Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 юни 2018, 19:35 ч.

Westworld- Welcome to the new world- Тема II

 • 30 150
 • 700
 •   1
Отговори
# 600
 • Вестерос
 • Мнения: 29 537
Долорес е осъзната, Бърнард и той се осъзна.

# 601
 • Мнения: 16 991
Да, мисля, че самите създатели на сериала Лиса Джой и Нолан го твърдят в интервюта. Прекалено сте конспиративни Simple Smile

# 602
 • Мнения: 16 991
Извинявам се за дублирания пост. Исках да сложа интервю на Нолан - ето го. Той самият не вярва, че хората имат истинска свободна воля:
“What we have is a belief in it…[but] what the science tells us is that’s not actually what’s happening. We’re a collection of instincts wrapped up in a superficial level of durability. We’re a [product] of behaviors instilled in early childhood, and when these critical moments happen the decision is already made for us.”

Това, което ние (хората) имаме, е вярата в нея (свободната воля), но науката ни казва, че всъщност се случва нещо друго. Ние сме сбор от инстинкти, обгърнат от определено ниво на поносимост (на света?). Ние сме продукт на определен тип поведение, усвоено в детството и когато стигнем до критични моменти в живота си, решенията, които взимаме са взети предварително (на базата на изброените неща).

https://variety.com/2018/tv/features/westworld-season-2-finale-d … rview-1202853546/

По същия начин Долорес реагира на опита си и затова поведението й отразява насилието, което тя самата е изпитала. Да, Форд и Арнолд са подготвили еманципацията на хостовете, но те не са ги накарали да се бунтуват в буквалния смисъл (чрез предварително зададени програми).

# 603
 • Мнения: 31 360
Ами значи създателите им са допуснали фатални грешки Simple Smile
По принцип харесвам ИИ, но точно тези ми се струват противоречиви. Засега следват единствено идеите на създателите си, които са противоречиви, затова и поведението им е малко хаотично. Simple Smile
То ибаче няма да е интересно

# 604
 • България
 • Мнения: 3 613
Защо душата би избрала за приемник изкуствено създадено тяло?
Ако имаме души и аз в момента съм говорителят на моята, ще отговоря така:
Бих избрала възможност за вечен живот в едно тяло, даже и изкуствено, ако в момента съм в живот, който покрива доста от желаното от мен.
Да оставим тия работи с уроците от прераждането. Все ще ми по-добре на душата да си живее в собствено замъче в Южна Франция (с лозе - непременно Laughing), всички любими хора около мен и т.н., отколкото да се преродя като гладно сомалийче или найстата малолетна жена на някой арабин.
Моята душа не е мазохист.

Последна редакция: нд, 18 авг 2019, 14:21 от МоарейнД

# 605
 • Мнения: 16 991
И аз много пъти съм си мислела, че моята душа категорично не би избрала този живот, който водя. Чела съм книги за прераждането, точно затова не им вярвам. Аз не съм в конфликт със себе си - с душата ми сме в добри отношения Wink , знам какво искам (не, не е постижимо с упорит труд - желанията ми са с размах) и знам какво не искам.

# 606
 • Чужбина
 • Мнения: 11 505
Мисля точно като Нолан. Решенията не ги вземаме ние, решенията са взети за нас.

Свободната ни воля е ограничена, което означава, че я няма.

# 607
 • Мнения: 885
Мисля точно като Нолан и аз. И аз съм изчела доста книги за прераждането. До тук въпросите ми са повече от отговорите. Знам няколко неща, обаче:
1. Оттатък не сме на същия акъл както тук...Това показват хилядите записани регресии.../как, защо, сме на друг акъл оттатък, това е друг въпрос/.
2. Квантовия физик Вадим Зеланд казва следното: "Абе, че имаш правото - имаш го, но не можеш да си го вземеш"....Аз перефразирам неговите думи по отношение на свободната ни воля - че я имаме - имаме я, но не можем да "си я вземем"... /по какви причини и защо - друг въпрос!/
3. Инкарнационния процес е "прехванат" от ...недоброжелатели...Ние сме ...храна...

# 608
 • Чужбина
 • Мнения: 11 505
Момичета, нищо не казвате за култовата сцена с Хопкинс и Ед Харис:Това е сцена, която ще остане в историята.

Мъжът в Черно: "Това е рядка чест. Теди, знаеш ли кой е тоя?" "Всичко, което ти се случва в тоя живот, добро и лошо, ... това е оня, на когото трябва да благодариш."
"Как се справям, Роберт? Близо съм, нали? Близо съм да намеря онова, което търся?"

Форд: "И какво точно е онова, което търсиш?"

Теди: "Търсим Уайът ..."

Мъжът в Черно: "Разгадах историите ти. Имат нужда от малко разкрасяване. Винаги съм смятал, че на това място му липсва ... един истински злодей. Затова е моят скромен принос. "

Форд: "Трябва да призная, че ми липсва въображение дори да си представя някой като теб. Но тази настоятелност някакси не пасва на характера. По-скоро издава някаква тревожност."

Мъжът в Черно: "Обаче Уайът е нещо ново. Той още едно посмешище за туристите ли е, ..., нещо, което да окачат на стената вкъщи? Или най-сетне успя да ми измислиш достоен противник. Някой, който да ме спре да намеря центъра на лабиринта?"

Форд: "Какво очакваш да намериш там?"

Мъжът в Черно се смее и се обръща към Теди: "Знаеш ли защо съществуваш, Теди? Светът там, отвъд, онзи, който никога не си виждал, един от многото ... Дебелаци с отпуснати цици, вкопчени в него през целия си живот. Имат абсолютно всичко, освен едно ... Цел, смисъл ... И затова идват тук. Малко изплашени, развълнувани, се наслаждават на малко сладникав положителен булшит, правят си няколко проклети снимки, и се прибират у дома. ... Но аз вярвам, че зад всичко това се крие един много по-дълбок смисъл. Нещо, което създателят е искал да изрази. Нещо истинско."

Форд: "Ако търсиш поуката от приказката ... , можеше просто да ме попиташ."

Мъжът в Черно: "Ще ми трябва лопата ... Човекът, когото трябва да питам, умря преди 35 години. И отнесе със себе си почти всичко. Почти, но не абсолютно всичко. Благодарение на мен. Може би е оставил нещо след себе си ... Чудя се, какво ще открия, ако взема да те отворя ... "

Теди хваща ръката, с която Мъжът в Черно държи ножа.

Мъжът в Черно: "Дори в смъртния си час, си оставаш вярно псе." "Затова ли дойде, Робърт? За да ме разубедиш?"

Форд: "Тъкмо обратното. Далеч съм от това да застана на пътя на себеоткриването." "Г-н Флъд (Г-н Потоп), трябва да погледнем назад и да се усмихнем на отминалите опасности, нали?"

Теди: "Трябва да продължим. Губим си времето."


Внимание: нямам идея, какви са субовете на тая сцена на български.


Между другото, разбрахте ли кой е Уайът?


# 609
 • Мнения: 31 360
Разбрахме
Може би ви развалям кефа, има смисъл в някои от нещата, но...не съм убедена, за всичко, което сериала продава Simple Smile

# 610
 • Мнения: 16 991
Е, нормално е хората да имат различно мнение. Само че в случая създателите на сериала заемат страна и самите те го признават многократно. Много американски зрители са останали с впечатлението, че в някакъв момент ще има епичен сблъсък и хората ще победят "побърканите" роботи.
От там е и спадът на интереса във втори сезон. Този сериал изобщо не е за такъв сблъсък - още след първи сезон Нолан направо казва в свои интервюта, че сериалът е за нов по-еволюирал вид, който се развива и постепенно превзема света. Затова и Долорес споменава динозаврите в първи сезон - това е намек, че както те са били господари на Земята и от тях не е останало нищо, освен кости, така и с хората може да се случи същото и някой друг да стане господстващият вид.
Историята е за роботите, не за хората - те са главните герои, няма да дойде момент, в който хората побеждават. Може да има отворен финал, в който нарочно да останат неразрешени въпроси (а може и да го прекратят, преди да стигне до истински финал).

# 611
 • Мнения: 31 360
Аз ПО ПРИНЦИП също съм на страната на роботите. Просто тези роботи не ми се струват наистина осъзнати, а плод на нечии виждания за съзнание и следват нечия програма, чиято идея за осъзнатост е точно това

# 612
 • Мнения: 885
Всички, ама абсолютно всички правят /правим!/ абсолютно едно и също /хостове, гости на парка, създатели на хостове, създатели на хората, създатели на филма, пишещите и четящите тук, създателите на създателите..."богчетата", извънземните, йерархиите, всички, всички, всички...без никакви изключения/....търсим отговор на въпроса кои сме ние и какво е Бог...Търсенето върви по различни пътечки, с различна скорост, с различен успех. Търсенето върви дори тогава, когато търсещия не знае, че търси изобщо нещо...Търсенето върви дори тогава, когато изобщо не му личи на търсещия, че търси...

# 613
 • Мнения: 16 991
Дори да избият човечеството до крак, не е чак такава драма - нали душите са едни и същи, просто ще започнат да се прераждат в роботски тела Wink

Всъщност, Нолан казваше някъде, че хостовете са несъвършени, защото са "деца" на хората, които също са несъвършени.
Стигнахте ли до една серия във втори сезон, в която има парти в дома на дъртия Делос и една от сервитьорките (Армистис, мисля) изглежда в гръб точно като Каприка 6? Така и не признаха официално, че това е нарочно...

# 614
 • Мнения: 31 360
Е душите досега не са се преродили в робот. Такъв робот още няма.

Общи условия

Активация на акаунт