Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 52

• 59 529
  • 759
  •   1
Отговори
# 495
Kangel, от резултатите моето скромно мнение е, че най-вероятно си с хаши в хипофункция ( вероятно, защото нямаш тат и мат в изсл), но по-притеснителен ми е високият инсулин и кр захар в средната част на деня. Този инсулин при натоварване с глюкоза ли е? Инсулинова резистентност имаш на 100 процента, но не съм сигурна дали няма и диабет 2 тип при тези резултати. На тялото ти му е нужно веднага да спреш всякакви захари, дори и плодове, както и тестени - вероятно завинаги. Нищо плашещо няма, всичко ще ти се нормализира щом веднъж си взела мерки. Намери добър ендокринолог. 😊 Виж как ти е желязото вит Д и Б12. И никакво отчайване и отказване. Ще успееш.😉
Hands V
Kangel, виж в тази тема (и предходните) за режим на хранене и насоки Simple Smile http://www.bg-mamma.com/?topic=1049321.msg37030086

И виж и TAT и MAT, може да не Хашимото, а само хипофункция (за което пусни FT3 и FT4)

# 496
  • София
Lace, вероятно "ефектът" от ОК ще се прояви след повече време. По принцип високи нива на естроген сами по себе си биха могли да намалят функцията на ЩЖ. Затова и при Хашимото се препоръчва да се избягва употребата на ОК, влошава хипофункцията. Но това едва ли ще си проличи веднага. Не пречи да си следиш нивата, естествено.

Kangel, за жлезата най-добре си пусни пълния комплект изследвания. Както bongobongo отбеляза, нямаш изследвани антителата ТАТ и МАТ. Те показват дали е налице автоимунен процес или имаш само хипофункция без Хашимото. Възможно е лекарят да не е убеден, че жлезата е с напълно непокътната структура щом се е усъмнил и е назначил допълнителни изследвания. Пусни всичко - TSH, FT4, FT3, TAT, MAT (по каса се покриват само някои от тях, виж на първа страница). Късмет! Simple Smile

С Peneva_a сме писали почти едновременно. Hug

Последна редакция: чт, 19 юли 2018, 12:40 от veseto5775

# 497
Вчера правих контролни изследвания. 3 месеца на хормон 50 + 2 месеца селен 100 и не е мръднало нищо. Нито на долу, нито на горе. Възможно ли е?
Възможно е. При мен е същата работа. Но лекарката каза, че няма да ми вдига дозата лятото щом нямам оплаквания, септември ще прецени.

# 498
Вчера правих контролни изследвания. 3 месеца на хормон 50 + 2 месеца селен 100 и не е мръднало нищо. Нито на долу, нито на горе. Възможно ли е?
Възможно е. При мен е същата работа. Но лекарката каза, че няма да ми вдига дозата лятото щом нямам оплаквания, септември ще прецени.

На мен ми го вдигнаха Confused

# 499
  • някъде в България
Благодаря на всички за отговорите!!! Няматебпредстава колко много ми помагате. Чувствам се направо отчаяна след всички здравословни проблеми, които ме връхлетяха. И аз стигнах до извода, че трябва да сменя ендокринолога. Смятам да ида в ендокринологията на Александровска болница да видим там какво ще ми кажат. За сега спрях кафето и ограничих въглехидратите (въпреки, че моята ендокринолога каза, че няма нужда да намалявам кафето). После ще боря и цигарите Въглехидратите не са ми особен проблем, почти целият си съзнателен живот съм избягвала хляба. Силно се надявам да не съм закъсняла и да успея да подобря нещата. Благодаря ви още веднъж и пожелавам на всички успешно да преборим проблемите със щитовидната жлеза!!!

# 500
  • София
Здравейте момичета! След дълго четене на темите ви се включвам и аз  Simple Smile
Откриха ми хашимото през 2011та година след пускане на Тсх 5.6 ако не се лъжа беше , тат, мат и ехо на жлезата в 27 поликлиника в Младост д-р Соня Галева. Назначи ми еутирокс 25мг. Да ама след 1година почнах да се чувствам много зле(треперех, потях се, нервничих, омазняваше ми се косата) и на своя глава си го спрях и след 1година отидох при друга Ендокриноложка в клиника Торакс д-р Рашков, бяха ме насочили там. Отидох със старите изследвания при нея и и обясних за страничните ефекти от еутирокса и че съм си го спряла на своя глава. След като тя ме прегледа и ми видя новите изследвания на хормоните ми каза "Нали сте наясно, че няма да имате деца?"  #Crazy бях в шок... Бях на 23 и в момента в, който ми зададе този въпрос си събрах изследванията и всичко и със сълзи на очите излезнах от кабинета!
Изпаднах в много тежко състояние и в продължение на 3години не се доверих на никого... През 2016 отидох и си пуснах на своя глава Тсх 5,58 и се лутах много и четох много... Попаднах на статия за канелата... Само забравих да добавя че ми е правен инсолинов профил?! Май така се казваше и ми казаха, че всичко е наред тъй като баща ми е с опеирана щитовидна и диабет то си ми е наследствено...
Започнах всяка сутрин топла вода, канела, лимон, мед, джинджифил... За 1 година отслабнах с 5кг не е много, но от канелата ми изигра шега с кръвното и почнах да събирам границите... 90 на 70, 60 на 80 и убийствени болки в главата... Пуснах си тсх 1,27 излезе и си казах излекувах се  Joy
Спрях канела, спрях вода, спрях всичко...
И след 6 месеца ( януари тази година) си пуснах тсх 2,5 тат 2104 и мат >600
Сега ще си пускам нови изследвания и много искам да отида при Д-р Катя Тодорова, защото с приятеля ми се опитваме от скоро да увеличим семейството си...  Praynig
Проблема е, че прочетох някъде, че е спряла да преглежда в София, дали някоя от вас до ден днешен ходи при нея и има представа дали е вярно?

Малко дълъг ми стана поста, но исках да си кажа всичко, че тази госпожа от Торакс така ме беляза, че думите и кънтят в ушите ми до ден днешен...  Sad
Пожелавам силно на всяка от вас каквото пожелае да и се случи и каквото чака да го получи!  Hug

# 501
Леле, Кокондрелка, някакъв пълен хаос е при теб, момиче. Rolling Eyes

Голяма грешка е било, че си спряла хормона и толкова години си седяла без лечение. Страничните реакции, за които споменаваш, със сигурност не са били от приема на "Еутирокс".

# 502
  • София
Кокондрелка, можеш да имаш деца, разбира се! Отношението на тази лекарка е било безобразно. Но, за да е наред всичко, особено при евентуална бременност, трябва по-сериозно да се отнесеш към ситуацията. Не може да се пият хормони без да се проследява терапията. Пускай си редовно контролни изследвания. Даже и да не пиеш тироксин пак трябва да следиш нивата на щитовидните показатели. А при бременност е важно те да са оптимални, в частност нивото на FT4 не бива да е много ниско. Щитовидните хормони са нужни за развитието на плода. Успех!

Ps: Надявам се по въпроса ти за Тодорова да се включат момичетата, които ходят при нея.

Последна редакция: пт, 20 юли 2018, 15:40 от veseto5775

# 503

Кокондрелка, доц. д-р Катя Тодорова преглежда само в София.
тел за запазване на час 02/9523600.
Аз имам записан час за август месец за преглед при нея.

# 504
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
моите резултати излезнаха, на 25мгр. съм, с оплаквания  Whistling
според доки са супер  Whistling, ама аз не съм сигурна, дайте моля мнение:

Скрит текст:
юли 2018:

FT3  2,67 pg/ml (2,00 - 4,20)
FT4  1,26 ng/dl (0,80 - 1,70)
TSH  2,04 μU/ml (0,35 - 4,50)

март 2018:

FT3  3,22 pg/ml (2,00 - 4,20)
FT4  1,27 ng/dl (0,80 - 1,70)
TSH  1,76 μU/ml (0,35 - 4,50)

отделно ми е пуснал:

левкоците, еритроцити (в граници)
Hb 14,6
желязо 144ug/dl (45-165)
глюкоза 82mg/dl (65-120)

има и разни други неща, но всичко е в долна граница или средни нива.

аз съм уморена нон стоп, следобед едвам се влача.
вчера отидох с детето на един фест и почти заспах, бях се излегнала на един хамак  Rolling Eyes, а имаше жива музика, не е като да е било тихо. всичко ме изнервя, особено жуженето на мухите или басовете на музиката  Rolling Eyes
доки ми каза: автогенен тренинг, медитация, да си взимам витамините и хормона и даде и някакви хомеопатични капки.
вече се отчайвам...

# 505
  • София
Знам, че постъпих безотговорно, но вече се взех нещата сериозно и се захваща, че станах на 28 и с половинката искаме вече да се увеличава семейството Praynig Praynig
Много благодаря за д-р Тодорова! В понеделник още ще се обадя да си запиша час! В майчин дом ли преглежда? По здравна каса ли работи? Много благодаря за бързите отговори и имам още няколко въпроса  bouquet
Хълцате ли когато се храните? Всеки път когато се храня хълцам! Направо ако не пия вода докато се храня почвам да се давя чак...
Също така почервенява ли ви врата в областта на жлезата? Мен ми почервенява и почва да ме сърби когато се напрегнат нещо или се ядосам...

# 506
Тодорова преглежда в един медицински център - "Гунев", който се намира в близост до "Майчин дом".

Не работи със ЗК. Прегледът при нея, с ехограф, по спомен - беше нещо от порядъка на 60-70 лв.

Записва часове за поне месец напред. Peace

# 507
  • София
Тодорова преглежда в един медицински център - "Гунев", който се намира в близост до "Майчин дом".

Не работи със ЗК. Прегледът при нея, с ехограф, по спомен - беше нещо от порядъка на 60-70 лв.

Записва часове за поне месец напред. Peace

Значи да не искам направление предварително да се подготвям...
А да си пусна ли предварително някакви изследвания или да изчакам тя да ми каже какво що да пусна?

# 508
Почти на 100% е сигурно, че не работи със ЗК, но все пак, като се обаждаш за записването на час, може да питаш. Peace

Моят съвет е да си пуснеш всички изследвания наново, преди да отидеш при Тодорова. Така ще си спестиш и пари.

Изследвай: TSH, FT4, FT3, TAT, MAT; Инсулин + Глюкоза на гладно. Мисля, че за момента това е достатъчно. Е, може да си пуснеш също Витамин B12 и Витамин D, защото са много важни за човешкия организъм, а същевременно - често нивата им куцат, при хора с нашите заболявания. Тя, Тодорова, сигурно ще ти каже да ги изследваш.

# 509
  • София
Почти на 100% е сигурно, че не работи със ЗК, но все пак, като се обаждаш за записването на час, може да питаш. Peace

Моят съвет е да си пуснеш всички изследвания наново, преди да отидеш при Тодорова. Така ще си спестиш и пари.

Изследвай: TSH, FT4, FT3, TAT, MAT; Инсулин + Глюкоза на гладно. Мисля, че за момента това е достатъчно. Е, може да си пуснеш също Витамин B12 и Витамин D, защото са много важни за човешкия организъм, а същевременно - често нивата им куцат, при хора с нашите заболявания. Тя, Тодорова, сигурно ще ти каже да ги изследваш.

Страхотна си, много благодаря!  Hug
Надявам се да нямам много проблеми... И дано не ме вземе чак септември
 Praynig
Надявам се и бързо да видим 2те черти и всичко да ни е наред! Чета че на повечето от вас са ви изписал селен за тат и мат.... До сега не са ми го изписвали на мен...
Също така си взех фолиева киселина, но прочетох, че в нея има йод и други витамини... Да спра ли да я пия?

Общи условия

Активация на акаунт