Частна клиника на д-р. Мазнейкова.

• 262 672
  • 998
  •   1
Отговори
# 300
Както казах Дороти, всеки говори от опит. Докторът при когото ходя сега имаше 2-3 негативни отзвука в нета и аз отидох малко резервирано. Впечатленията ми обаче са отлични. Дай боже до края да е така!

# 301
Уууууффффф.
Голяма бъркотия ми е в главата.
Аз не съм привърженик много на един ми води женската консултация пък после буф раждам при някой си. То не, че и при първото ми раждане не стана така, но не съвсем. Ходих през цялата бременност при един гинеколог - семеен приятел, на който като му се обадих и му казах, че контракциите стартираха на 3,5 минути и докато му се обадя станаха на 3. Той ми каза да пия два спазмалгона, и че по всяка вероятност на следващата вечер ще родя, ама ако имало нещо да му се обадя, той си бил вкъщи. Да де, ама не стана така. Теглих му една (а 1999г щях да му платя 400 долара за нормално раждане) и отидох в Тина Киркова, където се оказа Петьо Стрелков дежурен, който ми беше и съсед между другото. Доста късно разбрах за него иначе.... И родих не на следващата вечер, а след 3 часа. Но... друг е въпроса. Аз съм с ниско кръвно, бързо изравнявам границите и честно казано малко ме е шубе така да сменям лекарите.
Има и нещо друго, което ме притеснява. С мъжът сме с различни резус фактори на кръвните групи. При предната бременност всеки месец ми взимаха кръв за изследвания. Сега обаче доктора ми каза, че по здравна каса се поемали само две такива изследвания - в 12 и 27 седмица. Това ми е малко обезспокоително. Вие какво ще кажете по този въпрос?

# 302
  • София и там където не се пуши
Има и нещо друго, което ме притеснява. С мъжът сме с различни резус фактори на кръвните групи. При предната бременност всеки месец ми взимаха кръв за изследвания. Сега обаче доктора ми каза, че по здравна каса се поемали само две такива изследвания - в 12 и 27 седмица. Това ми е малко обезспокоително. Вие какво ще кажете по този въпрос?

Според мен това трябва да се провери дали е така. Също има значение кой какъв резус фактор е. Май можеше без проблем таткото да е минус. Проблема е ако майката е минус, а таткото плюс.  А и не всеки лекар е специалст по ресус и гестиционен диабет.

# 303
Аз съм А отрицателна, а таткото е положителна

# 304
Ето какво намерих в интернет:
"До тридесет и втората седмица на бременността - един път в месец, от 32 до 35 седмица - два пъти в месеца, а след това до раждането ежедневно. Тези процедура, разбира се, не са приятни, но съвършено необходими. По нивото на антителата в кръвта на бременната жена лекарят може да направи изводи за предполагаем резус - фктор при бебето и да определи началото на резус-конфликт."
И ако наистина е така какво да правя и къде спи нашата здравна система в този случай?
Също така в тази статия пише, че в нашия случай вероятността за проблеми е 50 на 50. Но също така, че шанса да възникнат проблеми при втора бременност се увеличава.

Последна редакция: пн, 13 апр 2009, 11:56 от nikita99

# 305
nikita99 търси си правата - до 48 часа след раждане слагат и ваксина, която пациента си купава сам. Сложиха ли ти такава. Питай друг лекар за иследванията - този може да се прави на интересен.

# 306
След първото раждане (преди 10 години) ми биха такава инжекция някъде толкова - 48 часа след раждането, която не съм плащала, изписаха си ми я от болницата. Но също така, тогава още нямаше такива направления, здравни каси и всякакви такива пирамиди и си ми правеха изследвания всеки божи месец, най-вече заради различните резус фактори с мъжът. На всичкото отгоре ми казаха, че съм и рядка кръвна група А1(-). А още повече сега като прочетох, че и при втора бременност вероятността от проблеми с бебето е по-висока, отколкото при първата, с тия САМО две изследвания......незнам. Ако някой знае нещо по въпроса да казва, че направо..... ще ми бръмне главата. Да взема да сменям доктора о време, а не после да си скубя косите.

# 307
Щом са ти били ваксина - няма толкова голям риск, споко. Ама аз понеже лежах в такова отделение и доста неща научих от другите мами патилите.

# 308
Абе при положение, че всеки месец ми взимаха кръв.... и тогава си е имало риск. Първа, втора, с инжекция, без инжекция...Смятам, че след като има риск, дори и минимален той трябва задължително да се предвиди и да се направи всичко възможно да не стават проблеми.
По принцип от здравна каса колко такива изследвания за антитела поемат и колко ехографа.
Ако са само две изследвания и два ехографа ми намирисва на абонамент някъде и да ми е мирна главата. Аман от здравни реформи!!!

# 309
  • Марс
Честота на МДИ

1. Изследване за алоеритроантитела чрез аглутинационен или ензимен метод или индиректен антиглобулинов (Coombs) тест с поливалентен антиглобулинов серум

от 9-12 г.с. – при бременни с предшествуващи спонтанни аборти, мъртвораждания, раждания на деца с хемолитична болест на новороденото поради изоимунизация, в случаи на установени антитела при предш. бременности, при предстоящи инвазивни пренатални изследвания
от 17-20 г.с – на бременни с необременена акушерска анамнеза и отрицателен Резус фактор
От 26-28 г.с. – на бременни с отрицателен Резус фактор, на които при първото изследване не са открити антитела

# 310
Предния път попрехвърлих мненията за клиниката на Мазнейкови, ама сега си направих труда да ги изчета всички. Определено минавам на вариант "Тина Киркова". Ще се обоснова:
1. Над 1000 лева за нормално раждане - аз лично смятам, че е пладнешки обир. Лично мое мнение без да ангажирам никого с него. И то до колкото разбрах без екстри - като например раждане в самостоятелна ВИП зала в присъствието на съпруга, водно раждане (което горещо препоръчват в последно време) и т.н. 980 лева е такова раждане в "Тина Киркова".
2. Едни доволни, едни недоволни за клиника в която си плащаш - моето (лично отново) мнение е, че след като ще се плащат един чувал пари не би трябвало да има недоволни.
3. За 70 лева преглед, ако ми се отделят по-малко от 20 минути от един доктор съм в състояние да си замина с тръшкане на врата. Самата здравна каса задължава личните лекари да отделят не по-малко от 20 минути на пациент. Тука естествено си идва и до лекар. Моята лична лекарка понякога отделя и над 30 минути на пациент.
Нямам лично мнение за сем.Мазнейкови като специалисти, за това и потърсих в интернет - най-лесния начин да намериш търсената информация. Относно това хората, които дават мнение дали са били лично засегнати по някакъв начин от някой лекар или са чули от приятели, близки, съседи според мене не е толкова важно.
Аз ще ви разкажа за моя първи гинеколог. Казва се Иво Тодоров и работеше в Тина Киркова. В момента е с договорни отношения със същата болница има клиника до колкото знам, но лично при него аз повече няма да стъпя и ще посъветвам всеки да не ходи при него. ОБОСНОВАВАМ СЕ веднага, или по-точно разказвам личната си история.
Така...въпросния доктор го познавам още от 3-4 клас. Родителите ми се познаваха с тъщата и тъста му. Познавам жена му и дъщеря му. Тъщата му ми беше предподавателка по география, после класна и накрая директорка. Той все още не беше завършил медицинското си образование. Отиде и специализира в Англия една година. Моите родители са му вършили хиляди услуги. Това беше встъплението така да се каже. Когато започнах да водя полов живот на 18 години три месеца след това се оказа, че съм бременна. УЖАС. Аз бях току-що завършила у-ще, приятеля ми се уволняваше от казармата.. изобщо... никаква готовност за това да бъдем родители. Отидохме с майка ми при въпросния доктор в частния му кабинет за консултация и евентуален аборт. Той каза, че съм много здраво момиче и няма никакъв проблем да направи аборта и след това да имам отново деца. ОК. Абортът мина без проблеми. След това също. Бързо се възстанових. Продължих да си ходя на прегледи при него почти всяка седмица, защото имах проблемен цикъл и посточнно си мислех, че съм бременна, докато не установи, че просто съм с цикъл на около 45 дена. Но всеки път ходих в частния му кабинет. Така. Дойде времето, в ковто с приятеля ми решихме, че искаме да имаме дете. ОК. Никакви проблеми забременях почти веднага след като спряхме да се пазиме. Д-р Иво Тодоров пое раждането срещу сумата от 400 долара за нормално раждане през далечната 1999г. ОК. Така да бъде. Тогава бяха адски много пари, ама при положение, че аз съм с много "екстри" 400 да бъдат. Прегледите бяха ОК. Бебето вървеше добре, всичко ОК. Около месец преди да родя по случайност разбирам, че в съседния блок живее д-р Стрелков, който също е гинеколог в Тина Киркова. Бяхме една голяма компания, на 3 от жените той беше израждал децата, всички с много добри отзиви за него. Обаче аз не, имам си доктор, към когото и аз съм поела ангажимент и точка. Добре.... идва дата 24 юли вечерта. Както си седиме на едно заведение с привтели мене ме прерязва един път, втори, засичаме, ОПА, 3,5 минути. почнах аз да се разхождам защото едната от жените така каза, ама почнаха да стават на 3 минути и казах на мъжа да тръгваме, защото..... Обаждам се аз на д-р Тодоров, обяснявам му как стоят нещата, а отговора по телефона беше:"Пий два спазмалгона. По всяка вероятност утре вечер ще родиш. Ако има нещо ми звънни, аз съм си вкъщи". Отговора ми беше една типична българска дълга м....., взех си чантето с нещата и газ към Тина Киркова. Дежурен беше Петьо Стрелков. мъжа ми почна да му се обяснява като някоя млада булка през първата брачна нощ. Петьо му каза да не му се обяснява, ами аз да влизам вътре да ме прегледа. И какво се оказа... ами аз бях с 4см. разкритие и след три часа родих момиченце, 3.150кг, 50см. На следващата сутрин Иво Тодоров дойде в нашата стая и с една мазна усмивка ме пита "Какво става". Бяхме 3 жени в стаята и мушмурочетата бяха при нас точно тога. Просто му я показах. като тръгнахме да си носиме бебета Тодоров вървеше до мене и имаше наглостта да ми каже следното: "Е, тъкмо спести някой и друг лев." Повярвайте ми такъв скандал ми идеше да му вдигна, че.... не е истина. Аз естествено започнах да ходя при Петьо Стрелков на гинеколог, докато не почина. А Тодоров е имал наглостта да се оплаква на Петьо, че аз съм била негова (на Тодоров) пациентка и защо той (Петьо) ме бил отмъкнал.  Ето това е моето мнение за Д-р Иво Тодоров, или по-точно моето премеждие с Иво Тодоров. Всеки да си вади изводите сам за себе си.
Аз разказах моята история. Сега може тук да се появят хора с 10 противоположни мнения за него.
Така, че.... еднозначен отговор според мене никога не може да има за някой лекар. И не е правилно да се нападате така едни и други. Просто споделяйте мненията си без да се обиждате и нападате (отново лично мое мнение).
Май стана доста дълго, за което се извинявам.

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 10:46 от nikita99

# 311
Честота на МДИ

1. Изследване за алоеритроантитела чрез аглутинационен или ензимен метод или индиректен антиглобулинов (Coombs) тест с поливалентен антиглобулинов серум

от 9-12 г.с. – при бременни с предшествуващи спонтанни аборти, мъртвораждания, раждания на деца с хемолитична болест на новороденото поради изоимунизация, в случаи на установени антитела при предш. бременности, при предстоящи инвазивни пренатални изследвания
от 17-20 г.с – на бременни с необременена акушерска анамнеза и отрицателен Резус фактор
От 26-28 г.с. – на бременни с отрицателен Резус фактор, на които при първото изследване не са открити антитела

Така... значи, ако нямам предшествуващи спонтанни аборти, мъртвораждания, раждания на деца с хемолитична болест на новороденото поради изоимунизация, в случаи на установени антитела при предш. бременности, при предстоящи инвазивни пренатални изследвания да не се надявам преди 17 г.с. да ми направят това изследване, ако не си го платя!? Това ми звучи просто абсурдно да си призная честно. И ако в този момент се окаже, че има някакъв непоправим проблем какво се прави?  Майко мила докъде я докарахме в нашата мила родина!?

# 312
  • Sofia
Никита, радвам се, че при теб нещата са приключили добре първия път, че за Иво Тодоров такива неща се говорят, че... ooooh!
Успех и този път! Здраво и усмихнато бебче ти желая!

# 313
Никита, радвам се, че при теб нещата са приключили добре първия път, че за Иво Тодоров такива неща се говорят, че... ooooh!

Точно така, приключиха добре, ама не при Иво Тодоров. В последствие разбрах, че много се карал на родилките, ако викали. За щастие аз се паднах тогава в много готин екип (на Петьо Стрелков) - от първия до последния човек. Главната акушерка, която първоначално ме прие минавайки покрай нас, а ние бяхме общо три родилки в предродила зала ни попита: "Вика ли ви се?", отговора беше еднозначен "ДА", а тя: "Еми викайте като ви се вика. Никой не ви е запушил устите". После като ме качиха на магарето имаше една друга едра акушерка, която ми каза: "Погледни ме за 10 секунди" - погладнах я, а тя: "Хвани ми ръката, стискай, хапи, щипи, дери, каквото искаш прави, само напъвай хубаво, за да излезе бебчето и слушай какво ти говориме". С два напъна бебчето излезна, САМО с два вътрешни шева, при положение, че никой не вярваше, че аз изобщо ще мога да родя нормално, защото бях качила само 8кг през цялата бременност и в таза бях много тясна.

# 314
Отворено писмо
В един от най-четените национални ежедневници – в. „Труд“, в броя от 6 април 2009 г. беше публикувано интервю на журналистката Диана Тенчева с един покрусен от смъртта на съпругата си мъж – Христо Коледаров. В емоционален разказ за събитията около бременната му съпруга Запряна той отправя остри обвинения и заплахи към лекарите на МБАЛ „Света София“.

Ние съчувстваме на близките за загубата на младата жена. Но не можем да останем безучастни към изкривеното и абсолютно невярно интерпретиране на нашата работа, базирано единствено на емоциите на близките на починалата жена, както и на мнения на анонимни личности. Провокирана е обществена дискусия, без да се използват никакви медицински доказателства, без да е отразено мнението на нито един от лекарите, запознати със случая. Много бързо, без да се изчака становището на проверяващите органи от Министерството на здравеопазването, се оповестяват абсурдни, неверни факти. Това ни кара да приемем, че се прави съзнателен опит за дискредитиране на болницата, на лекарите, работещи в нея, като се хвърлят несъстоятелни и остри обвинения към завеждащия отделението по акушерство и гинекология д-р Мазнейкова. Напоследък се очертава много тревожна тенденция за публикуване на статии, имащи за цел поругаване и злепоставяне на болници и лекари, настройване на хората срещу медицинската общност, противопоставяне лекар–пациент, лекар–медицински персонал, лекар–лекар. В този случай беше достигнат апогеят на клеветата.

Ето каква е хронологията на случилото се.

На 5 март 2009 г. късно вечерта в АГО на болницата постъпва Запряна, бременна в последния месец на бременността. Доведена е от близките си, които са много разтревожени, че от няколко дни Запряна покачва температура до 39–39.5 градуса в следобедните часове. Потърсили са консултация в Бърза помощ и лекари в Петрич, предписан е аналгин, но тъй като температурата останала висока, решили по собствено желание да дойдат в София. В отделението Запряна е приета от дежурния гинеколог, който търси спешна консултация със завеждащия АГО. При постъпването на 5 март 2009 г. вечерта бременната няма субективни оплаквания, няма болки в бъбреците, не кашля, не я боли гърлото, температурата е нормална. От страна на бременността няма никави оплаквания – няма маточни контракции, болки, не са изтичали околоплодни води, усеща нормално движенията на плода, няма влагалищно течение. Прави се изследване на плода с ултразвук, мониторен запис на сърдечната дейност на плода, гинекологичен преглед, които не показват отклонения към момента. Назначават се пълни изследвания на кръв и урина, взема се материал за микробиологично изследване на влагалищен секрет, назначава се изследване на стерилна урина за урокултура. Започва се лечение с антибиотици, антипиретици, назначават се вливания на водно-солеви разтвори.

На следващата сутрин – 6 март 2009 г., излизат резултатите от изследванията на кръвта и урината. Те показват много тежки отклонения: утайката е 100 мм – повишена 5 пъти над нормата, с-реактивният протеин е 250 – повишен 50 пъти над изходните стойности, наблюдава се тежка панцитопения – всички формени елементи на кръвта са силно понижени, налице е тежка анемия, белите кръвни телца, които осигуряват имунната защита на организма, са силно понижени, тромбоцитите, които отговарят за съсирването на кръвта, са много ниски. Осъществени са консултации с интернисти. Продължава започнатото антибиотично лечение и вливанията. Направена е среща с близките на Запряна и им е съобщено за много тежките нарушения в организма на бременната жена, като за момента не може да се уточни причината за това състояние. През следващите 2 дни – 7 и 8 март 2009 г., лечението на Запряна продължава, ежедневно се правят изследвания на кръв и урина, които показват тенденция към задълбочаване на отклоненията, общото й състояние е непроменено, като единствено между 16 и 17 часа покачва температурата до 38–39 градуса, без втрисане. Няма болки, няма маточни контракции, има запазен апетит, движи се, състоянието на плода се следи ежедневно чрез мониторни записи на сърдечната дейност. На 9 март 2009 г. резултатите от микробиологичното изследване на урината и влагалището са готови и не показват наличие на инфекция – не са изолирани патогенни микроорганизми. На този етап се осъществява консултация и с хематолог, който препоръчва да се направи пункция на костен мозък, за да се търси причината за тежката, задълбочаваща се панцитопения. Към антибиотичното лечение се добавя и кортикостероиден препарат. Организира се разширен консилиум с всички специалисти от отделението по АГ – акушер-гинеколози, педиатри и анестезиолози, за уточняване на акушерското поведение при пациентката. Около 15.30 часа на 9 март 2009 г. управителят на болницата д-р Мазнейков кани близките на Запряна на среща и отново им обяснява за тежестта на състоянието на бременната жена и рисковете за живота както за нея, така и за плода. Отново им е предложено лечение в друга болница, но близките казват, че вярват на д-р Мазнейкова и желаят да се лекуват тук. На следващата сутрин – 10 март 2009 г., са поканени близките на бременната жена. Съобщено е решението на ЛКК за родоразрешение чрез Цезарово сечение на Запряна поради: 1. Задълбочаващите се промени в кръвната картина – тежка панцитопения, предразполагащи я към неовладяемо кървене от всички органи и системи, 2. Неповлияването на температурата от мощната антибиотична и кортикостероидна терапия, 3. Рисковете, на които е изложен плодът в неблагоприятната среда на организма на болната, 4. Необходимостта от допълнителни изследвания, като костно-мозъчна пункция и други, които могат да се направят едва след раждането. Много обстойно е обяснено на близките и на съпруга на Запряна, че рисковете за живота на пациентката при такава операция са изключително високи, очакват се усложнения, като неовладяемо кръвотечение от матката поради развитието на ДИК синдром (склонност на организма да кърви поради изразходване на факторите на съсирването на кръвта). Поради тези обстоятелства на роднините е предложено бременната да бъде преведена в друга болница, ако те пожелаят. След продължителна дискусия близките дават съгласие и разрешение да бъде извършена операцията в болницата, като приемат всички рискове по случая. На 10 март 2009 г. след подготовка на бременната, на фона на масивно антибиотично и кортикостероидно лечение, преливане на плазма, тромбоцитна маса, пълноценна кръв, най-опитният екип на АГО  прави Цезарово сечение, с готовност за намеса при нужда и на други специалисти – коремни и съдови хирурзи. По време на операцията се оглеждат всички органи в малкия таз – матка, яйчници, тръби, пикочен мехур, черва, перитонеум. Не се установяват никакви промени, характерни за инфекция. Независимо от това се взема проба от кухината на матката за микрибиологично изследване. Цезаровото сечение протича и завършва без усложнения за жената, която излиза от упойката без проблеми. Успоредно с това, поради очакванията, че плодът е от рискова бременна и вероятно ще има проблеми с адаптацията, екипът от педиатри е готов за оказване на първична реанимация на новороденото, подготвен е кувьоз. Организирано е превеждането на новороденото в Института по педиатрия, каквато е практиката на всички софийски АГ болници.

Седемте следоперативни дни протичат без усложнения от страна на операцията. Матката се свива нормално, няма обилно кървене, оперативната рана зараства първично, микробиологичното изследване от матката, взето по време на операцията, е отрицателно – няма никакво развитие на микроорганизми. Запряна се възстановява добре, независимо че продължава да прави следобедни покачвания на температурата за около 20–30 минути до 38–39 градуса. Антибиотичното лечение, както и кортикостероидите продължават. Новороденото се адаптира добре и няма опасност за живота и здравето му. На 16 март 2009 г. се свалят конците от оперативната рана, която е зараснала първично, прави се преглед на матката, която се свива нормално. За пореден път внимателно и в детайли се обяснява на роднините, че животът на Запряна за момента е вън от опасност, но тревогата за младата жена остава, защото все още окончателна диагноза за неясното фебрилно състояние и тежките промени в кръвната картина не може да се постави. Отхвърлени са някои от възможните причини за високата следобедна температура – като инфекция на бъбреци, пикочен мехур, бял дроб, черва, матка и аднекси. Съгласно препоръките на хематолога Запряна се насочва за по-нататъшни консултации, като една от вероятните диагнози е кръвно заболяване, появило се в последния месец на бременността. Категорично, с всички изследвания, направени до момента – клинични, лабораторни, микробиологични, ултразвукови, е отхвърлен всякакъв гинекологичен проблем от инфекциозен характер. Няма причина за премахване на матката. Всичко това е подробно отразено в епикризата при изписване на пациентката на 16 март 2009 г. Независимо от това молим роднините да ни информират, ако някои от колегите при последващите консултации имат нужда от допълнителна информация по случая.

На 20 март 2009 г. съпругът на Запряна се обажда, за да ни каже, че е проведена консултация с доц. Дянкова, която е заявила, че родилката е инфектирана и че лекарите от МБАЛ „Света София“ „не са я почистили“, „оставили са мръсотия в матката“ по време на Цезаровото сечение. Отново се събира целият екип на АГО и се провежда разговор с доц. Дянкова, на която се обяснява всичко по случая и операцията. Тя заявява, че този случай въобще не я интересува, че е мислила, че родилката е 2 месеца след раждането.

От тук нататък лечението на Запряна до трагичния изход 20 дни след изписването й от АГО на МБАЛ „Света София“ е провеждано в други болници и по тази причина не можем да правим изявления за работата на колегите.

Общи условия

Активация на акаунт