Шести клас - 2018/19 - тема 1

• 57 696
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
Аааа, голяма мъка с " Под игото" .  ooooh! Чете и реве Laughing

позволявам си да споделя нещо, с което ако миналата година разполагах сигурно щеше да е по - приятно четенето

http://zamatura.eu/7klas/wp-content/uploads/2017/07/bezplaten-rechnik-bel.pdf

Благодаря! bouquet

Проблемът е, че не и е интересна. Архаизмите си ги ,,превежда,,  Simple Smile

Точно така е. Думите аз му ги казвах директно, когато четеше и ме питаше. /Сега гледам, че имаше един термин за джобно ножче от речника при Йовков, който точно вчера си го обяснявахме. Понеже го помня, прясно ми е - умишлено го потърсих и го намерих там./ Не в това беше проблемът, а че сюжетът, цялостният начин на разказване на събитията, героите са му безкрайно неясни, далечни и неразбираеми.
Времената са коренно различни и това, което за мен може да е било близко преди 30 години, за децата днес е като за мен нещата от преди триста, най-вероятно.
Синът даже се чудеше на това, че според него, който когото срещнел из този роман, всички дружно почвали да плачат. Това не ме е впечатлявало навремето, обаче той много се беше впечатлил. Според него било голямо лигавене с тия нескончаеми ревове за няма нищо, по повод и без повод.  Laughing Пример давам само за нещо, което конкретно му е чуждо и несъвместимо с нормалното днешно поведение. То може и с тогавашното да не е било съвместимо, а просто авторът да го е попрекалил - щото и туй е възможно. Аз автори - кумири нямам. Никакви кумири всъщност нямам. Всичките сме хора и всеки от нас е несъвършен.
"Принцът и просякът" им го бяха давали из началните класове и тогава го чете. Не му беше неприятно, напротив. Но май си е точно за началните класове. Прилича на приказка, а днешните 12 годишни май не се увличат по такива приказки вече. Сега няма да седне да го препрочита.

Последна редакция: чт, 09 авг 2018, 13:11 от Judy

# 661
Аааа, голяма мъка с " Под игото" .  ooooh! Чете и реве Laughing

позволявам си да споделя нещо, с което ако миналата година разполагах сигурно щеше да е по - приятно четенето
 http://zamatura.eu/7klas/wp-content/uploads/2017/07/bezplaten-rechnik-bel.pdf
Страхотно! Много благодаря!
И моето едва едва чете, а иначе е като змей за интересните й книги.

# 662
  • София
Чета ви и споделям общото мнение и някак се успокоявам...Остана половината Приказка без край.За Под игото реших-ще се гледа филма и после - опит за четене, пък-докъдето изкара. Предпочитам да не отвращавам от четенето че и без друго не е любимо занимание за жалост... Повече ми се иска да хване малкото математика за првговор или случване,ама ще видим дали ще стигнем до там.Септвмври евентуално

# 663
  • София
Момичета, какво стана в крайна сметка с  пощата? ИМаме ли такава и как се влиза в нея..? Пробрах тази в gmail- не ме допуска.МОля  който има актуални пароли да ги сподели

# 664
Моля за малко помощ:
В кои книги мога да намеря следното:

1   Любен Каравелов   Поезия за родината
2   Иван Вазов   Стихове за родината

# 665
  • София
Ми не знам дали има конкретни стихосбирки, но стихове за родината на Вазов и Каравелов има много в Читанката, а ако имаш техни събрани произведения, можеш да потърсиш тези, които са на тази тематика и просто да ги дадеш да ги изчете.

# 666
Ако целта е само произведенията от задължителната литература, то е достатъчно да прочете "Хубава си, моя горо" и "Отечество любезно, как хубаво си ти!", защото това са двете стихотворения от Каравелов и Вазов, които са заложени в учебния материал за 6-ти клас.

# 667
Сутринта по ТВ - то една госпожа( предполагам от МОН) каза, че децата евентуално ще преминат в едносменен режим през...2027 година! Честито на печелившите...

Последна редакция: вт, 14 авг 2018, 15:33 от Biserka_a

# 668
  • София
Ако дотогава останат деца в БГ. Ама те на това разчитат.

# 669
На мен също никой не ми прати парола.

# 670
А не може ли да се направи група във вайбър и там да се качват материалите?

# 671
в гугъл драйв май ще е най-удобно?

# 672
  • София
Попаднах на това в сайта на МОН: http://mon.bg/bg/news/3176
Дали наистина ще почнат да водят децата за уроци в музеите?
Това би било наистина страхотно!

# 673
А как точно ще се случи това в малките населени места , където няма музеи и най- близкия град с музеи е на 150 км, примерно?...

Те и до този момент си имаха организирани посещения на музеи, галерии т.н.

# 674
  • София
Ами, по същия начин, както и в големите градове. за мен не би трябвало да гледаме нещата на плоскостта - какъвто музей имаш в града - само в него да се ходи. А и едно е да се посети музея, друго е да проведеш там часа. Най-вече часовете по история - много по-ясно ще им стане всичко, ако го видят нагледно. Сегашните посещения са като да се отбие номера в повечето случаи, за съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт