Захранване, водено от бебето - baby - led weaning X

• 43 673
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Диди аз комбинирам методите. Но все пак наблягам на ЗВБ. Можеш и ти да ги комбинираш. Не съм давала пасирана храна, а на парчета, за да стимулираме дъвченето и храненето с ръце. Като се прибрахме знервя и бутам с лъжицата, а и не винаги имам време да правя храни за ръце специално за тях...по-точно един път в седмицата ако ми пусне два часа баща им.
Сега вече на 10 месеца и откачам понякога, когато бързам и искам аз да ги нахраня, а те въртят глави и отказват. Ако ми докопат лъжицата и започват сами да се мажат...е в такива ситуации полудявам.

# 166
Диди, моят пък иска прибори Joy Най-странното е, че се справя с лъжица (като му гребна с нея) и поставя по-добре храна в устата си отколкото с пръсти. От вчера се натиска да пие от чаша, друго не признава. Даваме му, помогаме, той държи с ръце, ние придържаме, олива се... Ще пробвам смесен подход - храна за ядене с пръсти и едро пасирано пюре. Все пак трябва и да яде, не само да маже.

# 167
Диди, да не би да го дразни бъдещ зъб? Аз бих даля почивка 1-2 дена,ако отказва храна. Ако искаш пробвай и с лъжица.

Относно цапаницата. Да, има цапаница. И мазането по таблата, и хвърлянето по земята, са част от процеса на опознаване на храната. Така усещат текстурата, експериментират с храната, а в един момент осъзнават,че може да я хвърлят по земята. И тази игра е прелюдия преди истинското хранене. Сега, 2 месеца и половина преди началото, се храни много по-чисто. Храната по земята е доста малко. И пак се случва, когато я болят венците да го удари повече на мазане.
Трябва търпение,не се научавят от раз. Трябва им свобода и възможност да се научат. Хващането, дъвченето са нови умения. Изборът на храна също помага. Днес например не пожела макарони, нито сладък картоф,нито броколи. Но яде ябълка на пара. И малко кашкавал от моята закуска. Няма как в началото да се наяждат. Нито с пюрето ще стане,нито със ЗВБ. Започва се буквално с трохички и в един момент започват да хапват количества. Когато са усвоили хващането и дъвченето. Може и цял месец да отнеме докато бебето прояви желание да яде храната. Може и да схване за 2 седмици. Индивидуално е. Също като сядането,лазенето и изправянето. Но като проядат веднъж...започват и сами да си искат твърдата храна.

Щерката май категорично си замести 2 хранения през деня. Отказва ми кърмене след храна. Вчера пих лецитин пак заради запушвания. Но през нощта я кърмя като новородено. И още е безззъба.

Пожелавам приятно прекарване на празниците🌲 и сладко хапване на мъниците 🍌🥑🥦🥕🍞

# 168
Кактусче, ясно ми е, че не е за наяждане храната, но и не съмсъгласна да хвърля всичко по земята. Колко трябва да приготвям - 1-2 тави ядене за една хапка? И аз започвам да мисля, че е зъб, но да видим. Ще пробвам днес да му предложа повечко неща наведнъж, да видим дали все нещо няма да хареса. Мисля да опитам с онези кебапчета с карфиол. Ще оставя и само сварени карфиол и любимия морков и може и да реши да опита нещо

# 169
Недей да правиш много храна. Или отделяй от вашата супа/яхния/гарнитура или сварявай по-малко - 1 морков, 2-3 розички карфиол, 1 картоф,повече е излишно на тоя етап. Пробвай и с лъжица да видиш дали няма да хапне,но ако е зъб и много го боли венеца, може да откаже всякак храна.
Малката обича студени неща като я боли венеца. Може да дадеш студен плод, при нея студена круша е много вървежна, явно успокоява леко болката.

# 170
За да не се губи много материал и да не приготвям големи количества, аз процедирам така - под стола слагам мушама, която се почиства след всяко хранене - каквото падне върху мушамата го връщам обратно на таблата за дояждане.

# 171
Аз днес приготвих храна за хапване с пръсти и пюрета от същите съставки. Хапна 2 лъжици от пюрето и започна да блъска по таблата и да ръмжи. Дадох му парченцата и се кротна Blush  Явно си държи на ЗВБ. BTW с пюретата не е по-малка цапаница - бърка в уста, плюе и разглежда и пак мажеее Joy
Хубави празници, момичета!

# 172
Момичета, дадох на малката хляб, накиснат в купичка кисело мляко. Всичко наред, няма реакции, хареса се много. Ама вече 3 дена само това иска да яде. Дори любимите бисквити захвърля. Заради венците или някакъв период е това?

# 173
Сигурно ѝ е приятно хладно на венчетата. Нали очаквате зъбки.
Аз на 24.12 дадох на бебка сварен картоф. Като. му се нахвърли, като започна да го смуче Grinning отхапа няколко трошици и ги глътна и я броя захранена. На следващия ден пак предложих картоф, но ми се стори,че по-скоро си почесваше венците. След това предложих банан - пооткъсна си, но го изплю. Не ядЕ все още, но когато усети бананче, се нахвърля с желание и започнах да мисля, че го прави, защото ѝ охлажда венците. А не чак толкова от желание да яде.

# 174
Здравейте. Днес пуснахме изследванията на 6 месеца. Хемоглобинът е 89. Притеснена съм още повече, че той продължава да отказва почти винаги да яде храна на парчета. Мога ли да го изчакам още малко или да започвам пюрета и каши?

# 175
Ти дори да започнеш от днес да даваш месо и яйца и желязосъдържащи храни, хемоглобинът няма да се вдигне от раз. При все, че количествата храна са минимални и с пюре и с каша и с ЗВБ. След седмица ще изследвате ли пак желязо? Предписаха ли малтофер или друга добавка? Хапвай ти спанак, броколи, месо, яйца, елда, просо, с кърмата да може да набавя някакво количество. Пробвай го с пюрета и кашите, щом ти е притеснено. Уви, със ЗВБ се иска търпение и бебето определя правилата. Щерката беше захранена от седмица, когато пуснах хемоглобина й, беше 127. Жестоко се съмнявам да е от нищото, ядено през тая една седмица. Но аз ям храни, богати на желязо. Мисля, че преди повтаряне на изследване няма място за паника. Случват се и грешки. Пусне пак кръвни и ако пак е под 90, действайте.

# 176
Диди, не знам колко са референтните в лабораторията, в която сте ходили. Нашата го дава 90-140. Т.е. малкият ти е под нормата. Според мен, вкарай източник на желязо. Може месо или сега се сещам, на Плазмон има кус-кус за бебета (от 4мес.), обогатен с желязо, може да се приготви нещо за хващане с пръсти (зеленчукови кюфтенца с кус-кус). На моето бебе е 110 и все пак мисля да вкарам месо още сега.

# 177
Притеснено ми е най-вече за реакцията на педиатърката. Ще опитам още малко поне само със ЗВБ. Може пък и да прояде. Опитвам се да вкарам жълтък в момента. Педиатърката каза месо от другия месец.  Ще потърся този кускус и елда. Ще въведа и спанак и да видим. При лекарката ще идем другата седмица и ще видим какво ще каже.

# 178
Броколи дай, елдени бисквити примерно с тиква, тиквата също е богата на желязо. Овес, елда, просо, спелта, дори ориз - съдържат желязо. На печиво сложи 1 или 2 жълтъка.  Кебапчета месни може да пробваш да му дадеш.
Но хемоглобина няма да се вдигне веднага. Повтори изследването. Може да видиш съвсем различен резултат.
Откъде му взеха кръв?

# 179
Мерси за съветите. Опитах с мъфини, но само като видя и почна да мрънка. Опитах да предложа оризова каша с намачкан банан - пълна катастрофа. Хвана лъжицата и почна да си чеше венците. Каквото от съдържанието влезе в устата беше изплюто, а другото просто падна на лигавника, а той продължи да чеше. Явно го мъчат зъби. Ще опитам с пюре от спанак, морков и ориз, но явно причината са зъби и като избият може да прояде пак. Днес сутринта поне хапна банан от ръката ми.

А кръв взеха от пръстчето.

Общи условия

Активация на акаунт