Брачен договор и защо не е популярен в БГ?

• 34 208
  • 632
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Чувствата не би трябвало да изключват здравия разум.

# 61
  • Beyond the stars
Бракът, сам по себе си, е договор. Wink

# 62
  • София
С това съм напълно съгласна.

# 63
За мен бракът не е договор.
И изобщо не е договаряне за каквото и да било.

# 64
  • Варна
Има и още една хубава - за да опознаеш истински един човек трябва да си изял една торба сол с него. По очевидни причини това няма как да стане преди да се бракуват, така че и аз съм за здравия разум. Любов, любов ама единия като изперка другия трябва с нещо да храни и гледа децата.

# 65
Няма договор, ако си живеете на семейни начала. Бракът е договор, от който произтичат определени права и задължения и точно заради тях се сключва. Любовта и доверието отлично си виреят и без подпис.

# 66
  • София
Липсата според мен се корени в следните причини:
1. Доказуемостта на други, алтернативни клаузи по такъв договор тук е почти нулева. Почти никой не доказва изневяра и никой не се развежда по вина. Издръжката се събира трудно и струва по- малко от нервите.
2. В България си има два режима още при самото сключване на брак.
3. Все още не са толкова много хората с бизнеси, които да предпазват с подобен договор.

Договор бих сключила със заможен човек. С перспективи за големи входящи парични потоци. Ще го разбера, че не желае да ми се довери на 100%. Не ме обижда и не му ги искам.

Но с човек с една кола и половин апартамент в Обеля никога не бих сключила договор, ако настоява. Защото това ще означава, че е много пресметлив и е дребна душица като цяло. Което би ме размислило и за самия брак с такъв човек.

# 67
Няма договор, ако си живеете на семейни начала. Бракът е договор, от който произтичат определени права и задължения и точно заради тях се сключва. Любовта и доверието отлично си виреят и без подпис.

И какви по-точно клаузи пише в брачния договор ?
Защото в моя нямаше нищо подобно.

# 68

Договор бих сключила със заможен човек. С перспективи за големи входящи парични потоци. Ще го разбера, че не желае да ми се довери на 100%. Не ме обижда и не му ги искам.

Но с човек с една кола и половин апартамент в Обеля никога не бих сключила договор, ако настоява. Защото това ще означава, че е много пресметлив и е дребна душица като цяло. Което би ме размислило и за самия брак с такъв човек.

Може би договорът, който сключиш ще предпазва теб

# 69

Ако говориш за обикновеното подписване, нали не очакваш, че ще ти опишат целия семеен кодекс там?

# 70
Много си е добре , че човек вече има право на избор. След сключването на брака могат да възникнат нови ситуации, които предишната правна уредба не регламентираше.
Ето например случай, в който се налага да се приеме режим на разделност- имаме свекър и свекърва с двама сина например. Ако бракосъчетаният им е мил , или другият е в немилост по провинения , и искат да прехвърлят всичко на семейния, имаха само един вариант-дарение, за да остане лична собственост след брака. Е, да , но дарението може да се развали до размера на запазената част / една трета при две деца/. Затова в семейството се приема режим на разделност и се прави перфектната покупко-продажба , която си остава лична собственост на единия син. Пък семейството , ако след това , иска да придобива още имоти , ами придобиват ги на името на двамата и така. Всички доволни Blush

# 71
  • София
Скрит текст:

Ако говориш за обикновеното подписване, нали не очакваш, че ще ти опишат целия семеен кодекс там?
[/quote]
Точно щях да дам линк към СК, но гледам, че Salsisha ме е изпреварила.

# 72
  • София
Ще ме предпазва, разбира се. Просто във втория случай бих си извадила неприятни изводи за самия човек.

# 73
правна последица от сключването на брак - брачно правоотношение - то възниква като правна последица от учредяване на брачния съюз и е трайно правоотношение чието съдържание се образува от лични и имуществени права и задължения на съпрузите. !!!!!това правоотношениее възниква от момента на подписване на акта за брак от двамата встъващи от длъжностното лице. този акт има констиитутивно действие. актовете за раждане и за смърт нямат конститутивно дествие. ако не е съставен акт за брак той не може да се състави в един следващ момент.
чл.32 т.2 ГПК - от момента на съставянето на акта с трите подписа
Ако няма подпис на един от длъжностното лице или от съпрузите - брак няма /нищожен/.

# 74
Е, тези неща не се решават за един ден - когато решиш да се омъжваш, все пак имаш някаква представа за човека

Общи условия

Активация на акаунт