Захранване, водено от бебето - baby - led weaning X

• 43 672
  • 737
  •   1
Отговори
# 150
Да,  благодаря за коментарите. Затова и казах, че ме достраша да я оставя дълго време, но все пак си смукна. Не мисля да започвам "официално" захранването, не ми се вижда готова, а и е настинала.

# 151
Да ви похваля една рецепта. Grinning Кактусчето може да я преправи за ЗВБ.
Рецептата я мярнах в книгата на Маги Пашова.
Сварява се малка глава карфиол с чаша просо и 1лъжичка куркума -20-на минути. После се намачква с преса за картофи и 2-3 л зехтин. Аз добавих и лъжица сметана. Голямо плюскане и мазане беше.
Споделям рецептата за това "пюре" защото е доста подходящо за ядене с лъжица. По-точно за учене да ядат с лъжица. Не е много гъсто, не е пасирано, лепи се по лъжицата и не пада толкова лесно. Само дето цапа хубаво от куркумата.

# 152
Аз такива кебапчета направих от карфиол, но без просото,със сирене и яйца 😉 като започне да ползва лъжицата ще го пробвам с просо намачкан. А куркумата е задължителна на карфиол.

Дайте идея за леща.

Направих й лещени кюфтета - червена леща, морков, спанак и сладък картоф. Е няма такава погнуса. Само дето си играх 😂 на мен ми харесват, но тя...мне. Надроби ги щателно и след това избърса от таблата.
Иначе да се похваля - опита омлет(открадна си) и нямаше никакъв проблем. Дадохме й след кражбата още 2 парчета), че искаше и още. Считам яйцето за напълно въведено ☺

# 153
Аз правя даал ( обожаваме го у дома), но го давам с лъжица, че с пръсти много мазало става. Ако го оставя по- гъст се справят. А сега вече с лъжичките тъпчат, но мама помага с другата лъжица.

# 154
Днес правих соленки и станаха страшно сполучливи, но трябваше да изкисна още сиренето и сега вероятно ще му дам само да гризне. Ето я рецептата:
1 жълтък
Около 75 гр обезсолено сирене
1 с.л. оризово брашно
Всичко се смесва и се оформя с лъжица върху хартия за печене

# 155
От вчера и ние сме официално в играта Simple Smile
Скрит текст:
Първо меню - тиква, картоф и ябълка. Всичко приготвено на пара. Тиквата и картофът - около 20 минути, ябълката - 7 минути. Ябълката беше сладка, но леко лигава и две идеи по-твърда от зеленчуците. Бебокът се спря на тиквата. Смачкваше я в юмрук и я изсмукваше. Пробва ябълката, отхапа парче и я изплю. Повече не я опита. Към картофа интересът беше нулев.
Днес ни прави компания на закуска с банан, отново смачква парчетата с ръце, премята от едната в другата и осмуква пюрето. Определено не дъвче като големите хора.
Позитивите на ЗВБ са ясни, но дотук негативите за мен са:
1. Цапаницата - голяма. Просто прежалих няколко чифта дрешки за захранването. Пелена на кръста спасява донякъде положението с панталонките. Но блузките заминават - деколте и ръкави, обилно наквасени с храна. Уши, коса, лице... А, бе, страшно.
2. Столчето се оказа проблем - имам наследено от каката, с мека ПВЦ подложка, колани и сгъващо се. Храната попада буквално навсякъде, във всевъзможни чупчици, под подложката, почистването е трудно, а коланите просто се напояват с храна.
3. Количеството - на бебето му се яде. Има апетит и в един момент се изнервя на гоненето на парчета и падането им току пред устата му. Когато се опитам да го улесня и да му подам парченце, ме стиска за ръката и я поднася към устата си, за да се възползва от моя захват. Това с количеството според мен ще ни е проблем вбъдеще, може и да мина на смесен вариант или пюрета, ако не надобрее.
4. Хигиената - още не съм измислила начин да стерилизирам подноса на столчето Simple Smile. Не съм много ОК с това размазване на храната, буквално забърсва таблата с нея преди да стигне до устата му. Освен това, си обира и от дрешките.
Ами това е засега. Да видим как ще продължаваме.

# 156
Силвияна, за стерилизация и почистване аз ползвам един спрей Aquaint 100% natural 0+ months. Купувала съм го от аптеката до нас. Ползвам го и за почистване на ръчичките, когато сме навън.

# 157
Диди, благодаря. За пръв път го чувам, ще го потърся. А как го ползваш - първо обработваш табличката и после изплакваш с вода ли?

# 158
Първо почиствам с обикновена мокра кърпа, напръсквам и забърсяам с парче сух и чист тензух или малка хавлийка. Няма нужда от изплакване.

# 159
За дрехите - специално съм купила към 15 гащеризона с кунг фу панда и разни глупости, които са ЧЕРНИ! Simple Smile
Пак са си ок, защото имат малки картинки, но петна дори и да остават, не си личат.

Ядат, каквото ядат, свалям гащеризона, обличам друго и давам мляко, вода, каквото искат.

# 160
За столчето, ако ти се дават 30 лв, купи си икейско чисти се лесно. Има и я олх за по 15-20.
За дрехите - отново препоръчвам ИКЕА .. лигавника с ръкави е супер лесен за почистване.
Аз правя следното- мама пазила 30-40 години дрешки (мои, ръйраш ли, за моите деца....Stuck Out Tongue Winking Eye). Ми чудесно. Стари ританки и стари блузки са перфектният вариант за захранване. Имам един чувал. Цапат, сменям, прибирам и един път седмично пускам пералня с мундарски дрехи. Под стола постила мушама, че докато оправя едното другото и първото е седнало под стола и дообира пАдналата храна,тренирайки пинсетен захват и улеснявайки ме с почистването.
Стерилизатора?!?! Така това го забравих още втората трета седмица след раждането. Един път седмично стерлизирам някой друга залъгалка, която ползват за чесалка. Стола съсбсухс салфетка или мокра кърпичка и понеже се сваля табличката,АКО остане време топла вода и сапун че/препат за миене на съдове.

# 161
За дезинфекция и на падащи играчки и т.н. шише медицински спирт от аптеката😊Забърсвам с памуче и това е , после изплаквам с водичка.

# 162
Срам, не срам ... храненето у нас се все още се извършва в столчетата за баня, много изтърват още. Joy

# 163
Аз колкото и да бях навита да захранвам по този начин взех да се разколебавам. Малкият взе категорично да отказва да хваща храната. Ако аз му давам в устата може и да се излъже да гризне, но от 5-6 опита на ден с бисквити, соленки, зеленчуци и какво ли още не да е изял 2-3 миниатюрни хапки, другото е по лигавника, по брадичката или по пода. Той да хване от масата - абсурд. Просто избутва всичко долу. Дори днес започна да се опъва и да не иска да сяда и мисля, че е защото не иска да яде така. Само като ме види с парче и започва да се мръщи. Мислех да му дам няколко дни почивка, но пък се чудя и дали да не го пробвам с пюре и изобщо не знам какво да правя. Cry Само с моркова и донякъде с броколите имахме някакъв успех. Бисквитите ги яде първия път после не пожела. Соленките също.

# 164
Аз ползвам икейското столче. Таблата я свалям и под течаща вода я мия. За 2 мин го почиствам стола. Но под него слагам мушама. Която замитам. Ако е имало по-лепкащо ядене - я мия.
Лигавникът е дълъг с ръкави, една пелена връзвам през кръста и така пазим дрехите.
Днес пак ядохме в Икеа. Нападна картофеното пюре. Не вярвах, че картофено пюре може с пръсти да се яде - може и е мазало. Та натъпка се с него и две бисквити, сьомгата 1-2 хапки само. А сега на вечеря направо прекали - круша, авокадо, макарони с яйца, сирене и кашкавал, ябълка. Очаквам ужас утре в памперса 😂

Общи условия

Активация на акаунт