Захранване, водено от бебето - baby - led weaning X

• 43 661
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
Привет, Mama Bear!

Действително смесен метод може да обърка детето, но щом при вас сработва , както малкият човек определи посоката на действие. Все пак препоръчвам да му даваш лъжица, но от малките за самостоятелно хранене, не от ония дългите, за да си играе с нея и да те имитира, когато ти ядеш течна храна, така по-лесно се учат да използват сами лъжицата. Варивата, всяко едно, може да се предложи под друга форма, моята дъщеря не е яла супа или каша, но яде редовно овес, ориз, киноа, елда, царевица, пшеница, а от скоро открих и просото.

Карфиолените кебапчета бяха експеримент, който смятах, че ще се провали и не си записах точните мерки, но
приблизително: около 400 - 500 гр карфиол варен на пара; 2 яйца;  овче сирене около 100-150гр; подправки- малко къри, куркума и кимион.
Карфиольт го надробих на ситно с кухненския робот, може и с лъжица, ама ме мързеше. После добавих подправките, яйцата и сиренето. Обърках хубаво и върху хартия за печене, сложих оформени кебапчета. На 200 градуса за 30 минутъ някъде, докато придобият загар по краищата. Пак казвам това са ориентировъчни мерки, понеже не ги записах. Като ги повторя, ще постна точните Wink

# 136
Благодаря за рецептата! Ще я опитам по-нататък, бебо направи алергична реакция към жълтък, а сега подозирам и към масло - ще ги въвеждам тепърва пак бавно. Лъжичката ни е точно от малките за самостоятелно хранене. Имам и аз изпитани рецепти от баткото и знам, че всичко може да се предложи във форма за хващане с ръце, по-скоро искам да има в менюто и по-течна храна от време на време(супичките си ги правя с нарязани зеленчуци, варивата ги давам както са сварени, нищо не пасирам). За момента върви добре захранването, така че продължаваме напред и го карам по усет:)

# 137
Здравейте. Мина консултацията и ваксината и днес се заредих с овесени трици, оризово брашно и карфиол и след 1-2 дена продължавам захранването. Педиатърката каза да зарежа парчетата и да почна пюрета и каши и да заместя две хранения. Не че ще я слушам де:joy:  Каз да въведа и жълтък, а другия месец почваме месото.

# 138
Щом е имало реакция към яйцето, може да се пробва друг продукт със слепващ ефект - ориз бисерен например или просо, скоро открих, че е идеално за целта. Но в този случай, ще трябва и малко мазнина да се добави, вместо краве масло може да се пробва с кокосово масло, с гхи или малко олио.
Дано бързо израсте тази хранителна непоносимост и да хапва с апетит 🙂🤗😉
Диди, и аз това очаквах да ти каже. Вземи снимай малкия как папка и й го покажи по натам. Аз така "скандализирам" моята 😂

# 139
Показах й го с броколите, но нямаше реакция. Така не ядял нищо и трябвало да давам пюрета.

# 140
Еех, трудно се пречупват старите навици. Мойта сега друга песен пее, но й трябваше време да попрочете явно.  Пробвай бисквитките с овесени трици и банан, мисля, че бебо ще ги хареса 😉

# 141
Точно за бисквитките взех триците:joy: А да питам според вас на 7 навършени месеца рано ли е за извара?

# 142
Аз въвеждам млечните през печивата така - гхи, краве масло, сирене, кисело мляко. Мисля, че изварата е по-богата на краве белтък от сиренето и кашкавала, ама не съм 100 процента сигурна. Щерката като, че ли проявява лека непоносимост към краве и козе сирене, затова и ползвам овче. Не съм пробвала изварата поради тази причина все още.

# 143
Имам идея за една залуска, в която има извара, а става бързо и лесно, но може да опитам с обезсолено сирене.

# 144
Здравейте, нашата госпожица днес направи 5 месеца, а онзи ден си  хвана подадено парче ябълка и си смука Grinning това захранване ли е Grinning
Ще си чакам да порасне още, но ви чета за идеи.

# 145
Парчето ябълка сурово ли беше?

# 146
Да, сурово. Бях обелила за нас и ѝ подадох. Но да си призная, беше ме страх да не се задави нещо и не я оставих много да си смучка.

# 147
Сурова ябълка - не. Правила в ЗВБ почти няма. Но суров морков и ябълка - не. Както смуче може да отхапе малко парче и да попадне в трахеята. Това си е риск от задавяне. Минете ябълката на пара за 5 мин, докато омекне и дайте парче така. Сурови може авокадо и банан. Но аз бих изчакала още седмица/две. Да може да седи стабилно бебето седнало/ с подпора или без/ докато се храни 😉

# 148
  • София
Всяко нещо-напитка, храна, което влезе в устата на детето, освен млякото, е захранване.   
Ябълката, ако е твърда, не е добра идея да се дава твърде рано. Обикновено се прави на пара, за да стане мекичка.
Хубаво е да изчакате бебето да стане на 6м. Сега...една седмица по-рано не е проблем, но все пак протичат различни процеси в тялото...сядане, развитие на храносмилателната система, развитие на моториката. 
Иначе, разбирам нетърпението и любопитството кое ще и хареса Simple Smile

Орлин хапва доста добри количества напоследък. Днес яде пица, почти нищо не падна долу. На обяд му правих кебапче и заедно доадохме една картофена салата.

# 149
Мама мече, и моите калпазани не са 100% по ЗВБ. Комбинирам трите метода, като основно е ЗВБ. Към 7 месец вече не ми издържаше психиката и тялото физически да ги кърмя на 2 часа и да ги чакам да си пъхнат нещо в устата. Нощем се будеха по хиляда пъти и не спях. Та заигра лъжица и на мама пръстите. И моите са на периоди. Един път чакат аз да им дам, друг път извръщат глава обидени и се хранят сами.
Лъжица им давам от самото начало, да си играят, да ядат с нея . каквото искат да я правят.  От седмица имам успех и при двамата - успяват да координират добре ръцете и да натъпчат нещо в устата с нея.  Аз съм супер щастлива, защото в дните когато ме мързи да правя закуска бъркам инстантна каша и вече няма да ги храня аз или да бърша с парцала. А и тримата обожаваме банановата каша.
Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт