Захранване, водено от бебето - baby - led weaning X

• 43 145
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
Лаленце, аз всичко почти готвех в общата тенджера. Бататът първия път го дадох така сварен, но не му хареса. после го предложих на "мусака" с броколи и си хапна доволно.

# 706
Привет на всички. Моя малък юнак, на 5м 11д днес реши да се захранва Grinning И не само реши, ами и действа по въпроса - взе си най безцеремонно една коричка от филията на дядо си и май си хапна от нея. Вчера пък се опита да захапе купичката от супа на баща си. По принцип често го вземам на масата да се учи какво правим там, но досега само мачкаше и дърпаше покривка, салфетки и т.н. Иначе седи с опора (набира се или като му подам ръце, или на крачолите на панталона си), пъха си кординирано играчки в устата, гледа яденето с интерес.. Всички признаци са налице, а доколкото съм чела тук, след като само си открадне е време да се почва, но ми се вижда твърде рано, още поне десетина дни мислех изчакам. Дали да го пробвам от утре или да изчакам още и да го държа по-далеч от нашата храна до тогава, как мислите?

# 707
Еми той човекът сам се е обслужил 😂 Действай викам аз, щом сядате цялото семейство на масата, е чудесно, нищо не отваря апетита на едно бебе така, както това да е приобщено към общата трапеза.
И моята госпожица избърза и започна на 5++.
Щом детето си показва, че е готово - екипирай го с лигавника 😉
Не очаквай в началото да яде кой знае колко - то е игра, мазане, опознаване на текстури, много е забавно. После и в пампито започва да се появяват доказателства.

# 708
Обслужва се той, а че майка му още не е дочела книгата не мисли Joy Ще почнем след малко, само да реша с какво да почна... Предложения? И какво може да се дава сурово и кое се готви, само по твърдостта ли съдим или има и други фактори?

# 709
Банан и авокадо можеш сурови да дадеш в момента.
Иначе аз зимата давах меки круши, ама им мина сезона. Сега кайсиите като излязат, узрелите меките.
Другите неща - на пара или печени. Аз гледам сезонни неща да давам. Ще ти предложа сладък картоф, защото обикновено се харесва тиква, пък и на нея й мина сезона, но той е подобен на вкус. Тиквичка, морков, броколи и карфиол 🙂

# 710
Почва Сезонът на тиквичките, действай с тях. Моркови, картофи обикновени, колкото и да ги плюят повечето майки за първа храна, моите деца ги опитаха още първите няколко пъти. Просто предлагай български ( мое мнение и виждане) сезонни плодове и зеленчуци. Щом стартираш по ЗВБ, води се по детето.
Аз си бях направила нещо като "схема" кога какво ще предлагам според сезона. Отмятах какво съм въвела, предлагах по един нов продукт, за свое собствено спокойствие, ако има реакция да знам от какво е, въпреки че нямаме фамилна обремененост. Засега нямаме такива екстри.
Мислех първо зеленчуци, после зърнени и накрая плодове, но стана смесено. Водих се по децата.
Успех.

# 711
  • София
Момичета, моето диване премина през първоначалния интерес към храната и вече направо го втриса като пипне храната, съответно отказва да я докосва. Разперва ръце и започва да мрънка, а ако махна парчетата храна от табличката и сложа играчка грейва и започва да си играе. Понякога все пак хваща парченце, поднася го към устата и отхапва малко парченце, което скорострелно бива изплюто с най-отвратената физиономия.
Чудя се дали е нормално това поведение и дали да продължаваме или да спрем за известен период от време и да опитаме пак по-натам. Притеснението ми е да не го отвратя от храната. На 6++ месеца е, седи идеално сам и без опора, всичко поднася към устата.

# 712
Добре, разкажи един ден как минава от перспективата на храненето. Кога яде, какво му предлагаш, колко време седи на столчето. Ти какво правиш. Опиши всичко, което се сетиш.
Като начало играчки на масата - не. Фокусът трябва да е на храната. Играчки, купички, покривки, на тоя етап са разсейващи. Има ли поне час между кърмене и твърда храна?
Едит: още нещо се сетих - ти ако държиш парчето, той навежда ли се да опита? Колко време даваш една храна, да не би да е от типа храна?

# 713
Лаленце, моят дребосък също имаше такъв период. Що нерви изхабих. Почти всеки ден готвех и нищо не ядеше, опитах и с пюрета и каши, но ударих на камък. В крайна сметка спрях да предлагам храна за около 10 дена и след това прояде. Малък е още и нищо няма да му стане като го оставиш само на кърма.

# 714
  • София
Добре, разкажи един ден как минава от перспективата на храненето. Кога яде, какво му предлагаш, колко време седи на столчето. Ти какво правиш. Опиши всичко, което се сетиш.
Като начало играчки на масата - не. Фокусът трябва да е на храната. Играчки, купички, покривки, на тоя етап са разсейващи. Има ли поне час между кърмене и твърда храна?
Едит: още нещо се сетих - ти ако държиш парчето, той навежда ли се да опита? Колко време даваш една храна, да не би да е от типа храна?

Кърмя на поискване горе долу на 2,5-3 часа. Нощно време няма пауза повече от 4 часа.
Яде към 10, после към 12 или 12 и малко сядаме на масата уж за обяд. Аз си топля моя обяд, на него му слагам парченцата храна директно на табличката. Аз си хапвам, него не го закачам да му подавам. Играчки не му давам докато се храним, но през останалата част от деня също го слагам в столчето и тогава му слагам играчки на табличката, с които много се заиграва.
До момента съм предлагала морков, батат, банан и днес пащърнак. Първия път с моркова прояви интерес и даже имаше парченца на другия ден в памперса. След това беше болен и не съм давала храна и от 3 дни пак започнах. Днес в интерес на истината хвана парче пащърнак и го поднесе към устата, отхапа парченце и го изплю. Ако аз му подавам към устата не се опитва да си хапне.
Мисля си, че може би е бил изморен до момента защото все преди сън му предлагах, а днес след като се беше наспал и беше по-търпелив.

# 715
Според мен няма защо да се притесняваш. Първо,че е боледувал и може още да е отпаднал и да няма страшен апетит. С времето ще усетиш и кога през деня предпочита да яде. Може ако седнете една идея по-късно да е по-гладен и по-заинтересован. Давай му по няколко пъти, щом и без това седи в столчето по-често, слагай му парче, ако не иска ще го хвърли 😂
Аз с пащърнака така и не пожънах успех. Предлагала съм поне 5 пъти в различни етапи - не е нейното. Та понякога просто и самата храна не им харесва. Аз в началото давах нещо, което яде и нещо ново. Случвало се и да опита няколко неща и пак да не е очарована и да плюе. Предлагаш по-късно пак, ако откаже, след седмица, две пак, много бързо си менят мнението в началото 😂

Ако вече има разни признаци за sensory disorder - тоест да не иска да пипа храната изобщо, различни текстури не иска да пипа, да плаче от това, такива бебета не обичат и да ги пипат/гушкат/повиват, ама не мисля, че е такъв случая.

Сещам се, че щерката имаше един етап, ядеше студена храна от хладилника, а топла не искаше,отдадох го на венците, мина.

Понякога ако парчето е мазно/лепкаво,може да не им харесва да го пипат. Което позволява, му се оставя кората от едната страна - аз оставях на почти всичко, защото Тея не харесва да са й много омацани пръстите, нервира се, почва да си мърда ръката из въздуха ядосано.

Помага също да я ядеш същото пред него. Слагаш си и един морков/пащърнак и лапаш с ентусиазъм с ръце пред него 😆

Малко почивка на кърма, както и Диди е казала, мисля, че ще се отрази добре. Особено щом е боледувал скоро.

# 716
Да се похваля, че Боби прояде с лъжица. Grinning Аз пълня, а той носи в устата.

# 717
И при нас така Simple Smile от два дни, с кисело мляко.

# 718
Да се похваля и аз: Цяла хапка морков и малко облизан от пръстите смачкан картоф. Joy Grinning Обаче му се беше доспало и цялото занимание приключи за 5-6 минути, чудя се като се наспи дали да му предложа пак. 

# 719
  • София
Гледах днес клипчета на задавяне (кашля щото) и това, което моята прави, изглежда далеч по-страшно 😫 Тя почервенява, не може да поеме въздух и така 2-3 пъти се сгърчва, докато повърне на фонтан. Тези, които гледах, кашляха като голям човек задавил се - поемат въздух, кашлят и им се насълзяват очите, евентуално връщат малко.
Днес дадох само коричка хляб, но дори не й дадох са отхапе ☺️ Ще опитам да ида на ЗВБ срещата в София (дано я направят) и ще взема нещо за хапване, дано там намеря мнение или помощ. Ако не, ще взема да снимам моята...

Общи условия

Активация на акаунт