Клуб на самотния родител - да се преброим и опознаем! - Тема 8

• 46 960
  • 777
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Данаека - ПРИ НИКАКВИ ПОЛОЖЕНИЯ издръжка и стипендии не влизат в дохода за детски! Това даже си го пише на бланката, която попълваш. При двучленно семейство се иска доход от 400 лв. на месец на член от семейството. Т.е. при бруто под 800 лв ти се полагат детски. Ако си малко над тази сума, ти се полагат по-малка сума детски.

от 400 до 450 лв на член на семейство се взимат по-малко.

П.п. Редактирах сумите.

Последна редакция: пн, 18 фев 2019, 16:14 от Dicewithoutnumbers

# 676
  • shumen
Дайт,не съм чула за това да се полагат по малко детски.Надхвърлиш ли тази сума нямаш мисля право на никакви детски.

# 677
  • Буркина Фасо
с доход до 500 лв на глава - 80 % от помощта.
Помощта за първокласниците е в размер на 250 лв. и се отпуска при условие, че доходът на член от семейството е по-нисък или равен на 400 лв.

# 678
Когато излезе съдебното решение и в него е записано например така: "Всяка първа и трета събота от 09:00  детето се взима и се връща в неделя до 17:00".. Страната, която го взима има ли право примерно вместо в 09:00 часа да го вземе към обяд. Мога ли откажа да го дам, защото не е спазил точния час? И в съда разясняват ли, че като кажат първа и трета събота става въпрос за пълна седмица, а не просто първата събота от месеца?

# 679
  • shumen
Бонго,благодаря.Ще питам и за тази помощ дали ще ни се полага.

# 680
  • Буркина Фасо
Когато излезе съдебното решение и в него е записано например така: "Всяка първа и трета събота от 09:00  детето се взима и се връща в неделя до 17:00".. Страната, която го взима има ли право примерно вместо в 09:00 часа да го вземе към обяд. Мога ли откажа да го дам, защото не е спазил точния час? И в съда разясняват ли, че като кажат първа и трета събота става въпрос за пълна седмица, а не просто първата събота от месеца?
пише първа събота и неделя от 9-10 ч съботния ден до 17-18 ч в неделя. ти как го разбираш това за пълна или непълна седмица ?
в съда не вярвам да разясняват - излизат с решение.

Последна редакция: вт, 19 фев 2019, 08:15 от 7002_ognob

# 681
Когато излезе съдебното решение и в него е записано например така: "Всяка първа и трета събота от 09:00  детето се взима и се връща в неделя до 17:00".. Страната, която го взима има ли право примерно вместо в 09:00 часа да го вземе към обяд. Мога ли откажа да го дам, защото не е спазил точния час? И в съда разясняват ли, че като кажат първа и трета събота става въпрос за пълна седмица, а не просто първата събота от месеца?
пише първа събота и неделя от 9-10 ч съботния ден до 17-18 ч в неделя. ти как го разбираш това за пълна или непълна седмица ?
съда не разяснява - той пише решение.

Аз за това питам как го разбират останалите. В интернет чета, че за първа събота се брои, когато седмицата е от понеделник до неделя. А не ако например първо число от месеца се пада да речем в сряда. Не знам дали го бясних правилно.
Да вземем за пример март 2019г. Първото взимане на 02.03.19г. ли ще бъде или трябва да се спази правилото за "пълна" седмица и първото взимане на детето да е на 09.03.19г.?

Последна редакция: пн, 18 фев 2019, 21:59 от ЯН БИБИЯН

# 682
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
Когато излезе съдебното решение и в него е записано например така: "Всяка първа и трета събота от 09:00  детето се взима и се връща в неделя до 17:00".. Страната, която го взима има ли право примерно вместо в 09:00 часа да го вземе към обяд. Мога ли откажа да го дам, защото не е спазил точния час? И в съда разясняват ли, че като кажат първа и трета събота става въпрос за пълна седмица, а не просто първата събота от месеца?
съда не разяснява - той пише решение.

Аз за това питам как го разбират останалите. В интернет чета, че за първа събота се брои, когато седмицата е от понеделник до неделя. А не ако например първо число от месеца се пада да речем в сряда. Не знам дали го бясних правилно.
[/quote]
предполагам, че ако така се брои в решението биха го написали точно така.
не съм напълно сигурен , но мисля че има опция да се поиска от съда разтълкуване на решението. това адвоката би трябвало да го знае.

# 683
В моето решение изрично си пише че седмицата се брой според това в кой месец се пада Петъка . Относно това ако пише че посещението е примерно 09:00-20:00 също е добре да е уточнено колко време чакаш ако другия родител не се обади или не дойде в 9:00 ( в моето решение е 30 минути ) . Ако изброените не са изрично описани в решението ,то всичко това подлежи на тълкуване и е кой както го разбира май .

# 684
Здравейте Simple Smile Надявам се тук някой да ми помогне със съвет. В процес на изнасяне и излизане на квартира с детето(на 8 год.)съм.С баща и нямане брак,припозната е.Аз съм инициатор за раздялата.Надявам се да се разберем без да намесваме адвокати,но се съмнявам,че той ще дава доброволно някакви пари и аз няма да се справя,защото взимам около 650 лв.Живеем в жилище,което се води на майка му.Ще съм благодарна ако някой е бил в такава ситуация да ми каже какви са ми правата.
Кой ще плаща квартирата и сметките ?
Питам ,защото не мисля ,че ще справиш с 650 лв.Или по скоро ще мизерствате.Ако имаш родители отиди при тях.Така хем със сметките ще ти е по-лесно ,с храната ще е по-лесно и логистиката по детето ще е споделена.
Ако бившия ти е обещал да плаща тези сметки лесно ще останеш без ток и на улицата.
Съди го за издръжка.Не разчитай на обещания.
Не знам къде живееш ,но както ти казаха едно разболяване на детето ще ти обърка сметките.Другото е ,че не можеш постоянно да лишаваш детето от глезотийки или почивка било и за два дни.
Съжалявам ,че съм черногледа ,но така мисля.

# 685
  • София
Пълен уикенд се бори, когато събота и неделя са последователни дни. Ако 1-ви е неделя, тогава не се брои за укенд и се смята от следващия. Тези половинчати уикенди децата са си при мен.
Разбрали сме се, когато месецът има 5 укенда - единият такъв месец при мен, другият такъв месец - при баща си.

# 686
  • София

ЯН БИБИЯН,

Ами то си е написано точно както е:
Цитат
Всяка първа и трета събота от 09:00  детето се взима и се връща в неделя до 17:00"
кое не е точно и не се разбира?

# 687
  • София
Скрит текст:
Здравейте Simple Smile Надявам се тук някой да ми помогне със съвет. В процес на изнасяне и излизане на квартира с детето(на 8 год.)съм.С баща и нямане брак,припозната е.Аз съм инициатор за раздялата.Надявам се да се разберем без да намесваме адвокати,но се съмнявам,че той ще дава доброволно някакви пари и аз няма да се справя,защото взимам около 650 лв.Живеем в жилище,което се води на майка му.Ще съм благодарна ако някой е бил в такава ситуация да ми каже какви са ми правата.
Кой ще плаща квартирата и сметките ?
Питам ,защото не мисля ,че ще справиш с 650 лв.Или по скоро ще мизерствате.Ако имаш родители отиди при тях.Така хем със сметките ще ти е по-лесно ,с храната ще е по-лесно и логистиката по детето ще е споделена.
Ако бившия ти е обещал да плаща тези сметки лесно ще останеш без ток и на улицата.
Съди го за издръжка.Не разчитай на обещания.
Не знам къде живееш ,но както ти казаха едно разболяване на детето ще ти обърка сметките.Другото е ,че не можеш постоянно да лишаваш детето от глезотийки или почивка било и за два дни.
Съжалявам ,че съм черногледа ,но така мисля.

Много добро уточнение прави Деси. Ако се плаща наем, тези пари е абсурдно да стигнат. А глезотийките за детето си е наложително (по моите виждания ) да ги сложиш като основно перо в бюджета. Независимо какво са при вас тези глезотийки - дали нещо дребно за почерпка, малка играчка, книжка и т.н.

# 688
  • София
Аз не искам да влизам рязко нооо има една тънкост в закона, която е доста съществена във Вашия случай. Казвате, че ще излизате на квартира, а към момента живеете в жилище, което е собственост на родител. Това жилище обаче се води семейно жилище!
Казвате също, че доходите Ви не са високи и се безпокоите как ще се справяте. Трудничко е на квартира с ниски доходи (аз съм така в момента и едвам се справям).
Не знам дали адвоката ви е запознат с това (би трябвало), но дори когато жилището е на родител на един от съпрузите при развод, комуто присъдят родителските права над ненавършили пълнолетие деца,родени от брака, той получава привилегията да ползва семейното жилище. Когато както във Вашия случай жилището не е собственост на съпрузите, ползването е ограничено със срок до една година( чл. 56, ал.3 СК)

Само да кажа, че в случай че искате да се разберете мирно този вариант няма да се хареса сигурно на семейството на съпругът и на него самия, но е вариант да си спестите за 1 година някой лев от квартира, която няма да ви се налага да плащате.

# 689
  • София

Ммм зависи и в кой град живеете. Ако сте в София ще Ви е ааааадски трудно да си намерите квартира с детето, която да е под 500лв., най много някоя стая с хазяйка/хазяйн и да си делите сметките, ама това не е живот така......
По скоро ако имаш възможност отиди при родител/и или роднина, който временно да ти помогне с покрив, а след това пристъпи към търсене на по добре платена работа, за да може да си намериш поне едностаен апартамент и да можеш да се изнесеш с детето.

Друг вариант е да искаш на делото да останеш ти в семейното жилище под наем.....но това според мен няма да се хареса нито на мъжа ти, нито на родителите му.

Аз когато се изнесох за 1 месец бях при баща ми. След това си намерих квартира и там отидохме с детето. Най евтиното, което намерих в София (2-стаен ново строителство - 500 лв.).....и беше  с много кусури, които след това разбрах като се нанесох. А за да се изнеса и да пристъпя към раздяла го обмислях повече от 1 г. и си намерих по добре платена работа, за да мога да се справя сама с детето, сметки, жилище.

Общи условия

Активация на акаунт