Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 52

• 59 504
  • 759
  •   1
Отговори
# 600
Няма превес на животинска мазнина и протеин.

за мен това е доста протеиново хранене, преди се хранех доста по-въглехидратно.
много протеин и ми се отяжда... общо взето следвам тялото си - ям каквото ми се яде.
Затова попитах дали някога си смятала, просто от любопитство. Не знам какви са грамажите на консумираното, с които може да се изчисли долу-горе. Аз изчислявам като меря с везна. Не всеки ден, а просто като ориентир може да се измери 2-3 пъти, просто да проследиш, ако и на теб ти е интересно. Като калории ми се вижда много малко (на око около 700-800 с превес на въглехидрата- за целия ден храненето - това което си описала), но пак казвам, не знам грамажите. Има протеин в посоченото дневно хранене, но според мен зеленчука, макар и ниско-въглехидратен, взима превес като общо количество и в общата картина е с превес, и макар и ниско-въглехидратен, е водещ в храненето.  Може би близо 50 % са въглехидратите, останалите 50 се делят на протеин с мазнина (грубо, от това, което си описала).  Благодаря че сподели Simple Smile Разбира се, че ще слушаш тялото си.

Гърненце, не съм писала - високовъглехидратни, а че предимно съдържат въглехидрати. И всичко зависи от грамажа на останалите продукти, дали в храненето ще са водещи въглехидратите или другите храни. Защото човек може да яде по 1 леген ниско-въглехидратни зеленчуци, но това няма да е ниско-въглехидратно хранене, ако протеин и мазнина не взимат превес над зеленчука. Просто ще е ниско-калорийно хранене с превес на въглехидратите в общата картинка.
В случая макар и ниско-въглехидратни, според мен водят по съдържание, спрямо протеин и мазнина (пак казвам, не знам грамажите, гледам на око). И макар и да е ниска общата им стойност, то на фона на тия 700-800 калории, примерно, взимат превес. 700-800 калории ми е закуската само на мен, в която гледам въглехидратите да са максимум 20 % от общото съдържание, не към 50%, пък макар и ниско-въглехидратни. Това имах предвид, като казах, че е предимно въглехидратно храненето, защото въглехидратите взимат превес. Но тя е писала, че всеки ден се храни различно и е възможно да има и дни с по-висок прием на протеин и мазнини, спрямо въглехидратите. Но това си е нейна работа как ще се храни. Питах просто от любопитство за себе си и всичко тръгна от високо-въглехидратните брашна, за които стана въпрос и споделих, че всичко е в мярката. И понеже каза, че не яде месо и ми беше любопитно да разбера. Та всичко си зависи от количествата. Но от посоченото дневно меню за конкретния ден, храненето е с превес на въглехидратите, около 50% и нискокалорийно.

Последна редакция: сб, 28 юли 2018, 08:26 от Merelenda

# 601
Според Изабела Уелц, съотношението  въглехидрати-протеини трябва да е 70%-30%, за да не нарушава алкално-киселинния баланс.
Мен това ме устройва идеално, в предвид факта, че не ям месо.

# 602
Изабела вероятно има предвид грамажа, т.е. реалната храна, която се слага в чинията. А когато се говори за проценти В-М-Б, обикновено се има предвид какъв процент съставляват калориите от даден нутриент спрямо калориите за деня. Затова може да стане объркване.

# 603
  • софия
някой тук май беше писал, че приема коластра. имате ли впечатления от тази:
https://biomall.bg/jivotinska-kolastra-1000-mg
със завишени тат съм и си мисля, че може да е полезно. така ли е?

# 604
  • София
Здравейте отново прилагам последните си изследвания от май и юни. Сега съм на 100 и 75 еутирокс. Редувам ги двата през ден и пия трисеквенс като хормонозамеатителна терапия. Нямам почти никакъв цикъл. След второто дете така и не се възстанових и после се обади и щитовидната. Проблема е основно косопада. Като си помисля от тогава ми се разредиха и космите по цялото тяло. От една страна за проблемните зони дето се епилират е добре,но за косата ми е трагично. Това е ужасен удар за мен. Ако някой е имал същия проблем , нека сподели опит благодаря. Скоро ще направя още изследвания и витамини ще включа. Ще се радвам на всякакви съвети. Ако мога да си възстановя косата поне от части ще се радвам много. Благодаря Ви предварително:)

# 605
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
абсурд е да тегля с везна  Whistling
Скрит текст:
вкъщи готвя за всеки нещо отделно, ако трябва и да тегля, ще стоя цял ден в кухнята.

ти какви протеинови източници за веге би предложила?
освен бобови, млечни и ядки, плюс киноа и амарант, които обаче не обичам, остават просото и яйцата.
друго на мен не ми хрумва. Thinking

тук при нас има едно сирене, което е само протеин. мазнините са 0,1%.
от него изяждам по 40-50гр., но не всеки ден, че има доста силен аромат Whistling
след 2 опаковки по 150гр. ми писва  Whistling
ям редовно и cottage cheese, което също има доста протеини, изварата е 1 пръст над хляба, хляба ми е тип кора, т.е. под 1мм.
грамажи и аз самата незнам. newsm78

сега правих песто с магданоз, доста мазнина и шепа орехи отидоха вътре.
докато го правих изядах шепа бразилски орех (7-8бр)

вече втори ден взимам еутирокс, за сега не забелязвам някаква промяна.

# 606
При  УЗ излезе леко увеличена жлеза и  резултатите не са след терапия Wink
Направих си изследване на Тsh - 0, 979 при референтни стойности  ( 0, 38- 5,3) . И понеже съм голям капацитет и реших , че всичко си е в границите , не отидох на лекар да ми ги разчете,но...... сега се притеснявам да не ми е нисък Тsh ..... не , че няма да повторя изследването ,но ако може и за мнение от някой по- запознат. Благодаря !

# 607
абсурд е да тегля с везна  Whistling
Скрит текст:
вкъщи готвя за всеки нещо отделно, ако трябва и да тегля, ще стоя цял ден в кухнята.

ти какви протеинови източници за веге би предложила?
освен бобови, млечни и ядки, плюс киноа и амарант, които обаче не обичам, остават просото и яйцата.
друго на мен не ми хрумва. Thinking

тук при нас има едно сирене, което е само протеин. мазнините са 0,1%.
от него изяждам по 40-50гр., но не всеки ден, че има доста силен аромат Whistling
след 2 опаковки по 150гр. ми писва  Whistling
ям редовно и cottage cheese, което също има доста протеини, изварата е 1 пръст над хляба, хляба ми е тип кора, т.е. под 1мм.
грамажи и аз самата незнам. newsm78

сега правих песто с магданоз, доста мазнина и шепа орехи отидоха вътре.
докато го правих изядах шепа бразилски орех (7-8бр)

вече втори ден взимам еутирокс, за сега не забелязвам някаква промяна.

Скрит текст:
Не мога да ти дам препоръка. Аз затова и попитах.
Иначе за меренето с везна, не става въпрос за всекидневно мерене, а за 2-3 пъти проверка, като ориентир. Когато си измериш 2-3 пъти порциите, ще имаш представа колко протеин приемаш примерно с 50 г сирене от еди кой си вид + салата + 30 г ядки и т.н.  И като си дръпнеш за деня чертата, ще имаш по-ясна картинка кое ти надделява в менюто и какво да увеличиш и намалиш.
За протеин и мазнини, за да се вдигнат за сметка на въглехидратите, най-лесно става с месо, дреболии, но ти си вегетарианка и наистина не знам как да се храниш, за да са с превес над зеленчука. Боб, просо имат малко протеин в 100 г продукт, но пълномаслена извара, котидж, бри, камембер имат добро количество протеин в 100 г. Но само по себе си не е достатъчно за деня да се яде едно от тях. За да приемаш да кажем протеин 1-1,2 на килограм тегло (без да знам колко кг си), ще трябва всекидневно да хапваш от сирената, но в немалки количества (не по 20-30 г - в 100 г имат около 20 г протеин), по 2-3 яйца, пълномаслена извара, ядки, като при ядките обаче, освен протеин и мазнини, си има и добро количество въглехидрати, докато при извара, сирена, яйца, е малко.
Това са просто предположения.

# 608
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Merelenda

благодаря за отговора.

Скрит текст:
сега намерих един калкулатор за тукашните сирена, някой ден, ако имам време може да пробвам.
знам, че нямаш предвид всекидневно да вися на везната, но нали ти обясних, че менюто ми доста вариира.
имам зеленчукова градина и готвя каквото съм набрала  Joy, често готвя 3 различни ястия, понеже мъжът ми и детето ядат глутен, детето не яде всякакво месо, т.е. само кайма яде. та там също отива доста време и организация.
отделно яденетата ми са често тип "по градинарски", т.е. различни зелении в малко количество и самото пресмятане ми е трудоемко.
вчера правих гъста супа с морков, праз, грах, зелен фасул, картоф, кладница - от всичко по малко. после от цялата тенджера трябва да извадя моята порция и ми става сложно. отделно че съм яла и песто, там пак трябва да сметна общо и да извадя това, което съм яла....  Crazy
днес сутринта правих блини с яйце, извара, брашно от слънчоглед и от елда и мак. Crazy аз готвя без рецепта и не меря, ако меря ще трябва да си записвам, за да изчисля после  Whistling

просто е супер трудоемко цялото начинание със следенето колко протеини и въглехидрати ям и в момента не ми е толкова на дневен ред.
според мен не достигам до 1-1,2г/кг телесна маса протеини... за мен това е много.
пробвах няколко пъти да проям риба, но аз съм по-дълго веге, отколкото месоядна и направо стомахът ми връща всичко Sick
морски дарове ям понякога, но отдавна (последните 2-3 месеца) не са ми се дояждали.

иначе съм слаба, БМИ ми е 17.9 , но аз винаги съм била слаба Peace
на аватара съм бременна в края на 7я месец.

# 609
Някой да знае изпитано средство за косопад? Положението е сериозно от миналата година.

# 610
asyalein,
Скрит текст:
Щом те устройва - не смятай нищо. Аз само предложих за проверка, ако случайно искаш въглехидратите да не са ти преобладаващи в менюто, да надделява мазнината (с омега 3, не 6) и да имаш повече протеин. Оттам ще се вдигнат и калориите, защото според мен са малко, но реално ти си знаеш как е най-добре за теб Simple Smile

Шакира, повечето търсят причини за косопада, изследват желязо и феритин, витамини...
При мен също много пада косата, но и имам доста. Най-изявен ми беше косопада като минах за по-дълго време в хипофункция и оправия нямаше с никакви маски и мазила. Иначе преди време споделяха за маската с тривитаминола в темата. Едни бяха против, други ЗА. И имаха добри резултати. Чела съм само, че не се препоръчва при болни с автоимунно, но защо - не знам.

Не е тук мястото да пиша, но няма къде, та... 2 момичета от темата са ми писали на ЛС. Да кажа, че има проблем някакъв, не мога да чета съобщенията и само виждам името, от което е изпратено. Писах до администраторите и чакам да отстранят проблема. Та затова не отговарям.

galimundi, половите не ги разбирам, или от малкото, което знам по темата, май докторът ти може би е прав. Но по принцип са само веднъж изследвани, а и то като няма и МЦ, на кой ден са изследвани... как ги интерпретират, това изобщо не ми е ясно. Виж ако са на 3-5 ден от МЦ и да дадат някаква яснота, а така..
Знаеш ли, сподели в тази тема: http://old.bg-mamma.com/?topic=1045770.135;topicrefid=20
Пиши че си без МЦ и какво е казал доктора. Просто да видиш и Денис какво ще пише. Не е доктор, а и ти си взела докторското внимание и лечение, но просто да видиш какво ще ти кажат и в темата.

Щитовидните не са ок, но не са и чак много лоши. Има къде, къде по-зле ситуации. Надявам се скоро да се пооправят нещата. И да изследваш това, което ти е казала докторката, преди да отидеш при нея. Ако имаш финансова възможност, пусни и В12 и Д, те са важни не само за жлезата, но и за цикъла, абе за всичко.
Другите неща са ок.

Последна редакция: нд, 29 юли 2018, 18:24 от Merelenda

# 611
  • София
Миреленда
Много ти благодаря за отговора:)

# 612
Merelenda, изчетох началото на темата и видях, че се препоръчва изследване на желязо и феритин. Поисках съвет, ако някой е има изпитано средство. В момента работя на морето сезонно и съм свръх ангажирана. Но като се прибера в София ще си пусна някои изследвания. Зимата бях стопирала нещата с Приорин шампоан и таблети. Мислех, че се е оправило положението, но от два месеца пак същата работа.

# 613
Ако искаш опитай с масло от чаено дърво. Вярно че има хиляди рецепти за буйна и здрава грива, но споменавам на мен какво ми действа добре. Почнах да капя по 3-4 капки в шампоана заради пърхот. Така и периодично ползвам. Казват че заздравява косъма и действа при косопад и омазняване на скалпа.
Майка ми си натриваше скалпа със скилидки чесън. Това е много екстремно, но много помага. При нея от стрес имаше липсваща коса на два участъка и порасна нова. Вярно, заздравява косата, но не на всеки му се занимава с това. След измиване за околните не мирише, но за този, който си е натривал в скалпа, миризмата не изчезва Simple Smile
Има маски с чесън също.
Свекърва ми ползва тази от 2 години май вече. Много е доволна. И аз съм я ползвала. Има приятен мирис.
https://zachoveka.com/maska-za-kosa-s-ches-n-900ml-miosotis

# 614
  • София
Шакира, провери си при първа възможност и нивата на щитовидните. Ако ти е ниска дозата и си в хипофункция, маски и добавки няма да свършат много работа. Иначе е полезно да пуснеш желязо и феритин, да.

А маслото от чаено дърво и аз ще го пробвам, благодаря за идеята, Мереленда! Hug

FBID100005279085847, тсх около 1 за човек без терапия е супер. Но предвид леко увеличената жлеза на УЗ бих пуснала и останалите показатели от щитовидния пакет. А ако има и някаква симптоматика, определено е добре да се проследява периодично състоянието на жлезата.

Ема, коластрата няма да навреди, полезна е за кожата и за имунитета (без да вреди). Но на ТАТ едва ли ще помогне особено.

Общи условия

Активация на акаунт