантите, ако не си на ол инклузив, също можеш да попиташ дали слагат брашно на сосовете.

Общи условия

Активация на акаунт