Клиники в Истанбул - Тема 6

• 92 524
  • 744
  •   1
Отговори
# 135
Доколкото помня, ПИД не се прави в Турция, без значение в коя клиника си.
Мисля, че в Испания беше, не съм сигурна, но определено помня,
че не е в Турция. Не съм компетентна, а и не съм се интересувала кой знае колко,
каквото съм чула в различните клиники, това знам.
Ако някой знае къде го правят, да сподели.
Дес, в "Мемориал" ми бяха казали под 38 г., но всяко правило си има изключение.
Точно преди малко прочетох в сайта на "Бахчеджи", че с метода,
както е писала Стеличка,  FISH и ККТ, не може да се открият аномалии
на ниво ген, като например таласемия и кистозна фиброза.
Ако има предистория на двойката с генетични аномалии,
трябва да се направи PGT за отделните гени.
PGD тестове разкриват само хромозомното състояние на ембриона на този етап и не гарантират,
че няма да има промяна до раждането.
Освен това имало и от 2 до 10% вероятност, според техниката и специалистите,
ембрионалната биопсия да не е достоверна.
Ако се прави с добра техника, процентът е около 3.

# 136
Добре, има обаче и нещо друго, което е много важно. Какво значи "50% от ембрионите на майка под 35/38 г. са здрави"? 50% от всички ембриони на жената или 50% от ембрионите й, достигнали стадий бластоцист? Между двете има много голяма разлика и мисля, че на всички ни е ясно, че от всички ембриони от 1 стимулация процентът на достигналите стадий бластоцист е може би дори по-малък от 50%. Всички виждаме, че от 15 извадени Я обикновено остават не повече от половината до ден 3 и отпадат още няколко до ден 5. Дори и при млади жени е така. Изключения са тези, които вадят 15, оплождат се 13-15 и достигат всичките до ден 5. Т.е. много по-важно и показателно е какъв процент от бластоцистите са здрави, а не какъв процент от всички ембриони. Защото дори и при съвсем здрави хора, едва 1 от 3 естествени бременности достига до успешен финал. Останалите 66% бременности не се развиват по ред причини - една от които е аномалии.

# 137
Ох., днес сме на първият видеозон, за да видим ембрионът дали се е развил и създал сърчице.... Няма как да съм спокойна преди да видя и чуя доктора, а мъжът ми е на оптимистична вълна Simple Smile
Аз искам да попитам чували ли сте за пренатални тестове да се извършват в Мемориал?  За ПИД знам, че има, и знам, че последните коментари са основно за предимплантационна диагностика, но дай Боже, идва и момента след успешен трансфер...  Тук в България нали има няколко възможни фирми, които предлагат такива тестове. Пращали ги в чужбина и чакаш резултат... Но цените са от около 1000 лв до 2500 лв виждам.... Четох, че в чужбина са по-евтини ( Германия, Гърция срещнах) .
Ще попитам на по- късен етап и Хафизе, но може някой тук да е информиран.

# 138
Дес, вероятно става въпрос за ембрионите получени след стимулация. Поне в това има логика. Едва ли е другото Simple Smile
Екстраваганца, желая ти много успех Yellow Heart. Не съм наясно с тези тестове. Ти нямаш ли ПИД на ембриончетата, защо се притесняваш за подобни тестове ?

# 139
Ами това са тестове, които показват дали бебето има вроден някой синдром ( Даун и т.н.). Прави се след 10-та седмица. И скъпите дават диагноза, така да се изразя. Като жената тръгне на женска консултация и й се правят разни скрининги и тестове по здравна каса. Но те доста често давали, че вероятно плодът има заболявания, за жени над 35 години. И си изкарваш акъла.... А после като се направят допълнително тестове, че и такива скъпи даже доста жени правят, се оказва друго.
Аз съм на 35, мъжът ми на 40. Казаха ни в Мемориал, че съм на границата с възрастта и не е наложително ПИД, докато има двойки, на които директно го изискват. Бяхме доста притеснени финансово и не направихме ПИД.
И така.

# 140
Статистиката е за жени под 35 години и е за фаза бластоцист след стимулация, мога да я снимам, дадоха ми я при прегледа. Над 35 е още по-зле. Повечето хромозомни проблеми водят до спиране на развитието на ембриона което означава неуспешен трансфер или биохимична или...
Аз бях на 33, правихме пид и потвърдихме статистиката. Иначе и на мен ми се струваше, че за всеки случай го правим този пид и тази статистика не важи за нас.

Axtravaganza,
Желая ти успех! А за скрининга за Даун, това е най-лъжливото изследване. Много по-добре пренатест или други подобни.

Последна редакция: ср, 04 юли 2018, 13:57 от steli4ka s

# 141
Ами това са тестове, които показват дали бебето има вроден някой синдром ( Даун и т.н.). Прави се след 10-та седмица. И скъпите дават диагноза, така да се изразя. Като жената тръгне на женска консултация и й се правят разни скрининги и тестове по здравна каса. Но те доста често давали, че вероятно плодът има заболявания, за жени над 35 години. И си изкарваш акъла.... А после като се направят допълнително тестове, че и такива скъпи даже доста жени правят, се оказва друго.
Аз съм на 35, мъжът ми на 40. Казаха ни в Мемориал, че съм на границата с възрастта и не е наложително ПИД, докато има двойки, на които директно го изискват. Бяхме доста притеснени финансово и не направихме ПИД.
И така.
Ясно. Звучи ми пак като "касичка", за съжаление..
Не се тревожи, наслаждавай се на майчинството. Може да потърсиш лекар с по- голям опит с рискови бременности  и да го обсъдиш с него. Предполагам, че с по добра техника, се виждат повече неща. Обикновените АГ-та едва ли разполагат с такива.
Успех, всичко ще бъде наред Heart

# 142
Статистиката е за жени под 35 години и е за фаза бластоцист след стимулация, мога да я снимам, дадоха ми я при прегледа. Над 35 е още по-зле. Повечето хромозомни проблеми водят до спиране на развитието на ембриона което означава неуспешен трансфер или биохимична или...
Аз бях на 33, правихме пид и потвърдихме статистиката. Иначе и на мен ми се струваше, че за всеки случай го правим този пид и тази статистика не важи за нас.

Axtravaganza,
Желая ти успех! А за скрининга за Даун, това е най-лъжливото изследване. Много по-добре пренатест или други подобни.

Снимай, моля те. Работата ми е такава, че ако око не види и ръка не пипне, не вярвам Simple Smile

# 143
Des, заповядай!

# 144
Ужас, наистина пише така. Обаче не си обяснявам тогава защо не карат всички да правят ПИД? Рискът очевидно е супер голям без значение от възрастта....

# 145
Това е просто някаква си статистика. Аз съм на 37 г. имахме две ембриончета достигнали до 5-ти ден, след ПИД и двата бяха здрави. Не знам аз в коя статистика попадам.

# 146
  • Бургас
Е аз пък съм на 31 и след ПИД стана ясно, че и двете ни ембриончета са с хромозомни аномалии. И двамата с ММ сме с нормален кариотип. Всички говорят, че става въпрос за лош късмет и сочат тази статистика и докато 50% за здрав ембрион ми се струваше голям шанс , изведнъж започнах да гледам от обратната страна - 50% за болничък ембрион, направо ужас :/

# 147
Днес на мен ми казаха на прегледа, че има кухо яйце... В 7 г.с. и 5 дни съм... Има хубав плоден сак, вътре се вижда жълтъчно тяло, но няма ембрион.... Много тъпо ни стана.... Не очаквахме такова развитие. Все пак докторът каза след седмица отново да отидем, можело да се прояви нещо... Но не беше много обнадежден... На документа от прегледа пише. Missed abort...  Все пак решихме да изчакаме до другата седмица. Вдруги ден си насрочих преглед при друг лекар.... От Мемориал казаха, да отида задължително другата седмица пак на преглед при доктора и може и да не е работата за аборт. Само че не съм в чак толкова ранен стадий, и би трябвало да се вижда ембриона... Ние даже сърце отидохме да видим, пък то....
Ох, много тъпо се чувстваме и двамата с мъжа ми. Дори не ми се говори с него... Какво ли е виновен човека ама...

# 148
Eee, много съжалявам Екстраваганца Sad Изчакайте още седмица, понякога чудеса се случват...
Много е тежко и празно след такова развитие, но не трябва да падате духом, казват че кухото яйце много рядко повтаря.
Пострадай си, поплачи, но задължително трябва да се стегнеш след това и да опиташ пак!
Ние с ММ и след 3те провала имахме леки сътресения във взаимоотношенията, предполагам защото всеки го изживява по различен начин. За щастие тези неудачи не ни развалиха семейството, а само го заздравиха Simple Smile
Стискам палци докторът да не е доспал и да си е сложил грешните очила и след седмица човечето да си е на мястото Simple Smile

# 149
Екстраваганца, задължително отиди на още един лекар.
Като човек минал през три трансфера, ти казвам че първия път е най- тежко. После, не че не боли толкова, а просто знаеш какво може да се обърка и си настроена по друг начин.
Поплачи си, но не се отказвай 💚

Общи условия

Активация на акаунт