Отговори
# 60
Ежко, то ако беше толкоз просто и лесно, всички щяхме да сме перфектните родители – между 10 и 20 пошляпвания по дупето в периода 3-5 години – начално ниво на възпитаност; между 20-60 пошляпвания средно ниво възпитаност; 60-100 потупвания по дупето – супер възпитано детИ.

Толкоз са комплексни нещата, че няма смисъл да спорим. И наистина средата е важна за детето в тази възраст. Подсъзнателно се попиват модели на поведение и после ето ти – автобусни шушани. А внучето-бияче – същия примитив – и него малко са го били.

# 61
Значи, Ежко, един възпитан човек, с бой или без бой, ти ще кажеш, гледа как бият някого... и не знае какво е трябвало да направи... малко са ти били възпитателните мерки... не знам в коя посока.

# 62
  • София
Аз да запитам - прави ли се разлика между бой и плясване за очертаване на граници? Защото тук се спомена бой и шамари на големи вече деца, а това може да изиграе наистина лоша шега.
Не правя. И в двата случая за мен е слабост и неуравновесеност от страна на биещия, зов за помощ.

Да попитма и аз - ако вашето дете ви удари....? Ще разберете ли вие, че слага граници... там някъде?

# 63
Оф, много драматично. Ами какво да се прави, хора сме, не автомати, имаме си неравности и грапавини.

# 64
  • Mars Hotel

Няма как да се загряват дупенца при първите опити за наглеене, защото ще пречупиш характера на датиту. Друго си е да го оставиш да бъде лидер, това за което е всъщност е родено. Това поведение ( наглото ) се поощрява от съвсем ранна детска възраст, разходи се из парковете и ще видиш. Ако не ти се ще поразрови из темите. Децата трябва да са оправнии да налагат волята си за радост на маминото око. Това, че се държат просташки в парка, училище, в автобуса значи, че просто мама си е свършила работата - т.е. създала е от отрочето си дете със самочувствие.
Ама защо се залита в крайности само? Или загрявяш дупе, или детето ти се качва на главата - това ли са опциите? Значи ако не си бия детето, го лигавя и го превръщам в потенциален хулиган. Доста ограничено.

# 65
Не, въпросът е дали по някакъв начин наказваш неприятничката нахаканост и наглеене.

# 66
  • София

Аз съм от крещящите. И дуднещите. И мрънкащите.

# 67

Аз съм от крещящите. И дуднещите. И мрънкащите.

Това е по-неприятно и оставя белези за цял живот.

# 68
Аз да запитам - прави ли се разлика между бой и плясване за очертаване на граници? Защото тук се спомена бой и шамари на големи вече деца, а това може да изиграе наистина лоша шега.

Аз не правя, все ми е бой.

А Ежко какво е правил си личи от начина, по който е разказал случката, изпъчил се е гордо до побойника и го е поздравил за смелостта да се разправи физически с непълнолетни момичета. Може и на бира да го е завел, що не.
Аз се надявам този пример да е измислен, защото е покъртителен. С уточнение, че очевидно шушаните са много яко изпуснати и не оправдавам простотията им, внукът е бил за поправително училище или затвор. Как ще си момче 90 кила и ще удариш момиче, ако ще да е най-изпадналата шушОна на света? Че и така, както го е описал звучи направо като телесна повреда. Боже, боже, дано не засичам някъде децата на Ежко, както са научени, че най-сигурния начин, когато някой ги вбеси с нещо, е да го спукат от бой, че не знам - с моята уста сигурно ще трябва да си тествам спринтовите умения.
Тези девойки, колкото и да са били неприятни, не са твои деца, че ти да ги възпитаваш.

Какво трябва да се направи? Казваш им, че са тъпачки и слаботелесни патки, които явно нямат достатъчно здрави дупета да поседят 20 мин прави и отстъпваш твоето място или молиш някой друг да отстъпи неговото, ако и ти си прав. Ако толкова си наежен да има скандал, продължаваш да ги нареждаш (вербално) докато не се смутят достатъчно, че да се махнат. 99%, че ако им се каже от мъж, веднага ще станат. Ама побой и изхвърляне от автобус е толкова примитивно и аз бих казала незаконно, че нямам думи.
Скрит текст:
В един трамвай веднъж бях притворила очи след 35 км преход на Витоша и не съм забелязала, че се е качила някаква баба. Един мъж без никакво предупреждение ме удари с все сила по рамото, чак ми прилоша от уплаха, защото не гледах дори, за да фиксирам какво става около мен, за да съм станела да направя място на бабата. Самият той седеше. Да не си бил ти, Ежко, или някой от внуците ти?

По темата.
За мен шамарите и разните наказания (ала стоене прав и тн) не са никакъв възпитателен фактор с изключение на случаи, в които детето прави опасни неща. Аз не съм наказвана никога, а и нямаше как да ме накажат - като малка предпочитах да чета книжка, отколкото да гледам телевизия, а още нямаше таблети, смартфони и прочие, които да ми вземат. Удряна съм 2-3 пъти - един шамар по дупето, ама силничък от баба ми, когато скочих пред кола и сигурно съм й оставила траен психологически белег и уплах, и един от майка ми в пуберския период като се бях държала наистина безобразно и до голяма степен ме отрезви, не съм я обвинявала за това никога, но и ефект имаше точно, защото за нея е мега нетипично да удари. Ако ме беше шамарила за всяка втора дреболия, нямаше да ми направи никакво впечатление.

# 69
Кой е Ежко, че да се меси в работата на чуждата карма? Хеле пък да върши чужда родителска работа? Има си предостатъчно собствена да върши. Каквото повикало - такова се обадило. Налетяла наглост на селяния. Карма. Simple Smile
Прочее, виждам че Гугъловата майка волно или неволно е взела мерки за кармата и. И Гугъл не и се сърди, нито е психически повредена. И аз така - но в далеч по-ранни детски години. Малко, но навреме. Грам профилактика спестява тон лечение. Мда.
… с моята уста сигурно ще трябва да си тествам спринтовите умения.
Душеспасителна мисъл. Но рядко минаваща през мозъчетата на съвременната младеж. Грос неглиджънс от страна на моето родителско поколение.

Скрит текст:
ПС Ако някой разчита, че мома Шушана ще се трогне от приказки - има да взема.
ППС Мома Шушана няма страх от мъже, щото знае, че "истинския мъж никога не удря жена" и че "саморазправата е незаконна". Така че си наглее на воля. Виж от селяци вече я е шубе след автобусната случка.
ПППС Ама как налетяхте с персоналните атаки и "засрамването"! И нещастните ми дечица не пожалихте! Нито неродените ми внуци ! И то само защото съм описал как прилагат физическа сила спрямо "жена", без веднага да се намеся да спасявам дамата в беда, застрелвайки чепинския змей... При това даже не осъждам вербално агресора!  Лош, лош, ЛОШ Таралеж! Шейм он ми...Grinning
ППППС Ама никой ли не обърна внимание, че думите на Шушанка могат да накарат "пенсията" верно да вземе да "мре"?

Последна редакция: чт, 14 юни 2018, 09:48 от Ezhko

# 70
И ей така, дойде от нищото чепинският змей и ги запука Flushed
Без типична по шушановски и по сузанитовски вид "подкана " ?
Не вярвам.
Не вярвам и да е бил внукът. Внукът винаги би разчистил шушаните , с нечленоразделно и многозначително мучене, преди още баба му да е помолила кротко и благо за място.

# 71
Кой е Ежко, че да се меси в работата на чуждата карма? Хеле пък да върши чужда родителска работа? Има си предостатъчно собствена да върши. Каквото повикало - такова се обадило. Налетяла наглост на селяния. Карма. Simple Smile
Прочее, виждам че Гугъловата майка волно или неволно е взела мерки за кармата и. И Гугъл не и се сърди, нито е психически повредена. И аз така - но в далеч по-ранни детски години. Малко, но навреме. Грам профилактика спестява тон лечение. Мда.
… с моята уста сигурно ще трябва да си тествам спринтовите умения.
Душеспасителна мисъл. Но рядко минаваща през мозъчетата на съвременната младеж. Грос неглиджънс от страна на моето родителско поколение.

Скрит текст:
ПС Ако някой разчита, че мома Шушана ще се трогне от приказки - има да взема.
ППС Мома Шушана няма страх от мъже, щото знае, че "истинския мъж никога не удря жена" и че "саморазправата е незаконна". Така че си наглее на воля. Виж от селяци вече я е шубе след автобусната случка.
ПППС Ама как налетяхте с персоналните атаки и "засрамването"! И нещастните ми дечица не пожалихте! Нито неродените ми внуци ! И то само защото съм описал как прилагат физическа сила спрямо "жена", без веднага да се намеся да спасявам дамата в беда, застрелвайки чепинския змей... При това даже не осъждам вербално агресора!  Лош, лош, ЛОШ Таралеж! Шейм он ми...Grinning
ППППС Ама никой ли не обърна внимание, че думите на Шушанка могат да накарат "пенсията" верно да вземе да "мре"?
Гледал си едните безучастно, после си гледал и другия безучастно. Един дол дренки и двете изпълнения. Едната простотия ти харесва, другата не. Добър, добър, с правилните нагласи и възпитание, таралеж! С шамари или без, ти си знаеш.

# 72
Няма нищо персонално, ако ставаш мълчалив участник в "набиване" на друг човек, пък макар бил той пълен идиот (като шушаните), не падаш по-долу от тях. В случая това задоволство "каквото повикало, такова се обадило", не е релевантно. Те са тъпи и нахални, но не са удряли бабата. Би било релевантно да им се върне със същото – с нагло и нахално поведение спрямо тях. Аз не бих спряла да ги тормозя вербално, но чак ритници, шамари... Това да не е сцена от "Черна котка, бял котарак" дето всеки биеше всеки за всичко.
Ежко, струва ми се, че поокрасяваш историята май май.

# 73
Е, какво да ги прави, да правят масовка там ли? За какво да участва? И аз бих гледала дебили безучастно, не да се правя на капитан планета. Камо ли пък да тръгна да спасявам някакви дебели тинейджърки хашлачки, от друг подобен. Абсурд. Няма страна в историята, към която да е съпричастен човек.

# 74
Няма нищо персонално, ако ставаш мълчалив участник в "набиване" на друг човек, пък макар бил той пълен идиот (като шушаните), не падаш по-долу от тях. В случая това задоволство "каквото повикало, такова се обадило", не е релевантно. Те са тъпи и нахални, но не са удряли бабата. Би било релевантно да им се върне със същото – с нагло и нахално поведение спрямо тях. Аз не бих спряла да ги тормозя вербално, но чак ритници, шамари... Това да не е сцена от "Черна котка, бял котарак" дето всеки биеше всеки за всичко.
Ежко, струва ми се, че поокрасяваш историята май май.

Стига ме засрамвахте, че ще взема да се зачервя Simple Smile
"каквото повикало, такова се обадило" не е задоволство, а констатация.
"Те са тъпи и нахални, но не са удряли бабата." Само това оставаше. Ама и репликата стигаше да и докара някой преждевременен инсулт или инфаркт. Възрастна жена...
Нямаше ритници. Нямаше и реплики. Два шамара и изхвърляне през отворената врата.
Разказа е живописен, но фактите са точни.

ПС Само едната беше пухкавка от тричките.

Общи условия

Активация на акаунт