Брачен договор и защо не е популярен в БГ?

• 34 190
  • 632
  •   1
Отговори
# 510
Няма брак - няма проблемни ситуации за имоти, общо имущество и т.н. И няма да има нужда и от брачен договор. Ако се разбират, обичат никой няма да ги спре и 100 години да са заедно. 

# 511
  • София
100 години има да си мешате капите, да ядете сол с шепи, да купувате, да продавате, градите, фалирате - няма статични положения в живота.
И да не стане накрая някой да си повярва, че всичко е негово, докато някоя си вярва, че всичко им е общо.

# 512
  • СИ
В България не са много разпространени брачните или предбрачните договори. И си мисля, че и законодателно не е много добре уреден този въпрос.
Няколко пъти ми се е набивало на очи следното: Хора с някакви смешни наследствени имоти под формата на мухлясали панелки в забити ЖК-та или селски къщи в села на гъза на географията, са се вкопчили в тях и треперят, някой да не им ги вземел. Разбирай, страх ги е да се оженят/ омъжат, защото не се знаело... Ставало ми е смешно докато слушам такива. Сякаш притежават някакви несметни фамилни богатства. И им казвам, че се дели това, което е закупено по време на брака. Ама не...! Не било точно така то!
Имах един колега преди време, стар ерген. По цял ден това смяташе. Колко струвал апартамента на майка му и на баща му и как нямало да стане тая, да дойдела някаква и да му ядяла апартамента и парите. Много откачени и егоистични хора има...!

# 513
  • Далечният изток
Напротив, добра е уредбата на имуществените отношения.
На мен са ми смешни свекърви, които измислят фантасмагорични варианти, само и само злата снаха да не вземе да получи нещо от скъпоценните им имоти. Или родители да ощетят едно от децата си за сметка на другото. Всъщност е тъжно...

# 514
Не биха продали наследствено жилище, дори и само да стои и да се руши, за да го вложат в имот СИО...
При трансформиране не става СИО.
По темата - не мисля, че само в България не е разпространен, имам познати по другите страни, също не са подписвали.
АбсEлютно! Парите не стават автоматично общи при продажба стига да не са вложени в обща инвестиция.
С брачен или без брачен договор присвояването им не е толкова лесно, защото се доказва произход.
Няма брак - няма проблемни ситуации за имоти, общо имущество и т.н. И няма да има нужда и от брачен договор. Ако се разбират, обичат никой няма да ги спре и 100 години да са заедно. 
Ето това е истината за по-плашливите! Макар че в Канада дори и без брак, ако живеете на общ адрес достатъчно дълго се водите семейни, но поне разделните имоти са защитени.

# 515
То и сега нещата са уредени добре в закона. Не мисля, че е толкова зле положението. Просто нямаме като нация финансовата култура да се планират нещата и да се мисли за наследниците в случай, че нещо не се разберете по някое време.

# 516
  • Somewhere beyond the moon and stars
И правна култура нямаме, което е и отговорът на основния въпрос в темата Simple Smile

Все си мисля, че трябва в училище да се учат някои основни неща от правото, като видовете имуществени режими при брак; наследяване; детайли за трудовите договори; защото това са три неща, които се случват на почти всеки в живота, а хората, докато са млади, масово си нямат представа как са законодателно уредени.

# 517
  • При семейството си
Но пък разпалено говорят за...любов.

# 518
  • Somewhere beyond the moon and stars
Но пък разпалено говорят за...любов.

И тя е по-хубава, когато вижда. Simple Smile

# 519
Темата е много добра, и да, съгласна съм с някои от постовете /прегледах я набързо/. Дали само ние, българите, или това е типично и за други нации, не знам, а и разсъжденията относно нас, материалната заинтересованост, привързаност към собственост и т.н, даже е описана и в някои литературни произведения. Съгласна съм, че повечето от нас нямат достатъчна правна култура, което по отношение на този въпрос не е задължително, още повече че става въпрос за "любов /докато смъртта ни раздели" - обикновено младите, или не толкова млади /при 2-ри бракове/ са "на крилете на любовта", или поради липса на житейски опит, защото са млади, си мислят ама как така, това е едва ли не обидно, или пък аз /той, тя/ сме честни и почтени, ако нещо се случи, ще постъпим правилно..... На думи всичко звучи прекрасно, когато и аз бях млада разсъждавах по същия начин /гордост, независимост, вяра, че мога да се справя с всичко/, но сега,  аз бих казала - "О, свещена простота"!  Няма нищо по-променливо от чувствата и ситуациите, пред които ни изправя живота, и по-важното - партньора ни, с който споделяме години съвместен живот, деца...

Това го пиша от позицията на достатъчно възрастна жена, с 31 г. семеен стаж /разделен на 2 брака, но не точно пропорционално, но и двата сключени по любов/, с различно материално положение през годините - дали от лични или наследствени придобивки, дали СИО с пари от съпруга, но в определени моменти моят друг, нематериален принос се "губи" на фона на парите - "кой, колко".... Това са негативни разсъждения, и както писах - когато си влюбен, мислиш  по различен начин, всъщност просто не мислиш за лоши неща /което по начало е правилно/, но нещата понякога стават и такива. Даже не искам и да коментирам темите за разводи - кой, къде има или получава право да живее /а какво става с другия партньор/, при смърт - наследствените имоти могат да отидат при почти непознати хора /деца от 1-ви брак/, и много различни ситуации... Заради всичко това, аз лично съм за имуществена разделност или както точно правно се нарича, но ако след месеци трябва да го обясня на сина ми.... горе-долу предполагам реакцията му. Всъщност и аз, опитвайки се да се върна години назад, и при 2-та си брака не знам как бих се чувствала - и като подписваща, или като искаща такава процедура. Може би за това имаме такава поговорка - "не питай старилО, питай патилО"....

# 520
Аз за себе си не искам нищо. Имам условие в момента, в който се роди дете (Дай боже!) - апартамент и сметка на негово име. И двамата да не можем нищо да пипаме, докато навърши 18. Това е за детето. Което застраховам и от самата мен.

Други сметки са излишни.

# 521
  • Далечният изток
fjallen, затова не случайно законодателят го е решил не само преди брака, но и по време на брака да може да се сключи брачен договор или да се премине в режим на разделност.
А за правната култура мисля, че изобщо не е задължително всеки масово да има представа. Затова си има професионалисти - юристи, адвокати, това са учили, това работят. Все едно всеки да разбира от ремонти, счетоводство, изкуство, маркетинг....
По-важното е, когато имаш колебания за определени решения или проблем, да се допиташ до професионалиста, това вече е признак на правна култура.

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 07:38 от AIDA_N

# 522
Брачен договор може да се сключи след събитието брак, в България предбрачни договори няма Wink

Не съм съгласна, че да се сетиш, да отидеш на адвокат е достатъчно. Ако беше нямаше да има толкова много измами с имоти например.

# 523
  • Далечният изток
Брачен договор може да се сключи след събитието брак, в България предбрачни договори няма Wink

Не съм съгласна, че да се сетиш, да отидеш на адвокат е достатъчно. Ако беше нямаше да има толкова много измами с имоти например.
Елфичка, встъпващите в брак могат да сключат брачен договор. Тоест и преди да са сключили брак. Нищо, че договорът е именуван "брачен".
Измами с имоти точно за това се случват, защото е решил да спести 30 лв. за консултация.

# 524
Особено с имотните измами се използва неосведомеността на хората, така че не става дума само за пестене на 30лв.

Общи условия

Активация на акаунт