Отговори
# 45
  • София
Всъщност няма как да знаеш дали са бити или не въпросните девойчета. Истината е, че често пъти най-наглите и агресивни възрастни, са яли бой като малки. Така че този довод в случая няма как да приема.
А поведението на внука не бих толерирала по никакъв начин. Знам колко обичате в тоя форум да раздавате шамари и юмруци на нагли същества, само че за мен това е точно толкова първобитно и тъпанарско, колкото и родителския бой.
Шарки много добре обясни как се действа в такава ситуация. Ако имаш мозък и възпитание, разбира се.

# 46
Аз да запитам - прави ли се разлика между бой и плясване за очертаване на граници? Защото тук се спомена бой и шамари на големи вече деца, а това може да изиграе наистина лоша шега.

# 47
  • Най-красивата страна
Никога не сме удряли детето ,нито пък сме го плясвали.
Моите родители също никога не са ме удряли.Нито мен,нито брат ми.

# 48
В случая вече говорим не за възпитание, а за последствия. По една случайност, 90-тина килограмовото внуче се беше качило пред мене от втората врата (щото не влизаше през първата). Шамарите отекнаха в Пазарджик, а треакторията през вратата не беше достатъчно висока, за да не включва разбит нос и ожулени колена. Убеден съм, че ако бяха момчета нямаше да се разминат така леко.
Та седя и се чудя кое е по-добре: да опазим нежното чувство за собствено достойнство на 3 годишната личност или да я ваксинираме против инвалидизираща наглост на същата възраст?
ПС Базила, видно е, че не се возиш редовно на градски транспорт Wink
Чакай, аз не разбрах, внукът е набил шамарите на шушаните ли? Е как ще ги пипа? Нали утре техните ще подадат жалба за сексуален тормоз и изнасилване. Доста малоумно решение, явно внукът е същия шушан. Simple Smile
Децата на 3  нямат чувство за собствено достойнство, но имат много силни емоции, зараждащо се его, което "пробва" всичко. Точно в този период се поставят границите. Кой как го прави за децата си, е друг въпрос.
Ежко, возила съм се доста из ГТ, сега само на метро и то не често. На всякакви дебили съм се натъквала. Ама чак до бой не си спомням да се е стигало. Simple Smile

# 49
В случая вече говорим не за възпитание, а за последствия. По една случайност, 90-тина килограмовото внуче се беше качило пред мене от втората врата (щото не влизаше през първата). Шамарите отекнаха в Пазарджик, а треакторията през вратата не беше достатъчно висока, за да не включва разбит нос и ожулени колена.
Надявам се, че сте се обадили веднага на полицията или сте показали на внучето законно притежавания си пистолет и сте му обяснили за законна самоотбрана, ако Ви нападне (докато му препречвате пътя към момичетата)?

Ако нечие 90 килограмово внуче удари моето дете по каквато и да е причина, ще направя всичко възможно (което не е никак малко), за да го вкарам в затвора и да му съсипя всячески живота.

Между другото вече все по-малко минават подобни актове на саморазправа. 90те години може и да е минавало, сега на внуче, което се таралянка по рейсовете надали ще му се размине. Само внучетата в джипчетата успяват да минат метър, че и те почват да срещат трудности.

# 50
Ежко, ти си бил там. Какво направи ти?

# 51
  • Варна
Явно нищо не е направил. Внучето набързо е раздало правосъдие.

# 52
  • София
Аз да запитам - прави ли се разлика между бой и плясване за очертаване на граници? Защото тук се спомена бой и шамари на големи вече деца, а това може да изиграе наистина лоша шега.

Аз не правя, все ми е бой.

А Ежко какво е правил си личи от начина, по който е разказал случката, изпъчил се е гордо до побойника и го е поздравил за смелостта да се разправи физически с непълнолетни момичета. Може и на бира да го е завел, що не.

# 53
Явно нищо не е направил. Внучето набързо е раздало правосъдие.
Това също е нещо.
И сега какво!?  Как да стигне човек до извода, че боят води до поумняване, като бити седят и се кефят отстрани, че един деветдесет килограмов бие може би 40-5- килограмови...
Бърди, напълно съгласна съм с написаното от теб. Задоволството, с което се разказва, ме изуми.

# 54

Аз не правя, все ми е бой.

За мен пък е вид пропаганда всяко плясване да се приравнява с напоителен и агресивен бой. Има си вариации на темата.

Не мисля, че ако един човек е 90 кг. и насреща му има момиче, трябва да ескалира до открито насилие. Но вече писах - може да й вземе телефона и да го хвърли през прозореца.

# 55
За действията на внучето - ясно. Срещу него може да се действа и със законови и с незаконни средства. Ами срещу действията на шушаните какво можем да направим, което обаче да има траен резултат. Щото дори и да успеят някой лелки за момент с думи да ги вдигнат, това едва ли би довело до промяна в поведението им трайно. Не отдавна имаше тема за една подобна шушана, която в поседствие си допоказа простотията.
И да допълня - не оправдавам внука.

# 56
"Напоителен и агресивен бой" предполага някакси, че има и "неагресивен" бой.

Постарах се доста и в началото на темата, и в самата анкета да разгранича нюансите.

Има шамар - силен и болезнен удар, който не предизвиква трайни щети.

Има бой с удари/ритници/помощни средства, който може да предизвика трайни щети.

Опитите да се поставят нюанси в шамаренето не ги разбирам. Да, лицето е по-чувствително от дупето, което просто значи, че ако някой бие 2 годишно с леки шамарчета по дупето през памперса, детето може и нищо да не усети. Това би бил бой "на ужким". Кое е по-унизително не мога да кажа, не съм сигурен, че някой ще седне да пляска 10 годишно по дупето, а ако го направи, вероятно би било доста унизително за детето.

Така че нека опростим нещата - ако е шамар, който се усети и причинява болка (изправена ръка с женска сила, не мъжка пестница с цяла сила, която избива зъби) - броим го за шамар. Дали е по дупето, по лицето, по врата, през ръцете - тук вече се навлиза в някакви детайли, които не дават никаква допълнителна информация.

Ако е повече от шамар (по принцип нещо, от което остават следи поне няколко часа), го наричам бой.

Юридически градацията е:
- хулиганство / повреда на имущество (ако крещи, заплашва, размахва ръце, хвърля телефони, дърпа без да нарани и т.н.)
- лека телесна повреда
- тежка телесна повреда (тежката е при наистина инвалидизиращ побой)

Примерът на Ежко ми се струва абсолютен офтопик. Първо ми изглежда измислен или доста неактуален - Ежко не ми мяза на човек, който ще се вози в претъпкани рейсове с неговите деца в частни колежи и т.н. Второ след като не знаем предисторията на участниците, по никакъв начин не можем да говорим за ефекта на боя като възпитателна мярка. Трето изводите са наивни - ако някой е вероятно да пострада в дългосрочен план, това е агресивният внук, който си решава проблемите със сила. Може да пострада законово, може да пострада и като го набият/убият по-големи биткаджии от него.

пс. за действията на шушаните по принцип би трябвало да има социални служби, които да следят за средата, в която растат шушаните, да съдействат за работа с психолог със шушаните и т.н. В конкретната ситуация не може нищо да се направи и тяхното "провинение" не е толкова голямо, че да се прави нещо освен устна забележка / разговор - не е регулирано в правилника какво се случва ако някой заема място за инвалиди и не пуска възрастен човек (който по принцип не е непременно инвалид) да седне. Ако се преминат някакви законови граници, се говори за хуганство, детска педагогическа стая се намесва и т.н. Това са нормалните лостове, които могат да се използват. Другото е правото на по-силния, до което не е много изгодно за никого да стигаме, защото иначе ще почнем да се стреляме и млатим по улиците като в американски екшън.

Последна редакция: вт, 12 юни 2018, 15:38 от Анонимен

# 57
Така и не разбрах, какво трябва да направя...
Да бия ли, да не бия ли и кого? Или да си изпрося боя, а може би да разстрелвам наред със законно притежавания си пистолет?
Open Mouth
Както и да е - късно е да последвам несъмнено правилния и еднозначен съвет, който ще ми даде форума Laughing

Моят въпрос беше доста по-философски - кое е по-добре: да се загрее нечие дупенце при първите му опити да наглее или да се рискува на порасналият голям задник да му откъснат главата, заради голямата и уста и недоразвития мозък? Като в последния случай може да се разчита на утешението, че извършителя е невъзпитан селяндур, който не е трябвало да прави така и понеже се е разкаял силно е получил ужасяващото наказание от 3 години затвор условно …

Колкото до теорията, че насилието поражда насилие - може да я обясните на жените в Кьолн или на полицайките в Малмьо.

ПС Примерът е 100% реален
ППС Шамарът през лицето на малко дете, даже не много силен, може да нанесе тежки травми на гръбнака. По дупето, ако не е извънредно силен - няма последствия.

Последна редакция: вт, 12 юни 2018, 15:47 от Ezhko

# 58
Няма как да се загряват дупенца при първите опити за наглеене, защото ще пречупиш характера на датиту. Друго си е да го оставиш да бъде лидер, това за което е всъщност е родено. Това поведение ( наглото ) се поощрява от съвсем ранна детска възраст, разходи се из парковете и ще видиш. Ако не ти се ще поразрови из темите. Децата трябва да са оправнии да налагат волята си за радост на маминото око. Това, че се държат просташки в парка, училище, в автобуса значи, че просто мама си е свършила работата - т.е. създала е от отрочето си дете със самочувствие.

# 59
  • София

Моят въпрос беше доста по-философски - кое е по-добре: да се загрее нечие дупенце при първите му опити да наглее или да се рискува на порасналият голям задник да му откъснат главата, заради голямата и уста и недоразвития мозък? Като в последния случай може да се разчита на утешението, че извършителя е невъзпитан селяндур, който не е трябвало да прави така и понеже се е разкаял силно е получил ужасяващото наказание от 3 години затвор условно …

Няма как да зададеш този въпрос във връзка с примера, който даде, защото, отново те питам - как би могъл да знаеш колко точно е загрявано дупето на шушаните от крехка детска възраст? Защото аз по същия начин бих могла да попитам философски: кое е по-добре, да загряваш нечие дупенце, като така отгледаш невъзпитано същество, което си го изкарва върху по-слабите възрастни дами, или да възпитаваш в любов и емоционална интелигентност и детето ти да не се превръща в автобусна шушана?
Ти имплицитно приемаш, че загрятото дупе води до възпитан възрастен, аз имплицитно приемам обратното. Не виждам как автобусния пример подкрепя твоята теза, освен ако шушаните не си ги отгледал ти, без бой.

Общи условия

Активация на акаунт