Брачен договор и защо не е популярен в БГ?

• 34 162
  • 632
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Иначе е пределно ясно, че никой не иска да си споделя имуществото или да подарява, това е разумно, но ще седиш ти неженен и ще мислиш години наред как ще сключиш договор, ако някой ти върже, за да не ти вземе някоя "златотърсачка" наследствения панел от мама говори просто за липса на подходящия майндсет, че някога ще изкараш собствени имоти, пари и си стиснал здраво, както и за други проблеми.
Кой е казал, че трябва да седиш неженен? Аз го тълкувам точно обратното - че договорът ти дава сигурност да се бракуваш с някого, дори да не е на твоето финансово ниво, без да го мислиш златотърсач/ка ли е.
Ако имаш 5 жилища, може и да прежалиш едното, обаче ако имаш едно?
Аз съм изумена до какви цени достигнаха софийските панели на мама (в моя случай - и на татко).

# 586
Аз познавам един човек на изкуството, крайно непрактична личност, който се жени три пъти, във всеки брак имаше по 1-2 деца и на всяка жена след развода оставяше семейния апартамент,  а той оставаше буквално на улицата и си  спечелваше пари за ново  жилище. Без съд, без нищо, просто си заминаваше и оставяше всичко. За такива хора, които са си съвестни и ангажирани със семейството и бившето семейство, от никакви  договори няма нужда.

# 587
  • София
На мама и татко панелът няма как да се открадне, няма нужда да го прежалваш Simple Smile
Затова казвам, че да трепериш дали някой ще ти го открадне за мен изидава друго.
Хора, четете. Защо продължава да се дискутира дали някой ще ти вземе наследствените имоти или това, което си купил преди брака? И в брачен договор има забрана да се уреждат тези неща, защото противоречат на другата част от СК. Брачният договор е само за времето на брака и след това или дори от момента на сключването (може да се скл години след бракосъчетанието).

Иначе, Сискоо, нямам неприязън към софийските стари имоти от "байтошово време", напротив. Simple Smile Те са си стойностни и са изкарани с реален труд.

# 588
  • София
На мама и татко панелът няма как да се открадне, няма нужда да го прежалваш Simple Smile
Затова казвам, че да трепериш дали някой ще ти го открадне за мен изидава друго.
....Иначе, Сискоо, нямам неприязън към софийските стари имоти от "байтошово време", напротив. Simple Smile Те са си стойностни и са изкарани с реален труд.
Човек колкото има - толкова, не всеки е с умението да изкарва сериозни пари, и двамата сме на държавна работа, т.е. не ни пребиват с пачки.
Нашето жилище е купено след брака и ако беше на мое име - щеше да се третира като СИО. Писала съм в други теми, че майка ми е половин собственик, без реално да има заслуги - купено е чрез продажба на жилището на родителите на баща ми. Но тогавашният СК е бил такъв, сега вече май е променен.

# 589
  • София
Ако е на твое име, вече не е наследствено. Но аз казвам, че тези въпроси се решават и с режим на разделност. Това е и моят отговор на въпроса от заглавието. И не противоречи нито на идеята, че не бива да си раздаваш жилищата, нито на това да си защитиш други активи.

За мен е и въпрос на манталитет намилането на определени теории, нямащи общо със закона, но ще си спестя връзката София-имоти-МанЛи и обратно. Това по принцип, каквото съм чувала, не към теб, Сискоо.

# 590
Познавам доста мъже, които и без договор оставиха скъпи имоти на жените си след развод. Те са приели, че все пак не могат да оставят на улицата жена, с която са живели доста години.

Мъже на място. Има една стара поговорка - ако на човекът до теб може да му се има доверие, и честната дума ще ти е достатъчна. Ако на човекът до теб е може да му се има доверие и 100 договора да подпишете, пак ще търси начин да те прецака.

Хора, четете. Защо продължава да се дискутира дали някой ще ти вземе наследствените имоти или това, което си купил преди брака? И в брачен договор има забрана да се уреждат тези неща, защото противоречат на другата част от СК. Брачният договор е само за времето на брака и след това или дори от момента на сключването (може да се скл години след бракосъчетанието).

Защото е възможно чрез брачен договор другият да получи половината или целия наследен имот. Така че има как да ти ги откраднат.

# 591
  • Далечният изток
Ако си ги подариш, как така ще ти ги откраднат?! Нали доброволно си ги даваш?

# 592
  • София
Хората подписват договор, за да си пазят имуществото, не за да го подаряват. Joy

Идеята е, че дори в СИО това преди брака не се пипа. И че трудно някой ще ти вземе стените.

# 593
Прочети назад преди да се смееш..

# 594
Не всички са мизерници. Хората с много активи са си ги защитили.

Имаме си режим на имуществена разделност + наследството е неприкосновено дори при трансформация + никой не придобива автоматично части, ако подосажда в чужда къща за едно десетилетие. За мен с това въпросът се изчерпва и при наличие на гореизброенлто брачният договор между средностатистически съпрузи почти се обезсмисля, ако не е символ на нематериални подбуди, несвързани с имуществото, да не ги изброявам, че ще има подскачане.
В брачните договори в чуждестранното право обикновено се вписват хипотези при изневяра, при виновност (нещо, което знаете, че в съдебната практика в България не се прилага особено, макар да е законово заложено), за издръжка на жената, за пропуснати ползи и т.н.
Кой в България ще подпише такива неща? Остава само да си делят бъдещата (защото, както уточнихме, наследството не се пипа) колиба в МанЛи. Wink
Нито някой ще вземе на старите ергени панела от 83-та, нито някой ще вземе на новите мутрески студиото.

За протокола: Дете на разведени родители съм всеки със своето имущество, никой не си е нарамил стените след развода, договори не е имало, така модерните "приноси" по ремонти е инало и от двете страни.
Разбира се, че всичко в СИО придобитото е общо, защото единият докато е бъхтал, децата не са се гледали сами. Това са пропуснати ползи и 'алтернативни приходи' за другия.
Алилуйя! Добре, че се намери някой да го обясни, че аз явно не бях ясна.
Последната жена на баща ми се хвана да го изнудва по време на развода им за двете къщи купени каш (с негови пари разбира се) по време на 3 годишния им брак, от които съвместно прекарани 7 месеца заедно.
Еми няма как да стане, макар и без брачен договор, да и присъдят половината за такъв период от време!
От друга страна тя забрави сума ти и други неща, на които имаше право. Българите са обсебени от лакомията си по имоти, а законодателно нещата не са толкова прости. Хубаво е да се гледат примери като Онасис и Джеф Безос, но трябва да се познават законите преди всичко!
Виж, обаче ако беше умрял междувременно кукумявката щеше да го наследи и аз нямаше да мога да я преборя в съда.
Затова завещанието е много по-важно при брак от някакъв си имагинерен брачен договор.

# 595
Със завещание не може да се обезнаследи някой, който по закона за наследството има право на наследство.

# 596
Със завещание не може да се обезнаследи някой, който по закона за наследството има право на наследство.
И ти си права. Ама поне може да му се сложи прът в колелата да не получи 70 % от всичко, за което дори не си е мръднал задника. Това е в чужбина, не в България

# 597
Оххх, прочетете за запазения дял на наследниците (справка - Закон за наследството). Написано е на съвсем елементарен език, повече от разбираемо е и спестява купища глупави идеи и фантасмагории за завещанието.

# 598
  • Paris, France

В някои държави (За САЩ и Германия съм чувала) може. Във Франция доскоро преживелият съпруг не наследяваше по презумпция. В момента има начин изобщо да не наследи ако двойката има живи деца, които са наследници, но тогава има право на узурфрукта до смъртта си (от което може да се откаже, разбира се). Аз няма да наследя нищо (недвижимост или финанси)от съпруга ми.

# 599
  • Варна
В някои държави като целунеш човек и изтанцувате танца на любовта около огъня, вече сте законово женени.
Хайде да коменираме ситуацията у нас, както е по тема.

Общи условия

Активация на акаунт