Фентъзи и фантастика - Тема 15

• 54 218
  • 759
  •   1
Отговори
# 195
  • Майничка
Честно казано, не се сещам за нито един филм по книга на Майкъл Крайтън, който да е приемлив на фона на написаното от него.

"Бягство", "Изгряващо слънце", "13-ият воин", "Разкриване"?
Любимият ми роман на Крайтън е "Състояние на страх", но за адекватното му филмиране наистина би бил подходящ формат с повече D-та.

Джон, не бих сравнявала Крайтън и Мери Хигинс Кларк. Нейните романи са чисто криминални, с изключение на няколко шаблонни коледно-сантиментални бози (не че са неприятни за четене) и интригата  винаги се корени в миналото на престъпника или жертвата. При Крайтън много рядко има чисто криминален елемент, той е по по-мащабните измерения - природни, социални, геополитически...
Аз си ги харесвам и двамата, де. Wink

П.П. Липсва ми нещо новичко от Бюджолд. След "Penric's Demon", която дори не преведоха на български, са излезли още 5 от серията: "Penric and the Shaman" (2016), "Penric's Mission" (2016),
"Mira's Last Dance" (2017), "Penric's Fox" (2017), "The Prisoner of Limnos" (2017).

Последна редакция: сб, 30 юни 2018, 11:06 от gargamela

# 196
  • София
Много приятни новини от Абъркромби Simple Smile Супер ме кефи този човек Simple Smile постоянно държи читателите си в течение Simple Smile https://www.goodreads.com/author_blog_posts/16998491-progress-report-june-18

# 197
Честно казано, не се сещам за нито един филм по книга на Майкъл Крайтън, който да е приемлив на фона на написаното от него.

"Бягство", "Изгряващо слънце", "13-ият воин", "Разкриване"?
Любимият ми роман на Крайтън е "Състояние на страх", но за адекватното му филмиране наистина би бил подходящ формат с повече D-та.

Джон, не бих сравнявала Крайтън и Мери Хигинс Кларк. Нейните романи са чисто криминални, с изключение на няколко шаблонни коледно-сантиментални бози (не че са неприятни за четене) и интригата  винаги се корени в миналото на престъпника или жертвата. При Крайтън много рядко има чисто криминален елемент, той е по по-мащабните измерения - природни, социални, геополитически...
Аз си ги харесвам и двамата, де. Wink

Да, хепи права си, но обикновено Крайтън го водят за "цар на трилъра", а трилъра непременно клони  или към криминалетата или към ужаса (ако е психо-трилър) там има силен драматизъм и рязко покачване на напрежението. Специално  "Разкриване" имаше криминален елемент. Може би най-забележителният роман на Крайтън който съм чел е "Конго", там той рязко чупи стереотипите на жанра трилър.
Мери Хигинс кларк не пише просто криминалета, а истински трилъри. Криминалета пише Агата Кристи, за която е важно да разреши случая. Мери Хигинс Кларк се концентрира въхрху жертвата, нейната идея е че травматичното преживяване като малък те променя като личност. Например - "Деца в града"
Д
П.П. Липсва ми нещо новичко от Бюджолд. След "Penric's Demon", която дори не преведоха на български, са излезли още 5 от серията: "Penric and the Shaman" (2016), "Penric's Mission" (2016),
"Mira's Last Dance" (2017), "Penric's Fox" (2017), "The Prisoner of Limnos" (2017).

# 198
И аз мечтая за нови неща от Бюджолд

# 199
Така и не можах да се привържа към Бюджолд. А относно "Състояние на страх" на Крайтън, си признавам, че този роман промени възгледите ми за глобалното затопляне. Страхотен ерудит беше, лекар, с многопластови познания за света около нас. Много тъгувам за неговите книги. Спомням си как през 90-те години чаках романите му. По онова време негови издател в България беше "Хемус".

# 200
Така и не можах да се привържа към Бюджолд. А относно "Състояние на страх" на Крайтън, си признавам, че този роман промени възгледите ми за глобалното затопляне. Страхотен ерудит беше, лекар, с многопластови познания за света около нас. Много тъгувам за неговите книги. Спомням си как през 90-те години чаках романите му. По онова време негови издател в България беше "Хемус".
Двамата автори пишат съвсем различно. Бюджолт доста по-деликатно и интуитивно прокарва схващания и идеи, често определяне като табу в миналото.Един вид при нея посоката е от леко фантастична технология към широк спектър от индивидуалните  емоционални и интелектуални отговори на героите, респективно читателите. При Крайтън е малко по-различно. Технологиите (също леко фантастични) провокират почти еднотипно поведение и заключение на героите/читателите. Което е леко противоречиво на фона на любимата му нелинейна динамика. Wink
Аз лично харесвам творчеството и на двамата. Разнообразието е добре дошло.

# 201
  • България
Аз чета всички постове в темата, обаче толкова много информация има, добавям в отметки, тегля и в крайна сметка не мога да се сетя, дали тази поредица е коментирана: "Пазители на скритите проходи" Джоел Розенберг  Thinking
С една дума- някой чел ли е книгите? Не ми е познат авторът и се чудя дали си струва четенето  newsm78.
Да, аз бях писала за нея. Много ми харесва, леко наивна, с паралелни светове, но не от космически, а по-скоро от исторически тип.

Благодаря!
Чета "Огненият херцог". Много ми допада.
Така и не можах да се привържа към Бюджолд.
Аз, също. Поредицата "Шалион" ми хареса, но последната книга от "Бараяр" ми беше в повече-"Джентълмен Джоул и Червената кралица"  Mr. Green

# 202
  • София
Късметлийската поредица, която все пак ще бъде завършена от Бард... за жалост, не от тези, които на мен ми се искат Simple Smile
https://www.bard.bg/book/?id=2343
Колелото на Осхайм - Войната на Червената кралица #3 - Марк Лорънс   

Джон - Честит рожден ден, Ловецо! - Прекрасен Simple Smile Много ми хареса, свежарски е. А финалът направо изкърти, добре се посмях Simple Smile От Абъркромби миналата година , не съм се наслаждавала така на разкази Simple Smile
Камп, впрочем, също ми хареса.

Последна редакция: вт, 10 юли 2018, 11:41 от Angel_Dust

# 203
Аз с нищо не мога да се похваля. От един месец сигурно влача Чернова. Хубава е книгата, но имах разни пътувания насам-натам, несъвместими с четене. Сега пак ще заминавам. Като съм си в града пък се прибирам късно и докато успея да се докопам до книгата, то станало 23ч и след няколко страници очите ми се затварят. Направо ѝ забравих началото на тази книга.

# 204
Финалът на Честит, рожден ден Ловецо е това което наистина кърти!

Лично за мен това е най-добрия разказ в сборника!

Внимавай какво си пожелаваш, че да не се сбъдне! - китайска пословица

Совите не са това, което са!

# 205
  • София
Ха, не мога да повярвам, бях се приготвила за голямото чакане - а то - колибри решиха да са бързички този път и пускат Поволин война, завършвайки трилогията на Абъркромби, Разбито Море Simple Smile

http://www.colibri.bg/knigi/1594/dzho-abyrkrombi-polovin-vojna

# 206
тъй като виждам че има хора които следят Колибри - някой знае ли задава ли се превод на последна книга от Демонския Цикъл на П.Брет - Ядрото

# 207
  • София
Лично аз не съм виждала инфо, но и не ме е интересувало да търся по въпроса... но пък можеш да ги питаш  във фейса или нещо... сигурно ще ти отговорят...

# 208
За 5-тата книга по Демонски цикъл бях видял, че едва ли ще я издават тук. Интересът явно бил малък към тази поредица. Иначе и аз я чакам с нетърпение и сигурно ще я започна на английски.
Ако някой има книгата на Нийл Геймън - "Коралайн" може ли да я изпрати?

# 209
ами то поредицата не е особено качествена, но  на мен ми писна от поредици които не ги завършват с думите "няма интерес". Ти завърши една поредица, пък то ще има интерес. Много ми е интересно как определят дали няма интерес? страшно мноог хора могат да имат интерес, но да не си купуват поредицата, защото не е завършена. Да не говорим за слабия превод, и после - защо няма интерес? как може дъщеря на ориенталски владетел да се превежда като княгиня - славянска титла за съпруга на княз, но не за дъщеря (за дъщеря е княжна). Принцеса да го бяха превели по-щеше да е нормално, въпреки че на изток няма такива титли за жените. а фрази като "беше било" просто ме удрят в земята.

П.С. Благодаря за споделената информация.
П.П.С€ Ако "Ядрото" не излезе на български определено вече нищо на "Колибри" няма да си купувам, което е поредица

Последна редакция: пт, 13 юли 2018, 10:39 от Джон Сняг

Общи условия

Активация на акаунт