Същата работа, прекъсването на разходка и прибирането (и обясняването защо) го броя за "отнемане на привилегии" и затова казах, че не разбира все още причинно следствената връзка. Налагало се е 4-5 пъти такова нещо и не мисля, че то е имало някакъв ефект, по-скоро има ефект смяна на стратегията (ритуала) - примерно тръшка се, че не иска да спи (въпреки че буквално припада права) - преди ставаше да ѝ покажа едни конкретни плюшки и сама идваше, сега не - "нье искаам, аз рисувам" или "нье искам, аз пъзел (аз калинки)" (т.е. играя си с калинките, редя пъзела). Естествено никакво обясняване, прилъгване и подкупване не помага (основно съпругата ми се мъчи с подкупването), а ако се настоява, е способна да направи тантрум с такива писъци все едно я дерат жива. Но от няколко дни смених стратегията и "четем" преди лягане като вчера ме удиви с това, че вместо часове кандардисване, носени на нови книжки и мрънкане, след "прочитането" на първата книжка се обърна на една страна и каза "лека нощ тати", което досега никога не беше правила. Явно има светлина в края на тунела - и аз очаквам към 3, 3 и нещо да може да се води по-нормален диалог и да стават повече с приказки нещата. 
Препоръчани теми