Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 52

• 59 529
  • 759
  •   1
Отговори
# 525
"Протоколът Хашимото" на Уенц е много хубава, с конкретни насоки, добавки, начин на хранене.

# 526
  • София
Как се обяснява ниско фт4 (но в реф. ст-сти) и добро фт3 (около и над средата) - в продължение на години, без хормон?
Обяснява се с жлеза, която много се старае. Работи усилено и съответно конверсията е засилена - в резултат нивото на фт3 се поддържа високо, въпреки ниското фт4 (което принципно издава хипофункцията, макар и начална). Може да продължи с години това ускорено темпо (което форсира целия организъм на практика). Никой не знае колко ще издържи и кога ще се изтощи жлезата.. и колко поражения ще нанесе по други системи, защото не само жлезата се претоварва да компенсира. Хипофункцията ще се задълбочи доста, за съжаление, когато щитовидната повече не успява да смогва.

Зравейте,
Моля за коментар на последните ми изследвания. За първи път пускам кортизол в слюнка - завишен е. За холестерола четох че било с свързано с хипофункцията. Април месец бях с ТСХ 15.6 и започнах Л-тироксин 50 мг. В момента се чувствам добре, общо взето изчезна умората и сънливостта, особено сега като спряха дъждовете. Забелязала съм че преди дъжд съм много сънена, едвам си задържам очите затворени и като завали се ободрявам. Предполагам е свързано с атмосферното налягане. И съм отслабнала - едвам забележимо, но и на това се радвам.

-

Качвам и предишните изследвания:
Скрит текст:
Хормони
TSH   S       15.8       µIU/ml     0,27 - 4,2     ECLIA
Free Т4 (fT4)   S       9.16       ng/l     9,30 - 17     ECLIA
Free T3 (fT3)   S        2.69       ng/l     2 - 4,40     ECLIA
ТАТ (Tg Ат)   S       393.1       IU/ml     0 - 115     ECLIA
A-TPO (MAT)   S       337.7       IU/ml     0 - 34     ECLIA
Progesteron   S        22.47       ng/ml     1,83 - 23,90     ECLIA
DHEA-s   S        3.69       µmol/l     1,65 - 9,15     ECLIA
Хематология
Кръвна картина (8 пок.)   EB                       
     Левкоцити   EB         5.86      G/l    3,5 - 10,5     DC+LD
     Еритроцити   EB         4.15      T/l    4,10 - 5,10     DC-det.
     Хемоглобин   EB         134      g/l    120 - 160     SLS
     Хематокрит   EB         0.40      l/l    0,36 - 0,48     calc
     MCV   EB        96.6      fl    80 - 96     Calc.
     MCH   EB         32.3      pg    28 - 33     Calc.
     MCHC   EB         334      g/l    300 - 360     Calc.
     Тромбоцити   EB         254      G/l    140 - 440     DC-det.
Клинична химия
Общ холестерол (Chol.)   S       6.41       mmol/l     3,5 - 5,20     PHOT
Триглицериди (Tg)   S        0.47       mmol/l     0 - 1,70     PHOT
Глюкоза   S        5.2       mmol/l     2,8 - 6,1     HK
Алк. Фосфатаза   S        36       IU/l     35 - 105     IFCC
Na +   S       131       mmol/l     136 - 145     ISE
K +   S        4.77       mmol/l     3,5 - 5,10     ISE
Изследвания в Labor Limbach
Zinc in Serum   S               µmol/L     9 - 18     AAS
Специфични протеини, витамини
Ferritin   S        145.9       µg/L     13 - 150     ECLIA
25-OH-Vitamin D   S        30.53       ng/ml         ECLIA
Препоръчителни нива: >30 ng/ml
Достатъчност: > 20 ng/ml
Недостатъчност: 10-20 ng/ml
Тежък дефицит: < 10.0 ng/ml

Кортизол в кръвта - 150 при граници 124,2-662,4.
Глюкоза ( Glucose )   5.34   mmol/l   3.60 - 6.10
Глюкоза - 60та мин   6.44   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - 120 та мин   6.08   mmol/l   3.30 - 7.80
Insulin ( Серумен Инсулин )   4.23   mU/l   2.60 - 25.00
Insulin ( 60 м post 75g glucose )   54.52   mU/l   
Insulin ( 120 м post 75g glucose )   13.17   mU/l   
HOMA ( IR ) индекс   1.00   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR

Октомври са ми били: ТСХ - 1,88;Т3-2,44; Т4-11,96; МАТ-265; ТАТ-47,7; В12-320
а март миналата година: ТСХ - 3,644; Т3-2,36; Т4-1,2 (други м.е. предполагам); МАТ-709; ТАТ-29,7; вит.Д-26

Самоцитирам се пак с молба за мнение. Пролетта ТСХ-то ми беше близо 16 и започнах Л-тироксин. Паднало е на 2.6 и общо взето се чувствам добре. Мога ли да приема че дозата на хормона ми е оптимална или да гоня ТСХ под 2? Личната казва че е Ок, но тук като чета стойности над 2 не са най-оптималните Confused

Извинявай, изпуснала съм коментара ти.
За сега дозата изглежда добра, но тъй като няма фт3 и фт4 не е ясно дали след два месеца няма са се окаже, че всъщност е ниска. Да, кортизолът е висок, дано се нормализира след като и хипофункцията е вече под контрол. Можеш да опиташ да си помогнеш и с някой адаптоген да го смъкнеш. Но предимно наблегни на оптимизиране на дозата на хормона, според мен. На твое място бих пуснала по-скоро изследвания на щитовидните (само тсх, фт4 и фт3 са достатъчни и не са толкова скъпи, особено с ваучер).

Холестеролът е обичайно да е повишен при хипо.. но имаш хубави триглицериди поне. За инсулина не съм сигурна дали е добре, специално на 60-та минута, но май нямаш сериозен проблем там. Обаче, феритинът ти е доста висок в предните изследвания. Мисля, че показваше наличие на инфекция. Друго, за което се сещам е, че при таласемия желязото може да се натрупва така. Но не съм специалист, намери читав хематолог (или се изследвай за таласемия). Хемоглобинът не винаги е нисък при тази анемия, имай предвид. Освен това, струва ми се, че В12 също би могла да го вдигнеш още малко, да е около горните граници най-добре, например с подезични таблетки. Също така и витамин D ти е нисък. Взимаш ли добавка? Препоръчителните здравословни нива са в интервала 50-70 ng/ml. Успех! Simple Smile

# 527
  • София
Весето, благодаря за включването. Пия витамин Д 5000iU, но сега лятото прескачам. макар че с тия дъждове и цял ден в офиса не знам колко мога да го набавя от слънцето. Притеснявам се да не го предозирам с тази доза.

# 528
Благодаря ти, Весе! Да, определено целта е оптимално ниво на всички хормони, не само на фт3. Изглежда доброто ниво на фт3 прави хипофункцията безсимптомна. Добре, че са успешните случаи на Хашимото чрез промяна в диетата, за да не си мисля, че това заболяване е еднопосочна улица.

# 529
  • Far away from here...
Здравейте,
ще си позволя и тук да кача резултатите си, тъй като все още не съм ги обсъдила с ендокринолог (налага се да изследвам още един хормон, а това ще се случи най-рано след около 10 дни).
Досега не съм имала установени проблеми с щитовидната жлеза, нямам косопад или сърцебиене.
Според личния ми лекар имам Хашимото и ми очерта една не особено приятна прогноза, според която след 10 години вече няма да имам жлеза, но засега не се налага да правя нищо по въпроса...Thinking
Купих си и двете книги на Изабела Уенц с идеята да започна протокола, но ще ви бъда благодарна да споделите мнения.
Успешен ден!

# 530
  • София
Изглежда доброто ниво на фт3 прави хипофункцията безсимптомна.
Определено е така. Wink

Elika, едва ли ще се предозираш, нивата ти са ниски. Но пускай контролни, разбира се. Може да взимаш заедно с D3 също магнезий и МК-7.

Здравейте,
ще си позволя и тук да кача резултатите си, тъй като все още не съм ги обсъдила с ендокринолог (налага се да изследвам още един хормон, а това ще се случи най-рано след около 10 дни).
Досега не съм имала установени проблеми с щитовидната жлеза, нямам косопад или сърцебиене.
Според личния ми лекар имам Хашимото и ми очерта една не особено приятна прогноза, според която след 10 години вече няма да имам жлеза, но засега не се налага да правя нищо по въпроса...Thinking
Купих си и двете книги на Изабела Уенц с идеята да започна протокола, но ще ви бъда благодарна да споделите мнения.
Успешен ден!

Здравей! Simple Smile
Имаш завишени антитела МАТ и ниски нива на щитовидните хормони FT3 и FT4. Вероятно имаш намалена функция на ЩЖ, т.е. хипофункция и Хашимото. Симптомите понякога остават дълго време незабелязани. При мен най-силна беше умората, но не обръщах внимание (струваше ми се нормално да се уморявам, стараех се повече и някак успявах да се справям). Освен това концентрацията ми беше трудна, имах и лоша памет, забравях постоянно всякави неща (терминът е brain fog). Има и други "малки" незабележими оплаквания като запек, суха кожа, чупливи, цепещи се нокти, удължен цикъл... индивидуално е. Радвам се, че нямаш симптоматика. Трябва да следиш нивата периодично, обаче. Иначе хубаво си се насочила към Автоимунния протокол. Мога да ти препоръчам и книгата на Сара Балантайн в тази връзка. Simple Smile

Ps: Инсулиновата реакция ми се вижда лоша, но не съм съвсем наясно. Възможно е да имаш и ИР.
Вит. D също е нисък. Ако оптимизираш нивото му, калцият би трябвало също да се нормализира. Препоръчително е да взимаш D3 заедно с магнезий и МК-7 (извинявам се за повторението). Една полезна статия: https://herbamedicabg.com/kakvo-tryabva-da-znaete-za-vitamin-k2- … amin-d-i-kaltsiy/

Последна редакция: вт, 24 юли 2018, 15:47 от veseto5775

# 531
Elika, ако приемаш добавка вит. Д, според мен К2 МК-7 ти е задължителен с оглед завишения ти калций. Все пак е лято, ако ще стоиш на слънце, може да минеш и без добавка. Повече ме впечатли докторът ти - "нищо няма нужда да се прави, но ще останеш без жлеза след 10 години" - браво, ей това е терапевт... Rolling Eyes Иначе не те е излъгал - ако не правиш нищо, както и ако приемаш хормон, наистина ще останеш без жлеза, защото тя ще атрофира. Ако протоколът проработи при теб, тогова жлезата ще се съхрани. Но дори и хората на синтетичен хормон (и дори с отстранена жлеза) си живеят в относително добро здраве, така че е въпрос както на личен избор, така и на възможност на организма да се справи с това Хашимото.

# 532
Здравейте, преди няколко дни ме диагностицираха с понижена функция на ЩЖ. Докторката ми изписа l tiroxin 100мг и от 15 септември да пия и еутирокс 125 а сега като чета до колкото разбрах са взаимозаменяеми лекарства, правилно ли съм разбрала или съм се питала повече от четене. Отделно пия и метфидиаб 850 от който засега се чувствам зле, получих и леки световъртежи. Има ли някой който може да сподели мнение? Благодаря предварително.

# 533
В България ли живеете?Какви са тези стартови дози?Колко е ТСХто?Според мен да започнеш лечение с толкова висока доза е недопостимо!Правилно сте разбрали двете лекарства са взаимно заместими..но според мен дозата е много висока за първоначален прием.Това което знам е че хормона се започва и спира постепенно.Може да се чувствате зле и от хормона и от лекарството за инсулинова резистентност.Напишете повече за оплакванията..изследванията..резултатите за да се опитаме да помогнем.

# 534

Ел тироксина ми каза първите три дни да пия по половин хапче след това вече цяло. На 19 започнах да го пия и нямах никакви смущения и странични ефекти, на 22 започнах и с метфидиаб 3 пъти по 1хапче и в понеделник сутринта ми беше раздразнен стомаха, главата и очите ме боляха, виеше ми се свят(както и днес след като си изпих обедната доза). Да в България живея във Варна. И щом са заменеми, каква е логиката на лекаря да ми ги изпише да го пия и двете? И октомври месец ме вика на преглед.

# 535
Според мен трябва да се консултирате и с друг лекар.При това ТСХ ..100 хормон е твърде много.При дъщеря ми при ТСХ 5.7 в Англия изписаха 50 хормон.В България ендокринолог каза че е много и с 50 започват когато ТСХто е около 12.Освен това контрола чак октомври ми се вижда абсурдно!В началото докато се напасне дозата се прави контрола през 45 дни максимум...до октомври с доза 125 ...ТСХто може да ви е 0.000.
Аз бих се консултирала с друг ендокринолог.В темата са коментирани добри лекари във Варна.Дано някой да се включи.А видяха ли жлезата на ехограф?Как са ТАТ и МАТ?

# 536
Освен това и двете лекарства се почват с малка доза, а после се вдига, за да свикне организма. Нищо чудно, че ти е лошо. Потърси друг лекар, за уточняване на терапията, която ти е много нужна, но явно лекарят  е невеж или не е обяснил адекватно.

# 537
Една приятелка с ТСХ 125 започва хормон с начална доза 50 и чак след седмица вдигна на 100. Но нейните резултати са отчайващо извън нормата.
При ТСХ 7 някои дори поемат пътя на алтернативните методи за лечение.

# 538
Така е Тити..при дъщеря ми терапията започна заради репродуктивни проблеми.Не знам някои лекари как ги изписват тези дози..ама нали последствията няма да са върху тях...какво им пука!

# 539
За забременяване и по време на бременност е разбираемо. Но при всички останали случаи...
За някои лекари направо им се чудя как  са завършили и диплома са получили.
Направо се плаша...

Общи условия

Активация на акаунт