Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отнемане на деца в Норвегия 2

 • 157 045
 • 2 904
 •   2
Отговори
 • Мнения: 270
Здравейте,

Пускам нова тема, защото първата беше заключена от админа заради отклонения в дискусията.

Ето линк към първата http://www.bg-mamma.com/?topic=1040839.new

Линк към ФБ групата за подкрепа на Цветелина Уланд
https://www.facebook.com/groups/592320261127197/?multi_permalink … _reaction_generic

Линк към петиция, лансирана срещу Barnevernet  от Mirela Sterjo https://www.change.org/p/office-of-the-high-commissioner-for-hum … hildren-come-home

Линк към ФБ група на българи в Норвегия https://www.facebook.com/Bulgaria.Norge/?hc_ref=ARQ9y1fBNqJyhs-L … PB8sMy7yIt-m56Wko

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 10:19 от dandree

# 1
 • Мнения: 1 086
Включвам се, защото смятам, че в голямо обществено внимание и шум биха могли да помогнат на жената, евентуално и на други пострадали родители.

Ето и статията от норвежки вестник относно съдебните дела спрямо Барневарн.
https://www.thelocal.no/20170215/norway-barnevernet-serious-warn … echr-human-rights

В статията се дискутира, че  тези дела вече са знак и предупреждение към Барневарн, че този път и те ще бъдат следените и проверяваните. Искрено се надявам да им свият сърмите и да се излезне с някакво общо европейско законодателство, което да пази ПРАВАТА НА РОДИТЕЛИТЕ. Защото любимото на тези служби твърдение "Децата не са ваша собственост" имплицира и постига това децата да са собственост на държавна институция, която безнаказано и безмилостно съсипва животи.


Ето и откъс от една българска статия, която ми допадна.
"...
А развитието на тази социална служба е в тотален възход. Ето и малко исторически паралели. В разгара на Втората световна война Гестапо наброява 45 000 души. Вярно, „Барневернет“ не може да се похвали с подобна цифра, но, забележете, семействата, които те разследват всяка година, са около 44 000. Три пъти повече от социалните във Франция, в която населението е 12 пъти по-многобройно, с по-южни нрави и „по-горещ“ поглед върху възпитанието на деца.

Не е ли твърде съмнително всичко това, както обичат да се изразяват в „Барневернет“? Защото норвежките социални работници действат единствено по съмнение, по слух, по информация от трети лица. Светкавично отнемат децата дори и от родителя, който доказано няма абсолютно никаква вина за нищо.

Често братчета и сестричета се разделят на стотици километри, с възможност да виждат биологичните си родители много по-рядко от затворниците с тежки присъди, а след приемното семейство се осиновяват.

Всяко четвърто отнето дете е от смесен брак, което оставя сериозни съмнения, че по този начин, посягайки на чужденци, норвежците решават по най-варварски начин собствените си проблеми с бездетните семейства. И тук е повече от очевидна приликата с хитлеристката програма „Лебенсборн“, която брутално търси решения на проблемите с раждаемостта в Третия райх.

И ако си мислите, че всичко това е само български проблем на територията на Норвегия, жестоко се лъжете. Всяка година там отнемат около 1600 деца, което в годините назад предизвиква сериозни дипломатически скандали с Чехия, Румъния, Индия, Полша, Русия, Канада. Но всичко това е без резултат, защото „Барневернет“ не дават обяснения на никого.

Сега вече нямам никакво съмнение, че когато героят Марцел на Уилям Шекспир от трагедията „Хамлет“ казва знаменитата фраза: „Да, има нещо гнило в Дания“ в края на четвърто действие, той в действителност е имал предвид Норвегия, която към онзи момент е била в територията на Дания.

Само едно е странно, и дори бих казал безотговорно, в цялата тази работа. Защо Външно министерство не съобщава за тази огромна опасност на официалната си страница с големи червени букви, както прави това за държави, в които възникват военни конфликти или бушуват опасни епидемии.

Защото случващото се в Норвегия е наистина опасно за българските семейства. Примерите за това са твърде много..."


# 2
 • град-държава
 • Мнения: 5 862
Надявам се с тази изродска практика да се приключи и да има наказани разбира се. Също се изненадах, че Тати заключи темата за 3-4поста - доста плоско. Съвсем отделен въпрос е, че GREVIO чакат и на нашата врата, а те са превилегировани по същия начин, както и Barnevenet.
Това вместо запис.

# 3
 • Мнения: 270
Интересен въпрос на Arizona от последната страница на заключената тема:
Цитат
Стана ми интересно от службите дали следят/проверяват и социалните мрежи на децата и нарочените родители?
Аз мисля, че да. Темата за мамите в Норвегия е странно тиха. Във ФБ доколкото разбрах, има две групи на българи в Норвегия - в едната открито се пише и заклеймява, най-вече от българи извън Норвегия, в другата са решили да не се обсъжда темата.

П.П. Писах на Тати, че коментарите към храната и алкохола са тръгнали от това, че белият хляб и бирата присъстват в аргументите на Barnevernet за критерий за лош родител.

# 4
 • Мнения: 19 464
Записвам се да следя темата. Дано скоро да има развитие по случая, което да е положително за българските родители.
Скрит текст:
Не се стремя да отклоня темата от основния въпрос и не приравнявам децата и животните, но истината е, че норвежките социални служби много ми напомниха за българската БАБХ и случая с кравата Пенка (както и много други по-стари случаи с ненужно конфискуване и избиване на животни) - от всички институции, включително и от чужбина се опитват да се разберат с тях, те едно си знаят.... Rage

# 5
 • Мнения: 270
Надявам се с тази изродска практика да се приключи и да има наказани разбира се. ...
Разбира се, че ще се приключи и ще има възмездие. Ето пример от Швейцария:
1. Как са се отнасяли със сираците, децата на самотните майки и социално слабите семейства дълго време, та до 70те години на 20ти век http://www.bg-mamma.com/?topic=1042193.msg36854630#msg36854630
2. Възмездието https://www.lifebites.bg/swiss-sramno-petno/
3. Ето как се отглеждат децата на Швейцария днес https://www.lifebites.bg/deca-v-shweizaria/

# 6
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 8 348
Норвежка напусна страната с 6-те си деца и дойде в България. Крайностите на норвежката и българската социални системи.
Според майката в Норвегия има много случаи, в които се отнемат неправомерно деца от родителите и това е свързано с едно престараване по отношение на грижите за децата. "В България пък опитът ми е, че властите не правят достатъчно за защита на децата. Така че, ако можеха двете системи да почерпят опит една от друга, може би ще се получи една съвършена система за защита правата на децата. Основната разлика е, че когато дойдоха българските социални те погледнаха и казаха: "Тук има много добри материални условия, има баня, има абсолютно всички условия за отглеждане на деца", но те не се интересуват от взаимоотношенията вътре в семейството. Докато в Норвегия е точно обратното - там спекулират с тези взаимоотношения", обясни Моника.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 24 950
И аз четох тази статия. Добре, че е успяла да си върне децата, но много е сглупила с българския си брак и мъж.

# 8
 • Мнения: 270
И аз четох тази статия. Добре, че е успяла да си върне децата, но много е сглупила с българския си брак и мъж.
Седем деца и родителите й я издържат?! Надявам се, че са много богати.
Още една статия по темата http://www.168chasa.bg/article/6899703
Коментарите под статията са интересни.

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 12:24 от dandree

# 9
 • Street of Dreams
 • Мнения: 10 463
Тъкмо това си представях снощи преди да зсспя, което е описано в статията на Любознателна - какъв ужас да остане празна детската стая, да няма кой да си играе с играчките, да няма никой в детските креватчета... Изведнъж къщата да утихне... Празна...
За детето пък въобще не ми се мисли какво е...

Благодаря за новата тема, надявам се страстите да утихнат и да проследим на спокойствие какво ще се случи с Цветелина. Стискам палци за пробив в системата, да им се нашока канчето на тези от Барневерн и да има справедливост за всички деца, майки и бащи.

# 10
 • Мнения: 19 464
Да се изясним все пак, това е "българинът", за който се е оженила избягалата норвежка и който й се сторил много интелигентен и добър:
Скрит текст:

# 11
 • Варна
 • Мнения: 24 950
Да. Точно затова казах, че яко се е прецакала в българския си брак.

# 12
 • Норвегия
 • Мнения: 110
По паспорт бащата е български гражданин, нищо че ние веднага забелязваме произхода му, норвежците не правят тази разлика по мои наблюдения.

# 13
 • град-държава
 • Мнения: 5 862
Ако съдим и по натрапчивите внушения от заключената тема, българите също не правят разлика.😆

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 13:10 от Vermilion`

# 14
 • Мнения: 270
Освен етноса на българския съпруг виждам и голяма разлика във възрастта им. Горката, такъв културен шок. Гледах репортажа на Тази сутрин (след 50ата минута)  https://btvplus.bg/produkt/predavaniya/11043 Изпитах голяма симпатия към това малко племе. Толкова са задружни. Там са свикнали всичко да им е подсигурено, уредено (даже прекалено), а тук ще я подхвърлят от институция на институция. Впрочем не, надявам се нашите да се стегнат и да натрият носа на Barnevernet. Този случай идва много добре като огледален пример на този с Цветелина Уланд. Ще ги следя паралелно. Но едно е сигурно, в България няма да й отнемат децата. Тук може и да живеят в бедност, но ще са спокойни, че никой няма да ги раздели. Усещаше се това спокойствие.
Шокирах се от разказа за едното приемно семейство.

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 13:12 от dandree

Общи условия

Активация на акаунт