Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 52

• 59 532
  • 759
  •   1
Отговори
# 540
А, как са завършили - то е ясно, но си е за плашене действително. Че и степени накичили някои - "доцент" и т.н. Аз лично имам огромен проблем с лекарите от всички специалности, надявам се поне образната диагностика да разчитат правилно, а за назначена терапия винаги имам съмнения. Последната изцепка относно изолиран хеликобактер - "е, какво от това, те 90% от хората са с тази бактерия, но не знаят, няма нужда да се лекува". Със зъболекарите същата работа - здрав зъб да ми предлагат да вадим, защото имам чувствителност. А от какво е тази чувствителност - няма нужда да се пънем да мислим. Rolling Eyes

Намерих тази статия за АИП: https://bulvit.com/avtoimunen-protokol-vavedenie.html. Коректно ли е представена информацията? Нещо много храни са орязани спрямо диетата, която аз следвам.

# 541
Според мен този сайт има много ценна информация. Храните по АИП са тези. Собственичката на сайта също  е с Хашимото. Лично аз повечето добавки си купувам от там.

# 542
Да, дозата е изключително висока.Преди около 10 години когато ме диагностицираха мен, една лекарка така ми назначи еутирокс 100 и след 3 месеца да направя контрола.На 30 ден бях парцал, пуснах контрола и ТСХ от 8, 18, беше отишло на 0,20.Седнах и започнах да чета.Намалих си дозата сама и търсих друг лекар на който да се доверя.Много трудно намерих доктора, който да ми определя дозата, но с него за добавки и диети не говоря, човека е закостенял и с разбирания, че хранененто не влияе на щитовидната жлеза.

# 543
  • На брега на реката
Да си сложа и моите изследвания  от понеделник.

Декември месец ТАТ беше 300, фт4 -15, тсх-близо 5.  Сега е значително по-добре, но мисля, че пак е високо. Фт4 се е повишило. Започнах с Еутирокс 25. Май месец  при тсх -4,2 го вдигнахме през ден на 37,5. Мисля да го вдигна на 37,5 постоянно. Моля за вашите съвети.
Вит Б12 е високо, защото приемах таблетки, но вчера ги свърших  и смятам да не пия повече. Вит.Д обаче май ще се наложи. Имам и Вигантол и на таблетки по 5000 IU  та се чудя кое, защото миналата година  като приемах таблетките се оказа, че при изследванията е доста над нормата.

# 544
  • София
Ралица, струва ми се, че нещо не е обяснил лекарят добре, може би. Не е ясно. Но двете лекарства няма смисъл да се взимат паралелно. И то в тези дози! Не само ТСХ-то е показателно, разбира се. Вижда се, че фт4 е на долната граница. Но и с 50 мгр би могъл да започне и да види след 30-45 дни как се влияят нивата, пък тогава да прецени дали има нужда от повече. И аз бих те посъветвала да смениш ендокринолога. Ако искаш пусни си пълен щитовиден пакет (TSH, FT4, FT4, ТАТ, МАТ) и с готовите резултати отиди за второ мнение. Има изгодни ваучери за тези пакети в доста лаборатории. А защо са ти правили обременяване с глюкоза и замо КЗ са измерили, инсулинът е само еднократно ли? Дори и така е висок резултатът. Но така или иначе имаш изписано лечение за Инсулинова резистентност. Само не съм убедена колко е адекватна дозата и в това отношение. Напълно е възможно и от Метфодиаба да ти е разстроен стомахът.. Късмет ти пожелавам!

Ps: Само за протокола - бях диагностицирана с ТСХ 66.13, но започнах със 75 мгр (първите дни пиех дори по-малко, докато стигна тази доза). След няколко контролни изследвания през 1-2 месеца ми вдигнаха дозата на 87.5 мгр и така тсх влезе в норми. Естествено, дозираха ме само по тсх. Вече се дозирам сама, но се съобразявам и със самите щитовидни показатели фт3 и фт4.

Последна редакция: ср, 25 юли 2018, 10:58 от veseto5775

# 545
Аз искам да попитам - последно, за нас разрешена ли е консумацията на йодирана сол? Моля за конкретен отговор. Praynig

# 546

Изабела Уенц препоръчва да НЕ се употребява йодирана сол https://thyroidpharmacist.com/articles/iodine-hashimotos/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4383497/
Но лично аз не я избягвам. Ако солта е в прозрачна опаковка, йода изчезва. Консумираме сол в умерени количества.

Попадна ми интересно нещо, докато четях за калция. Калция се приема поне 4 часа след л тироксин( като всички добавки), защото пречи на усвояването му, но интересното е, че намалява недостига на б12, предизвикан от продължителния прием на метформин Simple Smile 

# 547
  • София
Да си сложа и моите изследвания  от понеделник.

Декември месец ТАТ беше 300, фт4 -15, тсх-близо 5.  Сега е значително по-добре, но мисля, че пак е високо. Фт4 се е повишило. Започнах с Еутирокс 25. Май месец  при тсх -4,2 го вдигнахме през ден на 37,5. Мисля да го вдигна на 37,5 постоянно. Моля за вашите съвети.
Вит Б12 е високо, защото приемах таблетки, но вчера ги свърших  и смятам да не пия повече. Вит.Д обаче май ще се наложи. Имам и Вигантол и на таблетки по 5000 IU  та се чудя кое, защото миналата година  като приемах таблетките се оказа, че при изследванията е доста над нормата.
Бобулина, ако не си направила пауза преди изследването на В12 (поне 10 дни, дори някои източници казват 6 седмици пауза), нормално е да излезе завишен резултат. Той не показва реалните нива, обаче. Възможно е да си дори в дефицит на практика. За по сигурно повтори изследването след спиране на таблетките. За витамин D оптимално е 50-70 ng/ml. 5000 IU може и да е много, би могла през ден да ги взимаш, или по 2500 IU дневно (ако решиш с Вигантол, това са 5 капки на ден). В липидния профил триглицеридите са малко високи, добре ще е да намалиш въглехидратите. Hands V

За дозата на еутирокса може би преди да качиш директно на 37.5 няма да е лошо да опиташ друга схема на редуване. Защото сега тсх може още да е в движение, т.е. дозата все още да сляга, от май до сега. И ако 37.5 се окаже висока, ще подминеш добрите нива. По-добре внимавай да не предозираш. Примерна седмична схема е 5 дни на 37.5 и 2 дни (непоследователни) на 25 мгр. Средното е 33.9 (сега си на 31.25 от редуването 25/37.5). А може и да изчакаш още малко на сегашната доза. Успех!

# 548
Бобулина, аз не чета редовно, но тия дни се зачетох в новата тема, та може да съм пропуснала, но имаш ли проблем със захарта, инсулина, пиеш ли нещо? Ако ли не, някакви стари изследвания на тази захар? Вижда ми се висока.
Аз не бих пила Д с тази стойност. Бих си дала лятна почивка. Стойността е добра според мен.
Лошия холестерол е висок, с него и малко по-високи са триглицеридите. Веси е писала, за въглехидратите. Намаляват се, увеличават се животински мазнини и растителни полезни такива и тия неща се коригират с тях. Добри холестерол расте, триглицеридите спадат.
В 12 също е добър за мен.

Ралица, при коя докторка ходиш?
Какви са тия 3х1 метфодиаб (това от 500 мг ли е?) с тая захар и инсулин Open Mouth Аз ли не виждам правилно! Как няма да ти е лошо!
На твое място бих посетила друг доктор. Доктор Райков зад Община Варна, в медицински център Плюс.
За записване на час за ендокринолог Николай Райков: Телефон: 052 643 333

Последна редакция: ср, 25 юли 2018, 12:36 от Merelenda

# 549
Здравейте, не знам дали е обсъждано някога в темата, ще се радвам някой да сподели мнение. Преди няколко месеца претърпях мисед аборт. По препоръка на имунолог( доц. Русев) трябва да вливам интралипид на всеки 2 месеца преди овулация, заради повишена активност на NK клетки. Направих вливка миналия месец и имам чувството, че това повлия негативно на жлезата ми и овулацията. След вливката, само за месец, ТСХ скочи от 1.45 на 2.1 при положение, че съм на л-тироксин 0.25 и по принцип поддържам сходни нива с месеци. Отделно имам чувството, че интралипида повлия и на прогестерона ми. Меря базална температура и в лутеалната фаза не стигам стойностите, които имам по принцип. Интралипидът е реално соя, а съм чела, че при Хашимото соята не е ок и сега съм в чуденка дали няма да си навредя повече с тези вливки, отколкото да си помогна. Някой има ли наблюдения от върху интралипида?

Последна редакция: ср, 25 юли 2018, 14:53 от BettyBoop

# 550
Аз се отказах от вливки.Мисля, че не ендокринолог, а с имунолог е добре да се обсъдят тези неща.Отделно при проблеми с щитовидната почти винаги се отчитат високи НК клетки.Аз имам една бременност до сега и не съм вливала нищо макар, НК клетките да бяха високи.Това беше лично мое решение след разговори с лекари.

# 551
  • На брега на реката
Весето, Мереленда, благодаря ви. Аз от скоро съм на по-строго НВ-ВМХ и въглехидрати почти не консумирам.
Ще изчакам до есента и ще направя нови изследвания и тогава ще решавам.

# 552
Аз се отказах от вливки.Мисля, че не ендокринолог, а с имунолог е добре да се обсъдят тези неща.Отделно при проблеми с щитовидната почти винаги се отчитат високи НК клетки.Аз имам една бременност до сега и не съм вливала нищо макар, НК клетките да бяха високи.Това беше лично мое решение след разговори с лекари.
Бях объркала при писането. Вливката ми е препоръчана от имунолог. При първата ми бременност също имах предписани вливки( Октагам), но ги отказах. Тогава нямах завишени NK клетки, но имах повишени T клетки убийци. Бях изкарала някакъв вирус дни преди изследването и предполагам от това. Слава Богу детето ми се роди. Сега обаче се постреснах от миседа и реших да вливам и май сгреших.

# 553
Аз също направих един мисед след успешната бременност без вливки.Сега ми предстои разговор с доктора да видим какво ще препоръча.Общо взето тези НК клетки са много спорни и тепърва ще се изследват.
Аз мисля и изследване за придобита тромбофилия да направя.

# 554
  • На брега на реката
Забравих да кажа, че имам ИР и пия Сиофор3х850.

Последна редакция: ср, 25 юли 2018, 20:21 от Бобулина

Общи условия

Активация на акаунт