Имот в Гърция? Какво ни трябва?

• 115 306
  • 845
  •   1
Отговори
# 765
  • Пловдив
Ако някой се интересува от района на Никити, ново строителство, препоръчвам местния строител - Стаматис, има два офиса в градчето и доста от новите сгради са построени от него. Продава ги завършени с бани, кухни, озеленен двор, само обзавеждането се добавя.  Има и сайт Stamatis Real Estate, говори английски, това е телефонът му +30 2375 023254. Обаче сега погледнах цените....повишили са се доста. https://www.realestatenikiti.gr/en/propertyDetails/14441828

# 766
Нашият имот си го харесахме октомври месец 2021г., видяхме се със собствениците и те намериха адвокат, който говори български език. Адвокатът ни каза, че ще се заеме със сделката.
През април месец следващата година ни извика адвокатът.Каза ни какви документи да носим. Тогава сключихме предварителен договор за покупко продажба и дадохме капаро. Сключихме фиктивен договор за наем, за да прехвърлим тока и водата на наше име и да си пуснем интернет.
Лятото един от собствениците дойде с техник, прави замервания на къщата и двора.
Адвокатът ни казваше, че всички документи трябва да са изрядни от страна на собствениците .
В края на годината сключихме сделката, а натуралния акт месеци по-късно го взехме.
Ако някой се интересува за адвокат в Комотини, мога да му го препоръчам.

Много бавно се случват нещата.

# 767
  • София
Излиза, че ние сме се "справили" най-бързо, само за два месеца. Края на април го харесахме, на 7.05. ни беше първия оглед, една седмица по-късно предварителен договор и капаро, и на 15.07. мина сделката при нотариуса. Но пък чакахме още поне 7 седмици за нотариалния акт,  защото брокерът беше проспал нещо от кадастъра, та в момента в който се усети през септември и го направи, нотариалния акт беше готов след два дни. Това "проспиване" ни измести основния ремонт (на покривната тераса) с цели два месеца.

# 768
Кои са препоръчаните брокери и адвокати?

# 769
Кои са препоръчаните брокери и адвокати?
Зависи за кой район на Гърция търсите. Аз мога да препоръчам от личен опит адвокат и брокер за района на Халкидики, от които сме доволни като услуга и отношение, но не говорят български - само гръцки и английски. Препоръчан адвокат от доста българи, за Северна Гърция в редица групи е адвокат Мартина Георгиева, кантората й в е Солун.

# 770

Моля, кажете за адвокат в Комотини, и след сделката кой ви регистрира имота в данъчното и колко струваше това?

# 771
  • Къде ли не
Ееех, Sharky*, и ние наивно смятахме, че ей така за два месеца ще ни се случат нещата! Даже и за майстори, които да ползваме, питах тук! 🤣 Вие сте били големи късметлии!
И брокер имаме и адвокат имаме, но сделка нямаме! Три месеца минаха вече сега се надяваме поне до април да станат нещата. Имота беше проверен от адвоката преди изобщо да дадем капаро. Уж всичко беше " ток и жици"...

# 772

Моля, кажете за адвокат в Комотини, и след сделката кой ви регистрира имота в данъчното и колко струваше това?
С документацията се занимаваше само адвокатът , за счетоводител платихме 50 евро.
Сумата за адвокат с таксите беше около 4000 евро, за нотариус също около 4000 евро.

# 773
Ееех, Sharky*, и ние наивно смятахме, че ей така за два месеца ще ни се случат нещата! Даже и за майстори, които да ползваме, питах тук! 🤣 Вие сте били големи късметлии!
И брокер имаме и адвокат имаме, но сделка нямаме! Три месеца минаха вече сега се надяваме поне до април да станат нещата. Имота беше проверен от адвоката преди изобщо да дадем капаро. Уж всичко беше " ток и жици"...

И ние сме в същата ситуация. Не се знае кога и дали ще има сделка, защото в момента имотът е в процес на съдебна делба. Ако не се случат нещата с този имот, ще се откажем от покупка в Гърция.
Преглеждам чисто информативно обяви и изпадам в ужас. Дори и сред скъпите имоти има коптори за основен ремонт.

# 774
Ако имота не е бил с готови документи за сделка, определено си отнема време подготовката им,особено ако е къща. При нас, въпреки, че беше апартамент подготовката на документите отне 3 месеца и вписването на сделката още месец и половина, защото хванахме великденските празници. Та общо взето 5 месеца чакахме.

# 775
  • София
При нас не беше, както вече писах, по време на оглед на друго жилище брокерът каза, че къщата отсреща също се продава. Може да е имало табела "Poletai", но то по много обекти има, ама на телефоните отговарят агенции, които изобщо не могат да се сетят за кой обект става дума.

Учуди ме, че при продажба там няма нужда да присъства съпругата (така и не разбрах дали не е вдовец предния собственик). Когато попитах, само хмъкнаха и казаха, че няма проблем.

Струва ми се, че и при тях, като при нас, голяма част от забавянията се дължат на кадастъра.

# 776
  • Къде ли не
На мен ми обясниха, че в Гърция кой каквото си купи си е негово когато става въпрос за имущество придобито по време на брак. Не мога да се закълна,че е така, но това обяснява защо на вашия собственик, Sharky* не му е трябвала съпругата при продажбата.
Не искам да влизам в подробности, но да кажем, че изводите ми до тук са, че цари повсеместен хаос на всички нива, замесени в извършването на една покупко - продажба. Иначе за законите и изискванията на държавно ниво нищо лошо не мога да кажа, даже ми харесват.

# 777
Нас няколко пъти агенти ни лъжат, че документите са изрядни, и когато адвокатът им се обади за проверка, се оказваше, че са с проблеми и сделка не можа да има. Преди няколко месеца гледахме една къща, българин я продаваше. На въпроса ми относно документите не ми отговори нищо конкретно, пролича, че нещо не е наред. Къщата беше доста мизерна и въобще не стигнахме по-далеч от оглед. Аз все още не мога да си обясня как имоти, които нямат документи и са незаконни постройки, имат нормален ток и вода, че и данък им плащат. При нас, ако няма акт 16, няма и нормален ток…Странно ми е.

# 778

С документацията се занимаваше само адвокатът , за счетоводител платихме 50 евро.
Сумата за адвокат с таксите беше около 4000 евро, за нотариус също около 4000 евро.

Може ли контакт на счетоводителя в Комотини?

# 779
Интересувам се ако отида в града,в който желая да си купя имот има ли обяви по огради и балкони ,които да са поставени от собственици, а не от брокери ?Тоест има ли собственици с които може да се контактува избягвайки посредничество ?Виждам ,че един и същ имот се предлага от повече агенции и не знае човек дали е реален, дали снимките са актуални и коя агенция действително го предлага. Възможно ли е брокера да е обявил адрес и със снимки на даден имот за продажба ,а при огледа да се установи,че снимките са от друг имот?

Общи условия

Активация на акаунт