Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 52

• 59 571
  • 759
  •   1
Отговори
# 480
Здравей. Вълчия глад за сладко говори често за висок инсулин, откъдето пък кр захар може доста да спадне (хипоглекимия). Оттам организмът иска още захар, инсулинът остава висок и се получава омагьосан кръг. Опитай, когато ти се яде сладко, да изпиеш 2 чаши вода и изчакай или чаша вода с половин лъжичка сол. Иначе изследването, което ще покаже дали в тази посока имаш пробле, е за инсулинови резистентност. Сутрин на гладно се взима венозна кръв и се изследва кр захар и инсулин. Изчислява се по формулата кр захар*инсулин/22,5. Резултат по-голям от 2,5 говори за ИР, по-голям от 5 за за силна ИР. Понякога усещането за силен глад за сладко е и резултат от обезводняване. Пий повече вода. За високото кръвно бих те насочила към проверка на кортизол, но говори и с лекуващия ендокринолог. Нека и по-знаещите момичета да кажат. 😊

# 481
  • София
По цял ден ми е ревливо и депресивно и не си намирам място. Спя по 4-5-6 часа най-много, а така ми се иска да се наспя.
......
Пия магнезий, но имам неприятности в службата /не знам как ще се развият нещата/ и това много сериозно ми влияе. Като включим и това, че съм тревожна "Дева" / за всичко мисля и се тревожа и притеснявам/ ми идва в повече и сякаш съм в дупка от която няма изход. С нашето заболяване, никак не е добре да съм така, та искам с нещо да я боря тази депресия. Така ми се иска да тегля една "майна" на всичко и да си отърся съзнанието, но за съжаление не го умея това, та за туй иска с нещо да си помогна.
Извинете ме, че толкова рано се включвам с такива изповеди.

Дано днешния ден е хубав за всички!
Това се случва на всички ни понякога. Hug
При поява на някакви оплаквания на мен лично ми светва лампичка, че нещо не е наред с дозата на хормона. Промяна в енергията, настроението или съня.. увеличен пусл, нервност, депресивност или пък тежка умора, апатичност, косопад винаги съм имала при неоптимални нива. Така че, вече си знам и си пускам контрола щом усетя нещо такова. Е, и аз пия Ашваганда периодично, харесва ми и може би ми действа успокояващо в известна степен, но няма вълшебен ефект и не ми връща нито съня, нито спокойствието, ако те са реално причинени от хормонален дисбаланс (външният стрес само утежнява симптомите, но източникът им е друг при нас, в повечето случаи). Просто не разчитайте само на адаптогените, те са чудесно допълнение, но си мисля, че биха имали повече ефект, ако са съчетани с добра доза.

Последна редакция: ср, 18 юли 2018, 19:30 от veseto5775

# 482
Момичета, така ми е писнало за всяко мое малко неразположение да подозирам, че Хашимото е причината. Около мен има маса народ с аналогични оплаквания постоянно, но ги наричат "преумора от работа" или "стрес от дадена ситуация" и т.н., а аз тичам в лаборатория да видя какво се случва с хормоните. Съжалявам, че коментарът ми е в стил "мрън-мрън", но имах нужда да ви се оплача. Simple Smile

# 483
  • На брега на реката
veseto5775, много ти благодаря.  bouquet
Днес ще ида до личната и ще я помоля за направление за изследвания. Имам усещането, че пак не ми е добра дозата, защото сърцебиенето пак се появи, засили се косопада и сякаш някой ме стиска за гърлото. Тези симптоми се появиха от около седмица, а "стреса" за който говоря е от началото на месеца, така че има връзка м/у двете, според мен. Та ако трябва и дозата ще променя, но ми се иска и нещо успокоително. Знам, че сама си вредя като мисля все за служебните си проблеми, но не мога да спра да го правя и затова искам нещо да ми помогне да изляза от дупката.

# 484
Вчера правих контролни изследвания. 3 месеца на хормон 50 + 2 месеца селен 100 и не е мръднало нищо. Нито на долу, нито на горе. Възможно ли е?

# 485
  • Пловдив
Ашваганда действа в пъти по добре с Бакопа
https://www.bb-team.org/articles/5114_bacopa-monnieri-brahmi1

# 486
  • София
Ще включа и Бакопа тогава, благодаря за статията! Hug

Иначе съм далеч от мисълта, че за всяко неудобство в живота ми е виновно Хашито. Съвсем реални са и нервите, и другите здравословни неразположения. При всички положения предпочитам да държа из късо нивата на щитовидните. Както казах, те винаги са били неоптимални именно, когато съм усещала някои специфични симптоми. Не тичам към лабораторията всеки път щом ме заболи главата. Hands V

Вчера правих контролни изследвания. 3 месеца на хормон 50 + 2 месеца селен 100 и не е мръднало нищо. Нито на долу, нито на горе. Възможно ли е?
Да, възможно е. Ако организмът се нуждае от повече, например. Ако искаш дай да видим показателите, надявам се не говориш само за ТСХ, нивата на фт4 и фт3 са от по-голямо значение. Simple Smile

Последна редакция: чт, 19 юли 2018, 12:42 от veseto5775

# 487
  • София
От 10тина дни пия О.К и се чудя кога да пусна контролна на хормоните да видя как са се повлияли. Имате ли наблюдения дали трябва да изпия цялата опакова на ОК за да проветя ТСХ/ Т3/ Т4 или и по-рано ще си проличи?

# 488
  • София
Те двете нямат общо. С каква цел приемаш ОК?

# 489
  • някъде в България
Здравейте,
Прочетох цялата тема (като имам и намерение да изчета и предишните), за да мога да стигна до някакви заключения за себе си, но за сега не успявам. Поради засилена и почти непрестанна кашлица и след преглед на УНГ (на който се установи, че няма причина за кашлицата) се самонасочих към ендокринолог. Тя ми прегледа щитовидната жлеза на ехограф и заключи, че вероятно нищо ми няма, но все пак пусна направления за ТСХ и ОГТТ и ИРИ. Резултатите никак не са добри, защото нищо не е в норма (освен захарта на гладно) . Ето ги и тях:
Биохимия
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
Глюкоза(3-кратен профил)              mmol/l       
     Глюкоза 8ч       3.97       mmol/l    3.3-6.0 mmol/l   
     Глюкоза 12ч       12.74       mmol/l    3.3-6.0 mmol/l   
     Глюкоза 15ч       8.63       mmol/l    3.3-6.0 mmol/l   
Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
TSH   H    7.662       uIU/ml     0,350 - 4,940   
Инсулин       128.25-60мин       uU/ml     3,0-25,0 uU/ml   
Инсулин       184.7-120мин       uU/ml     3,0-25,0 uU/ml   
Инсулин       19.92       uU/ml     3,0-25,0 uU/ml
Назначиха ми еутирокс 25 като ги редувам на нечетни дати по 1, а на четни по 2, както и Метфогамма 850 по схема, като целта е да станат 3х1/ден. Като каза да се видим отново след 3 месеца, но ако може да помолим личната ми лекарка да пусне направление за ТСХ…
На 39г. съм и като оплаквания освен наднорменото ми тегло, което не се повлияваше и от диета и кашлицата (която споменах по-горе), имам и болки в ставите, затруднено дишане, усилен косопад (от около 1 година), чупливи нокти, суха кожа.  Даже заради тежест в гърдите и затруднено дишане ходих при личната лекарка, която ми каза, че сигурно съм настинала и затова имам този проблем. Също така имах преди около 4-ри месеца и напълно запушена вена на десният крак. Разбирам, че ако аз не бях решила да ида на ендокринолог личната лекарка нямаше да предприеме нищо. Да не говорим, че регулярни изследвания на ПКК и урина не съм правила от 4-5 години.
В тази връзка като зачетох темата видях, че още доста изследвания трябва да направя, въпреки че все още не съм се ориентирала кои и защо точно тях.  Вече 3-ти ден пия лекарствата и моля да ме ориентирате какви още изследвания трябва да си направя, за да имам по-ясна представа за състоянието си в момента. Благодаря Ви предварително!

# 490
  • София
Доколкото разбрах имат и се очаква от прием на ОК да се повиши ТСХ.  Приемам ги за съвсем друга цел, но всички ме предупредиха да си проследя щитовидните, защото е много вероятно да им повлияе негативно. Flushed

# 491
Доколкото разбрах имат и се очаква от прием на ОК да се повиши ТСХ.  Приемам ги за съвсем друга цел, но всички ме предупредиха да си проследя щитовидните, защото е много вероятно да им повлияе негативно. Flushed

Лекарството, което пиеш, ако пиеш нещо, няма да се усвоява добре, при прием на О.К. Аз моите ги спрях точно с тази цел, да не си вредя на щитовидната жлеза.

# 492
  • София
Пила съм ОК с години и за първи път чувам подобни твърдения. Еутирокса си го пиех сутрин, а противозачатъчното вечер без да са си пречили.
ОК влияе на половите хормони, а еутирокс на щитовидните и вярно, че ендокринната система на човек е едно цяло, но никой лекар не ми е обръщал внимание да очаквам повлияване. Нито съм усетила де.
Все пак си мисля, че 10 дни са много кратък период за да се очаква разлика. Начев препоръчва следене на 45 дни и 30 при бременност при промяна на дозата на хапчето. Ако приемем, че ОК възпрепядства усвояването на еутирокс то се разглежда пак като по-ниска доза и аз лично бих изследвала на 45 дни в такъв случай.

# 493
Kangel, от резултатите моето скромно мнение е, че най-вероятно си с хаши в хипофункция ( вероятно, защото нямаш тат и мат в изсл), но по-притеснителен ми е високият инсулин и кр захар в средната част на деня. Този инсулин при натоварване с глюкоза ли е? Инсулинова резистентност имаш на 100 процента, но не съм сигурна дали няма и диабет 2 тип при тези резултати. На тялото ти му е нужно веднага да спреш всякакви захари, дори и плодове, както и тестени - вероятно завинаги. Нищо плашещо няма, всичко ще ти се нормализира щом веднъж си взела мерки. Намери добър ендокринолог. 😊 Виж как ти е желязото вит Д и Б12. И никакво отчайване и отказване. Ще успееш.😉

# 494
  • София
И аз пия Еутирокса сутрин и ОК вечер, точно за да не си пречат. Преди месеци пиех други хормонални таблетки, които не повлияха по никакъв начин на щитовидните. / пак ги пиех вечер/
В интерес на истината не конкретизираха в какъв случай ОК биха повлияли /ако ги пия в близки часове/, само го споменаха и аз... слушам и изпълнявам. Smiley
След месец така или иначе ми идва време за нова контрола, така че ще ги проверя направо тогава.
Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт