Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 52

• 59 509
  • 759
  •   1
Отговори
# 570
Не разбрах, че става дума за ФБ, ще може ли линк и за групата там?
Скрит текст:
(Защо сте напуснали темата тук, ако не е тайна?)

# 571
  • в огледалото на живота
Забравих да кажа, че имам ИР и пия Сиофор3х850.
Как ти действа Сиофор?
На мен ми го назначи ендото превантивно заради граничната линия в която попадах за ИР,но се отказах.
Такава гадост излиза от мен при ходене до тоалетна,че се отвратих от себе си...
Сори за спама... Embarassed

# 572
Не разбрах, че става дума за ФБ, ще може ли линк и за групата там?
Скрит текст:
(Защо сте напуснали темата тук, ако не е тайна?)
Аз мога да отговоря за себе си и ще се опитам да е най-кратко.
Скрит текст:
Първоначално обсъждахме главно здравословния аспект от режима на хранене и отслабването се споменаваше просто като бонус към здравословния режим. В последствие с годините се превърна в тема, в която се говореше главно за това, как да сваля 1-2 кг, за тренировки, пудовки, мазни кафета и фастове и т.н. и имаше изрази от рода на: Що говорим само за болести и изследвания, това не е ли тема за отслабване?
Спрях да пиша там. Може нещата да са съвсем различни сега.

# 573
  • София
Veseto5775, много ти благодаря за изчерпателния отговор!

Скрит текст:

Здравейте,
ще си позволя и тук да кача резултатите си, тъй като все още не съм ги обсъдила с ендокринолог (налага се да изследвам още един хормон, а това ще се случи най-рано след около 10 дни).
Досега не съм имала установени проблеми с щитовидната жлеза, нямам косопад или сърцебиене.
Според личния ми лекар имам Хашимото и ми очерта една не особено приятна прогноза, според която след 10 години вече няма да имам жлеза, но засега не се налага да правя нищо по въпроса...Thinking
Купих си и двете книги на Изабела Уенц с идеята да започна протокола, но ще ви бъда благодарна да споделите мнения.
Успешен ден!

Здравей! Simple Smile
Имаш завишени антитела МАТ и ниски нива на щитовидните хормони FT3 и FT4. Вероятно имаш намалена функция на ЩЖ, т.е. хипофункция и Хашимото. Симптомите понякога остават дълго време незабелязани. При мен най-силна беше умората, но не обръщах внимание (струваше ми се нормално да се уморявам, стараех се повече и някак успявах да се справям). Освен това концентрацията ми беше трудна, имах и лоша памет, забравях постоянно всякави неща (терминът е brain fog). Има и други "малки" незабележими оплаквания като запек, суха кожа, чупливи, цепещи се нокти, удължен цикъл... индивидуално е. Радвам се, че нямаш симптоматика. Трябва да следиш нивата периодично, обаче. Иначе хубаво си се насочила към Автоимунния протокол. Мога да ти препоръчам и книгата на Сара Балантайн в тази връзка. Simple Smile

Ps: Инсулиновата реакция ми се вижда лоша, но не съм съвсем наясно. Възможно е да имаш и ИР.
Вит. D също е нисък. Ако оптимизираш нивото му, калцият би трябвало също да се нормализира. Препоръчително е да взимаш D3 заедно с магнезий и МК-7 (извинявам се за повторението). Една полезна статия: https://herbamedicabg.com/kakvo-tryabva-da-znaete-za-vitamin-k2- … amin-d-i-kaltsiy/

Би ли споделила повече защо инсулиновата реакция ти се вижда лоша? Изчислявах си сама NOMA индекс на база стойностите на гладно и излиза 1,05... Кои са другите показатели, които те навеждат на тази мисъл?
И още - какво е оптималното ниво на вит.D? Уж, според референтните стойности съм в норма, но явно на практика не е така... Дали ще можеш да ми препоръчаш конкретни добавки (в т.ч. магнезий и МК-7), за MK-7 дори не бях чувала... Rolling Eyes В какви количества да ги приемам?
Извинявам се, че те затрупах с толкова въпроси, но всичко, свързано със заболяването е съвсем ново за мен и ми се иска да взема мерки възможно май-скоро.
Благодаря още веднъж и успешен ден! bouquet

Луна и грош, инсулинът след обременяването ми се струва твъдре висок, доколкото помня до 5 пъти увеличение на 60-та минута спрямо изходната стойност е нормално. Но както казах, не съм специалист по темата. Витамин D оптимално е в интервала 50-70 ng/ml. МК-7 е форма на вит. К2, прочети статията от линка, който качих. Много компактно са обяснени зависимостите между витамините D и K2, както и с магнезия и калция. Като добавки ползвам Вигантол, магнезиев глицинат на Doctor's Best и МК-7 на Healthy Origins, ето тези:
https://www.iherb.com/pr/Doctor-s-Best-High-Absorption-Magnesium-120-Tablets/15

https://www.iherb.com/pr/Healthy-Origins-Vitamin-K2-as-MK-7-Natu … ie-Softgels/66497

Asyalein, активното вещество е същото, но в еутирокса има и лактоза. Възможно е да не ти понесе добре само, ако си със силна непоносимост, иначе няма проблем да се взима едното вместо другото. На мен примерно ми е добре на еутирокс. Wink

Galimundi, съчувствам ти за неволите, мила! Кураж и сили ти пожелавам! Всичко ще се нареди лека полека. Трябва търпение с хормоналните терапии, особено за щитовидната жлеза дозата не се намества за два дни. В повечето случаи отнема месеци, дори година понякога (да не говорим, че някои лекари никога не успяват). Най-вероятно все още не си на съвсем добра доза, но е важно тя да се оптимизира, защото оказва влияние както на косата, така и на цикъла. Отделно, както вече се спомена, има значение и дали нямаш дефицити на витамини и минерали. А убедена ли си, че естрогенът ти е нисък, изследван ли е? Добре е да знаеш, че приемът на ОК не е препоръчителен при Хашимото. За диетата и аз бих ти препоръчала НВХ или АИП. Ти вече си направила много позитивни стъпки като си елиминирала млечни и глутен. Simple Smile

За косата ще цитирам един изключително полезен коментар на Denis: "Добавките за коса действат бавно, трябва да си търпелива - това зависи от много фактори - причина за косопада, стадии на развитие на косъма и т.н. Мъртвият косъм напр., се отделя от скалпа след месец или каквото трябва да падне, ще падне, със или без приема на добавки. Много често, причина за косопада, е неправилното и непълноценно хранене и най-лесното и бързо нещо, което може да направите, е да заместите 1-2 хранения с протеин /той е градивна суровина и за косъма/, както и да увеличите полезните мазнини - напр. от кокосовото масло не се пълнее, напротив - отслабва се... и е много вкусно. Кокосовата манна е страхотна за ядене - може да изядете и целия буркан на един път."

Т.е. би могла да опиташ с протеиновите шейкове (лошото, обаче е, че те са с глутен повечето, но идеята е добра), а също и с колаген и/или мултивитамини за коса, кожа и нокти да се подсилиш. Пак от темата на Denis съм си запаметила тези:
https://www.iherb.com/pr/Country-Life-Maxi-Hair-Plus-120-Vegetar … an-Capsules/42190
Лично аз не съм ги ползвала, малко се притеснявам, че фолиевата киселина и В12 в състава им не са метилирани, но има много доволни от Maxi Hair. Аз залагам на отделни елементи, най-вече вит. А и Е, D3 и т.н.

Обърни внимание и на желязото, изследвай го заедно с Феритин, както и Мереленда е казала. Ниско ниво на желязо често е една от причините за косопад (наред с хормоналните проблеми и други дефицити).

Последна редакция: чт, 26 юли 2018, 18:29 от veseto5775

# 574
Защо в закования пост на началната страница вместо 90 ДД не се постне палео хранене или НВХ...
Явно, че това са действащите режими - за здравословно хранене, отслабване...кой каквото цели.

# 575
soul, пратих ти ги на лични.

# 576
Защо в закования пост на началната страница вместо 90 ДД не се постне палео хранене или НВХ...
Явно, че това са действащите режими - за здравословно хранене, отслабване...кой каквото цели.
Доста отдавна, с навлизане на 90ДД, много хора споделяха, че имат положителни резултати с нея. Какво са имали предвид под тези положителни резултати - идея нямам. Може би са успявали чрез разделното хранене да понижат теглото и като цяло да се чувстват по-добре, но като цяло диетата не е удачна за спазване в дългосрочен план, тъй като обратно на ВМХ храненето, тя е високо-въглехидратна диета и макар при Хашимото да не трябва да се понижават много въглехидратите, то в тази 90ДД, те са главни 3 от 4 дни в режима. От друга страна, присъства в храненето паста и тесто, дори сладкиши, варива, плодов ден с предимно захари, които сами по себе си, не са удачни нито за Хашимото, нито за метаболитни проблеми, които съпътстват Хашимотото. Но пък има хора, макар и малко, които пък точно с този начин на хранене да се чувстват по-добре, отколкото с ВМХ хранене. Предобладаващо обаче, ВМХ-НХ храненето се отразява положително при болни с Хашимото, като не трябва твърде много да увеличават въглехидратите, а самите въглехидрати да идват предимно от зеленчуци, дори и кореноплодни. Ако въпреки това, не се чувстват много добре, може да добавят в умерени количества и някои безглутенови храни, като киноа, елда, малко ориз, или оризово брашно, малко картофи,  и да се коригират нещата в движение и според това как се чувстват. Но като цяло, това не се приема за диета, а трябва да е постоянен режим на хранене. Не като АИП, не е като 90ДД или други диети и режими. А постоянен режим на хранене, който да търпи корекции с някои храни, спрямо това, как се чувства човек. Да се храни с достатъчно протеин, който е важен за правилната функция на жлезата и хормоните, да приема полезни мазнини, които също са важни за синтеза на хормони/ наситени и растителни/, да ограничи вредните въглехидрати и глутена и като цяло да са в по-малки количества. Разбира се, има изключения и ще има и изкушения. Но най-добре е да се търсят алтернативи на изкушенията, като безглутенов хляб, ако някой ще се изкушава с такъв, десерт с по-приемливи продукти за режима и ей такива неща, поне за няколко месеца, да може тялото да се адаптира, а не да се лута от постоянни изкушения.
Аз по принцип съм ЗА да се сложи на първа страница, но в тази тема съм гост и си трая. Чета, пиша и се интересувам просто защото ми е интересно Simple Smile

Galimundi, за мен жлезата е главният виновник, от така прочетеното, което си споделила. Много стрес си преживяла и вероятно тогава се е отключило заболяването. Промяна в цикъла, косопад, тия изменения съпътстват заболяването. А самото заболяване, води до много дефицити на витамини и минерали. И общо взето трябва да се овладее първо щитовидното и да запълниш нуждите на организма, ако има дефицити, като се изследваш ще се разбере. И много добре си се насочила към храненето. Само не изпадай в крайности, както са в групата на Узунов. Влез във фейсбук групата, влез във форума и чети (макар да не съм чела отдавна и да не знам кой все още пише, но в групата си добре дошла).
Това е фейсбук групата, в която се обсъжда всичко относно храненето, изследвания и т.н. - https://www.facebook.com/groups/473982439298768/
А тази е конкретно за рецепти: https://www.facebook.com/groups/214621712291938/

# 577
  • На брега на реката
Забравих да кажа, че имам ИР и пия Сиофор3х850.
Как ти действа Сиофор?
На мен ми го назначи ендото превантивно заради граничната линия в която попадах за ИР,но се отказах.
Такава гадост излиза от мен при ходене до тоалетна,че се отвратих от себе си...
Сори за спама... Embarassed

Сега няма никакъв проблем със Сиофора, но докато му свикна имах тежест и болки в стомаха и гадене. Започнах да го приемам по време на хранене и оплакванията изчезнаха.  Не ми е действало слабително обаче.

# 578
 Сиофор го почвах, спирах, почвах... 2 години си играх. Първите 2 месеца нямах проблем, после ме почна, ама аз съм си с болен стомах и черва и изобщо не го отдадохме на Сиофора. Плюс Базеда, който допълнително засилва перисталтиката. Но преди Сиофор по-рядко ми се разбутваха стомаха и червата. А като започнах метформиновите, на 3-4 пъти годишно се налагаше да лекувам стомах и да спирам метформина, а преди да започна метформин, тия неща се случваха рядко. На година, две по веднъж.
Много добре понася преобладаващо на приемащите го.
Сменяха ми няколко пъти метрформина и всеки път е едно и също.
Реално се оказа, че ако не ям пшенични и глутенови, описаните проблеми ги нямам. Хапчето пия по време на хранене или веднага след хранене.

# 579
  • На брега на реката
Момичета моля, ако някоя от вас е преборила много упорит запек да сподели как.
Скрит текст:
Моя позната има сериозен проблем. Храни се нормално към обилно, хапва почти всичко, като ограничава, но не изключва сладкото, картофи, ориз, хляб и безалкохолни. Има доста здравословни проблеми / високо кръвно, шум на сърцето, ИР/приема Метфогама/, възли и кисти в щитовидната, които само трябва да се следят, висок холестерол/. На някои от лекарствата пише, че предизвикват запек, но те много трудно и ги нацелиха и сега ни е страх да ги сменим. За упорития запек е пробвала какво ли не /Натуралакс, Сена форте и други такива, накисната чия, Фенолакс табл./ и все няма резултат /всъщност има, но прекалено оскъдно, имайки предвид приетата храна/.  Самата тя се чуди, какво се случва с приетата храна, като изхождането е оскъдно и то не всеки ден. Опитвам се да я накарам да разкара хляба и други неща и да мине на НВ-ВМХ, но нали знаете, възрастните хора /68 г./ смята, че без хляб не може.

# 580
Скрит текст:
Преди години имах сериозни проблеми със запека и по същия начин пробвах и аз какво ли не.
Започнах да пия Пектин на прах. Регулира изхожданията и дори да се пропусне ден,два в тоалетна, после изхождането е нормално. На мен наред със запека ми беше и проблемно самото изхождане.
Ако иска да опита, но се иска постоянство и много хора бързо се отказват или пият ден, два и спират. Аз съм пила години.
Сутрин преди всичко друго - 1 ч.л. пектин се разтваря в около 100 мл хладка вода. Разбърква се хубаво, обикновено става на бучки, но като преседи се отпуска. Не на всеки е приятна консистенцията, но се преглъща и изпива. Може да си го разтваря от вечерта, не пречи. Сутрин като стане и да изпива.
Пектинът не дразни по никакъв начин червата. Едно че прави филм, едно че "обира хубаво". Лично аз най-големи ползи съм видяла от неговия прием, но хората сме различни. Някои си смилат ленено семе и им помага, други ядат овесени трици и ядки, сини сливи и ей такива неща. Аз се чувствам о с пектина.
Взимам този:
Има варианти на пектин на таблетки, но за мен той е слаб и изобщо няма действието на този на прах. Максималната му доза от 6 таблетки се равнява някъде на около 3 г пектин на прах, а 1 ч.л. е 5 г., като може и до 3 пъти на ден да се приема, но аз пия по веднъж.
Ако иска да опита.

# 581
Момичета моля, ако някоя от вас е преборила много упорит запек да сподели как.
Бобулина, ще ти кажа какво действа при мен. Първо сутрин като стана пия мин 2 големи чаши вода. От билките, зърнастец ми действа безотказно на 4-5 час след пиене, както и 30 капки тинктура от еньовче във вода. Друго ,от което съм видяла ефект е изстискан 1 лимон в чаша вода с равна лъжичка хималайска сол. Освен това тези неща, които изброих поне при мен не са довели до свикване на организма и обратно към запека. Редувам, и то когато 2-3 дена не се сети само да действа. По отношение на храната съм забелязала, че когато ям шоколад и бял хляб, винаги следва запек. Всичко с бяла захар не действа добре на червата. Като остана на природни захари и протеини, нещата за седмица и сами влизат в релси.😊

# 582
Ниско въглехидратното хранене не е особено подходящо при Хашимото, то е силно препоръчително при ИР, което и коментират дамите в предишните постове... Аз пробно за две седмици намалих въглехидратите драстично, ей страшно душене започна! Вкарах пак бавните въглехидрати (картофи, ориз... и плодове доста ям), чувствам си се стандартно...

# 583
Здравейте,вдигам кръвно пак през нощта моля знаете ли някакво хомеопатично.Не съм хипохондрик вдигам го само вечер когато се отпусна и легна да спя.Cry

# 584
НВХ имах в предвид- зеленчуци, малко плодове, малко бавни
(добри) въглехидрати, ядки, семена,  останалото протеини.
В сравнение с 90 ДД от където и да се погледне това хранене е много по-полезно. Поне според мен.
Аз също с въглехидрати само от зеленчуци и един плод, не се чувствам добре. С добавки от ядки и семена съм Ок.

Общи условия

Активация на акаунт