Брачен договор и защо не е популярен в БГ?

• 34 245
  • 632
  •   1
Отговори
# 495
Трудно ми е да повярвам, че някой, който мисли, че всеки с различно мнение от неговото е от село, може да даде умен довод по въпроса.

# 496
Трудно ми е да повярвам, че някой, който мисли, че всеки с различно мнение от неговото е от село, може да даде умен довод по въпроса.

Нищо не разбрах

# 497
  • София
Децата от предишни бракове не са ли защитени автоматично от закона, със или без договор?

# 498
Около мен има доста случаи, в които не са били защитени. Не съм адвокат, за да мога да отговоря компетентно. В темата, поне според мен, се разисква по-скоро моралната страна на въпроса. Който реално иска да сключва такъв договор, много ясно, че ще се обърне към адвокат, едва ли ще се води от мненията в бг мама.
Понеже по-нагоре се пишеше, че е селско да сключиш такъв договор, поне за мен това не е признак на селяния.

# 499
  • София
Ако децата са родени по време на брак или не помня колко месеца след него, те са защитени от закона. Ако са родени извън брак, но са признати от бащата, също са защитени от закона.

# 500
  • София
Ако между развода и раждането на детето са минали по-малко от 300 дни - за баща се счита съпругът, освен ако жената за тези 10 месеца не се ожени отново.

# 501
Това, което аз имах предвид касае материалните активи.

# 502
  • София
Точно де, за същото говорим.

# 503
За лична собственост (имот), придобита по наследство по време на брак СИО, при един развод пак си е лична собственост,  но  ако съпругът-собственик се спомине преди половинката си, там  вече играят роля  въпросните 10 години, които се споменаха. Член 9 от Закона за наследството - в случая, когато няма деца. Така един  наследствен имот, който е бил на единия род, преминава в ръцете на съвсем  несвързана с тях половинка (мъж  или жена) на човек от този род.

# 504
Понеже по-нагоре се пишеше, че е селско да сключиш такъв договор, поне за мен това не е признак на селяния.

Казах, че е признак на селяния да се доказваш, че си честен или безкористен с брачен договор, а не че уреждането на финансови въпроси между съпрузи е селяния. В мотивите е разликата.

Селяния е за мен и да се търси придобиване на активи от преди брака на единия от криворазбрани "права" и "полага ми се".

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 10:33 от Елфичка

# 505
Не съм писала в темата, но ще споделя мнение като човек, който винаги е бил За брачните договори. То голяма любов е имало и между други хора, и после се влачат по съдилища за издръжка на детето и други финансово въпроси.

Ние сключихме такъв, като избрахме режим на разделност, също е уточнен и размер на издръжка за дете родено в този брак.
Аз го приемам като начин да се избегнат грозни спорове при евентуална раздяла, а не някой да доказва, колко е безкористен.

# 506
  • Варна
Аз го приемам като начин да се избегнат грозни спорове при евентуална раздяла, а не някой да доказва, колко е безкористен.

Да, вероятно е възможност за избягване на спорове, но определено показва хладна глава при встъпването в брак. Не знам, от ден първи мисълта за евентуален развод да ми е в главата, странно е...

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 11:13 от plqsak

# 507
  • Beyond the stars

Да, вероятно е възможност за избягване на спорове, но определено показва хладна глава при встъпването в брак. Не знам, от ден първи мисълта за евентуален развод да ми е в главата, странно е...

Ми 100% от разводите започват с брак Bowtie
Не знам кое е странното да си представиш нелицеприятен край на една приятна любов.
Аз лично обичам с хладна глава да съм премислила възможните негативни събития - с тази цел съществуват застраховки, завещания и т.н. Не мисля, че е разумно за отговорни възрастни хора да живеем с идеята, че на нас такива неща не ни се случват.

# 508
  • Пловдив
Децата от предишни бракове не са ли защитени автоматично от закона, със или без договор?
Какво значи да са "защитени от закона"?
Това, което го пишете, е за установяването на бащинството. То поначало не е никакъв проблем. От защита почва да има нужда, когато се появи втора съпруга (жени са най-често), която вземе да се мръщи на мисълта, че децата на мъжа от предходен брак ще наследят нещо от неговия, забележете, дял от имотите, които ще придобият заедно. Зер тя затова ли гради семейство и брак - делът на мъжа и да се наследява и от личните му деца! Wink Оттам - врътки с имоти, които да бъдат само нейна лична собственост, или да бъдат само на името на нейните деца и пр. Мисля, че защита срещу такова нещо се има предвид по-горе. Установяването на бащинството е лесно и не е "защита", просто щото не е проблем. И не се урежда от брачни договори.

И не, според мен не говорите за едно и също Poni69 и milenaka.

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 12:06 от Магдена

# 509
  • Далечният изток
Понякога и по време на брака се налага поради настъпили непредвидени обстоятелства, да се сключи брачен договор. Имах клиенти, възрастно семейство, бяха обмисляли с години какво да правят с някакви имоти и стигнали до идеята за фиктивен развод, но решихме проблема с брачен договор.
Изникват определени ситуации и проблеми и се оказва подходящ вариант да се сключи брачен договор, или да се премине в режим на разделност. По време на брака говоря, когато е преминало първоначалното заслепение от любов.

Общи условия

Активация на акаунт