Базедова болест - тема 7

• 44 946
  • 745
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Оки, утре ще пусна хормоните
🤗

# 526
Благодаря на всички за препоръките!
Исках да ви питам още нещо,тероидната офталмопатия(ТАО),самостоятелно заболяване ли е и дали мога да продължавам да се гримирам?
За грима не мога да кажа.
За другото:
(ТАО) се съчетава с хипертиреоидизъм при 87% от случаите, с хипотиреоидизъм – при 3% и с нормална функция на щитовидната жлеза в 10% от
случаите.
Обикновено пациентите с ТАО са позитивни за ТСХ рецепторни антитела (ТРАБ, ТРАК), като при 25% от все още асимптомните пациенти хипертиреоидизмът се проявява за период от няколко години. При пациентите с хипертиреоидизъм ТАО може да възникне в различен момент – в 20% предхожда изявата на хипертиреоидизма, в 40% съпътства развитието му и в 40% възниква няколко години след разгръщане на тиреоидната симптоматика. Противно на очакванията, само от 5 до 15% от пациентите с ББ развиват тежкостепенна форма на ТАО, а 30-40% развиват по-леки форми. Орбитопатията обикновено е билатерална, в 15% е унилатерална (най-честата причина за едностранен екзофталм). Качеството на живот на всички пациенти с ТАО е силно влошено.
Постигането на трайно еутиреоидно състояние в общия случай води до намаляване на оплакванията и от страна на очите.
При пациенти с тиреотоксикоза и ТАО медикаментозното и оперативното лечение са еднакво безопасни. Радиойодтерапията може да ускори влошаването на ТАО при 15% от случаите.
Влошаването започва през първите няколко месеца след радиойодтерапията, като при 2/3 от пациентите е транзиторно.
Това допълнително усложнение може да бъде предотвратено чрез глюкокортикоиди, приложени в първите седмици след аблацията – особено препоръчително при активна ТАО, тежка тиреотоксикоза (високи нива на fТ3), висок титър на ТРАТ и при пушачи.
Приложение 5:
Глюкокортикоидна профилактика след аблативно лечение на
ББ със ¹³¹I:
− 1-ва-4-та седмица – Prednisone 30 mg дневно в еднократен
прием.
− 5-а-8-а седмица – Prednisone 20 mg дневно в еднократен
прием.
− 9-а-12-а седмица – титриране на дозата с по 5 mg на
седмица.
На всички пациенти с ТАО трябва да се препоръча задължително да прекратят тютюнопушенето.
Класифицирането на ТАО се извършва според тежестта, определена по точковата система NOSPECS – клас 0-VI (ATA), а активността на заболяването се определя по Clinical Activity Score
(Mourits et al.).
Приложение 6:
TAO – Clinical Activity Score (Mourits et al., 1989).
1. Спонтанна орбитална болка.
2. Болка при поглед встрани.
3. Оток на клепача (инфламаторна фаза на ТАО).
4. Еритема на клепачите.
5. Инекция на конюнктивата, дължаща се на инфламаторната фаза на ТАО.
6. Хемоза (оток на конюнктивата).
7. Оток и възпаление на карункула или на plica semilunaris.
8. Проптоза ≥ 2 mm от нормата.
9. Намалена подвижност на окото в която и да е посока с ≥ 8°.
10. Намалена зрителна острота до 1-вия ред на таблото на
Snellen.
Приложение 7:
Класификация на ТАО по точковата система NOSPECS:
0. Липсват субективни оплаквания и обективни промени.
1. Налични са само обективни признаци, без субективни
оплаквания.
2. Промени в периорбиталните меки тъкани (очна цепка, mm).
3. Проптоза (Hertel, mm).
4. Очедвигателни нарушения (със/без диплопия).
5. Въвличане на роговицата.
6. Ангажиране на зрителните нерви, загуба на зрението.
Леките форми на ТАО могат да бъдат успешно лекувани с ретробулбарна лъчетерапия. Тя повлиява най-вече болката и подобрява движението на очната ябълка, но няма ефект върху
проптозата. Умерените по тежест форми на ТАО могат да бъдат лекувани с имуносупресивни медикаменти (глюкокортикоиди за интравенозно приложение). Тежкостепенните форми (клас V и VI) трябва да бъдат третирани или с високи дози глюкокортикоиди (по схема), или оперативно – метод на избор е декомпресивната орбитотомия. Авторите акцентират върху необходимостта пациентите, за които се обмисля назначаване на имуносупресивно лечение или декомпресивна орбитотомия, да бъдат насочени към специализирани за тези дейности центрове.

# 527
  • София
Излезнаха ми хормоните.
tsh - 7,4 (0,300 - 4,200)
Ft4 - 13,63 (12-22)
Trak - 4 (до 1.50)

Ще видя дали мога да намеря доктора сега, че прегледа ми е за 5 Декември по график.

Последна редакция: пт, 23 ное 2018, 13:15 от Aurora

# 528
Пробвай по телефона, да. Сигурно ще ти намалят дозата.
Ето, не винаги симптомите характерни за хиперфункция, означават че си в хиперфункция Wink

# 529
Излезнаха ми хормоните.
tsh - 7,4 (0,300 - 4,200)
Ft4 - 13,63 (12-22)
Trak - 4 (до 1.50)

Ще видя дали мога да намеря доктора сега, че прегледа ми е за 5 Декември по график.

Аурорка,  в момента трябва да се намалят таблетките за подтискане на жлезата. Хем TSH е високо, хем Тraк е положителен. TSH ще спадне като намалиш тиреостатиците. При мен също имаше такива резултати и ми бяха включили освен Метизол да пия и Еутирокс в комбинация. Ендото ще ти каже най-добре.

# 530
  • София
Много ви благодаря за отговорите.
Няма я днес моята лекарка, в понеделник ще се видим.
Сега поне разбрах защо ми е било толкова гадно тоя цикъл.
По време на цикъл tsh е най-висок, нали?

# 531
  • София
Здравейте, чувствах се по същия начин като Aurora последните 2 седмици и влязох за три дни в болницата за изследвания. И при мен ТСХ 7.5, но f4  ми е нисък -9.92...Оставиха ми 2 та метизола и прибавиха еутирокс..Към февруари пак , този път и ТРАК...аман...една седмица човек, две-парцал! Хубава и спокойна вечер, момичета!

# 532
Да, понякога комбинират терапията и това се случва най-често при потънал ФТ4. Ако Т4 се държи долу-горе в норма, а ТСХ е висок, тогава свалят бройката на таблетките тиреостатик.

Аурора, точно така.

# 533
Здравейте и от мен ще бъда кратък става на въпрос за витамин Б6, б12 и т.н.
Както и преди споменах пия Мелатонин плюс. В него има витаман Б-6 който е 2-милиграма и отделно мелатонин 3-мг. Така от 2-3 дена пия детокс на Допелхерц. По-един път на ден. проблема е следния пише,че 2-пъти е хубаво да се приема но, аз го пия само по един път все пак знам ли вече гледам да не стане гаф както се казва. Преди това бях говорил с личния лекар отговор не получих.. Ето част от съставките на въпросното лекарство.  

Говорих с ендото отделно каза ми да избирам или Инфлуцид да пия или Детокс? 
Защото не било хубавото двете да ги пия знаете причините все пак и двете лекарства са за имунната система и т.н
Та това е сега Поздрави!

# 534
  • София
Привет, утре съм на лекар и ще пиша.
Имам въпрос за нощното потене. От 10 дни е, всяка нощ, супер досадно е. Аз с най-якият пик на хипер не съм имала. Потя се в областта на гърдите и врата. Преобличам и сменям като куку и много ми се разбива съня.
Някой имал ли е такъв симптом при медикаментозно повишено Tsh?

# 535
Аз съм имала такова потене, сега понякога се случва, но различни може да са причините.
Като първа се сещам - повишена кръвна захар. Но като се има предвид, че си с активно заболяване, в такъв момент не се предприема лечение за нея, а едва като се стабилизират хормоните за по-дълъг период и тогава покаже, че отново е висока.
Извън самите заболявания характеризиращи се с повишена захар и инсулин, като диабет, преддиабет - ИРИ, нарушена гликемия, захарта може да скочи при активно друго заболяване.
Това може да е една от причините, защото още хормоните играят при теб. Друга причина може да е самата хипофункция и забавения метаболизъм, при който пак захарта скача.
Та като се успокоят хормоните, ако това не изчезне (потенето) и е всекидневно, тогава следва да обърнеш внимание, като за начало проверяваш кръвната захар и инсулин. Всъщност, тя докторката ще ти каже, какво се предприема.

# 536
Благодаря за изчерпателната информация за ТАО,аз съм от случайте с нормална функция на щитовидната жлеза.Искам да питам някой спазва ли Автоимунен протокол и Палео диета?
Много сложно ми се струва,а ми се иска да пробвам.

# 537
  • София
Мерка, мерси за изчерпателния отговор.
Аз пусках кръвна захар миналият месец беше 4.7, ще я проверя отново.
Четох тема за нощното изпотяване във форума. Една дама afrikancho много интересно го е обяснила. Копирам част, може на някого да му е полезно.

“Минавам на ФТ4 и ФТ3:
При здрав човек те имат запазено отношение помежду си. При различните референтни граници, давани в различните лаборатории, това отношение е различно число.
Тоест като разделиш ФТ4 на ФТ3 е получава различно число.
Мога да кажа за частното на ФТ4 и ФТ3, което се получава при моите реф. граници, при които з винаги се изследвам. Аз си пускам изследвания винаги при реф. граници за ФТ4 (12-22) и за ФТ3 (3.10 или 3.95 - 6.10).
При тия реф. граници здравият човек обикновено има отношение около 3.72 на ФТ4 и ФТ3.
Като оптималният ФТ4 е между 15 (+/-малко)-18 (+/- малко) (варира зиме и лете, и според дните от цикъла на жената), а оптималният ФТ3 е межу 4.1-5.1. При мъжете примерно ФТ3 е по-висок физиологично. При тях може и да е 5.20 примерно. Но няма да навлизам чак в такива подробности.
Като обаче може и ФТ4 и ФТ3 при изследване да попадат в тоя оптимален прозорец, но пак да има проблем с жлезата, ако отношението между тях е различно от 3.72.
Пример с моите последните изследвания, преди да почна на своя глава да пия хормон, защото вече не се издържаше: ТСХ 1.64, ФТ4 15.11, ФТ3 5.11. Ето - и ФТ4, и ФТ3 са ми в оптималния прозорец. Само че като разделиш ФТ4 на ФТ3 се получава 2.95. Число, доста по-ниско от 3.72. А и самият ми ТСХ не е оптимален. Нищо че е 1.60 и попада в норми. ТСХ, ако бях здрава, щеше да е около 1 при тия стойности на ФТ4, а ФТ3 щеше да е към 4.1. И ФТ4 щеше да е леко по-висок от 15.11. Това са летни изследвания. Лятото ТСХ и ФТ3 са по-ниски, както и ФТ4.

И точно от това ми беше потенето. Когато частното на ФТ4 и ФТ3 е по-малко от 3.72 (подчертавам - при тия реф. граници), това значи, че ФТ3 има превес. А именно той е хормонът, който предизвиква тия симптоми - потенето (ускорения пулс, безсънието, буденето нощем, невъзможност за заспиване след това, нервност и други).

Когато една жлеза не работи добре и когато ТСХ се покачи, той дърпа нагоре и ФТ3. И разваля отношението на ФТ4 и ФТ3, прави частното по-ниско число. И ето ти симптомите. Има превес на ФТ3.

А когато съм вече на терапия с хормон, идеалните ми стойности, които целя са някъде ФТ4 около 15.30, ФТ3 - 4.1 и ТСХ около 1.60 (ТСХ вече не е като на здрав човек, когато съм на терапия). Грубо казано. НО отношението трябва да е 3.72. Дори на 3.69, когато ФТ3 има лек превес, пак имам леки симптоми, и не съм оптимална.

За пример ще дам хормоните на моя приятелка съ здрава жлеза, правени лятото, когато ТСХ, ФТ4 и ФТ3 са по-ниски малко, както казах.
ТСХ 0.94
ФТ4 16.48 (12-22)
ФТ3 4.42  (3.10-6.10)

Идеален ТСХ, който дори само той да беше изследван е поне 50% сигурно, че проблем с жлезата няма. Макар че, нали писах по-нагоре, има хора и с ТСХ 1, и пак имат проблем с жлезата. Така че само изследване на ТСХ не е достатъчно. НО все пак при ТСХ под 1, шансът да има проблем с жлезата е в пъти по-малък, отколкото при ТСХ над 1.5...
И отношението на ФТ4 и ФТ3 е идеално. НИто ФТ4 има превес, нито ФТ3.
На същата тази жена, зимата ТСХ и отива до 1.40, и ФТ3 до 4.90, и ФТ4 отива нагоре, но отношението пак е запазено - между двата хормона.

Това е в общи линии.
Не е важно да са хормоните само в норми. Важно е ФТ3 да няма превес, защото ако той има превес, тогава причинява симптоми, като потене, особено около цикъл.
По принцип дори на здрава жена, със здрава жлеза, винаги около цикъл ТСХ се качва и дърпа ФТ3 нагоре. Затова оттук идват и ПМС симптомтие, като нервност, по-мазна кожа, акне. А при жени с неоптимална функция на ЩЖ, ТСХ преди цикъл се качва съвсем, и дърпа ФТ3 МНОГО нагоре. И точно затова аз се потях така диво само преди цикъл. И се и будех нощем. От тоя съвсем дръпнат нагоре ФТ3. Моят ФТ3 преди цикъл стигаше до 6!!!!!!!!!!!! А ТСХ до 3!!!. И после като ми дойде цикълът, ФТ3 падаше на 4.50 примерно (пак високо спрямо ФТ4), а ТСХ на 1.60-2 - пак в норми, но неоптимални стойности...

Също не ехубаво и само ФТ4 да има превес. Изобщо нарушено отношение между двата хормона - ФТ4 и ФТ3 - както и неоптимален ТСХ - говорят само и единствено за проблем с жлезата. Нищо че резултатите са в норми!

А пък аз писах по-обстойно за превес на ФТ3, защото само когато той има превес, може да даде изпотяване, особено изпотяване около цикъл.  А тук темата е за изпотяване.
И така.
Много дълго стана. Simple Smile
Надявам се да съм полезна.
Наистина ми отне цяла година да открия тия неща, и най-накрая да открия логично обяснение за симптомите си (и потенето в това число), и да се науча как да се дозирам правилно.
Лошото е, че загубих над 2 години, направила много изследвания на ЩЖ (за мой късмет и на трите хормона, че мога да сравнявам сега), от които всичките до едно бяха в "норми", ходеща от лекар на лекар с тия симптоми, и ми се казваше, че съм здрава, и хормоните са ми в норма...
И ако бях слушала лекарите, щях да загубя не 3 години, ами повече, защото те (или поне повечето от тях, аз вече спрях и да ходя на лекар по тоя повод) още не искат да ми изписват хормон.”

Аз от самото начало пуснах един път ft3 и не съм изследвала повече, но според това което дамата казва, ако ft3 вземе превес се започват потните нощи Simple Smile

# 538
Това е за хора с хипофункция при корекции на дозите им и няма като цяло отношение за нашето заболяване, при което движението на хормоните е различно.
Като цяло може да се обясни с това, че при хиперактивна жлеза не само Т3 е висок, но и Т4, и при включване на тиреостатик, тия два хормона се потискат и спадат надолу в границите, като при нас изобщо не търсим въпросната разлика в стойностите, за която африканчо говори, тъй като ние изобщо не приемаме хормон и не се налага да нацелваме дози на Т4 хормон и на Т3 хормон, ако приемаме такъв отделно.
Ние пием тиреостатици с цел потискане на тия два хормона Т3 и Т4, а написаното е за жените, които лекуват автоимунен тиреоидит на Хашимото и хипофункция на жлезата, при които хормоните освен че са по-ниски, то и съотношението е нарушено и получават въпросните симптоми.
Но при всички случаи, потене може да има и в хиперфункция и в хипофункция и като цяло при дисбаланс на хормоните. Та чакаш да се кротнат и да се стабилизират и ще се видят нещата накъде вървят и кое как е.

Кукувейка, АИП не е за мен и нямам и намерение да опитвам, но ако се решиш и опиташ, ще споделяш после резултати.
За Палео диетата съм по принцип. Може и ВМХ-НВ хранене.
Има тема във форума за високо-мазнинно ниско-въглехидратно хранене - в раздела с диетите.

Последна редакция: нд, 25 ное 2018, 17:33 от Merelenda

# 539
Благодаря за изчерпателната информация за ТАО,аз съм от случайте с нормална функция на щитовидната жлеза.Искам да питам някой спазва ли Автоимунен протокол и Палео диета?
Много сложно ми се струва,а ми се иска да пробвам.
Аз съм на Палео сега, преди бях на стриктно нввмх.
Има група за АИП, ако искаш да ти я пусна, мацките са готини там. Аз все още не съм се навила да го почна протокола.

Общи условия

Активация на акаунт