Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 52

• 59 568
  • 759
  •   1
Отговори
# 330
ясно, те не се зърнени, затова не се разбрахме
Така ли? Кои не са и какви са?

# 331
Киноа, елда и амарант са псевдозърнени.

# 332
А към коя група ги включвате? Защо са псевдо? За просо и царевица няма съмнение, че са зърнени?

# 333
Така се категоризират - pseudograins. Наподобяват зърнените, но са по-различни, примерно нямат глутен, но съдържат лектини и фитинова киселина, т.е. пак имат вредни елементи. Гледам, че и дивият ориз бил към тях (див не значи пълнозърнест или кафяв, а е отделно растение). И са въглехидрати, ако това е въпросът за "групата".

За тези неща пише подробно Сара Балантайн в "Автоимунен палео протокол".

# 334
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Защо не включиш повече яйца, авокадо, кокос под всякаква форма, вкл трици и масло, маслинки, тахан  и т.н. Щом си вегетарианка, изследвай Б12 и Д

кокос не обичам много, тахан и яйца ям доста, авокадо също.
вит.Б12 ми беше почти на горна граница преди, слагаха ми инжекции.
сега без симптоми няма да ми го пуснат.
Д също ми е добре, аз взимам вигантол.

# 335
Така се категоризират - pseudograins. Наподобяват зърнените, но са по-различни, примерно нямат глутен, но съдържат лектини и фитинова киселина, т.е. пак имат вредни елементи. Гледам, че и дивият ориз бил към тях (див не значи пълнозърнест или кафяв, а е отделно растение). И са въглехидрати, ако това е въпросът за "групата".

За тези неща пише подробно Сара Балантайн в "Автоимунен палео протокол".
За лектините не знам, трябва да проуча, но фитиновата киселина би трябвало да е лесна за неутрализиране след накисване.

# 336
Да, за всички препоръчват продължително накисване, даже чак до покълване (sprouted).

# 337
Момичета, единствения начин да видите имате ли инсулинова резистентност е с натоварване с глюкоза.Сутрин на галдно инсулин и глюкоза не дават достатъчно информация.Те не ти казват как работи инсулина на 60-та и 120-та минута от хранене, а това е важното.Съжалявам, но ако има някакъв проблем се вижда само с това изследване.

# 338
Според моя диетолог ако на 120 минута след хранене кръвната ми захар е под 7.8, значи инсулинова резистентност нямам. Проверявала съм, много под тази стойност съм, около 5. Разчитам, че HOMA-IR също означава нещо. Предвид това, че нямам и оплаквания, ОГТТ не бих си причинила. Ако при някой е крайно наложително - бих разбрала.

# 339
Според моя диетолог ако на 120 минута след хранене кръвната ми захар е под 7.8, значи инсулинова резистентност нямам.

Това тълкувание ми се струва абсурдно. Thinking

# 340
А на 60-тата, ако е над стойността?Ами глюкоза на 6-та и 120 та минута?И диетолога, какво точно е учил?Не ме разбирайте погрешно инсулиновата резистентност е преддиабетно състояние и да се хвърлят такива тълкувания са просто смешни, но и опасни, защото могат да навредят!

# 341
Относно хвърлянето на опасност - аз не казвам на другите как да процедират, а споделям какво съм решила за себе си след консултация със специалисти. Simple Smile

# 342
На 60-а и 120-а мин се вижда резултатът от реакцията на отделения от панкреаса инсулин, а именно захарта може да е в норма, но инсулинът да е висок или как се справя тялото с обработката на кр захар. Но тъй като за инсулина няма реф стойности за 60 и 120 мин, нещата изглеждат относителни. Затова мисля, че инсулин и кр захар на гладно на 0 мин са достатъчно показателни за ИР. При мен напр на 60 мин инсулинът беше над 80, но кр захар в норма според реф стойности. Но как да се тълкува нивото на инсулина без граници? Иначе съм си със засечена ИР още на 0 мин.

# 343
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
юху, имам час за утре предиобед. да видим какво ще измисли доки.

отслабнала съм 1кг. (без диета или ограничаване) Rolling Eyes
кожата на краката под колената ми се лющи направо, толкова е суха кожата, петите ми са ужасни, хем ги търкам при всяко къпане и мажа с мазен домашен крем  Crossing Arms

сега сутрин не пия вече кафе, пие го следобед, за д амога да изкарам до 21-22ч. иначе съм смазана. Rolling Eyes

# 344
Но тъй като за инсулина няма реф стойности за 60 и 120 мин, нещата изглеждат относителни.

Не е точно така. При напълно здравите хора, Инсулин-ът на първия час скача до 5 пъти, спрямо стойността на гладно. Т.е., ако на нулевата минута е, примерно, със стойност 5, на 60-тата трябва да е около 25 и на 120-тата отново да е спаднал до 5.
Затова и доста лаборатории са посочили, че референтните граници за Инсулин-а на първия и втория час са до 25. Peace

Общи условия

Активация на акаунт